Úterý 19. březen 2024 03:51
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Regulace mění pravidla hry pro investory do nemovitostí

27.08.2018 15:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jestli se Češi na něčem shodnou napříč generacemi, je to názor, že nejvhodnější investice jsou ty do nemovitostí. Jedno, jestli jim je čerstvě třicet, oslavili padesátiny nebo se blíží jejich odchod do důchodu. V nedávném průzkumu společnosti Ipsos označilo nemovitost jako nejlepší možnou investici průměrně 65 procent dotázaných a výsledek byl velmi podobný i ve skupinách rozdělených podle věku. Koupi nemovitosti berou Češi jako sázku na jistotu, regulace ze strany České národní banky ale v této „hře“ rozdává nové karty.

Nákupy investičních nemovitostí byly díky levným a dostupným hypotékám hitem posledních let. Scénář býval většinou velmi podobný: Vyhlédnout si vhodnou nemovitost, zafinancovat co nejvyšší část její ceny hypotékou, sehnat dlouhodobé nájemníky (nebo nabídnout byt na platformě Airbnb) a hypoteční úvěr splácet výdělky z nájmu. Někteří investoři takto nakoupili nemovitosti na dluh hned několikrát.

Vysoká poptávka je spolu s nízkým počtem nově postavených bytů hlavním důvodem, proč se dnes například v Praze pohybuje v novostavbách cena okolo 90 tisíc korun za metr čtvereční.  Český nemovitostní trh, především ve velkých městech, se začal regulérně přehřívat. Navíc vysoký počet hypotečních úvěrů, jejichž splátky jsou do značné míry závislé na platební morálce nájemníků, je varovné znamení pro Českou národní banku, která se obává vzniku podobné hypoteční krize, jako známe z minulé dekády z USA.

ČNB proto vydala v červnu nové doporučení, jehož vliv se podle všeobecných odhadů na trhu projeví v průběhu podzimu. Centrální bankéři zpřísnili pravidla pro posuzování ukazatelů DTI a DSTI, které vyjadřují výši celkových dluhů žadatele o hypotéku vůči jeho čistému ročnímu příjmu, respektive výši veškerých splátek jeho dluhů vztaženou k čistému měsíčnímu příjmu. Podle doporučení by tak v budoucnu neměly banky půjčovat lidem, jejichž dluhy by s novou hypotékou přesáhly osminásobek jejich čistého ročního příjmu nebo by měsíčně vydávali více jak 40 procent příjmů na splátky dluhů.

Pro řadu žadatelů tak bude možnost dosáhnout na hypotéku v požadované výši výrazně omezená, do této skupiny budou patřit i mnozí drobní investoři, kteří již s pomocí hypotéky nějakou nemovitost koupili a nyní ji splácí.

Někteří proto zvažují zažádat o hypotéku a zbytek potřebných peněz vedle využití vlastních prostředků dofinancovat s pomocí překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. Taková praxe, kdy se splácí dvě půjčky naráz, je ale v přímém rozporu se záměry ČNB a nutno dodat, že v případě výpadku příjmů se může dostat majitel do výrazných problémů.

Jiní kvůli novým omezením zvažují koupi levnější nemovitosti v méně žádané lokalitě, ale ani tento postup nelze doporučit. U nájemních nemovitostí hraje lokalita zásadní roli a kupovat byt k pronájmu v místě, kde bude obtížné sehnat spolehlivé nájemníky, je ekonomický nesmysl.

Pro zájemce o investici do nemovitostí se v posledních letech v České republice nicméně otevírá jiná zajímavá příležitost. Jsou jí otevřené podílové fondy a fondy kvalifikovaných investorů. Umožňují investorům koupit si podíl v nemovitostech na žádaných lokalitách a mít pravidelně vyplácené výnosy z nájemného. Díky efektu kolektivního investování mohou fondy nakupovat atraktivní nemovitosti, na které by běžný investor dosáhl jen stěží. Managementu fondů pak na sebe bere i zodpovědnost za správu jednotlivých budov a uzavírání smluv s nájemníky. Vzhledem k tomu, že často jde o komerční nemovitosti, kde je vysoký počet nájemníků, nepředstavuje pak výpadek placení jednoho nájmu takový problém, jako u běžného bytu, když přestane platit jediný nájemník. Fondy nabízejí rovněž atraktivní zhodnocení i kolem šesti procent ročně.

Martin Skalický, ředitel Fondu kvalifikovaných investorů Edulios

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Region pod tlakem, koruna k euru slábne nad 25,40
    Negativní vývoj na akciích i dluhopisech z dnešního rána během dne trochu polevil. Na akciových trzích v Evropě i Americe sledujeme mírný růst. Dluhopisové výnosy v USA dál nestoupají a od 3procentní hladiny trochu odstoupily, německé však za dnešek slušně narostly.
  • Region začal znovu pozitivně, poptávka po riziku ale ve světě není přesvědčivá
    Koruna začala dnešní obchodování lehkým posílením proti euru. Momentálně se obchoduje na 27,52, když jí nijak znatel...
  • Region zůstává vůči zotavení na liře nedůvěřivý
    Pád liry dovedl investory ke snaze snížit ztráty utrpěné v Turecku prodejem aktiv na jiných rozvíjejících se trzích. Peníze tekly do dolaru, zatímco euro kvůli obavám z expozice některých evropských bank v Turecku klesalo. Poté, co se lira začala zotavovat, a dolar se začal vůči koši měn vracet směrem k původním hodnotám, začali investoři evropské měny znovu kupovat.
  • Regling (EFSF)
    "Garancie Eurovalu budú zvýšené...
  • Regling (Euroval)
    " Fondu bude trvať 5-8 dní kým návrší svoj kapitál".......
  • Regling (Euroval)
    " ECB. EU a MMF budú analyzovať írsku situáciu najbližšie dva týždne"..."Írsko ...
  • Regling (Euroval)
    "pri hľadaní riešenia pre Gr&ea...
  • Regulace crowdfundingu odstartovala. Licenci získaly jen tři české platformy, další zůstaly v šedé zóně
    V listopadu skončilo přechodné období, během kterého mohly crowdfundingové firmy podnikat i bez licence. Pořídit si ji musely platformy provozující úvěrový nebo investiční crowdfunding, oblíbený charitativní nebo odměnový crowdfunding novému nařízení nepodléhají. Podle veřejných zdrojů získaly povolení pouze tři subjekty – Investown, Roier a Fingood. Ty tak mohou ve své činnosti plně pokračovat a nabízet nové možnosti skupinového financování. Podle expertů na právo v oblasti fintechu a startupů z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr je zbytek trhu nyní v komplikované situaci. Velký počet platforem se navíc ocitl v „šedé zóně“ a hrozí jim vysoké pokuty od České národní banky (ČNB). Ta přitom letos pokutou udělenou jednomu z poskytovatelů jasně ukázala, že na dodržování pravidel crowdfundingu bude opravdu pečlivě dohlížet a bude chtít trh od šedé zóny crowdfundingových poskytovatelů vyčistit.
  • Regulace ESMA vstupuje v platnost, týká se i Vás?
    Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) v rámci ochrany investorů přijal dne 22. května 2018 rozhodnutí, které se týká všech obchodníků CFD kontraktů a binárních opcí.
  • Regulace kryptoměn
    Bílý dům zveřejnil novou zprávu, která prosazuje, aby tvůrci politik v USA zvážili právní omezení nebo přímo omezení těžby kryptoměn s cílem snížit dopad tohoto odvětví na životní prostředí.
  • Regulace v Airbnb v Praze a Start-up Blahobyty
    V České republice je přes 10 000 hostitelů a nový v Praze nepřibývají. Příjmy z pronajímání bytů přes Airbnb podléhají zdanění a tuto službu využívají většinou lidé do 30. let, kteří cestují méně než 4 dny a tvoří 70 % objednávek v hlavním městě. Starší turisté zůstávají o něco déle. Ve věku nad 65 let nejčastěji stráví v Praze týden a více. Do Prahy přes Airbnb cestují nejvíce turisté z Německa 14 %, USA 10 % a Francie 8 %. Česko nejvíce navštěvují turisté z Asie a z Ruska. Italové už nejezdí vůbec, kvůli jejich krizi, mluví se o ní jako o druhém Řecku. Kolik, zemí ještě EU zlikviduje, je ve hvězdách.
  • Regulační orgán EU zahájí od července konzultace o MiCA
    Rámec MiCA navrhl zhruba osmnáctiměsíční lhůtu pro jeho plnou účinnost, přičemž se zdá, že regulační orgány a zákonodárci projdou návrhy, jejichž cílem je zajistit hladkou implementaci.
  • Regulační úřady v SAE se připravují na přijetí kryptoměn
    Kokila Alagh, právní expertka, sdělila své postřehy týkající se regulací kryptoměn a blockchainů ve Spojených arabských emirátech. Regulační orgány SAE se prý připravují na přijetí kryptoměn a blockchainu.
  • Regulátor: Rakouské banky v CEE zaostávají, pro Basel III potřebují nejméně nových 10 miliard eur. Maďarská CB banky varuje před příliš krátkodobými zdroji
    Šestice nejsilnějších rakouských bank včetně Erste v rámci regionu CEE výrazně zaostává svojí kapitálovou ...
  • Regulátoři: Lidem kupujícím kryptoaktiva hrozí ztráta všech investovaných peněz
    Evropští bankovní, pojišťovací a burzovní regulátoři dnes varovali spotřebitele investující do kryptoaktiv, že mohou přijít o všechny investované peníze a stát se obětí podvodů. Upozornili, že mnohá tato aktiva jsou vysoce riziková a spekulativní, píše se ve sdělení, za kterým stojí Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA).
  • Regulátoři v USA prověřují stížnost na zbytečnou aktivaci brzd u vozů Tesla
    Regulátoři ve Spojených státech prověřují stížnosti spotřebitelů na zbytečně aktivované brzdy u vozů Tesla. Informoval o tom americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Šéf automobilky Elon Musk v květnu uvedl, že vyřazením předního radaru se zmíněný problém s aktivací brzd odstraní.
  • Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh. Energetický regulační úřad ustoupil politickému tlaku, elektřina domácnostem ale i tak zdraží v souhrnu průměrně o 12 procent
    Energetický regulační úřad zvýší regulovanou složku cen elektřiny pro domácnosti nakonec o něco méně, než původně navrhoval. A to o 65,7 procenta, namísto navrhovaných 71 procent. Uvedl to předseda úřadu Stanislav Trávníček na dnešní tiskové konferenci.
  • Regulované státní kryptoměny budou v roce 2018 s Bitcoinem soutěžit
    Požadavky na regulaci kryptoměn byly na Světovém ekonomickém fóru v Davosu žhavé téma. Nejvýznamnější světové finanční instituce zůstávají i nadále obezřetné v oblasti kryptoměny a jejich budoucí regulace. Obavy z nich se projevily i v nedávném propadu.
  • Rehn (eurokomisár pre menové otázky)
    "Finančná pomoc Portugalsku je reálna pri pria...
  • Rehn (eurokomisár pre menové otázky)
    "Nepochybujem o tom, že aj Slovensko dodrží svoj záväzok pomoci Grécku." Kom...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster