Úterý 19. březen 2024 04:39
reklama
Purple trading AI
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Konec týdne s nejistým směrem. Zásah dostaly polovodiče i dolar

16.11.2018 17:01  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Situace na hlavních finančních trzích je i koncem týdne hodně proměnlivá. Například evropské akcie do pátečního obchodování vstupovaly růstově, následně se zanořily do červeného a později se svých ztrát znovu zbavují. Americké akcie po negativním úvodu obracejí vzhůru. 

Mezitím sledujeme poměrně stabilní obchodování s německými dluhopisy, jejichž výnosy se za dnešek nemění. Americké výnosy však odpoledne citelně klesly hlavně na krátkém konci. Dluhopisy na periferii eurozóny víceméně drží pozice. 

Včerejší slabé výsledky Nvidie se v Evropě začaly projevovat až během dne s propadem amerických futures. Polovodičový sektor následně stáhl Wall Street v úvodu citelně dolů, ale efekt už postupně odeznívá. 

Podporu trhům nedodala průmyslová výroba v USA, která za říjen mírně zaostala za očekáváními. Data mohla naopak částečně přispět negativnímu úvodu amerického obchodování. Větší vliv ale měly komentáře z Fedu. Přestože v nich nenajdeme nic vysloveně překvapivého či zásadní odchylku od dosavadní rétoriky, upozornění na vnější rizika stlačilo americké výnosy a přitížilo během odpoledne dolaru.

Nový místopředseda Fedu Richard Clarida uvedl, že vzhledem k fázi, ve které se nyní nachází ekonomika, dává smysl mít úrokové sazby na neutrální úrovni. Fed by se podle něj měl nyní zvlášť pozorně řídit novými daty. Globální ekonomika přitom vykazuje známky zpomalování a to bude relevantní i pro výhled americké ekonomiky, říká Clarida. V podobném duchu se dnes vyjádřil také jeho kolega Robert Kaplan. 

Dolar oslabil vůči euru do prostoru 1,1400 a na páru s jenem k 112,80. Libra ale tlaku na americkou měnu tolik nevyužila kvůli opatrnosti spojené s politickým děním v Británii. Koruna se dnes snažila lehce posílit, ale nakonec se nedokázala odpoutat od hranice 26,00 za euro. Nezdá se přitom, že by na ni měla vliv domácí politika či vývoj vnějších trhů. K přechodnému posílení ale možná přispěla nečekaně vysoká výrobní inflace. 

