Úterý 19. březen 2024 08:12
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní komentář: Nervozita z trhů zatím nemizí, zlato i stříbro navyšují své zisky

13.08.2019 06:53  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy za sebou mají nervózní vstup do nového týdne, ke kterému pomohly tentokrát také zprávy o sílících protestech v Hong Kongu a téměř 40% výprodej na argentinských akciích, které zkolabovaly poté, co současný prezident Mauricio Macri překvapivě neuspěl v primárkách. Díky averzi k riziku se pak znovu dařilo hlavně bezpečným přístavům, v čele s drahými kovy, které dál navyšují své dřívější zisky. Nálada na trzích je tak napjatá, i když dnes ráno americké a evropské futures ve výprodejích nepokračovaly. Politická rizika však pro finanční trhy zůstávají klíčová a budou hrát důležitou roli také v nadcházejících dnech.

Úterní seance přinese pro tento týden první zajímavé makro, a to především výsledky z britského trhu práce a americkou inflaci.

Dnešní fundamenty:

  • 10:30 Britské statistiky z pracovního trhu (střední dopad)
  • 11:00 Německý ZEW index (malý dopad)
  • 14:30 Tempo růstu CPI v USA (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Na Wall Street se nedařilo průmyslu, dnes pozor na inflační data z USA
    Začátek nového týdne se na finančních trzích nesl v poklidném duchu. Akciové trhy vstřebávaly nárůsty z posledních seancích a výrazných pohybů jsme se nedočkali ani na Forexu. Navíc v pondělí nebyly na programu žádné výrazné fundamenty. Roli hrály politické vlivy, které pomohly hlavně libře a japonskému jenu. Nejslabší byl naopak kanadský dolar, který diskontoval výrazný nárůst z konce minulého týdne. Trhy se stále nese hrozba zamýšlených cel na ocel a hliník z pera trumpovy administrativy a jejich možné dopady, které včera postihly hlavně americké průmyslové firmy. Technologický Nasdaq ovšem dokázal navýšit historické rekordy. Dnes jsou na programu inflační data z USA a ve středu v nočních hodinách pozor na dopady zveřejnění standardní série makrodat z Číny (HDP, průmysl, maloobchod).
  • Ranní komentář: Neel Kashkari je rád, že trhy pochopily vzkaz a po Powellově projevu začaly klesat
    Pondělní seance byla bez důležitých fundamentů a na trzích vládly spíše jen dozvuky pátečního projevu Jay Powella. Akcie včera mírně klesaly, ale dnes ráno už futures na americké i evropské indexy rostou. Za pozornost včera stály ceny energií v Evropě, které po dlouhém růstu začaly konečně výrazněji klesat. Zajímavý byl také komentář Neela Kashkariho, který je rád, že trh konečně pochopil, že to Fed se snahou dostat inflaci pod 2 % myslí skutečně vážně.
  • Ranní komentář: Nejhorší dva dny od finanční krize pro US dvouleté dluhopisy, akcie i krypto padají
    Nový týden začal na finančních trzích výrazným výprodejem na akciích, kryptoměnách i na dluhopisech, které si procházejí na kratším konci výnosové křivky největšími pohyby od finanční krize. Dvouleté výnosy se včera dostaly v USA na 3.35 % a jsou na podobných úrovních jako výnosy desetileté. Tří až sedmileté splatnosti se pak prodávaly s výnosy nad 3.5 %. Trh spekuluje na to, že by zítra Fed mohl zvýšit sazby o 75bp., což samozřejmě ještě více zvyšuje obavy ze zpomalování americké ekonomiky.
  • Ranní komentář: Německé výnosy nejníže od konce roku 2016, dolar je stále silnější
    Začátek týdne se vydařil hlavně americkému dolaru, který pokračoval v postupném růstu na většině měnových párů. Na páru s eurem se americká měna dostala pod hranici 1,13 EURUSD, když jí pomáhá kombinace hned několika faktorů, v čele se strachem z ekonomického zpomalení v Evropě a pádem evropských výnosů. Ty jsou v případě Německa u 10letých splatností nyní nejníže od konce roku 2016, když dosahují pouhých 0,1 %. Dnešní seance bude na tradiční makro spíše chudší a trh se tak zaměří hlavně na plánované projevy centrálních bankéřů. Jedním z nosných témat pak zůstává také schůzka mezi americkým ministrem financí a čínským vicepremiérem, která se má konat koncem týdne v Pekingu.
  • Ranní komentář: Nepříjemné překvapení od BoJ a nový cenový strop na plyn v Evropě
    Dnes ráno všechny překvapila Bank of Japan, která zvedla svůj target pro desetileté výnosy na 0,5 %. Překvapivé rozhodnutí zkomplikovalo situaci nejen na japonském akciovém trhu, ale i na ostatních trzích. Přispělo také k výraznému zpevnění JPY a růstu dluhopisových výnosů.
  • Ranní komentář: Nervozita na trzích nepolevuje, SP500 ale zatím drží support 2 600b.
