Neděle 28. duben 2024 18:15
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
Dukascopy new

Spotify stojí na pevných základech

22.11.2023 14:15  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Digitální svět se rozšiřuje a roste rychlým tempem. Tempo jeho růstu se začalo zrychlovat v době Covidu, kdy byli lidé "nuceni" zůstávat doma a vyhledávali různé formy zábavy a možnosti řešení nákupů a úřadů prostřednictvím online prostředí. Vzhledem k tomu, že většinu času trávili doma, rostla zejména sledovanost a poslechovost streamovacích služeb, což přineslo velké zisky společnosti Spotify, jedné z nejznámějších společností zabývajících se streamováním hudby.

O společnosti Spotify

Spotify je jednou z předních platforem pro streamování zvuku, která uživatelům poskytuje přístup k rozsáhlé knihovně hudby, podcastů a dalšího zvukového obsahu. Služba Spotify, která byla spuštěna v roce 2008, se stala jednou z nejoblíbenějších služeb pro streamování hudby na světě. Uživatelé mají přístup k milionům skladeb a podcastů různých žánrů, mohou vytvářet playlisty, objevovat novou hudbu a využívat doporučení na základě svých preferencí. Platforma nabízí bezplatné služby podporované reklamou i prémiové služby založené na předplatném, které uživatelům umožňují poslouchat hudbu offline, přeskakovat skladby a využívat streamování bez reklam.

Streamování hudby v roce 2022 hlavní zdroj příjmů

Zpráva vydaná Mezinárodní konfederací společností autorů a skladatelů (CISAC) uvádí, že v roce 2022 se streamování stalo hlavním zdrojem příjmů autorů a hudebních producentů a vzrostlo o více než čtvrtinu na 11,44 miliardy dolarů. Digitální autorské poplatky zaznamenaly pozoruhodný nárůst o 34 % a dosáhly více než 4,2 miliardy USD, a to díky růstu předplatného hudebních a video služeb. Výnosy ze streamování se od doby před pandemií zdvojnásobily a tvoří 35 procent celkových příjmů hudebních tvůrců, čímž překonaly příjmy z televize a rádia. Licenční poplatky za živá vystoupení rovněž zaznamenaly nárůst o 69,9 % na více než 2,68 miliardy dolarů, ale zůstaly pod úrovní roku 2019, což naznačuje zotavení z pandemického minima.

Umělá inteligence bude mít dopad na zisky

Zpráva však varovala před budoucími nejistotami souvisejícími se spotřebitelskými výdaji a finančními omezeními, kterým umělci čelí při koncertování. Prezident CISAC Bjorn Ulvaeus zdůraznil potenciální dopad umělé inteligence na budoucí zisky v hudebním průmyslu a vyzval tvůrce, aby se zapojili do strategické spolupráce s technologickými firmami a zákonodárci.

Bezplatný přístup k audioknihám ve Velké Británii a Austrálii

Společnost Spotify oznámila, že uživatelé, kteří si předplatí její prémiové služby ve Velké Británii a Austrálii, budou mít nyní každý měsíc 15 hodin bezplatného přístupu k audioknihám, přičemž později v tomto roce plánuje rozšířit tuto nabídku i na USA. Loňské zavedení služby audioknih ve Spojených státech znamenalo přímou výzvu službě Audible společnosti Amazon. Dlouhodobé cíle společnosti Spotify zahrnují dosažení jedné miliardy uživatelů do roku 2030 a dosažení ročních příjmů ve výši 100 miliard dolarů. Navzdory předchozím slibným ziskům z podcastů a audioknih společnost v červenci zvýšila ceny svých prémiových tarifů v několika zemích, včetně USA a Velké Británie. Přístup k jejímu katalogu audioknih s více než 150 000 tituly je nyní součástí stávajícího předplatného Spotify Premium.