Pražská burza nestihla plně využít odpolední pozitivní obrat hlavních trhů a zavřela nepatrně v záporu. Oporou byl hlavně růst ČEZu a menší měrou také drobné zisky KB a Erste. Naopak VIG, O2 nebo Avast dnes citelně ztrácely.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 17:00 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR26.0079-0.020626.026925.9606
CZK/USD22.8270-0.591022.973122.7533
HUF/EUR321.8200-0.0348322.2350321.3200
PLN/EUR4.31100.52064.32034.2844
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.90520.66887.91837.8665
JPY/EUR128.5550-0.0622128.7800128.1604
JPY/USD112.8340-0.6380113.3990112.6790
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.88730.04110.88790.8825
CHF/EUR1.14240.17101.14391.1402
NOK/EUR9.62170.11299.62749.6021
SEK/EUR10.27660.072010.277410.2586
USD/EUR1.13940.57421.14131.1322
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.3672-0.50591.37931.3661
CAD/USD1.3143-0.28151.31881.3127
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Konec růstu ropy?
    Ropa naplňuje žraločí formaci, o které jsme nedávno informovali. Změnu sentimentu již potvrdil i Ichimoku, na kterém došlo k překřížení a cena se nachází pod oblakem. Potenciál vyplněné harmonické formace sahá až k hladině 61,8 na úroveň 32,30. Příležitost k novému shortu by mohla vzniknout na hodinovém grafu u rezistence 36,15. Nezapomeňte, že na vývoj ceny ropy citlivě reagují akciové trhy.
  • Konec spekulacím indického zákazu kryptoměn
    V pondělí indická vláda v parlamentu odpovídala na otázky týkající se obchodování s BTC a kryptoměnami. Odpovědi zazněly v dolní komoře indického parlamentu. Mezitím začalo zasedání parlamentu a lidé očekávali, že bude přijat návrh zákona o kryptoměnách.
  • Konec spotřebitelské recese v Česku. Jak dnes zareaguje ČNB?
    Konec minulého roku se nesl ve znamení mírného oživení spotřebitelské poptávky. Maloobchodní tržby v prosinci meziměsíčně vzrostly o 0,2 %, zatímco v meziročním srovnání se podruhé v řadě dostaly do černých čísel (1,6 %). A to navzdory pokračujícímu poklesu tržeb za prodej potravin. Ty klesají již dvacátý měsíc v řadě a v porovnání s rokem 2019 zaostávají o celých 11 %.
  • Konec týdne hodně nejistý. Akciím se nedaří postavit na nohy, libra padá
    Závěr týdne hlavní trhy na pozitivní notu úplně nenaladil. Cenové statistiky z Číny vyšly podle očekávání, během dopoledne pak zaostala za odhady průmyslová výroba ve Velké Británii. Toto číslo se negativně podepsalo na libře, ale jinak velký ohlas nenašlo.
  • Konec týdne koruně bere předchozí skromné zisky
    Koruna během posledního dne tohoto týdne postupně odevzdávala zisky, které si držela z předchozích dní. Před...
  • Konec týdne korunu zbavil většiny včerejších ztrát
    Koruně se dnes podařilo korigovat značnou část včerejšího oslabení. Včera měna reagovala na agresivnější rétoriku ČNB...
  • Konec týdne na trzích: Masivní nákupy se zatím nekonají, spekulanti mohou vyprodávat pozice
    Závěr týdne zatím přináší opatrný obrat vzhůru na akciových trzích, když po propadu Asie už Evropa otevřela směrem nahoru a taktéž americké futures naznačují slušný růst trhů. Během dopoledne ale prvotní zisky trochu vyprchávají a s napětím tak čekáme, jestli se trh už dokáže stabilizovat. Masivní nákupy se zatím nekonají a za současné obrovské nejistoty valná část spekulantů nebude chtít držet pozice přes víkend. Situace se totiž dokáže měnit příliš rychle.
  • Konec týdne pozitivní pro evropské akcie, v čele tentokrát Praha
    Závěr týdne přináší stále poměrně slušné zisky evropským akciím, kde sledujeme na hlavních indexech růst zhruba o 0,5 procenta. Na Wall Street roste ještě vyšším tempem Nasdaq , zatímco S&P 500 je nyní jen těsně v plusu. Výrazně se dnes dařilo pražské burze, za jejímž 2,3procentním ziskem stojí nákupní zájem napříč hlavními tituly.
  • Konec týdne přináší koruně posílení, eurodolar na americká čísla skoro nereaguje
    Koruna zakončuje týden posílením k euru na 25,72. Stejně jako v minulých dnech se jí daří lépe než okolním měnám...
  • Konec týdne rozproudila data, negativní efekt však znovu vyprchává
    Na závěr týdne jsme dostali další důležitá data ze zámoří a také tentokrát přišlo překvapení, i když opačným směrem než v případě ISM. Trh práce za listopad vykázal překvapivou sílu - nabírání zaměstnanců jede stále na vysoké obrátky, nezaměstnanost stagnuje a mzdy nečekaně zrychlují. Přesvědčení o příznivějším postupu Fedu na poli sazeb tak dostává trhliny, ovšem nezdá se, že by se tím nechávali investoři příliš vyvést z míry.
  • Konec týdne ve znamení rozpaků z viru i smíšených čísel
    Závěr týdne je na hlavních trzích poněkud rozpačitý. Akciové indexy nemají společný směr a jejich změny oproti včerejšku nejsou velké. U dluhopisů převládají kupci, a to hlavně v zámoří, kde desetiletý výnos klesá o 4 bazické body. Zlato se dnes také kupuje. Eurodolar dnes možná po několika dnech přeruší svůj pokles. Kurz se posouvá mírně vzhůru na 1,0850.
  • Konec týdne zůstává na trzích pozitivní i po amerických datech
    Během odpoledne na hlavních finančních trzích dochází k lehkému ochlazení optimismu, ten však převládá i tak. Na solidní růst evropských akciových indexů navazuje Amerika. Naproti tomu dluhopisy zejména v USA jsou pod tlakem, přestože ten v posledních hodinách trochu ustoupil.
  • Konec ukrajinsko-ruské obilné dohody znamená problém pro české zemědělce. Výkupní ceny jejich produkce mohou kvůli zaplavení trhu spadnout neudržitelně nízko
    Export obilí a dalších zemědělských plodin z Ukrajiny se ztíží. Rusko dnes takřka přesně po roce platnosti vypovědělo takzvanou obilnou dohodu. Ta exportérům ukrajinských zemědělských plodin zaručovala v Černém moři bezpečnost. Nyní hrozí, že většina těchto exportních toků bude muset být přesměrována. Ukrajina by tak mohla ještě větší objem svého obilí a dalších plodin vyvážet i skrze země východní části EU, včetně Česka.
  • Konec výjimečné doby pro komodity versus osmá směna kvantitativního uvolňování
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank. Zrovna jsem na služební cestě v Singapuru. A právě tady se mi vždycky...
  • Konec zvyšování sazeb – začátek jejich poklesu?
    Na svém posledním měnovém zasedání 2. května bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2 %. Tím se aktuální cyklus zpřísňování měnové politiky v Česku s největší pravděpodobností završil. Základní úroková sazba stačila vystoupat na 2 %, což je stále výrazně pod úrovní neutrální sazby, kterou ČNB odhaduje zhruba o procento výše. I přesto, že ve svém komentáři ČNB zmiňuje možnost budoucího pohybu sazeb oběma směry, podle našeho názoru k dalšímu zvýšení již nedojde. Naopak, v příštím roce očekáváme postupné snižování úroků.
  • Konečná data UoM mírně nad prognózami. USDIDX získává 0,7 % 🗽
    Údaje z Michiganu vyšly celkově pro dolar, vidíme minimální nárůst dlouhodobých inflačních očekávání (2,9 % vs. 2,8 % dříve) a vyšší očekávání sentimentu, stejně jako konečné, s mírným poklesem současného hodnocení. Kontrakty amerického dolarového indexu (USDIDX) rostou, také poté, co data NFP dominovala prodeji „holubičích pozic“ odhadujících vyšší šance na snížení úrokových sazeb Fedu, na nadcházejícím zasedání 20. března, byl jedním z kroků, které následovaly po zveřejnění pozitivních údaje o zaměstnání. Nyní trh odhaduje vyšší šanci na květnový pokles, přičemž Bank of America také posunula svou předpověď z března na květen (včera). Prezident Biden komentoval dnešní čtení NFP a dodal, že zdůrazňuje sílu americké ekonomiky.
  • Konečná fáze amerických voleb v polovině období
    Dnes budou Američané volit, aby si vybrali své kandidáty do Kongresu a místních úřadů. Nejintenzivnější boj bude samozřejmě o Senát a v tuto chvíli to vypadá, že republikáni mají šanci ovládnout obě komory. Zatímco se zdá, že demokraté ze své potratové agendy těží, jiné klíčové problémy hrají proti nim, a to inflace, nepopulární prezident, rostoucí počet imigrantů a samotné statistiky. V nejoptimističtějším scénáři pro demokraty převezme jejich rival Sněmovnu tím, že si zajistí 15 křesel. V případě Senátu se v Gruzii uskuteční druhé kolo, které rozhodne o tom, která strana bude mít v horní komoře moc.
  • Konečné CPI z Německa v souladu s očekáváním
    Konečné údaje o inflaci z Německa trhy nepřekvapily, hodnoty HICP i CPI byly v souladu s očekáváním i předchozími údaji.
  • Konečně dobrá data z Číny, roste tam inflace; analýza NZD/USD
    Čínská inflace měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) vzrostla v únoru meziročně o 2,3 procenta a o 0,5 procenta, tak překonala odhad. O půl procenta...
  • Konečné hodnoty PMI v USA jsou v souladu s očekáváním
    Hlavní ekonom Standard&Poor's Williamson poukázal na to, že data PMI za září potvrzují ochlazení americké ekonomiky po oživení růstu začátkem letošního léta. Mezitím inflační tlaky v sektoru služeb zůstávají nehybné.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank