Úterý 19. březen 2024 08:27
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Bitcoin už stojí takřka 13 tisíc dolarů. Co vše stojí za tím, že stojí právě tolik?

26.06.2019 17:13  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena bitcoinu, nejrozšířenější kryptoměny, se poprvé od ledna 2018 přiblížila psychologické cenové úrovni 13 tisíc dolarů za kus.

Cenu bitcoinu žene vzhůru několik faktorů. Prvním je prostý strach z toho, že daný investor nezachytí včas růstovou horečku podobnou té ze sklonku roku 2017. Tehdy se cena bitcoinu vyšplhala k úrovni až takřka 20 tisíc dolarů za kus. Následoval hluboký propad, nikdy však ne pod úroveň 3000 dolarů. Například analytici největší americké banky JP Morgan vypočítali, že bitcoin má nyní objektivní hodnotu zhruba 5000 dolarů. Z tohoto hlediska je v současnosti o takřka 8000 dolarů nadhodnocený. Toto „nadhodnocení“ může být v příštích dnech a týdnech ještě mnohem markantnější.

Dalším faktorem v pozadí cenového růstu bitcoinu je zmenšení počtu nově vytěžených mincí, takzvaný halvening, k němuž dojde v květnu 2020. Algoritmus bitcoinu totiž zajišťuje postupné zmenšování počtu nově vytěžených kusů bitcoinu tak, aby bylo garantováno, že maximální počet bitcoinů nikdy nepřesáhne úroveň 21 milionů kusů. Zhruba každé čtyři roky tak nastává zmíněný „halvening“. K poslednímu došlo v červenci 2016. Předtím došlo k „halveningu“ v roce 2012. Každý „halvening“ snižuje nabídku nových bitcoinů, což zákonitě představuje tlak na růst jejich ceny. S tím nyní trh kalkuluje, byť květen 2020 je ještě poměrně daleko.

Zdražování bitcoinu také pomáhá skutečnost, že o bitcoin a obecně kryptoměny se zajímají zavedení hráči konvenčního finančního světa, nebo dokonce technologičtí obři, jako je Facebook. Dva z největších amerických makléřů pro drobnou klientelu, společnosti TD Ameritrade a E*Trade údajně plánují spuštění platformy pro obchodování s kryptoměnami. To by zjednodušilo přístup řadových investorů ke kryptoměnám a dále je v jejich očích legitimizovalo. Dalšími zvučnými jmény zavedeného finančního světa, která chtějí umožnit či rozšířit nabídku obchodování s kryptoměnami, jsou společnosti jako Fidelity Investments nebo International Exchange. Druhá jmenovaná vlastní a provozuje několik burz včetně největší akciové burzy světa, té newyorské. International Exchange loni spustila přípravu projektu Bakkt, který by například měl umožnit směnu kryptoměn a konvenčních měn typu dolaru či eura.

Kapitolu samu pro sebe pak představuje konsorcium firem kolem Facebooku, které příští rok chystá uvést digitální měnu libra. V konsorciu jdou společnosti jako Visa či MasterCard. Libra by měla být navázána na konvenční měny typu dolaru či eura, ale v řadě aspektů bude vycházet z principu kryptoměn typu bitcoinu.

Libra vyvolává až nečekané silné reakce. Podle basilejské Banky pro mezinárodní platby, jakési „centrální banky centrálních bank“, představuje libra ohrožení globálního bankovnictví. Taková hrozba by prý měla celosvětově vyvolat rychlou odezvu politiků. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dává tušit, že odezva rychlá bude. Jakmile Facebook své plány ohledně libry minulý týden prvně přiblížil, La Maire veřejnost ujistil, že měnu oficiálně vydávají pouze státy a jejich vlády. Bude prý také žádat záruky, že potenciální transakce ve facebookovské libře neslouží k záležitostem, jako je financování terorismu. Člen bankovní rady německé Bundesbanky Burkhard Balz, jenž má v instituci na starosti oblast elektronických transakcí, zase o víkendu varoval, že zavedení libry by mohlo mít dalekosáhlé dopady pro celý finanční svět. Širší přijetí libry by podle něj mohlo mít závažné důsledky pro finanční stabilitu a měnovou politiku centrálních bank. Také Balz, podobně jako Le Maire, varuje, že uživatelé libry mohou obcházet regulace týkající se praní špinavých peněz či financování terorismu. Je proto prý třeba, aby příslušné regulační orgány celého světa v otázce digitálních měn a kryptoměn vzájemně spolupracovaly. Ve Spojených státech šéfka Výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů Maxime Watersová vyzývá Facebook, aby pozastavil svůj vývoj nové digitální měny do té doby, než se s ní kongresmani a regulační úřady budou moci zevrubněji seznámit.

Varovná slova politiků a centrálních bankéřů na adresu libry zvyšují povědomí o ní, ale zprostředkovaně také kryptoměnách typu bitcoinu. I to může stát částečně v pozadí cenového růstu právě bitcoinu.

