Úterý 19. březen 2024 12:08
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

ČNB vydala souhlas ke koupi Equa bank ze strany Raiffeisenbank

14.05.2021 17:19  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká národní banka vydala souhlas ke koupi Equa bank ze strany Raiffeisenbank. Společně se souhlasem antimonopolního úřadu jsou nyní splněny veškeré základní podmínky pro uskutečnění transakce. Následovat bude vypořádání dohodnutých kroků mezi akcionáři obou bank, převod akcií a příprava na samotnou právní fúzi obou společností, sdělila Raiffeisenbank ČTK.

Raiffeisenbank od prvního ohlášení záměru spojení obou bank zdůrazňuje, že neplánuje měnit nynější podmínky pro klienty Equa bank. "Pro klienty Equa bank se nic nemění. Všechny klienty budeme průběžně informovat o dalších krocích,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Raiffeisenbank od začátku roku 2021 oznámila několik akvizic. Vedle dohody s Equa bank také exkluzivní spolupráci s ING nebo koupi platební instituce Akcenta.

Raiffeisenbank i díky tomu poroste v počtu svých retailových klientů a stane se tak jednou z největších bank na českém trhu. Již dnes má společně s Raiffeisen stavební spořitelnou přes 1,3 milionu klientů a posiluje svou pozici na tuzemském trhu. Od začátku roku samotná Raiffeisenbank zvýšila počet klientů ze 680.000 na současných 820.000.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí 2021 klesl čistý zisk meziročně o 26 procent na 599 milionů korun. Důvodem byla pandemie koronaviru. Aktiva banky vzrostla o 17 procent na 446 miliard Kč.

