Úterý 19. březen 2024 09:03
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Pozitivní čísla německého indexu PMI, potvrdil index Ifo, analýza USD/CAD, STŘÍBRA, GBP/JPY

24.11.2015 13:55  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Mnichovský ekonomický institut IFO oznámil, že index měřící důvěru 7000 německých podniků pro tento měsíc stoupl na 109,0 bodu z říjnových 108,2 bodu. Výsledky značí, že manažeři firem největší evropské ekonomiky jsou optimisty navzdory vyhlídkám na slabší vývoz na rozvíjející se trhy. Jedná se o nejlepší výsledek od června 2014, který překonal očekávání trhu na úrovni 108,2 bodu. Nicméně průzkum byl sestavován ještě před útoky v Paříži.

Příznivé výsledky včera přinesly také indexy nákupních manažerů (PMI) v eurozóně, které ukázaly, že aktivita podniků eurozóny stoupla v listopadu nejvýraznějším tempem od poloviny roku 2011.Když slabé euro a snižování cen pomohly k nárůstu nových objednávek. Složený index nákupních manažerů (PMI) podle předběžných údajů Markit v listopadu stoupl na 54,4 bodu z říjnových 53,9 bodu, zatímco trh čekal stagnaci. Index se tak od července 2013 bezpečně drží nad hranicí 50 bodů oddělující ekonomický růst a pokles.

Americké akciové indexy v pondělí mírně klesly během klidného obchodování po silných ziscích z předchozího týdne. Index blue Dow Jones ukončil seanci o 0,2 níž na hodnotě 17 792,68 bodu, index S&P 500 klesl o 0,1 procenta na úrovni 2086,59 bodu a technologický Nasdaq Composite stagnoval na hodnotě 5102,478 bodu. Akcie včera trápil pokles cen komodit. Ceny kovů se propadly na mnohaletá minima v obavách o čínskou poptávku a kvůli silnému dolaru, který si v pondělí zapsal sedmiměsíční maximum. Například železo se propadlo o 5 procent, měď i nikl oslabily přes 3 procenta.

Aktuálně se daří zbrojířským firmám. Například britské akcie jako Rolls Royce posílily v reakci na plány vlády navýšit výdaje na zbrojení o 1 procento poté, co britský ministr financí George Osborne řekl, že vláda se chystá nakoupit další bojové letouny a zvýšit výdaje na boj s terorismem o 30 procent. Premiér David Cameron současně v pondělí prohlásil, že Británie investuje během příštích 10 let 12 miliard liber navíc do zbrojení, když nakoupí mimo jiné devět protiponorkových letounů od Boeingu

Včera byl oznámen historicky největší obchod v oblasti zdravotnictví. Americká farmaceutická firma Pfizer se dohodla na koupi společnosti Allergan, výrobce botoxu, v transakci hodnocené zhruba na 160 miliard dolarů. Avšak nižší než očekávané úspory z transakce byly pro investory zklamáním. Spojené státy vstupují do týdne, kdy slaví Den díkůvzdání. Většinu tržní aktivity proto musíme očekávat v úvodu týdne.

Česká národní banka (ČNB) pozoruje zrychlení úvěrového růstu i mimo segment hypotečních úvěrů a bude zvažovat využití procyklické kapitálové rezervy bank. Vytvořením kapitálového polštáře pro případ obratu v hospodářském a finančním cyklu nebo vnějšího šoku, uvedli v Blogu bankéři ČNB.

Měnový pár USD/CAD se dostal díky rostoucímu kanálu k hodnotě rezistence 1,3420, kterou již v září nebyl schopen pokořit.  Aktuálně se na denním grafu vytvořila svíčková formace pinbar, která naznačuje možnost, že USD/CAD i tentokrát došly síly.

GBP/JPY zkorigoval svůj předchozí výprodej (srpen – září) k Fibonacciho hodnotě 50. Zde byl korekční růst zastaven, což se potvrdilo i opuštěním rostoucího kanálu. GBP/JPY postupně míří níže.

