Úterý 19. březen 2024 12:00
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Cena ropy kolabuje, cena plynu letí vzhůru

20.11.2018 17:49  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena ropy v posledních týdnech kolabovala. Za pouhých 6 týdnů se ropa Brent propadla zhruba o čtvrtinu z hladiny kolem 85 dolarů za barel na současnou úroveň 63 dolarů za barel. Severoamerická ropa WTI je na tom podobně, její cena se za stejné období propadla ze 75 dolarů za barel na 54 dolarů za barel. Cena plynu naopak letí vzhůru z hodnot pod 3,0 dolary za objemovou jednotku až na současných 4,5 dolaru.

Doposud se příběh trhu s ropou točil okolo nabídky. Zda roste, nebo je omezena škrty kartelu OPEC a sankcemi. Nyní se však situace zásadně mění. Na straně nabídky nedošlo k očekávanému poklesu reálné možnosti Íránu exportovat ropu. Americké sankce kvůli četným výjimkám či přímo ignoraci embarga podstatnými dovozci ropy, jakými jsou například Čína nebo Indie, příliš nefungují. Ve stejnou dobu byl trh předzásoben ropou v obavě z nedostatku vlivem sankcí na Írán. Přisadili si také spekulanti, kteří vzhledem k sankcím doufali v růst ceny. Najednou je na trhu krátkodobý několikaměsíční přebytek a cena padá. Spekulanti zavírají pozice, často nedobrovolně a s velkými ztrátami. Nedávný jednodenní pokles ceny ropy jevil silné známky takzvaného kapitulačního dne, kdy cena kolabovala při vysoce nadstandardním objemu obchodů. Právě v tento den zřejmě došlo k silné likvidaci spekulativních nákupních pozic.

Ve stejnou dobu, kdy dochází k tomuto přebytku na straně nabídky, se objevily zprávy o nižším očekávání růstu poptávky po ropě na příští rok. Alespoň to předpokládá poslední zpráva vydaná přímo kartelem OPEC, který v poslední měsíční zprávě snížil letos již počtvrté svůj odhad růstu poptávky po ropě na příští rok. Vyslovil také obavy z přebytku nabídky nad poptávkou v příštím roce vlivem zpomalení poptávky i vyšší těžby některých producentů, zejména mimo kartel OPEC. Kartel se bojí přílišného růstu těžby amerických břidlicových producentů. Jelikož OPEC nyní již nemůže oficiálně cílit na určitou cenu ropy, stávají se měsíční zprávy komunikačním kanálem, kterým kartel naznačuje americkým těžařům, aby to s růstem produkce nepřehnali, jinak nechá cenu zase zkolabovat pod jejich rentabilní bod, který se nyní nachází okolo hranice 55 amerických dolarů za barel.

Předstihové ekonomické indikátory i podstatná část dalších "tvrdých" i "měkkých" dat očekává zpomalení globálního ekonomického růstu, který již ostatně probíhá. Je však třeba říci, že jde pouze o zpomalení tempa růstu, nikoli o recesi. Výjimky, které se v této souvislosti objevují, se zdají být pouze dočasné. Příkladem je negativní mezikvartální růst HDP (tedy pokles) Německa a Japonska. Jde však o pokles pouze oproti předchozímu kvartálu. Meziročně HDP v Německu pořád roste, byť pomalejším tempem. Zatím se potvrzuje varianta pouhého stagnaci blízkého zpomalení, nikoli recese. Jiným příkladem slabších dat je zklamání ohledně meziročního růstu zisků čínských akcií, který po předchozích vysoce dvouciferných číslech vykázal za třetí kvartál zvýšení pouze o 3,5 procenta. Také je však nutno dodat, že tržby čínských firem pokračovaly v intenzivním růstu okolo 10 procent meziročně. Zprávy z Indie také potvrzují ochlazení. Zájem zákazníků o nákupy v době tradičního svátku Diwali byl poněkud vlažný. Amazon, Alibaba i Apple, barometry globální spotřebitelské poptávky, avizují zpomalení tempa růstu tržeb a vydaly opatrný výhled na nadcházející klíčovou vánoční sezónu.

Velkou zajímavostí je, že ve stejném období posledních šesti týdnů, kdy rapidně klesala cena ropy, došlo naopak k prudkému růstu ceny zemního plynu, a to až o 50 procent. V posledních dnech cena roste téměř parabolicky a jeví jasné známky takzvaného "short squeezu", tedy prudkého růstu ceny umocněného nuceným zavíráním ztrátových pozic, které sázely na pokles ceny této komodity. Nutno dodat, že cena plynu roste zejména na "blízkých" kontraktech s dobou dodání v několika málo nejbližších měsících, tedy v zimním období. Zásoby plynu klesly pod dlouhodobý průměr vlivem teplého léta, které vedlo ke zvýšenému používání klimatizací. Za pozornost v souvislosti s rapidním růstem ceny plynu stojí zmínka o emisních povolenkách na spotřebu CO2. Jejich cena v Evropě v posledním roce rapidně vzrostla vlivem změny předpisů, řádově na trojnásobek a krátkodobě i více. Při nynější vyšší ceně povolenek je již ve většině případů rentabilní zavírat uhelné elektrárny a přestavovat je na elektrárny plynové či kombinované uhelno-plynové. Tento posun by do budoucna mohl způsobit růst poptávky po zemním plynu. Rostoucí cena plynu velmi pravděpodobně odráží právě mimo jiné i toto očekávání budoucího růstu popularity plynových elektráren.

Štěpán Křeček
Hlavní ekonom BHS

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cena ropy je odmítnuta na rezistenci cloudu.
    Cena ropy se obchoduje kolem 78,50 USD uvnitř denního (cloudu) Kumo. Podle indikátoru cloud Ichimoku je trend neutrální. Cena se v pátek pokusila prorazit nad rezistenci cloudu a byla na ní odmítnuta. Obchoduje se pod linií Tenkan-sen (indikátor červené linie), ale stále nad linií Kijun-sen (indikátor žluté linie). Klíčovou rezistencí zůstává cena 81,82 USD. Support na linii Kijun-sen je na ceně 77,54 USD a na spodní hranici cloudu na ceně 76,54 USD. Rozpětí Chikou (indikátor černé linie) se dostává téměř pod svícnový vzor. Jednalo by se o další známku oslabení. Býci potřebují ubránit cenu 77,50–76,50 USD, jinak bychom u ropy měli očekávat nová minima pod 70 USD.
  • Cena ropy je opäť na maximách z januára 2018. Dostane sa tentokrát vyššie?
    Geopolitické napätie sa vracia do popredia medzinárodnej scény a pravdepodobne prelomí ropné trhy. Tieto exogénne prvky predstavujú podporu pre cenu ropy, ktorá od začiatku marca zaznamenala pozoruhodnú výkonnosť takmer 7 %. Saudský korunný princ Mohammed ben Salmane nevylučuje možnosť vývoja jadrových zbraní, ak by Irán urobil to isté. Z toho vyplýva opodstatnená obava možných dôsledkov.
  • Cena ropy klesá, cena benzínu je ale stále vysoká
    Trh s ropou je dost nepochopitelný. Ačkoliv cena ropy stále klesá, ceny benzínu oproti tomu zůstávají i nadále neúměrně vysoké. Do zkoumání trhu s ropou se zapojili i vědci.
  • Cena ropy klesá. Důvodem je očekávaný propad poptávky v zemích OECD
    Ropa se v posledních dnech obchoduje za nižší ceny a obchodníci omezují své expozice. Obávají se, že se náhlá bankovní krize, kterou minulý týden odstartoval krach Silicon Valley Bank, rozšíří do zbytku ekonomiky a rozpoutá recesi spojenou s nižší poptávkou po ropě a palivových produktech. Za dosavadní výprodej ovšem může hlavně likvidace spekulativních dlouhých pozic a nikoli výraznější změna jinak příznivých poptávkových očekávání, za nimiž stojí země mimo OECD jako Čína a Indie.
  • Cena ropy klesá. Jak hluboko ale až může klesnout?
    Ceny ropy vypadaly děsivě ještě před několika týdny, ale jakmile začaly spekulace o ceně 100 dolarů, ceny rázem prudce spadly. Co přesně se na trhu stalo? Může OPEC posunout ceny výše? Jak mohou některé měny reagovat na cenu ropy? Odpovědi naleznete v této analýze.
  • Cena ropy klesá. Příčinou jsou obavy ze zpomalení růstu a ztráta tahu na bránu
    Shrnutí: Ropa Brent se poprvé od začátku ledna obchoduje pod 80 dolarů. Obavy z ekonomických vyhlídek na rok 2023 totiž spustily nový technický výprodej a likvidaci dlouhých pozic obchodníků a investorů, kteří před koncem roku snižují svou expozici. I nadcházející měsíce budou nejspíš obtížné, nejisté vyhlídky panují v oblasti nabídky i poptávky. Obchodníci zvažují, zda je vyšší riziko recese, nebo pravděpodobnost oživení čínské poptávky, jaké budou dopady přetrvávajících sankcí proti Rusku a v neposlední řadě, jaké je riziko dalších cenových intervencí OPEC+.
  • Cena ropy klesá. Řidiči se mohou těšit na zlevňování pohonných hmot
    „V případě propuknutí druhé vlny pandemie koronaviru lze očekávat výrazné snížení poptávky po ropě. V takové situaci bychom zažili další prudký pokles cen pohonných hmot,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena ropy klesá, USA a Írán obnoví jednání o jaderné dohodě
    Cena ropy v Asii dnes ráno klesala. Ropa oslabila před obnovením dohod mezi USA a Íránem, které by mohly oživit jadernou dohodu a zrušit sankce na prodej ropy z Íránu.
  • Cena ropy klesla o více než 30 %
    Cena ropy klesla o více než 30 %. To je největší propad od války v Perském zálivu v roce 1991. Nepodařilo se uzavřít dohodu o snížení těžby ropy.
  • Cena ropy klesla prvýkrát v histórií do záporných hodnôt!
    Májový kontrakt ropy WTI dnes zaznamenal pokles o viac ako 100 %, pričom prvýkrát v histórií cena klesla do záporných hodnôt a prekonala cenu -10 USD za barel. Tento výrazný pokles ceny ropy je spôsobený najmä blížiacou sa exspiráciou májového kontraktu a nedostatkom kapacít na uskladnenie ropy. Keďže májový kontrakt čoskoro exspiruje a väčšina účastníkov sa chce vyhnúť fyzickej dodávke ropy, na trhu sa spustila vlna historických výpredajov.
  • Cena ropy mírně stoupá
    Ke zvýšení ceny ropy přispívá zejména uvolňování karanténních opatření a snižování její těžby na trhu. To převažuje nad sporem USA a Číny ohledně původu koronaviru.
  • Cena ropy může klesnout pod 20 dolarů
    Ropa má za sebou nejhorší začátek roku v dosavadní historii. Důvodem je koronavirus. Cena ropy Brent klesla od začátku roku o 65 %. Jen za březen činil její pokles až 54 %. Cena se tak usídlila na hodnotě kolem 26 dolarů a při ropě WTI je to 22 dolarů.
  • Cena ropy může znovu dosáhnout 100 dolarů.
    Nedávná cenová akce naznačuje možný větší obrat nahoru, protože cena dál vytváří vyšší minima. Cena dnes výrazně stoupá nad 91 USD. V oblasti 82 USD vytvořila vyšší minimum, a pokud prorazí nad říjnové maximum 93,63 USD, měli bychom očekávat přinejmenším podobný růst jako při prvním pohybu nahoru ke 100 USD. Na úrovni 100 USD nalezneme cíl Fibonacciho extenze 100 % prvního úseku růstu od minima 76,25 USD k říjnovému maximu 93,63 USD. Bude-li ropa nad 82 USD, očekáváme, že se dostane alespoň na cenovou úroveň 100 USD.
  • Cena ropy nadále respektuje býčí kanál
    Cena ropy se po nedávném dosažení maxima na úrovni 93,16 USD pohybuje kolem 90,50 USD. Technicky vzato zůstává trend býčí, jelikož cena uvnitř býčího kanálu nakloněného vzhůru nadále vytváří vyšší maxima a vyšší minima.
  • Cena ropy na sedmiměsíčním minimu
    Cena ropy se propadla na sedmiměsíční minimum, severomořský Brent se momentálně obchoduje kolem 46 dolarů za barel. Cena černého zlata tak od začátku roku ztratila již téměř 20 procent.
  • Cena ropy opět klesá, kvůli novému kmenu Koronaviru
    Nový kmen koronaviru způsobil, že Spojené království uzavřelo své hranice, aby se pokusilo zabránit jeho expanzi, a nakonec zkrátil vzestupnou tendenci ropy. Ropa zaznamenala sedm týdnů zisků, katalyzovaných příchodem vakcíny Covid-19 a očekáváním oživení poptávky.
  • Cena ropy opět roste
    To, co se děje v souvislosti s ropou a zejména evropskou ropou, která je na trzích označována jako BRENT, bylo v posledních měsících velmi zajímavé. Na evropskou ropu má vliv velmi mnoho základních faktorů, zejména z politické sféry. Špatnou zprávou pro logistiku, ale dobrou zprávou pro investory je středeční zasedání těžební skupiny OPEC. Co se děje na trhu s ropou, kde stojí evropská ropa vůči americké ropě a jaký je výhled budoucích cen?
  • 🛢Cena ropy opět roste, dnes + 1,5 %
    Oba hlavní ropné benchmarky dnes rostou o přibližně 1,5 %, i když růst už přesahoval i 2 %. Růst cen ropy je svázán s poklesem amerického dolaru a sázkami trhů na ponechání rekordního stimulu. Navíc se objevují spekulace, že čínské vedení by mohlo podpořit klíčové sektory jako výrobu nebo dopravní sektor. Klíčovým faktorem je zvyšující se mobilita, a to i přes zhoršování pandemické situace v mnoha zemích. Zatím se nejedná o výrazný trend, nicméně dává naději na zvýšení poptávky po ropě v nadcházejících týdnech.
  • Cena ropy padá do propasti
    Pod vlivem pádu ceny na světových trzích s ropou se snižují ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice. Průměrná cena benzínu za uplynulý týden klesla o 14 haléřů na 33,41 koruny. Cena nafty také začala klesat, ale pomalejším tempem než cena benzínu. V uplynulém týdnu se cena nafty snížila o 8 haléřů na 33,67 koruny. Na trhu bude v následujících týdnech přetrvávat stav, kdy nafta bude dražší než benzín. To je způsobeno zvýšenou poptávkou po topné naftě v Evropě.
  • Cena ropy padá, v Americe už se barel prodává za dva dolary a hrozí širší propad cen pod nulu. V Česku zase hrozí krachy čerpacích stanic
    Ceny pohonných hmot v ČR o víkendu zrychlily svůj propad, a to zvláště v případě benzínu. Zlevňování je v posledních třech měsících prakticky soustavné. Bude navíc pokračovat, neboť ropa ve světě dále dramaticky zlevňuje. Řadě čerpacích stanic v ČR proto hrozí krach.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Purple MT4 platforma nova