Spotify bude používat umělou inteligenci Google

Společnost Spotify nedávno rozšířila spolupráci s Google Cloud, aby mohla využít sílu rozsáhlých jazykových modelů (LLM) k analýze preferencí uživatelů v podcastech a audioknihách, což usnadní přizpůsobení doporučení preferencím zákazníků. Tyto modely poháněné umělou inteligencí, jako je ChatGPT společnosti OpenAI a Google Bard, jsou intenzivně trénovány na různých datech pro generování obsahu. Google Cloud vlastní různé modely LLM, jako jsou PaLM 2, Codey, Imagen a Chirp, vyškolené na textu, kódu, obrázcích, zvuku a videu. Společnost Spotify využívá své včasné přijetí umělé inteligence pro doporučování hudby a nyní se zaměřuje na rozšíření využití těchto LLM ke zlepšení návrhů v nabídkách nehudebního obsahu, konkrétně podcastů a audioknih. Rozšířením svého působení si chce streamovací platforma zajistit příjmy z různých zdrojů, neboť již nedávno naznačila očekávání lukrativních výnosů ze strategické expanze do oblasti podcastů a audioknih.

Severní Amerika je v tomto odvětví hlavním hráčem

Podle prognóz společnosti Omdia si Severní Amerika udrží vedoucí postavení v celosvětových výdajích na hudbu, a to i přes široké rozšíření streamovacích platforem. Očekává se, že do roku 2027 budou modely založené na předplatném, zejména streamovací služby, jako je Spotify, představovat více než 60 % celosvětových spotřebitelských příjmů, oproti 58 % v roce 2022.

Severní Amerika jako lídr?

Severní Amerika si podle prognóz udrží dominantní postavení a v roce 2027 se bude podílet na celosvětových nákupech hudebních nahrávek 43,2 procenta, což je mírný pokles oproti 43,9 procenta v roce 2022. Mezitím se očekává, že Evropa si udrží své druhé místo a bude se podílet na celosvětových výdajích za hudbu přibližně 27 procenty.

Vývoj ceny akcií společnosti Spotify za posledních 5 let


Zdroj: Google Finance

Olivia Lacenova, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Spoření na penzi v novém kabátě
    Od 1. 1. 2024 chystá vláda v rámci důchodové novely nový produkt s cílem zvýšit atraktivitu spoření na stáří. Pokud ještě nedojde ke změně, bude se tento produkt jmenovat Dlouhodobý investiční produkt a budeme ho znát pod zkratkou DIP. „Fungovat bude jako stávající třetí důchodový pilíř a jedná se o nový a státem podporovaný způsob spoření na důchod, který přibude k dnes již známým produktům, jako je staré penzijní připojištění, novější důchodové penzijní spoření anebo, dnes již tolik nevyužívané, investiční životní pojištění,“ říká Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.
  • Spořicí účet HIT PLUS od Raiffeisenbank nově s úrokem 5,50 %
    Od 1. října 2022 nabízí Raiffeisenbank na spořicím účtu HIT PLUS úrokovou sazbu 5,50 %. Nabídka platí pro nové i stávající klienty.
  • Spořicí účty čeká oslabení. I přes meziroční pokles inflace na 2,3 % hledají Češi alternativy, jak ochránit své finance
    Češi i přes snižující míru inflace stále hledají cesty, jak ochránit a zhodnocovat své finance. Podle Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) pravidelně či jednorázově investuje více než třetina Čechů. Nejčastěji sahají po podílových fondech, akciích či nemovitostech. Nepořizují však pouze celé reality, využívají také možnost mikroinvestic. Ty jsou podle společnosti InvestBay, která nově otevřela investiční nabídku na Lipně, zajímavou příležitostí, jak diverzifikovat své portfolio.
  • Spořicí účty jsou u Čechů stále oblíbené, skoro polovina ale neví, kolik jim vynáší
    Pro většinu Čechů je spořicí účet součástí jejich bankovního portfolia. Téměř polovina ale neví, jakým procentem se jejich naspořené peníze úročí. Pro 40 % Čechů je spořicí účet místem, kam odkládají peníze nepravidelně, pokud jim nějaké po uhrazení výdajů zbydou. Majiteli jsou většinou Češi s maturitou nebo vysokoškolským titulem. Data vyplynula z reprezentativního průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank.
  • Spořte na důchod už od 20 let věku, nejlépe se tak na stáří zajistíte. Není třeba velkých částek, důležitá je pravidelnost a právě brzký začátek
    Proč je důležité s investicemi začít co možná nejdříve a nebát se sebevětších krizí a měnových otřesů?
  • Spotify klesá po výsledcích za 3. čtvrtletí.
    Spotify (SPOT.US), švédská audio streamingová společnost kótovaná v USA, se dnes před zahájením relace na Wall Street obchoduje výše. Akcie klesly o 2 % po zveřejnění zprávy o zisku za 3. čtvrtletí 2023, která ukázala neočekávaný zisk. Pojďme se rychle podívat na vydání!
  • Spotify najme stovky lidí, aby podpořila prodej reklamy
    Největší světový provozovatel streamování hudby Spotify najme stovky lidí v Austrálii, Evropě, a v Kanadě, aby podpořil prodej reklamy a zvýšil příjmy od lidí, kteří si služby nepředplácejí. Velká část lidí, která služby Spotify využívá, si stravování hudby nepředplácí.
  • Spotify nečekaně oznámila zpětný odkup akcií, akcie prudce rostou
    Akcie Spotify (SPOT.US) dnes vystřelily o více než 5 % poté, co tato hudbu streamující společnost oznámila, že vedení schválilo zpětný odkup akcií ve výši $1 mld. Odkup by měl začít ještě ve třetím kvartálu. "Toto oznámení ukazuje naši důvěru v podnikání Spotify. Vidíme dlouhodobé růstové příležitosti," řekl Paul Vogel, CFO společnosti. Dle Spotify bude odkup akcií realizován čas od času prostřednictvím různých metod včetně standardního tržního nákupu. Autorizace k buyback programu vyprší 21. dubna 2026. Načasování a konečný počet koupených akcií bude dle společnosti záviset na množství faktorů včetně ceny a obecných podnikatelských a tržních podmínek.
  • Spotify po překonání počtu uživatelů za 1. čtvrtletí roste o 5 %
    Společnost Spotify Technologies (SPOT.US), švédská společnost zabývající se streamováním hudby kótovaná na Wall Street, dnes před zahájením seance na Wall Street zveřejnila zprávu o výsledcích za 1. čtvrtletí 2023. Výsledky lze hodnotit jako smíšené, nicméně se objevilo několik pozitiv, která zvýšila náladu investorů vůči společnosti.
  • Spotify po zveřejnění výsledků prudce vzrostl