Na situaci na stříbře jsme upozorňovali již předchozí týden. Podpora 13.90 podle všeho zafungovala a cena ji včera razantně odmítla, což potvrzuje i reverzní tvar včerejší denní svíčky. Očekáváme korekci.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Pozice velkých spekulantů podle COT reportu k 9. 4. 2021
      Celkové čisté pozice spekulantů na USD indexu minulý týden klesly o 1 300 kontraktů. Tato změna je výsledkem poklesu čistých long pozic o 2 800 kontraktů a poklesu short pozic o 1 500 kontraktů.
    • Pozice velkých spekulantů podle COT reportu k 9. 7. 2021
      Celkové čisté pozice spekulantů na USD indexu minulý týden stouply o 8 000 kontraktů a dostaly se do býčího pásma. Tato změna je výsledkem nárůstu long pozic o 2 300 kontraktů a poklesu short pozic o 5 700 kontraktů.
    • Pozitívna nálada na trhoch pokračuje
      Na trhoch pokračuje pozitívna nálada spôsobená minulotýždňovým vyjadrením šáfa Fedu – Powella, ktorý naznačil možné znižovanie úrokových sadzieb v tomto roku. Pozitívnu náladu na trhoch nenarušili ani vyhrážky prezidenta Trumpa o tom, že v prípade, ak čínsky prezident Xi Jinping sa s ním nestretne, Trump pristúpi k zvýšeniu ciel na dovoz tovarov z Číny. Aj napriek týmto správam, hlavné akciové indexy pokračujú v raste.
    • Pozitívna nálada na trhoch prežila aj talianske referendum. EURUSD nad 1,07
      Vyzerá to tak, že trhy politické riziká prestávajú riešiť. Negatívna nálada po BrExite trvala niekoľko dní, po amerických prezidentských voľbách niekoľko hodín a po talianskom referende len niekoľko desiatok minút. Je však potrebné dodať, že talianske „nie“ Renziho zmenám volebného systému (alebo skôr Renziho osobe, keďže úspešným referendom podmienil svoje zotrvanie vo funkcii) bolo očakávané. Prekvapivý bol finálny výsledok – 59% k 41%, prieskumy hovorili o ďaleko tesnejšom výsledku, každopádne mimo vyššieho rozdielu sa nič nečakané nestalo.
    • Pozitívne dáta z USA povzbudili akciové trhy
      Akciové trhy dnes čerpajú pozitívnu náladu zo včerajších pozitívnych vyjadrení amerického prezidenta Donalda Trumpa o odkade ciel na dovoz automobilov do USA a ministra financií Stevena Mnuchina ohľadom obchodných rozhovorov medzi USA a Čínou. K pozitívnej nálade prispeli aj lepšie hospodárske výsledky spoločností Cisco a Walmart. Počet stavebných povolení v USA zaznamenal v apríli medzimesačný nárast o 0,6% a počet nových žiadostí o podporu zaznamenal oproti minulému mesiacu pokles z 228 tisíc (marec) na 212 tisíc (apríl). Pozitívne prekvapila aj začatá výstavba nových domov na úrovni 1,235 milióna (apríl), očakávalo sa 1,205 milióna domov. Celkovo skončili dáta v USA pozitívne, čo podporilo zlepšilo náladu na trhoch. Americký akciový index US500 sa približuje k rezistencii na úrovni 2900 bodov, kde by sa mohli k moci dostať medvede. Treba mať na pamäti, že aj napriek súčasnému zlepšeniu nálady na trhoch, stále stojí v pozadí riziko obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ktoré by investori nemali podceňovať.
    • Pozitivně naladěným trhům nevadí německá čísla. Pozornost míří k trhu práce a OPECu
      Závěr týdne nabídne řadu důležitých událostí a čísel. Začít můžeme už zveřejněnými čísly o německé průmyslové výrobě. Tak jako včera objednávky, i dnes výroba překvapila negativně, když vykázala za říjen meziroční propad o 5,3 procenta při revizi září směrem dolů. Škarohlídi jsou však v menšině - evropské akcie začínají do plusu asi o 0,3 procenta a německý trh zaostává minimálně. Zlato klesá a dluhopisy zatím vykazují drobný pokles výnosů.
    • Pozitívne výhľady
      Naďalej však dnešný výsledok prvej disciplíny pracovného triatlonu (ADP zamestnanosť s pokl...
    • Pozitívne vychladnutie
      Pozitívny sentimentVčerajšia obchodná seansa pr...
    • Pozitivní americká data ADP akciím k růstu nestačí, analýza GBP/USD
