Úterý 19. březen 2024 11:16
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Drobní investoři a online obchodníci s akciemi už také mají svou spotřebitelskou ochranu

31.01.2019 10:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ochrana spotřebitelů finančních služeb: spíše kultivace trhu a finanční vzdělávání než populistická regulatorní opatření - na tom se shodla většina účastníků konference Spotřebitelského fóra o aktuálních spotřebitelských problémech ve světě financí, která se konala v pondělí v Praze.

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký v rámci Spotřebitelského fóra apeloval na firmy ve finančním sektoru, aby svým klientům předkládaly k jejich rozhodování srozumitelné a korektní informace. Posilování transparentnosti při informování spotřebitelů totiž v praxi často nejde ruku v ruce s větší srozumitelností, na které záleží zdaleka nejvíc. „Spíše než finanční negramotnost bych problém označil za ‚finanční bezradnost‘,“ popsal Tomáš Nidetzký situaci, kdy firmy svým klientům neulehčují rozhodování poskytováním složitých smluvních dokumentů a obchodních podmínek.

Regulace není ideálním nástrojem ochrany spotřebitele, tím je finanční vzdělávání,“ upozornil Tomáš Nidetský a doplnil: „ČNB se nevěnuje soukromoprávním sporům. Role regulátora v tomto smyslu je ta, že na základě stížnosti klientů může zahájit dohledovou činnost nad určitou oblastí.“ Naprostá shoda diskutujících odborníků, včetně zástupců spotřebitelských organizací, panovala na tom, že populistické návrhy, jako je zastropování RPSN, by se v konečném důsledku neblaze obrátily proti spotřebitelům a ty nejzranitelnější vehnali do rukou černého trhu.

V rámci konference byl odborné veřejnosti představen i projekt Ambasadora investorů. Ve finanční oblasti totiž roste poptávka po ochraně zájmů spotřebitelů už nejen v oblasti zadlužování, ale naopak i při investování a tradingu.

S rozvojem nových technologií a nejrůznějších platforem dnes může např. s cennými papíry, ale i dalšími produkty, obchodovat prostřednictvím internetu kdokoli z nás,“ řekl Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů a zástupce Ambasadora investorů. „S tím ale rovněž rostou i rizika jak při samotném investování, tak i při využívání služeb, které investorům poskytují brokeři. Naším cílem je vedle osvěty i pomoc klientům, aby mohli ve sporech s obchodníky dosáhnout smírného řešení, aniž by muselo dojít na právní, respektive soudní cestu při řešení jednotlivých sporů,“ vysvětlil Viktor Vodička. Podle informací Amabasadora investorů je dnes do tohoto unikátního projektu zapojeno už sedm brokerských společností.

