Úterý 19. březen 2024 04:21
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Ranní zpráva z akciového trhu 22.8.2019

22.08.2019 10:06  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Neefektivní výroba sráží EBITDA společnosti PFNonwovens výrazně dolů.
  • O2 je poslední z velkých mobilních operátorů, který doposud nenabízí tarif s neomezenými daty.
  • Podle futures na akciové indexy by evropské trhy by měly dnešní obchodování zahájit mírným poklesem.
  • Předstihové ukazatele pokračují v poklesu v čele s Německem, které nadále trápí nižší odbyt automobilů a slabá poptávka ze zahraničí. Zároveň eskalace obchodních sporů bude tlačit ukazatele PMI dolů i v následujících měsících.
  • Výsledky hospodaření dnes ve Spojených státech představí například maloobchodní řetězec s oblečením Gap či technologická společnost Salesforce.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování v zisku. Průmyslový Dow Jones a technologický Nasdaq shodně posílily o 0,9 %. V rámci S&P 500, který vzrostl o 0,8 %, se dařilo všem sektorům. Nejvyššího zisku 1,8 % dosáhli výrobci luxusního zboží.

Obchodování v asijsko-pacifickém regionu se v závěru seance nese převážně v duchu mírných ztrát. Nejvíce klesá akciový index v Hongkongu (-0,9 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který se pohybuje na úrovni včerejší zavírací ceny, se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,6 %). K poklesu asijských akciových indexů dochází v reakci na oslabování čínského yuanu vůči americkému dolaru. Kurz prolomil psychologickou hranici sedm yuanů za jeden dolar. Na těchto úrovních byl naposledy v březnu 2008. Oslabování čínské měny může vést ke zhoršení obchodních vztahů se Spojenými státy, tak jako se tomu dělo již dříve.

PFNonwovens

Textilka PFNonwovens zveřejnila výsledky hospodaření za druhý kvartál.

Zveřejněné hospodářské výsledky za druhý kvartál značně zaostaly za očekáváními. Již v prvním čtvrtletí došlo k výraznému snížení zásob hotových výrobků na dlouhodobá minima, což se následně v druhém kvartálu projevilo na nízké efektivitě výroby vzhledem k jejím častým změnám ve vyráběných materiálech. Produkce tak ve druhém čtvrtletí klesla o 3 % a dosáhla 26,6 tis. tun, což rovněž zaostalo za našimi očekáváními. I management společnosti uvedl, že EBITDA za celé první pololetí ve výši 605,8 mil. CZK nenaplnila zcela jejich očekávání. Výhled na celoroční výsledek ponechal beze změny v rozmezí 1,30 až 1,45 mld. CZK, přesto však upřesnil, že se bude pohybovat na spodní hraně vymezeného pásma. Management pro druhou půlku roku očekává mírný nárůst objemu výroby v souvislosti se spuštěním nových linek. Závod v Jihoafrické republice je již dokončen a první komerční dodávky byly realizovány v červnu 2019. Pokračuje investice do semi-komerční linky ve Znojmě, jejíž náběh bude probíhat během čtvrtého čtvrtletí.

Dnešní výsledky jsou pro nás rozhodně zklamáním. Na druhou stranu si myslíme, že problémem není nedostatečná poptávka po produktech společnosti, ale neefektivní řízení skladových zásob, které vedlo k nesouladu mezi poptávanými a naskladněnými produkty, což způsobilo časté změny ve výrobě. Věříme, že se managementu tato neefektivita podaří v druhé půlce roku odstranit. Nicméně naplnění stanoveného cíle pro EBITDA se nám zdá být již velmi málo pravděpodobné vzhledem k tomu, že by PFN musela vykázat rekordní výši EBITDA ve třetím i čtvrtém kvartálu. Potíže s neefektivní výrobou však dle nás ze dne na den vyřešit nepůjdou a pozitivní vliv nových linek nebude dostačující. Dnešní údaje jsou tak pro akcie negativní zprávou.

O2 Czech Republic

Mobilní operátor T-Mobile včera představil nové tarify s neomezenými daty. Reaguje tak na červnové tarify představené od Vodafone. Nové mobilní tarify od T-Mobile nabídnou klientům neomezené volání, SMS a data za cenu od 1275 CZK za měsíc. Mluvčí O2 uvedla, že společnost chystá novou nabídku tarifů na polovinu září. Nespecifikovala však již, zda bude zahrnovat i tarify s neomezenými daty.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 21.6.2018
    Americké trhy se včera snažily korigovat ztráty z minulých dnů. Trhům pomohla uklidněnější atmosféra mezi USA a Čínou v oblasti obchodních cel. Index Dow Jones klesl o 0,2 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq získal 0,7 % a zároveň v průběhu obchodování vytvořil nové historické maximum ve výši 7806 bodů. Nejlépe se při včerejším obchodování vedlo realitním developerům (+1,1 %) a výrobcům luxusního zboží (+0,5 %). Naopak nejhůře dopadly telekomunikační firmy, když přišly o jedno procento své hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 21.6.2019
    Americký akciový trh uzavřel středeční obchodování se ziskem. Index Dow Jones posílil o 0,9 %, S&P 500 přidal 1 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500, který včera dosáhl nového historického maxima 2958 bodů, se dařilo všem sektorům s tím, že nejlépe obchodní seanci zakončily energetické společnosti se ziskem 2,2 %. Hlavní podíl na včerejším růstu má výhled Fedu na vývoj úrokových sazeb, kdy se dá předpokládat, že dojde ke snížení sazeb ještě v letošním roce. Druhou pozitivní zprávou je, že obchodní jednání mezi Spojenými státy a Čínou budou pokračovat s nejvyšší pravděpodobností již příští úterý v Osace před zahájením summitu zemí G20. Měly by se tam řešit sporné body, které vedly k selhání v předchozích kolech obchodních jednání, a současně by toto jednání mělo být přípravným kolem pro setkání prezidentů obou zemí na summitu.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.11.2017
    Včerejší obchodování na americkém trhu bylo ve znamení zisků napříč všemi hlavními indexy. Nejširší index S&P 500 a Dow Jones si připsaly shodně po 0,7 % své hodnoty. Nasdaq dosáhl na nová historická maxima, když vzrostl o 1,1 % na zavírací hodnotu 6 862 bodů. V rámci indexu S&P 500 se dařilo především společnostem z oblasti informačních technologií (+1,2 %), zdravotní péče (+0,9 %) a průmyslu (+0,7 %). Na hodnotě ztrácely pouze akcie telekomunikačních firem (-0,5 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.11.2018
    Akciovým trhům ve Spojených státech se ve středu podařilo zastavit propady od počátku týdne. Průmyslový Dow Jones uzavřel na úrovni úterních zavíracích cen, S&P 500 posílil o 0,3 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,9 %. V rámci širšího indexu S&P 500 včera nejlépe dopadly energetické společnosti (+1,6 %) následované výrobci luxusního zboží (+1 %) a telekomunikačními firmami (+1 %). Na opačné straně se nachází síťová odvětví se ztrátou téměř 1,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.1.2018
    Amerika zakončila minulý obchodní týden zisky napříč všemi hlavními indexy. Průmyslový Dow Jones si připsal 0,2 % hodnoty. S&P 500 vyšplhal k novým historickým maximům, když zavřel na 2 810 bodech, tedy 0,4 % výše, než byl čtvrteční uzavírací kurz. Technologický Nasdaq si polepšil o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce dařilo výrobcům nezbytného zboží (+1,1 %), následovaným výrobci luxusního zboží (+0,9 %) a trojici nejlepších uzavřely finanční instituce se ziskem 0,7 %. Menší ztráty zaznamenaly pouze utility (-0,3 %) a energetický sektor (-0,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.12.2017
    Akcie v zámoří během včerejšího obchodování celkově příliš velkých změn nedoznaly. Index S&P 500 si polepšil o 0,2 %. Nejvíce rostoucím sektorem byly energetické tituly, které si včera díky rostoucím cenám ropy polepšily o více jak dvě procenta. Až s odstupem je následovaly finanční domy se ziskem 0,9 %. Na opačné straně se nejméně dařilo akciím síťových odvětví, které propadly o 1,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.2.2019
    Americké akciové indexy včera uzavřely v červeném. Průmyslový Dow Jones, technologický Nasdaq i širší index S&P 500 shodně klesly o 0,4 %. Mezi investory panují obavy ohledně budoucího ekonomického vývoje. Nejhůře se včera dařilo energetickým společnostem, jejichž akcie odepsaly 1,6 %. Naproti tomu v plusu uzavřely defenzivní akcie síťových odvětví nebo prodejců nezbytného spotřebního zboží.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.3.2018
    Americké trhy i přes příznivý vývoj včerejší obchodní seance nakonec uzavřely v mírných ztrátách. Indexy Dow Jones a S&P 500 ztratily necelé 0,2 % a technologický Nasdaq si pohoršil o téměř o 0,3 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo energetickému sektoru (+2,6 %), a to hlavně díky růstu cen ropy na světových trzích o více než 3 %. Další solidní zisky si připsali zpracovatelé komodit (+1,1 %). Na opačné straně spektra byli výrobci nezbytného zboží (-1,3 %) a dvojice sektorů realitních developerů spolu s telekomunikacemi odepsala 0,9 %. Za tímto poklesem stojí včerejší komentáře americké centrální banky k výhledům na americkou ekonomiku. Pro příští rok zvýšil pravděpodobnost na třetí zvýšení úrokových sazeb místo původně plánovaných dvou.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.5.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Index Dow Jones vzrostl o 0,8 %, S&P 500 si polepšil o 0,9 % a technologický Nasdaq přidal 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo zpracovatelům komodit, když jejich zisky dosáhly výše 1,5 %. Jediným ztrátovým sektorem se stali výrobci nezbytného zboží, jejichž hodnota akcií klesla o 0,3 %. Optimismus do žil světových trhů vlilo oznámení, že americké ministerstvo obchodu dočasně zmírnilo obchodní restrikce vůči společnosti Huawei Technologies. Tato úleva by měla platit do 19. srpna a ministerstvo nevyloučilo prodloužení její platnosti.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 22.7.2019
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování se ztrátami. Index S&P 500 si pohoršil o 0,3 %, Dow Jones ztratil 0,6 % a technologický Nasdaq přišel o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo realitním developerům (-1,7 %). Na opačné straně spektra se nacházely především energetické společnosti se ziskem 0,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.10.2018
    Včerejší obchodování na americkém akciovém trhu skončilo převážně ve ztrátách. Průmyslový Dow Jones oslabil o 0,5 %, S&P 500 ztratil 0,4 % a technologický Nasdaq si jako jediný polepšil o 0,3 %. Nedařilo se především finančním institucím (-2,1 %) či realitním developerům (-1,4 %). Jediné zisky si připsaly technologické firmy (+0,8 %) spolu s výrobci luxusního zboží (+0,5 %). Trhy po celém světě jsou teď výrazně ovlivňovány geopolitickou situací ohledně záměru Spojených států vypovědět smlouvu o redukci jaderného arzenálu tzv. INF (Intermetiate-Range Nuclear Forces Treaty). Ta byla uzavřena v roce 1987 prezidenty Reganem a Gorbačovem za účelem snížení počtu jaderných zbraní krátkého a středního dosahu. Důvodem vypovězení je dle amerického prezidenta Donalda Trumpa její dřívější porušování ze strany Ruska. To ovšem jakékoliv porušení odmítá. K celé situaci se již vyjádřili zástupci Číny, Německa i Francie a společně označují tento krok za špatný. Může vést ke snížení globální bezpečnosti.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.11.2017
    Včerejší obchodování na americkém trhu skončilo pro většinu indexů v červených číslech. Nejširší index S&P 500 ztratil 0,1 % své hodnoty a Dow Jones si odepsal 0,3 %. Na druhé straně Nasdaq si připsal 0,1 %. V rámci indexu S&P 500 ztrácely především firmy z oblasti financí (-0,4 %), nemovitostí (0,4 %) a informačních technologií (-0,3). Zadařilo se telekomunikačním akciím, když získaly 1,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.11.2018
    Akciové trhy ve Spojených státech byly včera zavřené z důvodu oslav Dne díkuvzdání. V tuto chvíli futures na tamní akciové indexy poukazují na to, že by trhy měly otevřít pod středečními zavíracími cenami. Dá se očekávat, že obchodní aktivita dnes bude podprůměrná vzhledem k tomu, že řada investorů využije příležitosti užít si prodloužený víkend.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.1.2018
    Amerika na počátku týdne vyrazila vzhůru k ziskům i přes to, že některé trhy otevřely pod pátečním uzavíracím kurzem. V průběhu pondělního obchodování se však všechny hlavní indexy otočily tím správným směrem. Průmyslový Dow Jones si připsal 0,6 % hodnoty. S&P 500 opět vyšplhal k novým historickým maximům, když se zhodnotil o 0,8 %. Technologický Nasdaq si polepšil o celé jedno procento. V rámci indexu S&P 500 byly nejziskovější telekomunikace a energie, když jejich hodnota vzrostla o 2,4 % respektive o 2,1 %. Jediné znatelné ztráty utrpěli pouze zpracovatelé surovin (-0,2 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.2.2018
    Americké trhy ve čtvrtek korigovaly středeční ztráty. Většina akciových indexů tak uzavírala obchodování v zelených číslech. Index Dow Jones včera získal 0,7 %, S&P 500 si připsal 0,1 % hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo dvojici sektorů nemovitostí a energií, když si shodně polepšily o 1,1 %. Trojici vítězů uzavřeli zpracovatelé komodit se ziskem 0,7 %. Ten komu se nejméně dařilo, byly naopak finanční instituce se ztrátou 0,8 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.3.2018
    Americké trhy dostaly včera pořádně zabrat a propadly se do výrazných ztrát. Index Dow Jones ztratil 2,9 %, S&P 500 přišel o 2,5 % hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 2,4 %. V rámci indexu S&P 500 na tom nejhůře byly finanční instituce se ztrátou 3,7 %. Následoval je průmyslový sektor (-3,3 %) a zpracovatelé komodit (-3 %). Dařilo se jen utilitám, když si dokázaly vydobýt zisk ve výši 0,4 %. Za včerejší propad může počátek obchodní války, jak danou situaci již nazývají americká média. Trumpova administrativa včera uvalila další sérii cel na dovoz čínského zboží v celkové výši až 50 mld. USD. Čína na sebe nenechala dlouho čekat a oznámila odvetné opatření v podobě cel na dovoz vybraných druhů zboží z Ameriky.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.4.2018
    Americké trhy zakončily páteční obchodování ztrátami, avšak za celý týden si tamní trhy připsaly kolem půl procenta. Index Dow Jones ztratil 0,8 %, S&P 500 oslabil o 0,9 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 1,3 %. V rámci indexu S&P 500 nejhůře dopadli výrobci nezbytného zboží (-1,7 %) a technologické společnosti (-1,5 %). Výrazně o více než 4 % se v pátek propadly akcie společnosti Apple, což stáhlo trhy dolů. Zisky se podařilo vybojovat pouze finančním institucím, když posílily o 0,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.4.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování různorodě. Index Dow Jones oslabil o 0,2 %, S&P 500 si polepšil o 0,1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo energetickým společnostem, které si připsaly zisk ve výši 2,1 %. Naopak nejhůře dopadly realitní firmy se ztrátou 1,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.5.2018
    Americké trhy zakončily úterní obchodování ve ztrátách. Stalo se tak i díky prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že očekávané jednání s jeho severokorejským protějškem Kim Čong Unem se nakonec ani nemusí odehrát. Index Dow Jones klesl o 0,7 %, S&P 500 ztratil 0,3 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,2 %. V rámci indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem, které zaznamenaly ztráty ve výši 1,3 %. Nedařilo se ani průmyslovým podnikům (-1,1 %) a zpracovatelům komodit (-0,9 %). Naopak se vedlo finančním institucím (+0,6 %) a sektoru utilit (+0,4 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 23.5.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátou. Index Dow Jones klesl o 0,4 %, S&P 500 si pohoršil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře dařilo energetickým společnostem, když jejich ztráty dosáhly výše 1,6 %. Nejziskovějším sektorem se stala síťová odvětví, jejichž hodnota akcií vzrostla o 0,8 %. Za poklesem akciových trhů stojí aktuální dění kolem obchodní války. Vodafone se připojil ke společnostem, které daly na blacklist spolupráci s Huawei. Státní tajemník USA Steven Mnuchin prohlásil, že „nemá žádné plány“ ohledně pokračování obchodních jednání s Čínou. Jediným pozitivem je, že případné rozhodnutí o uvalení dodatečných cel na dovoz čínského zboží v hodnotě přes 300 mld. USD by nemělo proběhnout dříve než na konci června. Tedy až po plánovaném setkání prezidentů obou zemí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Purple pivot points