Úterý 19. březen 2024 06:00
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Rozbřesk: Slabá čísla z průmyslu, Komise chce faktury za komodity v eurech

04.12.2018 09:10  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jak opět potvrdil index nákupních manažerů, nálada v českém průmyslu dále klesá. Aktuální výsledek (51,8) je nejslabším za více než dva roky. PMI se tak znovu sesunul blíž k hranici 50, která odděluje expanzi od útlumu. Hlavním důvodem má být nejenom nižší současné tempo výroby, ale současně i nízké zakázky, které podle PMI dokonce klesají.

Komentář k PMI zdůrazňuje vliv automobilového průmyslu na listopadovém horším čísle, který se stále ještě zcela nevypořádal s novou regulací, takže v jeho výsledcích je zatím jen obtížné odlišit technické překážky ve výrobě od potenciálního útlumu samotné poptávky. V každém případě se dá čekat, že po slabším třetím kvartále se od průmyslu velké vzpruhy česká ekonomika nedočká ani v závěru roku. A to je vlastně jeden z hlavních důvodů proč nepředpokládáme, že by měl HDP i tentokrát akcelerovat.

Vedle měkkých dat z průmyslu dostaneme už v pátek obvyklou várku dat tvrdých. To by totiž měl statistický úřad zveřejnit výsledky průmyslové výroby za říjen a současně i statistiku nových zakázek. Ta v posledních měsících s výjimkou několika málo oborů jako je například výroba PC, rozhodně optimismus nevzbuzovala. V případě dominantního automobilového průmyslu došlo dokonce v září k poklesu objednávek o více než pět procent. Samozřejmě „pod tíhou“ předchozích silných měsíců ovlivněných tvorbou zásob před spuštěním nové regulace. O to zajímavější mohou být právě páteční výsledky, které naznačí, jakým směrem se vlastně průmysl v posledních měsících vydal. Nejde totiž pouze o tu největší automobilku v zemi, ale i o další výrobce, z nichž jeden vykazuje meziroční poklesy výroby pravidelně už od začátku roku.

Tento týden nás ovšem nečekají pouze výsledky z průmyslu, ale i další významná čísla, z nichž tím nejzajímavějším mohou být mzdy za třetí kvartál. Přijdou na řadu už dnes a měly by znovu potvrdit rostoucí tlaky na trhu práce. Předpokládáme, že tempo průměrné mzdy znovu překonalo hranici 8 % a nejspíše tak odpovídalo i prognóze centrální banky.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se dál drží blízko úrovně 25,95 EUR/CZK a nemá sílu k jakémukoliv výraznějšímu posunu ve směru prognózy centrální banky. A s blížícím se koncem roku navíc asi ani není pravděpodobné, že by ji mohla získat. Možná po prosincovém zasedání bankovní rady, pokud by vyznělo dostatečně jasně ve směru dalšího zvyšování úrokových sazeb, nicméně s ohledem na slabší výsledky z ekonomiky (a pravděpodobně i nižší inflaci) asi ČNB příliš jestřábím dojmem působit nebude.

Zahraniční forex
Drastické zploštění americké výnosové křivky a tedy propad výnosů na jejím dlouhém konci přinesl povzbuzení eurodolaru. Jistou naději euru dávají také zprávy o tom, že italský premiér by měl dnes prezentovat upravený návrh rozpočtu na rok 2019, který se nezdál Bruselu.

Při absenci zajímavějších zpráv a vyčkávání na zítřejší důležitá data může zaujmout informace, že Evropská komise hodlá prezentovat návrh, kterak podpořit mezinárodní roli eura - zejména pak v platbách za komodity (kde je stále 80 % faktur v EU v dolarech).

Ropa
Ropa Brent si včera připsala 4 % a těží tak z víkendové politické dohody mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, stejně jako dočasného klidu obchodních zbraní mezi USA a Čínou.

Překvapením dne bylo ohlášené vystoupení Kataru z kartelu OPEC. S méně než 2% podílem na produkci kartelu patří Katar k nejmenším členským státům, proto by jeho rozhodnutí nemělo zásadněji ohrozit funkčnost kartelu. Tento krok lze tak spíše vnímat jako symbolické gesto a vlastně i logický krok s ohledem na izolaci, do které se země dostala po diplomatické roztržce se Saúdskou Arábií. 

S lehkou nadsázkou by se dalo konstatovat, že kartel OPEC tak jako tak nemusí smutnit, protože se k těžebním škrtům včera přidala i kanadská Alberta. Ta totiž oznámila vlastní omezení těžby o 325 tis. barelů denně, cca 9 % těžby, aby pomohla stabilizovat cenu vlastní ropy z břidlicových písků, která zkolabovala až pod 20 dolarů z důvodu nedostatečné přepravní kapacity. I to by nakonec globálním cenám ropy mohlo pomoci vzchopit se, důležitější však v tomto ohledu bude, jak rozsáhlé těžební škrty přijme ve čtvrtek kartel OPEC+ ve Vídni. 

Akcie
Hlavní indexy se po euforickém startu obchodování, kdy např. technologický Nasdaq indikoval téměř 2% růst, přece jen umírnily a zpevnily řádové kolem 1 %. Nejstarší index na světě Dow Jones přesáhl hodnotu 25.800 bodů a zaznamenal nárůst o 1 %. Širší index S&P 500 se prezentoval podobným pohybem směrem vzhůru, když uzavřel 1 % do plusu. Akciovým barometrům se tak nakonec podařilo dostat na svá 3týdenní maxima. Suverénně největšího úspěchu včera dosáhly akcie společnosti Advanced Micro Devices, které rostly o více než 11 %.

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk – Síla Fedu se probouzí a zvyšuje úroky! Aneb na co se zaměřit v zasedání FOMC?
    Síla Fedu se po dlouhých devíti letech probouzí. Zvýšení hlavních úrokových sazeb (tedy repo a reverzní repo sazby) o 25 bazických bodů...
  • Rozbřesk: Sílící euro leží ECB v žaludku…
    Silné euro začíná ležet řadě členů ECB v “žaludku”. Podle informací deníku Financial Times se ECB bojí, že výrazné zisky eura (na frontě s dolarem) zpomalí oživení z recese nastartované pandemií COVID 19.
  • Rozbřesk: Sílící inflační tlaky a hlas z Fedu pro debatu o zpřísnění měnové politiky
    Nálada v eurozóně se dál vylepšuje a ukazuje na solidní výkon ve druhém kvartále. Celkový index podnikatelské nálady PMI v květnu vzrostl v eurozóně na 56,9 bodu – o více než 3 body a výrazně více než očekával trh.
  • Rozbřesk: Silnější bombardování ukrajinských měst poslalo korunu k 25,50 EUR/CZK
    Zostřené bombardování ukrajinských měst a rostoucí geopolitická nejistota včera opět dolehla na trhy a vedla k “úprku” investorů do bezpečných aktiv. Americké akcie proto poklesly o více než 1,5 % (evropské skoro o 2,5 %) a výnosy bezpečných dluhopisů relativně výrazně propadly - výnos desetiletého německého bundu spadl o více než 20 bps a dostal se znovu do záporných úrovní. Současně s tím jsou pod výrazným tlakem i všechny středoevropské měny, které jako by reagovaly ještě daleko citlivěji na nové zprávy o sílícím ostřelování hlavních ukrajinských měst. Česká koruna se tak během dne vyšplhala až do blízkosti 25,50 EUR/CZK.
  • Rozbřesk: Silnější německé HDP neznamená konec německých problémů
    Český růst na začátku roku 2019 viditelně zpomalil, jak ráno potvrdil domácí statistický úřad. Náš nowcast ukazoval na zpomalení ekonomiky na 0,2-0,3 % mezikvartálně, a to především kvůli slabému výkonu průmyslu. Na ten se zpožděním dolehla německá průmyslová recese z konce roku 2018. Reálná čísla byla však o něco lepší, český HDP rostl mezikvartálně o 0,5 %.
  • Rozbřesk: Silný růst a stagnující koruna mohou ČNB dotlačit k růstu sazeb již v září
    Dolar dál ztrácí půdu pod nohama a včera se vůči euru propadl na nejslabší úrovně za poslední tři roky. A podobně je na tom i na frontě s českou korunou. Zatímco vůči euru si koruna užívá posledních dní letní pohody, vůči dolaru atakovala nejsilnější hodnoty od konce roku 2014.
  • Rozbřesk: Situace na trhu práce zůstává stále velmi napjatá
    V české ekonomice sice nepanuje nijak extra euforická nálada, v průmyslu panují stále horší a horší očekávání, nicméně na trhu práce se v posledních měsících prakticky nic dramatického neděje. A potvrdily to i včerejší statistiky nezaměstnanosti. Podle nich zůstala i v srpnu nezaměstnanost na úrovni 2,7 %, nejníže za celou dobu, co máme tento ukazatel v současné podobě k dispozici. Současně se opět zvýšila poptávka po zaměstnancích na více než 350 tisíc. Na jednoho disponibilního člověka bez práce tak připadají vlastně dvě pracovní místa, samozřejmě s velkými regionálními rozdíly. Ale to fakticky není nic nového, a tak tu máme okresy, kde si jeden uchazeč teoreticky může vybírat z deseti volných míst současně a na straně druhé Karvinou, kde se o jedno místo může zajímat až šest lidí bez práce.
  • Rozbřesk: Situace v českém průmyslu se začíná obracet k lepšímu
    K pondělním výsledkům obchodu a služeb se včera připojily i čísla za průmysl, zahraniční obchod a stavebnictví, která dopadla – s ohledem na situaci – ještě poměrně solidně. Průmysl se stále musí vypořádávat s vysokými cenami vstupů vč. energií, nedostatkem pracovníků a v případě zejména automobilového průmyslu i pokračujícím nedostatkem některých importovaných komponent. I v takto komplikovaných podmínkách se průmyslová výroba v říjnu meziměsíčně zvýšila o necelé procento. A vyšší byla tentokrát i produkce automobilového průmyslu, který jinak stále ještě strádá nedostatkem čipů. Zejména proto je i meziroční číslo, které je obvykle tím hlavním sledovaným, tak na první pohled mizerné (-5,1 % po sezónním očištění).
  • Rozbřesk: Skryté signály českého trhu práce
    Čísla, která reprezentují vývoj po startu nákazy, na sebe strhávají větší pozornost než jakákoliv z období před korona-krizí. Ať už šlo o indexy nákupních manažerů po celé Evropě nebo aktuální statistiky z jednotlivých trhů práce, které začínají ukazovat první reakce firem na kombinovaný nabídkový a poptávkový šok. Březnové výsledky, jejichž kompletní sada byla zveřejněna teprve včera (byť o míře nezaměstnanosti MPSV informovalo už před několika dny) naznačují, že velké drama se v závěru předchozího měsíce ještě rozhodně neodehrálo.
  • Rozbřesk: Slabá čísla z české ekonomiky
    První aprílový den rozhodně nepřinesl žádné povzbudivé zprávy z české ekonomiky. Zveřejněný index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu naznačil, že se situace v tomto – mimochodem největším tuzemském odvětví – i nadále zhoršuje. Březový index se dostal na více než šestileté minimum v důsledku velmi slabých zakázek ze zahraničí a naznačil tak, že lednový propad výroby ve zpracovatelském průmyslu nebyl posledním, respektive že se situace v průmyslu nezlepšovala ani v následujících dvou měsících. Slabý PMI rovněž již včera naznačil úpravu HDP za první kvartál jižním směrem. Český HDP ve 4Q podle finálních dat rostl o 0,8 % mezikvartálně (původně 0,9 %) a o 2,6 % meziročně (původně 2,8 %). Zpochybnil tak scénář akcelerace ekonomiky, s nímž počítá aktuální prognóza ČNB.
  • Rozbřesk: Slabá koruna zahýbala i se zahraničním dluhem ČR
    Hlavní událostí dnešního dne budou nepochybně červnové indexy nákupních manažerů za Německo, Francii a rovněž i celou eurozónu, které ukážou, zda jsou tamní ekonomiky již z nejhoršího venku, respektive jak se daří tamnímu průmyslu a službám po uvolnění restrikcí návrat k normálu. Netřeba asi příliš rozvádět, jak moc je úspěch českého průmyslu závislý na vývoji v největší evropské ekonomice, takže dnešní čísla nám mohou dost napovědět i o aktuální situaci v domácí ekonomice. Nezbývá než dodat, že série PMI odstartuje už v 9:15 daty z Francie.
  • Rozbřesk: Slabá podnikatelská nálada bere dolaru vítr z plachet
    Klid před bouří, tak by se dal nazvat právě startující týden. Na ekonomické i jiné události je zdánlivě chudý. Na druhou stranu budou mít investoři dost času srovnat si myšlenky v hlavě před startem bouřlivého po-prázdninového rozjezdu obchodování. Jde v zásadě o dvě otázky - za prvé, jak velkým rizikem je pro globální ekonomiku na podzim a v zimě (optikou severní polokoule) delta varianta COVID 19 a za druhé, jak si přeberou centrální bankéři na podzim překvapivě vysoké inflační tlaky.
  • Rozbřesk: Slabší česká spotřeba nahrává stabilním sazbám
    České HDP ve třetím kvartále bylo nakonec přepsané o desetinku výše a potkalo se ve finále s naším původním odhadem (0,4% mezikvartální a 2,5% meziroční růst). Zůstává ovšem za očekáváním ČNB, a to o 0,2 procentního bodu proti čerstvé listopadové prognóze. To jako by dávalo za pravdu těm členům bankovní rady, kteří kvůli obavám z většího zpomalení ekonomiky nechtěli na posledním zasedání poslechnout doporučení prognózy dál zvyšovat úrokové sazby.
  • Rozbřesk: Slabší růst mezd jestřáby v ČNB nepotěší
    Zatímco ještě do včerejška mohl růst mezd fungovat jako dostatečně silný a jasný argument pro dřívější růst úrokových sazeb, zveřejněné výsledky za třetí kvartál jej velmi zrelativizovaly. Meziroční tempo dosahující jen 6,8 % zaostalo za odhadem centrální banky o sedm desetin procentního bodu. Navíc bylo patrné, že zpomalení růstu mezd se netýká jen průměru, ale i mediánu, a navíc se odehrálo ve většině odvětví ekonomiky. Znamená to ovšem, že růst mezd zpomaluje nebo je dokonce nedostatečný?
  • Rozbřesk: Slabý maloobchod potvrzuje pokračování spotřebitelské recese