      Akcie na Wall Street zahajují dnešní obchodní seanci poklesem, po včerejším silném růstu, kdy vyskočily o 2,1 až 2,9 procenta, taženy nahoru...
    • Pozitivní americká data tlačí trhy vzhůru
      Minulý týden došlo v USA ke zveřejnění množství nově vzniklých pracovních míst mimo zemědělství. Hodnoty předčily očekávání, když bylo zveřejněné 255.000 nových míst místo očekávaných 180.000. Číslo bylo nakonec ještě upravené na pěkných 292,000 pracovních míst. Pozitivním překvapením byla rovněž výše mezd, která minulý měsíc připsala 0,3%. Očekávalo se o desetinu méně. Nezaměstnanost přitom zůstala na 4,9%.
    • Pozitivní data z americké ekonomiky podpořila dolar
      Americký dolar včera ze začátku pokračoval v trendu oslabování z předchozích dnů, když se na mezibankovním trhu obchodoval...
    • Pozitivní den při firemních zprávách a čekání na nový americký stimul
      Čínský zahraniční obchod podle prosincových čísel vypadá slušně. Horší je to s přibývajícími žádostmi o dávky v nezaměstnanosti v USA. Za poslední týden jich bylo skoro milion, zatímco se čekala hodnota 789 tis. Mezitím trhy ovlivňovaly firemní zprávy. Americké aerolinky rostou po výsledcích Delty, přestože vykázala vyšší ztrátu oproti konsensu. Alibabě a Tencentu zase pomohlo, že se dostaly mimo americké zákazy pro investice.
    • Pozitivní dopoledne. Obavy z Číny ustupují, reakce na výsledky techů byla smíšená
      Čínské akcie v Hongkongu se dnes trochu vzchopily a také dopady čínských obav na západní trhy se zmírňují. Krátkodobá korekce propadu by dávala smysl, ovšem rizikem zůstává další odliv západních investorů z čínských akcií, takže trvalejší obrat k lepšímu příliš nečekáme. Hrozbou jsou nové vládní restrikce.
    • Pozitivní dopoledne pro akcie a rostoucí šance na větší akci ČNB
      Evropské akciové trhy včera zaváhaly, poté co Amerika zamířila dolů. Dnes však navazují na pozitivní vývoj a hlavní indexy se posouvají znovu vzhůru. DAX stoupá o 0,4 pct, FTSE 100 si dopoledne připisuje 0,3 pct, AEX je nahoře o 0,6 pct a CAC 40 roste zhruba o procento. Dluhopisové výnosy vykazují nevýrazné a spíše pozitivní změny, zatímco v zámoří se výnosy drží na včerejších úrovních. Eurodolar lehce koriguje pokles ze včerejška a obchoduje se na 1,1780.
    • Pozitivní dopoledne v Evropě. Inspirací SAP a Čína
      Z Německa jsme dostali další o něco horší data, když květen nedokázal přinést takový odraz vývozu ani dovozu, jaký se čekal. Další zajímavou zprávou je včerejší rekordní přírůstek nakažených koronavirem v USA, který se dostal už nad 60 tisíc. A přidávají se i bankéři z Fedu, kteří varují před komplikacemi na cestě k plnému ozdravení ekonomiky.
    • Pozitivní fon podporuje trhy.
      Americký akciový trh pokračuje dostávat pozitivní impulsy, které pomáhají zotavit se ze ztrát na začátku února. Včera,...
    • Pozitivní HDP Austrálie, USD/JPY na měsíčních maximech, denní přehled událostí
      Australský dolar v noci posílil z úrovně 0,9260 k hodnotě 0,9299 vůči americkému dolaru USD poté, co data HDP uká...
    • Pozitivní makro data z Asie pomohli růstu hlavních globálních indexů
      Hlavní asijské indexy dnes ráno zaznamenaly výrazný nárůst po zveřejnění několika makroekonomických údajů, které vyzýv...
    • Pozitivnímu obratu na trzích se postavily do cesty data, Itálie i ropa
      Včerejší pozitivní obrat trhům nakonec moc nevyšel a dnes je to opět špatné. Čínský maloobchod svým zpomalením zklamal a také pokles německé ekonomiky ve 3Q byl o trochu výraznější, než se čekalo. Sice jde z větší části o jednorázový faktor spojený s novými normami pro auta, ale ani tak čísla nepotěší.
    • Pozitivní nálada investorů prospěla zlotému a forintu
      Dění v regionu stejně jako ostatním světovým trhům včera dominovalo víkendové rozhodnutí Larryho Summ...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Fintokei SwiftTrader