Bitcoinu nahrává třeba i silnější poptávka Číňanů po něm a jiných kryptoměnách. V době vyostřeného napětí v obchodních vztazích se čínská oficiální měna ocitá pod tlakem, oslabuje a hrozí je další citelně znehodnocení, což zvyšuje atraktivitu právě kryptoměn v očích Číňanů. Jako jakéhosi „záložního řešení“. Čína je díky tamnímu levnému uhlí a tedy levné elektřině světovou velmocí v těžbě bitcoinu.

Někteří bitcoinoví pozorovatelé ale upozorňují, že cena kryptoměny je nezávislá na vývoji ostatních aktiv a že nyní bitcoin zdražuje, protože probíhá takzvaná čtvrtá parabolická fáze jeho cenového růstu. Cena bitcoinu se během ní, tedy nejspíše ještě letos, prý vyhoupne až na úroveň 100 tisíc dolarů za kus. Kryptoměna by tak byla pětkrát dražší než při kulminaci zatím poslední „parabolické fáze“, k níž došlo na sklonku roku 2017.

Jak vidno, bitcoin a další kryptoměny nyní čelí růstu zájmu a poptávky jak ze strany drobných řadových investorů (kteří nechtějí propásnout další cenovou horečku a možnost snadného výnosu), tak i investorů institucionálních a zavedených (Facebook, International Exchange, Fidelity, E*Trade a další) a také Číňanů (kvůli obchodní válce). Poptávka po bitcoinu tedy stoupá, přičemž jeho nová nabídka od příštího roku kvůli „halvingu“ citelně klesne. Oba tyto vlivy působí na růst ceny bitcoinu, který může být závratný. Cena může překonat i dosavadní rekord z roku 2017, oněch takřka 20 tisíc dolarů za kus.

Všichni lidé, kteří své peníze vkládají do bitcoinu, by však měli vést v patrnosti, že se nejedná o investici v pravém smyslu slova, ba ani o spekulaci. Je to sázka, jako u rulety. Své peníze, které do bitcoinu vkládají, mohou královsky zhodnotit, lépe než prakticky jakýmkoli jiným způsobem, ale současně už je také nikdy v životě nemusí znova vidět. Žádný regulační orgán jejich „investici“ neochrání. 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoinu se nedaří překonat úroveň 45 000 USD
    Bitcoinová rally může kdykoli skončit, protože většina obchodníků začíná přemýšlet, zda odraz od nedávných minim nebyl příliš rychlý a předčasný. Ve skutečnosti cena v úterý již ztratila přibližně 2,6 %, a BTC se tak uzavřel na 43 000 USD. Ostatní kryptoměny se rovněž propadly, a to až o 2,3 %.
  • Bitcoinu se nepodařilo prorazit nad 39 000 USD
    Po růstu na téměř dvoutýdenní maximum bitcoin ve středu klesl, což zdůraznilo snahu překonat klíčovou technickou překážku a odrazit se ke 40 000 USD. Bitcoin klesl o 3,7 % a obchodoval se za 37 375 USD, zatímco ethereum kleslo o 3,8 % a obchodovalo se za 2 672 USD
  • Bitcoin usiluje o zisky nad 25 000 USD
    Cena bitcoinu zahájila nový růst ze zóny 20 400 dolarů. Vytvořila se základna a cena vystoupala nad zónu odporu 21 500 USD.
  • Bitcoin útočí na historická maxima 68 000
    Bitcoin zažívá od začátku týdne exponenciální rally, díky níž se cena dostala na dohled od svých historických maxim. Ukazatele hybnosti se však v současné době nacházejí hluboko v překoupených zónách, což zvyšuje pravděpodobnost blížícího se pullbacku.
  • Bitcoin utrpěl prudký pokles
    Bitcoin v pátek utrpěl prudký propad, když se objevily zprávy o hrozícím krachu krypto banky Silvergate. Ostatní kryptoměny se také propadly, neboť investoři přemýšleli, co tyto zprávy znamenají pro trh v širším smyslu.
  • Bitcoin uzavírá medvědí týdenní svíčku poté, kdy klesl pod 40 000 dolary
    Bitcoin (BTC) se aktuálně obchoduje velmi blízko dvoum úrovním podpory, ale zatím nevykazuje žádné známky býčího zvratu.
  • Bitcoin uzavírá týden silnými zisky
    V pátek se Bitcoin obchodoval v bočním trendu. V době psaní tohoto článku se cena BTC pohybuje na 19 022 dolarech.
  • Bitcoin uzavřel týden pin barem
    Bitcoin je připraven na třetí ziskový týden v řadě a obchoduje se o 19 % výše na úrovni kolem 43 500 USD. Zdá se, že token se již vzpamatovává z prudkého poklesu, ke kterému došlo minulý měsíc, kdy se z historického maxima na úrovni téměř 69 000 USD propadl pod 33 000 USD.
  • 📉 Bitcoin už nemá kam růst? 🤔 | Trendový výhled
    Každý týden realizujeme přehled aktuálního směřování trhu u vybraných instrumentů.
  • Bitcoin už prolomil hranici 17 tisíc dolarů, stoupá k novému historickému rekordu – naposledy byl takto drahý počátkem ledna 2018. Svět se bojí inflace a zadlužování vlád, což bitcoinu nahrává
    Nejrozšířenější světová kryptoměna bitcoin dnes odpoledne středoevropského času, krátce před jednou hodinou, prolomila cenovou úroveň 17 tisíc dolarů za jeden kus. Celková tržní kapitalizace této kryptoměny tak nyní činí bezmála 316 miliard dolarů.
  • Bitcoin v centru pozornosti Tesly
    Od konce roku 2020 Bitcoin zažívá opětovný obrovský boom a jeho cena roste i díky zájmu institucionálních investorů, kteří ho v minulosti neuznávali. Jenže situace na trhu se mění a král kryptoměn se dostal i do hledáčku obrovských společností. Mezi jeho investory nejnověji patří i legendární Tesla v čele s Elonem Muskem.
  • Bitcoin v „contangu“
    Začátek února byl pro bitcoin složitější a jeho cena během sedmi dnů mírně klesla, ale podle klíčových ukazatelů se trh dostal do „contanga“ (viz níže) a pro největší světovou kryptoměnu přetrvávají i další pozitivní signály.
  • Bitcoin v České národní bance
    Na půdě ČNB proběhl historicky první nákup Bitcoinu přes specializovaný ATM bankomat, tzv. BITCOINMAT. Tradiční finanční instituce přitom virtuálním měnám nejsou dlouhodobě nakloněny.
  • Bitcoin vede český kryptoměnový žebříček eToro. Na vzestupu je decentralizované financování DeFi
    Drobní čeští investoři po spektakulárním roce 2021 znovu potvrdili svou důvěru v bitcoin. Potvrzují to poslední data společnosti eToro. Žebříček Top 10 nejvíce obchodovaných kryptoměn také ukazuje, že bitcoin dosáhl 476% meziročního nárůstu otevřených pozic a zůstává vůbec nejobchodovanější kryptoměnou na platformě.
  • Bitcoin: Velký večírek skončil. Dnes zažíváme vystřízlivění
    „Bitcoin nemá žádnou fundamentální hodnotu a jeho cena je odvozena jen od důvěry lidí. Na aktuálním vývoji je patrné, že se důvěra postupně vytrácí a cena bitcoinu padá doslova volným pádem,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Bitcoin velryby přikoupily 40 000 BTC navíc
    Podle nejnovějších informací společnosti Santiment si bitcoinové velryby před nedávným skokem na 42 000 dolarů nakoupily 40 000 BTC. Analytická firma poznamenala, že velryby jsou zpět na hodnotě svého vlastnictví jako před propadem z hodnoty 49 000 dolarů. BTC od 31.prosince klesal z hodnoty 48 674 dolarů až se 10.ledna dostal na hodnotu 39 650 dolarů.
  • Bitcoin versus zlato
    Investování do zlata a nového typu měny, jak se někdy říká ne celkem správně „kryptoměny“ – Bitcoinu – spojuje jedno: Ubránit se před skrytou inflačně emisní daní, která se vyvinula z ražebného v době, kdy byla zrušena směnitelnost měn za zlato. Kdysi bylo nutné, aby měna byla kryta zlatem, a růst cen zlata v případě většího množství peněz, které banky vytiskly a dávaly do oběhu, omezoval jejich možnosti, pokud jde o výnos z ražby peněz. Dnes jsou náklady na rozmnožení elektronických peněz nulové a centrální banky si přisvojují veškerý výnos z jejich vnášení do oběhu, vybírají tak od subjektů ekonomiky, které si peníze pořizují, určitou specifickou daň, aniž by si to někdy subjekty držící peníze uvědomovaly. Ta přibližně odpovídá růstu ekonomiky a míře inflace. Takto získané prostředky dříve sloužily k monetizaci veřejného dluhu, dnes se stávají součástí globálního peněžního systému a slouží k jeho stabilizaci.
  • Bitcoin vlastní každý čtvrtý americký investor
    Průzkum provedený společností Grayscale Investments, ukázal, že každý čtvrtý americký investor, který byl tázaný vlastní Bitcoin. Také ukázal, že 55% investorů na trh vstoupilo v posledních 12 měsících.
  • Bitcoin v makru převažuje nad mikrem
    NÁVRAT: Kryptoaktivům se letos daří nejlépe na světě, přičemž Bitcoin vzrostl o 25 %, a to především díky na tak špatnému makroprostředí. Po kolapsu FTX zůstávají mikrotlaky, které však zastínily určité pozitivní trendy pro třídu aktiv od silného rozvoje ekosystému a rostoucího zájmu maloobchodníků až po přicházející regulaci a institucionální katalyzátory.
  • Bitcoin v roce 2023 – co je hnacím motorem býčího trendu?
    Regulační opatření, válka v Evropě a bankovní krize – i přes to všechno má Bitcoin za sebou jeden z nejlepších roků v dějinách – co tedy může za nárůst ceny Bitcoinu?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points