Konferenci uspořádal zapsaný ústav Spotřebitelské fórum, který dle slov předsedy jeho správní rady Kryštofa Kruliše "již od roku 2016 pracuje na tom, aby se prostřednictvím kvalitního dialogu státu, spotřebitelských organizací a komerční sféry u nás dařilo přijímat vyváženou a chytrou legislativu a neopomíjely se ani možnosti dosažení lepšího postavení spotřebitelů skrze účinné samoregulační nástroje, které jsou v jednotlivých odvětvích dostupné." Konference se mimo finanční témata zabývala také postavením spotřebitele v digitální době. Více informací naleznete na našem webu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Drahšiemu tankovaniu sa zrejme nevyhneme
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa pokles, ktorý bol spôsobený najmä zhoršením nálady na finančných trhoch, keďže sa objavili obavy z možného výskytu druhej vlny koronavírusu v USA, keďže niektoré štáty pristúpili príliš skoro k uvoľňovaniu opatrení a zaznamenali nárast nových prípadov koronavírusu. Medzi ohrozené štáty patria napríklad Texas, Florida a Kalifornia.
  • Drahší, stratovejší a menší
    Nový týždeň sa na Wall Street niesol v znamení ziskov. V zisku zatvorili všetky segmenty indexu SP500, prekonať samotný benchmark sa ale podarilo len sektorom energií a telekomunikácii. Dôvodom rastu sektoru energií boli lepšie výsledky firmy Sempra Energy, aj keď firma nakoniec svoje zisky udržať nedokázala. Včerajší akciový kokteil: Dow Jones +0,15%, SP500 +0,36%, Nasdaq Composite +0,37%.
  • Drahý australský dolar škodí ekonomice
    Australské maloobchodní tržby se v prosinci propadly již po třetí v řadě. Australský statický úřad naměřil 0,2 pr...
  • Drama EUR/USD
    Pár EUR/USD klesl v pátek poté, co údaje ukázaly, že zaměstnavatelé v USA zaměstnali více pracovníků, než se očekávalo (červencová data), a také zvýšily mzdy, což signalizovalo pozitivní růst trhu práce.
  • Drastická inflace maže výhodná spoření
    Inflace na současné výši 9,9 procenta je špatnou zprávou pro všechny, kteří mají peníze na vkladových produktech, jako jsou spořicí účty či termínované vklady. Výnosy sice po dlouhé době dosahují vyšších hodnot na úrovni čtyři až pět procent, nicméně investoři reálně o část peněz přicházejí. Pokud mají lidé peníze na vkladu, který nese výnos například čtyři procenta, peníze se inflací znehodnotí téměř o pět procent.
  • Dražší cigarety a pohonné hmoty vyhnaly slovenskou inflaci vzhůru
    Slovenská inflace v březnu poskočila z 0,9 % na 1,4 %. Je to signál o návratu vysoké inflace na Slovensko? Bližší pohled na data napovídá, že nikoliv. Klíčový příspěvek k vysokému nárůstu vzešel od dvou položek, které jsou v zásadě nezávislé na domácí ekonomické situaci. Tou první a klíčovou je zvýšení spotřebních daní na tabák a cigarety. Ceny v této kategorii poskočily o 14,1 % a jejich příspěvek k celkovému nárůst indexu CPI dosáhl 0,4 procentního bodu.
  • Dražší ropa a výhled sazeb podporují akcie. Eurodolar opět o něco níž
    Ropa dnes zamířila strmě vzhůru hlavně kvůli útokům na tankery v Ománském zálivu. Během dne jsme viděli na Brentu až 4procentní růst, ze kterého ropa ale později částečně slevila. Vzhledem k tomu, že u těchto incidentů můžeme za podezřelého považovat Írán a že vůči němu poměrně tvrdě vystupuje americký prezident, je tu evidentní strach, že se napětí ještě dál vyhrotí. Další obava pak plyne i v praktické rovině z toho, že fyzické ohrožení dopravy v oblasti, kterou prochází pětina světové produkce ropy, může přiškrtit dodávky.
  • Drive Shack se kvůli plánům na stažení z burzy propadá o více než 60 %
    Drive Shack (DS.US) je dnes jednou z nejhorších amerických akcií, jejíž cena za den klesla o více než 60 %. Společnost Drive Shack včera oznámila, že hodlá dobrovolně stáhnout své akcie z burzy a zrušit jejich registraci. Společnost pak plánuje kótovat své kmenové akcie na mimoburzovní platformě OTCQX. Podle společnosti Drive Shack budou mít zaměstnanci a vedoucí pracovníci po vyřazení akcií z burzy více času na to, aby se soustředili na podnikání společnosti, protože nebudou muset věnovat čas plnění přísných požadavků na podávání zpráv Komisi pro cenné papíry a burzy. Cena akcií společnosti klesla na nejnižší úroveň od března 2009, kdy trh dosáhl dna během GFC.
  • Drobné náznaky lepšícího se vývoje stavební produkce
    Tuzemská stavební produkce v říjnu meziměsíčně vzrostla o 1,2 % po stagnaci v září. Nová data však zároveň přinesla zhoršení předchozích údajů. To se týkalo především srpnové stavební produkce. Ta podle původních dat vzrostla meziměsíčně o výrazná 2 %, po revizi však její růst činil pouze 0,5 %. Zatímco tedy původně data ukazovala na to, že stavebnictví se konečně vymanilo z meziročního poklesu, nyní už to neplatí. Vlivem vyšší základny naopak došlo k urychlení tempa meziročního poklesu ze zářijových -0,4 % na -0,9 % v říjnu (po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dní). Ve srovnání s předpandemickým únorem 2020 byla stavební produkce letos v říjnu nižší o 3,6 %.
  • Drobné pohyby eurodolaru dnes zůstaly ve stínu dluhopisů a akcií
    Koruna sice otevírala slabší, v průběhu dne ale své mírné ztráty nahradila a po celkově malých změnách kurzu se před ...
  • Drobní investoři mají od října 2018 svého ambasadora
    Se stále jednodušším přístupem k obchodování či investování online do řady globálních aktiv, přibývá na trhu i drobných investorů, fyzických osob, kteří nejsou profesionálními obchodníky. Nezřídka začnou lidé používat obchodní platformy bez dostatečné znalosti prostředí, a proto mohou být mnohem náchylnější k chybovosti, špatnému odhadu rizika anebo jako oběti neférového jednání.
  • Drobní investoři omezili investování, aby mohli pokrýt výdaje na domácnost. Sentiment pro 4. čtvrtletí se jeví spíše býčí
    PRAHA – Podle nejnovějšího průzkumu „Retail Investor Beat“ sociální investiční sítě eToro každý pátý (18 %) drobný investor snižuje objem svých investic, aby pomohl pokrýt náklady na rostoucí výdaje v domácnosti, přesto se nálada ve čtvrtém čtvrtletí jeví být více býčí.
  • Drobní investoři opouštějí farmaceutické akcie kvůli Twitteru, potvrzují data eToro
    Drobní investoři zřejmě ztrácejí trpělivost s akciemi farmaceutických společností, ukazují to nejnovější čtvrtletní statistiky o akciích ze sociální investiční sítě eToro.
  • Drobní investoři se rychle vyvíjí!
    Drobní investoři se rychle stávají z naprostých nováčků investory s plánem na úspěch. Tradičně jsou označováni za "dumb money", nicméně tuto nálepku začínají vyvracet a naopak se stávají zkušenými investory.
  • Drobní spekulanti sází na další pád akcií více než kdy jindy
    Jeden malý a možná trochu znepokojivý postřeh z pravidelného COT reportu, který každý týden zveřejňuje americká CFTC. ...
  • Dropbox jde na burzu, chce získat 500 milionů dolarů
    Americká společnost Dropbox, která provozuje webové úložiště, se chystá na burzu. Z primární veřejné nabídky (IPO) akcií by chtěla získat 500 milionů dolarů (10,3 miliardy Kč). Firma žádost o vstup na burzu potichu podala už loni v říjnu, informace ale byla zveřejněna až nyní, uvedla agentura AP.
  • Druhá a třetí vlna pandemie bere práci citelně rychleji ženám než mužům, hloubí příkopy napříč společností
    Pandemie, zejména její druhá a probíhající třetí vlna, dopadá hůře ne ženy než na muže. Hloubí ovšem příkopy nerovnosti napříč celou českou společností.
  • Druhá aukcia dlhopisov eurovalu
    Po januárovej prvej aukcii euroval plánuje navŕ&amp...
  • Druhá čínská intervence. Měnová válka, nebo žádoucí se přizpůsobení novému normálu?
    Takže včera jsem na tomto místě psal o důsledcích čínské intervence pro trhy a také o tom, že se jedná o jednorázovou ...
  • Druhá e-commerce firma úspěšně vstoupila na trh START
    Společnost Bezvavlasy a.s. dnes zakončila veřejnou nabídku svých akcií (IPO). Obchodování s akciemi společnosti bude zahájeno 7. září 2022, za cenu 490,- Kč za akcii. Celkem bylo od investorů získáno 112 700 tis. Kč.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Fintokei SwiftTrader