    Spotify (SPOT.US) před otevřením dnešní americké seance zveřejnil výseldky hospodaření za 2Q22. Zpráva byla trhem vnímána pozitivně, proto si dnes akcie švédské společnosti připasaly 15 % zisky.
  • Spotify s vyšším než očekávaným nárůstem předplatitelů ve 4. čtvrtletí
    Společnost Spotify Technology SA (SPOT.US) vykázala za 4. čtvrtletí růst počtu předplatitelů, který překonal očekávání Wall Street, a také oznámila lepší než očekávané pokyny pro další čtvrtletí. Během obchodování před zahájením americké seance si její akcie připsaly téměř 6 %.
  • Spotify vstoupí na newyorskou burzu 3. dubna
    Největší světová služba pro streamování hudby Spotify uvede své akcie na newyorskou burzu 3. dubna. Informovala o tom firma při setkání s investory. Podle analytiků by se tržní hodnota podniku mohla pohybovat kolem 20 miliard dolarů (zhruba 412 miliard Kč), napsala agentura DPA.
  • Spotová volatilita včera zaznamenala procentuálně největší intradenní nárůst v historii
    Pár grafů ke včerejšímu výprodeji v USA. Americké indexy za sebou mají díky 4% výprodeji nejhorší den od roku 2011. Intradenní korekce byla ještě o něco větší než v roce 2016 a 2015 a více než 4% výprodejem si S&P500 naposledy prošel v dobách nejhlubší dluhové krize v roce 2011. Zatímco tehdy bylo důvodem výprodejů jasné a velmi vysoké systémové riziko, včera šlo o čistokrevný technický výprodej způsobený primárně vysokou překoupeností indexů.
  • Spotové ceny zlata na vzestupu: Co byste měli vědět
    Kolikrát jste už četli nebo slyšeli, že zlato je bezpečným přístavem pro investory a obchodníky? Pravděpodobně mnohokrát. Zdá se, že vysoké hodnoty inflace zaznamenané ve většině velkých ekonomik zvýšily spotové ceny zlata, protože se zvýšila poptávka.
  • Spotreba britských domácností naďalej spomaľuje, aktuálne je najslabšia od roku 2014
    Dnes boli zverejnené detaily britského HDP za druhý kvartál, ktoré ukazujú podrobnejší obraz toho, ako sa britská ekonomika vyvíja pred BrExitom. Medzikvartálny rast HDP na úrovni 0,3% bol v druhom kvartáli o niečo vyšší ako 0,2% v prvom, stále je to však v porovnaní s predošlými rokmi nízka úroveň. Tento rast bol rovnomerne rozložený na výdavky domácností, výdavky vlády a investície, ktoré k nemu prispeli zhodne po 0,1 percentuálnom bode. Príspevok zahraničného obchodu bol nulový.
  • Spotrebiteľská dôvera v eurozóne klesla na dvojročné minimum
    V eurozóne sa zintenzívňuje pokles spotrebiteľskej dôvery. V decembri klesla z -3,9b. na -6,2b., čo predstavuje najnižšiu úroveň od februára 2017. Medzimesačný pokles o 2,3b. je najvyšší od februára 2016 a jeden z najvyšších v aktuálnej dekáde vôbec.
  • Spotrebiteľská nálada v USA sa zhoršuje
    Dnešný deň bol bohatý na makroekonomické dáta. Z Talianske sme videli infláciu za máj, ktorá zaznamenala nárast o 0,8% (očakával sa rast na úrovni 0,9%), apríl 1,1%. Harmonizovaná inflácia skončila mierne lepšie na úrovni 0,9%.
  • Spotrebiteľský sentiment University of Michigan prekonal očakávania
    Spotrebiteľská nálada University of Michigan v USA sa v apríli zvýšila na 65,70 z marcových 59,4 bodov, čo bolo nad trhovou prognózou vo výške 58,9 bodov. Index očakávaní vzrástol o 18 % na 64,1 bodov. Snáď najprekvapivejšou zmenou bolo, že spotrebitelia očakávali v apríli medziročný nárast cien plynu len o 0,4 centa. Ukazovateľ súčasných podmienok sa tiež zvýšil na 68,1 zo 67,2 bodov. Inflačné očakávania sa medzitým nezmenili ani pre budúci rok (5,4 %), ani pre päťročný výhľad (3 %).
  • Spotrebiteľský sentiment v USA bol revidovaný nižšie. Predaje nových domov klesajú už 4. mesiac
    Spotrebiteľská nálada University of Michigan v USA bola revidovaná v decembri na 80,7 z pôvodných 81,4 bodov, stále však bola nad novembrovou úrovňou 76,9 bodov.
  • Spotrebiteľský sentiment v USA prekonal očakávania
    Spotrebiteľské sentimenty University of Michigan v USA boli v apríli revidované vyššie na 88,3 z predbežných 86,5 bodov, čo prekonalo očakávania trhu vo výške 87,4 bodov. Inflačné očakávania pre nasledujúci rok sa zvýšili na 3,4% z 3,1% v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo päťročný výhľad sa mierne znížil na 2,7%.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace