Sobota 27. duben 2024 10:52
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei ProTrader

RBA zítra oznámí rozhodnutí o sazbách

04.12.2023 11:35  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Reserve Bank of Australia oznámí své politické rozhodnutí v úterý ve 4:30.
  • Očekává se, že banka ponechá sazby beze změny
  • Inflace zpomaluje, ale zůstává nad cílem
  • Možnost jestřábího prohlášení
  • AUDUSD se obchoduje 6 % nad minimy z konce října

Ekonomové a peněžní trhy nevidí žádný pohyb

Reserve Bank of Australia (RBA) má v úterý ve 4:30 oznámit své další rozhodnutí o měnové politice. Ekonomové oslovení agenturami Bloomberg a Reuters očekávají, že australská centrální banka ponechá sazby beze změny a hlavní peněžní sazba zůstane na úrovni 4,35 %. Žádný pohyb sazeb se neočekává ani podle cen na peněžním trhu, přičemž futures na úrokové sazby ve skutečnosti oceňují 8% šanci na snížení sazeb o 25 bazických bodů pro nadcházející zasedání. Zvýšení sazeb minulý měsíc bylo očekáváno, ale nyní je vnímáno jako pravděpodobně poslední v současném cyklu, v němž došlo ke zvýšení hotovostní sazby o více než 400 bazických bodů od 2. čtvrtletí 2022.  Peněžní trhy sice neočekávají další zvyšování sazeb ze strany RBA, ale zároveň předpokládají, že banka je začne snižovat ve 4. čtvrtletí 2024, tedy později než v případě ostatních centrálních bank zemí G10.

Peněžní trhy odhadují zítřejší snížení sazeb RBA o 25 bazických bodů na přibližně 8 %. Zdroj: Zdroj: Bloomberg Finance LP

Inflace se snižuje, ale zůstává nad cílem

Údaje o inflaci ukazují, že zpřísnění měnové politiky, které již provedla Reserve Bank of Australia, se ukázalo jako účinné při snižování inflace. Poslední zpráva ukázala, že inflace se ve 3. čtvrtletí 2023 zmírnila na 5,4 % meziročně, což představuje pokles z nejvyšší hodnoty 7,8 % meziročně ve 4. čtvrtletí 2022. Měsíční údaj za říjen ukázal další zpomalení CPI na 4,9 % z 5,6 % meziročně v září. Přesto se stále nachází výrazně nad cílem RBA (2-3 %). Z tohoto důvodu se očekává, že RBA ve svém prohlášení zachová jestřábí tón. To platí zejména po jestřábím vyprávění RBNZ z minulého týdne, která revidovala prognózy sazeb směrem nahoru a diskutovala o zvýšení sazeb, než se rozhodla ponechat sazby beze změny.

Australská inflace nadále klesá a index spotřebitelských cen se snížil z vysokých 7,8 % meziročně ve 4. čtvrtletí 2022 na 5,4 % meziročně ve 3. čtvrtletí 2023.  Bloomberg Finance LP, XTB

Výnosy se posouvají níže

Přesto mnohé nasvědčuje tomu, že zvýšení sazeb, které RBA provedla minulý měsíc, bylo preventivním krokem, který měl zajistit, aby inflace zůstala na sestupné dráze. RBA byla také konzervativnější než ostatní centrální banky, přičemž kumulativní zpřísnění v Austrálii bylo přibližně o 100 bazických bodů menší než ve Spojených státech nebo na Novém Zélandu. Také RBA stála na pozicích "hold" během všech zasedání ve druhé polovině letošního roku s výjimkou listopadového zasedání. Australské výnosy se v uplynulém týdnu a měsíci posunuly níže napříč křivkou.

Australské výnosy klesly napříč celou křivkou v období jednoho týdne a jednoho měsíce, s výjimkou nárůstu velmi krátkodobých výnosů.  Bloomberg Finance LP, XTB

Pohled na graf AUDUSD

Zatímco trhy se staví k nezměněným sazbám, obchodníci by se měli mít na pozoru, že jestřábí obrat v prohlášení RBA může AUD podpořit. Guvernér RBA Bullock již minulý týden uvedl, že inflace stále zůstává příliš vysoká, a varoval před sekundárními inflačními efekty. To ponechává otevřené dveře pro jestřábí pilu v prohlášení.

Podíváme-li se na graf AUDUSD v intervalu D1, vidíme, že pár v poslední době zaznamenal silný růstový pohyb, který byl do značné míry způsoben oslabením USD. Pár se obchoduje 6 % nad minimy z konce října 2023. Dnes lze na tomto páru pozorovat pullback. Pár byl v poslední době tažen USD a pravděpodobně tomu tak bude i nadále. Pokud však RBA ve svém zítřejším prohlášení poskytne nějaké jestřábí poznámky, zisky na páru se mohou zrychlit. V takovém případě lze první sledovanou krátkodobou zónu odporu nalézt v rozmezí kolem 50 % retracementu klesajícího pohybu zahájeného na začátku února 2022.

Zdroj: xStation5

 


Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A., organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RBA prověřuje zprávu o australské inflaci
    Zpráva o vývoji inflace v Austrálii za první čtvrtletí letošního roku bude na začátku týdne jedním z nejdůležitějších údajů pro investory a obchodníky. Očekává se, že údaje o inflaci vezme v úvahu australská centrální banka (RBA) a mohou ovlivnit hodnotu australského dolaru vůči ostatním hlavním měnám.
  • RBA překvapivě ponechala hlavní sazbu beze změny; AUD se hroutí
    Poté, co si euro včera brzy po ránu sáhlo na nové šestiměsíční maximum, pak pod tíhou řady faktorů spole...
  • RBA (Reserve Bank of Australia)
    Dnešná noc by už nemala byť tak pokojná ako dnešný deň vzhľadom k tomu, že sa ráno očakávajú rozhod...
  • RBA (Reserve Bank of Australia)
    Centrálna banka Austrálie  pone...
  • RBA: rozhodnutie o úrokovej miere
    Včera ráno zasadala Royal Bank of Australia (RBA), ktorá v súlade s očakávaniami...
  • RBA snížila sazby, USA rozšiřují seznam zboží z EU, na které mohou být uvalena cla
    Ve shodě s většinovým konsenzem, RBA dnes ráno snížila sazby na nové historické minimum 1 %. AUD reagoval na snížení sazeb růstem, i když nejprve mírně oslabil, vzhledem k tomu, že část trhu počítala s možným ponecháním sazeb beze změny. Dnes ráno se pak řadí dokonce mezi nejsilnější major měny, když na páru s USD přidává 0,2 %. RBA v doprovodném komentáři uvedla, že snížení sazeb pomůže inflaci přiblížit se k cíli a že by mělo podepřít také situaci na pracovním trhu. Banka znovu upozornila na to, že inflační tlaky jsou napříč ekonomikou utlumeny a že by se inflace měla dostat v roce 2020 ke 2 %. Zároveň upozornila na možnost jejího zrychlení především díky vyšším cenám pohonných hmot. Externí vlivy ale nejsou důvodem k výraznější změně měnové politiky a šance na snížení sazeb proto stále existuje. Klíčovým bude nyní stav australské ekonomiky a trhu práce a v případě dalšího zhoršení je snížení sazeb velmi pravděpodobné.
  • RBA snížila úrokové sazby. Index nákupních manažerů v Číně klesá
    V pondělí byl zveřejněn index nákupních manažerů ve výrobě za červen v Číně ve výši 49,4, což je o 0,6 méně, než bylo očekáváno. Maloobchodní tržby ve Švýcarsku za květen klesly o 1,7 %. Index nákupních manažerů ve výrobě v USA za červen stoupl o 51.7.
  • RBA snižuje sazby. AUD/USD klesá. USD připraven posílit.
    Australská centrální banka dnes snížila klíčovou sazbu na 2,75%.  Kurs páru AUD/USD klesá na 1,0182.  Australský...
  • RBA v červnu zvýšila oficiální měnovou sazbu a připojila se ke globálním jestřábům
    Australská centrální banka (RBA) je poslední centrální bankou, která zvýšila svou orientační úrokovou sazbu a přidala se tak ke globálním jestřábům poté, co Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) na konci května zvýšila svou sazbu z 1,5% na 2%.
  • RBA vidí AUD stále nadhodnotený, voči USD však menej
    Austrálska centrálna banka Reserve Bank of Australia (RBA) je celkom dobre čitateľná. A to aj vďaka svojim protokolom ...
  • RBA zníži sadzby na najbližšom zasadaní
    Austrálska centrálna banka (RBA) dnes ponechala úrokov&uacu...
  • RBA zníži sadzby na najbližšom zasadaním
    Austrálska centrálna banka (RBA) dnes ponechala úrokov&uacu...
  • RBA znižuje sadzby
    Počas noci pristúpila RBA k zníženiu základnej ...
  • RBA zvyšuje sazby, věnujme pozornost Powellovu projevu
    Australská centrální banka (RBA) zvýšila výpůjční náklady o 0,25 % v souladu s očekáváním tržních analytiků. Ekonomové naznačují, že australská centrální banka pravděpodobně v březnu naváže dalším zvýšením sazeb.
  • RBA zvyšuje sazby, zaměřte se na Powellův projev ve Fedu
    Australská centrální banka (RBA) zvýšila úrokové sazby, jak předpovídali ekonomové. Z vyjádření po zasedání však vyplynulo, že bankovní rada by mohla změnit svou strategii ohledně zvyšování sazeb. Investoři a obchodníci se budou soustředit na pololetní projev Jeroma Powella před senátním bankovním výborem.
  • RBK: V ruské pomoci USA byly i věci firmy pod americkými sankcemi
    Mezi zdravotnickým materiálem poslaným Ruskem Spojeným státům na pomoc v boji proti koronaviru byly i výrobky koncernu KRET, který je na americkém sankční seznamum. Informovala o tom dnes ruská agentura RBK.
  • RBNZ by dnes měla snížit sazby. Pro oslabení NZD ale bude muse udělat mnohem víc
    Dnešní seance přinese zasedání Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) na které bude novozélandská centrální banka rozhodovat jak o úrokových sazbách, tak o případném dalším směřování měnové politiky a pokud bude chtít guvernér Graeme Wheeler oslabit NZD, nebude to mít dnes vůbec jednoduché. Tržní konsenzus totiž počítá se 100% jistotou, že dnes banka sníží sazby o 25bp. na 2 % a většina trhu zároveň věří tomu, že bychom se do konce letošního roku měli dočkat ještě jednoho snížení sazeb na 1,75 %.
  • RBNZ dnes bude muset nabídnout více než jen snížení sazeb, aby nezklamala NZD medvědy
    Včera jsem se na tomto místě věnoval dnešnímu zasedání kanadské centrální banky, které nás čeká v 16 hod. Bank of Cana...
  • RBNZ je připravena snižovat úrokové sazby. ČNB je naopak zdrženlivá
    Olli Rehn z ECB v pondělí konstatoval, že zpomalení ekonomiky se zdá, bude trvat déle než se předpokládalo. Podle bankéře by se záporné sazby neměly stát novým normálem. Dále se Rehn zmínil, že o podrobnostech TLTRO by mělo být rozhodnuto ještě před začátkem září. Za největší krátkodobé riziko pro eurozónu bankéř považuje neřízený brexit (brexit bez dohody).
  • RBNZ ponechala sadzby
    Počas noci ponechala novozélandská centrálna bank...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Odborné kurzy a semináře
Začínáme s Forexem (dopolední seminář)
reklama
InstaForex ETF