    Čísla z maloobchodu potvrdila, že spotřebitelská recese v Česku s vysokou pravděpodobností dál pokračovala i na konci roku 2022. Meziměsíčně maloobchod v listopadu dál klesal (o 0,3 %), což znamenalo meziroční pokles o 8,7 %. Oproti před covidovému roku 2019 jsou v průměru sice útraty domácností v obchodech nominálně o necelých 20 % vyšší, reálně si však za peníze lidé nakoupí zhruba o 6 % méně. Tržby přitom reálně klesají prakticky ve všech typech obchodů (s výjimkou kosmetiky) s tím, že poněkud překvapivě největší propady zaznamenávají prodejny potravin (jak specializované, tak ostatní). To ukazuje, že značná část Čechů, pod tlakem vysoké inflace a padající reálné mzdy, hledá úspory i v základních výdajích.
  • Rozbřesk: Služby konečně na úrovni roku 2019
    Po průmyslu, stavebnictví a zahraničním obchodě včera konečně přišly na řadu další výsledky z české ekonomiky, a sice tržby maloobchodu a služeb. V případě maloobchodu se i tentokrát potvrdilo, že sice dochází k oživení spotřebitelské poptávky, nicméně není až tak dramatické, jak může na první pohled vypadat. Jde především o to, že meziroční téměř 12% (očištěný) či dokonce 13% (neočištěný) nárůst vychází z velmi nízkého základu předloňského „lockdownového“ listopadu.
  • Rozbřesk: Služby sčítají ztráty, koruně chybí pozitiva a brexit drhne
    I když už od poloviny října ČR fungovala v nouzovém režimu a řada obchodů a služeb byla uzavřena, nedopadly výsledky maloobchodu úplně nejhůř. Zatímco v březnu se z měsíce na měsíc tržby obchodníků propadly o více než desetinu, tentokrát to nebyla ani dvě procenta. V meziročním srovnání byly téměř na svém, i když to platí samozřejmě pro celková čísla obchodu. Při pohledu do struktury je vidět, že zatímco některým se tržby výrazně smrskly (prodejcům elektroniky, zboží pro volný čas, textilu nebo oblečení a obuvi), jiným (zejména velkým marketům) zase poskočily vzhůru. Vůbec nejvíc se podle očekávání dařilo internetovým prodejcům, kterým oproti září vzrostly tržby o 4,5 % a v meziročním srovnání o více než 29 %. Jak je již uvedeno v úvodu, k omezení prodejů došlo až v průběhu měsíce, takže mnohem zajímavější budou až čísla za listopad, kdy restrikce platily po celou dobu.
  • Rozbřesk: Služby stále věří v brzký konec českého lockdownu
    Na první letošní tvrdá data z české ekonomiky si budeme muset ještě chvíli počkat, nicméně k dispozici jsou alespoň průzkumy nálad, které reflektují, jak současnou situaci vnímají firmy v nejvýznamnějších odvětvích a oborech. V pondělí publikované nálady potvrdily možná až překvapivě zhoršení důvěry v české ekonomice v době, kdy už fungovala v rámci třetího lockdownu, včera jsme měli možnost podívat se, co stojí za těmito prvními výsledky, když byly zveřejněny podrobné harmonizované statistiky za celou EU.
  • Rozbřesk: Služby v ČR se loni propadly, trh s dluhem čekají tři emise a ropa míří nahoru
    Zatímco průmyslu se v závěru roku dařilo dohánět ztráty z prvního pololetí a meziroční produkce i zakázky byly dokonce nad úrovní předloňského prosince, služby zůstávaly dál pod tlakem. Pár týdnů tzv. rozvolnění se sice do výsledků stravovacích a ubytovacích služeb propsalo, šanci ovlivnit celková čísla za uplynulý rok však už byla jen minimální. Nepřekvapí proto výrazné dvouciferné propady v oblasti cestovního ruchu, který omezeními trpí nejvíce. Cestovní kanceláře tak loni přišly o zhruba 70 % tržeb, hotely a restaurace o polovinu, respektive třetinu. Tržby v letecké dopravě, které jsou z cestovním ruchem úzce spojeny, se zkrátily o přibližně dvě třetiny.
  • Rozbřesk: Smíšené signály české ekonomiky
    Na první odhad toho, jak se naší ekonomice dařilo v prvním kvartále roku, si musíme ještě chvíli počkat. Nicméně pravidelné měsíční statistiky naznačují, že se rozhodně ani tentokrát nebudeme řadit mezi evropské premianty. Nakonec to indikují i včera zveřejněná čísla z průmyslu za březen. Průmysl, jako největší tuzemské odvětví, stagnoval a vlastně ani za celé první čtvrtletí se nemůže pochlubit nijak ohromujícím výsledkem, neboť výroba ve srovnání s předchozím kvartálem poklesla o 1,2 % a meziročně zůstala takřka na svém (+0,2 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points