    Závěr minulého týdne se na akciových trzích nesl opět ve velmi nervózním duchu. Akciové indexy pokračovaly ve výprodeji, který do pátečního close v USA ještě zesiloval, takže nakonec indexy v USA uzavřely seanci se ztrátou převyšující dvě procenta. S&P 500 se tak dál blíží ke klíčovému supportu na 2 600 dolarech a bude velmi zajímavé sledovat, jak se na této úrovni v nadcházejících dnech zachová. I v novém týdnu se zájem většiny obchodníků bude soustředit hlavně na dění na americkém akciovém trhu. Důležité bude ale také dění v Británii, kde by se už zítra mělo hlasovat o plánu Theresy Mayové na vystoupení země z EU.
  • Ranní komentář: Nervozita na trzích polevuje, brent zpět pod 66 USD
    Riziková aktiva se včera dočkala dalšího růstu, zatímco bezpečné přístavy, v čele s JPY a drahými kovy, ztrácely. Může za to hlavně zmírnění napětí ve vztazích mezi USA a Íránem, a to navzdory íránskému útoku na americké základny, který se ukázal být nakonec ale docela neškodný. Americký prezident sice naznačil, že na Írán čekají další sankce, další vojenské akce ale neoznámil, což pomohlo k celkovému zklidnění na finančních trzích. Výrazně na to reagovala také cena ropy, která se vrátila zpět pod 66 dolarů za barel (Brent).
  • Ranní komentář: Nervozita na trzích stále nepolevuje, dnes zasedá Bank of Canada
    Také včerejší seance dostala akciové trhy do červených čísel, i když se po otevření Ameriky nakonec situace začala pozvolna uklidňovat. Růst averze k riziku, a jeho následné zvolnění, byl patrný napříč finančními trhy, když nejprve pomohl bezpečným přístavům (zlato, JPY), aby je následně o část jejich dopoledních zisků připravil. Trhy zůstávají viditelně nervózní a tento sentiment se na nich pravděpodobně nějakou dobu ještě udrží. I dnes bude obchodníky velmi zajímat hlavně výsledková sezóna, ale odpoledne pozor také na zasedání BoC, nebo na výsledky z amerického trhu s bydlením.
  • Ranní komentář: Nervozita z trhů ani po minulém týdnu nemizí, výnosy ale konečně klesly
    Finanční trhy za sebou mají další nervózní týden, během kterého se akcie v Asii, Evropě i v USA dostaly výrazně do červených čísel. Úroveň rizikových přirážek zůstává zvýšená, takže dění na akciovém trhu bude i nadále klíčové pro další trhy, jako je FX, nebo trh s dluhopisy. I tentokrát nás přitom čeká několik zajímavých makrodat, přičemž tím nejzajímavějším mohou být páteční statistiky z amerického trhu práce. Týden by měl ale začít pozvolna a obchodníci se dnes zaměří hlavně na dění na akciovém trhu.
  • Ranní komentář: Nervozita z trhů prozatím nemizí, americké 10leté výnosy zpět na dosah 2,4 %
    Závěr minulého týdne žádný průlom v jednání mezi USA a Čínou nepřinesl a obě strany se tak rozešly bez jakéhokoli kompromisu. Trhy nyní čekají na to, jakým způsobem na nově zavedená cla zareaguje Čína a také na to, jak na její případnou reakci budou reagovat USA. Obavy z další eskalace obchodní války jsou tedy zpět na stole a hlavně díky nim se na trzích drží i nadále nervozita. Téma americko-čínských obchodních vztahů zůstane klíčové i v tomto týdnu a rozhodně i dnes, kdy nás v makrokalendáři žádné důležité fundamenty nečekají.
  • Ranní komentář: Nervózní stabilizace na akciích. USA chtějí přimět Saudy ke zvýšení produkce
    Včerejší seance přinesla po delší době na akciové trhy trochu stability. Nálada ale zůstává i nadále extrémně nervózní a trhy mohou prakticky kdykoli explodovat jedním nebo druhým směrem.
  • Ranní komentář: Nesouhlas s dalším poklesem sazeb ve Fedu narůstá, dnes pozor na projev Powella
    Finanční trhy nabídly ve čtvrtek mírný růst rizikové averze. Akciový index Dow Jones dokázal přidat 2 desetiny procenta díky rally na akciích Boeingu. Široký S&P 500 ovšem ztratil 0,05 % na 2923 bodů a technologický Nasdaq dokonce 0,36 % a zapadl pod 8000 bodovou hranici. Situace v Evropě byla ještě o něco horší. Německý DAX ztratil 0,47 % na 11747 bodů a nejvyšší propad zaznamenal britský FTSE 100, který přišel o 1,05 %. Ranní asijská seance se už však přehoupla do pozitivního teritoria a futures na americké i evropské indexy byly v pátek před osmou ráno v solidních ziscích.
  • Ranní komentář: Netflix po výsledcích +7 %, bankrot Genesis
    Akciové trhy včera opět klesaly. V USA indexy zaznamenaly ztráty do procenta, v Evropě pak nad procento. Za pozornost stály výsledky společností Procter & Gamble, která dál úspěšně brání tržby i marže zvyšováním cen. Netflix pak překvapil výrazným růstem v počtu předplatitelů, díky kterému akcie společnosti rostly v after-marketu o 7 %. 
  • Ranní komentář: Netflix po výsledcích +8 %, Verizon, 3M a další korporátní výsledky
    Výsledková sezóna se začíná naplno rozjíždět. Včera příjemně překvapil Netflix, který v after market hodinách rostl o více než 8 %, a to hlavně díky silnému růstu předplatitelů. Solidní čísla ale reportoval třeba i Verizon. Pod tlakem se naopak ocitly 3M a D.R. Horton. Dnes svá čísla za 4Q zveřejní AT&T, IBM a především Tesla. Pozor také na nové makro v podobě výsledků PMI z Evropy a USA.
  • Ranní komentář: Netflix +7 % po zveřejnění výsledků, risk-on efekt pomáhá akciím a kryptu
    Akciové trhy za sebou mají silnou seanci. Americký S&P500 rostl o 2.76 % a Nasdaq přidal dokonce 3.11 %. Risk-on efekt se včera projevil ale i na ostatních rizikových aktivech, takže se výrazně dařilo i kryptoměnám, zatímco o své dřívější zisky na většině měnových párů postupně přichází dolar.
  • Ranní komentář: NFLX -35 %, FB -7 %, DIS -5 %, TSLA -5% a +5 %. Výsledková sezóna pořádně míchá kartami
    Včerejší seance na indexech nijak nevybočovala a například index S&P 500 klesal pouze o 0.06 %. Na některých individuálních jménech jsme byli ale svědky dramatických změn. Netflix, v reakci na své výsledky, klesal o 35 % a společně s ním klesaly i další společnosti ze streaming sektoru. Pod značný tlak se ale dostaly také například akcie Meta Platforms, které podepsaly více než 7 %. Volatilní byla pak také Tesla, která po 5% korekci v after market hodinách rostla o 5 % v reakci na další solidní výsledky.
  • Ranní komentář: Nikkei poprvé nad 40 tis., Apple a Tesla v Číně dál zlevňují
    Nálada na trzích zůstává po minulém týdnu stabilizovaná. Index S&P 500 se drží nad hranicí 5 tisíc dolarů, japonský Nikkei dokonce poprvé překonal úroveň 40 tisíc jenů, silný únor za sebou mají i čínské akcie a z výrazného růstu se těší také kryptoměny. Trh se zdá být bez rizik, což ale samozřejmě může být jen zdání. V novém týdnu nás čeká hned několik důležitých fundamentů. S projevem před americké Senátory předstoupí šéf Fedu J. Powell, o sazbách bude ve čtvrtek rozhodovat ECB a v pátek pak Spojené státy zveřejní výsledky z trhu práce.
  • Ranní komentář: Nižší výnosy pomáhají akciím ke stabilizaci, obavy z recese jim ale v dalším růstu brání
    Akciové trhy za sebou mají klidnou seanci, která jim pomohla do zelených čísel. K růstu akcí pomáhají klesající dluhopisové výnosy, které ale klesají kvůli obavám z recese, což není zrovna argument pro setrvalý růst na akciích a dalších rizikových aktivech. Trhy tak nyní spíše vyčkávají na nové informace, které více napoví o kondici americké a světové ekonomiky.
  • Ranní komentář: Nová data trhy dál podpírají. Dnes výsledky PMI/ISM pro výrobní sektor
    Včerejší seance přinesla z Evropy výsledky PMI, které potvrdily velmi dobrou kondici evropského výrobního sektoru. Podobně dopadly i dnes ráno výsledky PMI z Číny, takže optimismus ohledně vývoje světové ekonomiky, který pomohl akciím koncem roku k výraznému růstu, zatím nemá důvod polevovat. Dnes konečně otevřou také americké burzy a na trhy by se měly začít postupně znovu vracet objemy. Z důležitých fundamentů jsme pak zvědaví především na výsledky PMI/ISM, které by měly potvrdit, že si velmi slušnou kondici udržuje také výrobní sektor v Británii a USA.
  • Ranní komentář: Nový lék od Mercku pomohl akciím, čínské blackouty naopak potenciálním rizikem
    Minulý týden se nesl opět v nervózním duchu a akciové indexy zamířily do červených čísel. Ztráty se však podařilo v pátek alespoň mírně korigovat, a to kvůli skvělým zprávám od společnosti Merck, která přišla s pilulkou, která má údajně snižovat riziko smrti a hospitalizace kvůli covidu na polovinu. Díky této zprávě v pátek dokázala růst většina akcií, i když například společnosti vyrábějící vakcíny (Moderna, Novavax…) utrpěly výrazné ztráty.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024