Equa bank patří mezi menší banky. Na český trh vstoupila v roce 2011 poté, co společnost Equa Group Limited převzala Banco Popolare ČR. Equa Group byla dosud ve vlastnictví fondů, které spravuje britská společnost AnaCap Financial Partners LLP. Equa bank v roce 2020 z téhož důvodu meziročně klesl konsolidovaný čistý zisk o 55 procent na 182 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB v listopadu na obranu koruny neintervenovala
    Podle dnes zveřejněných dat během loňského listopadu ČNB neuzavřela na devizovém trhu na podporu české koruny žádné spotové operace. Bylo to vůbec poprvé v rámci současné intervenční periody, která v podstatě trvá již od zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
  • ČNB v listopadu po řadě měsíců nedala na silnější korunu ani haléř ze svých rezerv. Koruna přitom i tak dnes zpevnila na nejsilnější úroveň vůči euru od roku 2008
    Česká národní banka v listopadu 2022 neprovedla vůbec žádné přímé intervence za účelem podpory a posílení české koruny. Vyplývá to z údajů, které dnes centrální banka zveřejnila. Česká měna přitom během dnešního ranního obchodování zpevnila na svoji absolutně nejsilnější úroveň vůči euru od 3. listopadu 2008, když proti euru zpevnila až na kurs 23,92. Naposledy se na silnější úrovni obchodovala onoho 3. listopadu 2008, kdy zpevnila až na kurs 23,86, plyne z dat Bloombergu. Od té doby nikdy nebyla nominálně tak silná jako dnes, ani při přechodném prolomení úrovně 24,00 za euro v únoru 2011.
  • ČNB volí stabilitu sazeb v nejisté době
    Česká národní banka na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Nic jiného se nečekalo a to i z toho důvodu, že ČNB nemá v ruce novou prognózu. Stejně jako na minulém zasedání se domníváme, že rozhodnutí bylo jednomyslné. Výroky centrálních bankéřů v minulých týdnech připomněly, že ČNB zatím nevidí prostor pro vážnější diskuze o snižování úrokových sazeb. Inflace je rychlejší, koruna slabší a domácí poptávka silná. Naopak zhoršující se ekonomická situace v zahraničí současně brzdí jakoukoliv ochotu sazby zvýšit. V tomto duchu by se měla nést i tisková konference ve 14:15.
  • ČNB v pasti minulosti
    ČNB ponechala na svém posledním zasedání sazby bez změny. Při vzpomínce na odpor členů Bankovní rady k vyšším sazbám a při pohledu na makroekonomické fundamenty posledních měsíců to mohlo pro leckoho být překvapivé rozhodnutí. Vždyť růst ekonomiky zůstal ve třetím čtvrtletí záporný, poptávka domácností je nadále pod předpandemickou úrovní roku 2019 a nijak rychle neroste, jádrová inflace za třetí čtvrtletí byla stejná (0,5 %) jako v roce 2020, nová prognóza čeká v prvním čtvrtletí sazby o 1,5 p.b. nižší, než jsou teď... Argumentů pro snížení sazeb by nebyl nedostatek.
  • ČNB v prosinci pokračovala v odprodeji části výnosů z devizových rezerv
    Podle dnes zveřejněných údajů během loňského prosince ČNB na devizovém trhu uzavřela spotové operace za 269 mil. EUR. Podobně jako v září (277 mil. EUR), říjnu (284 mil. EUR) a listopadu (280 mil. EUR) je to o něco méně, než činí měsíční limit ve výši 300 mil. EUR, který dříve zmínila viceguvernérka ČNB E. Zamrazilová. Pokračuje tak odprodej části výnosů z devizových rezerv, jehož obnovení bylo oznámeno zároveň s formálním ukončením intervenčního režimu na obranu koruny na měnověpolitickém zasedání centrální banky loni v srpnu. V daných objemech nicméně nepředpokládáme viditelný vliv těchto operací ČNB na kurz koruny. Současně zveřejněný stav devizových rezerv poklesl ke konci letošního ledna meziměsíčně o 0,4 mld. na 133,9 mld. EUR. V poměru k velikosti ekonomiky devizové rezervy dosahují více než 40 % ročního HDP a jsou z tohoto pohledu stále jedny z největších na světě.
  • ČNB v příštích měsících úrokové sazby nezvýší
    V současné době se ale zdá, že tempo zpomalí. V růstu sazeb přijde několikaměsíční přestávka. V rozhovoru pro HN to řekl člen vedení ČNB Vojtěch Benda, který ještě nedávno patřil v bankovní radě mezi největší zastánce zvyšování sazeb. Dosavadní růst sazeb je prozatím dostatečný i proto, že centrální bance nyní velmi pomáhá v její měnové politice posilující koruna. Centrální banka asi s dalším růstem zvyšování sazeb nyní několik měsíců počká.
  • ČNB v reakci na rostoucí inflaci zvýšila úrokovou sazbu o 1 %. Až čtvrtina Američanů se obává zhoršení jejich finanční situace v roce 2022
    Česká národní banka dne 22.12.2021 oznámila navýšení dvoutýdenní repo sazby na 3,75 %. Došlo tak k růstu o 1 %. Současně s tím se zvyšuje i diskontní sazba na 2,75 % a lombardní sazba na 4,75 %. Pro toto rozhodnutí zvedlo ruku 5 členů bankovní rady, přičemž 2 členové hlasovali pro ponechání sazeb beze změny.
  • ČNB v roce 2021 celkem třikrát nakoupila zlato do devizových rezerv
    Česká národní banka (ČNB) podle zjištění redakce portálu Zlato.cz během letošního roku celkem třikrát navýšila své devizové rezervy ve zlatě. Naposledy v září, kdy to bylo přes 400 kilogramů „žlutého kovu“. Během října a listopadu ze zlatého pokladu neubylo, takže na konci jedenáctého měsíce bylo v trezorech ČNB celkem 10,17 tuny zlata, respektive 327 tisíc troyských uncí.
  • ČNB v roce 2021 zvýšila základní úrokovou sazbu suverénně nejvíce ve vyspělém světě i nejvíce ve své historii od roku 1993
    Česká národní banka letos zvýšila základní úrokovou sazbu suverénně nejvýrazněji mezi všemi centrálními bankami ekonomicky vyspělého světa. ČNB zvýšila základní sazbu o 3,5 procentního bodu. Na druhém místě se s citelným odstupem umisťuje islandská centrální banka, která základní úrok zvedla o 1,25 procentního bodu. O třetí místo se v rámci ekonomicky vyspělého světa dělí centrální banky novozélandská, jihokorejská a norská, které od ledna do prosince zvýšily svůj základní úrok shodně o 0,5 procentního bodu.
  • ČNB v říjnu pokračovala s odprodejem výnosů z devizových rezerv
    Podle dnes zveřejněných údajů během letošního října ČNB na devizovém trhu uzavřela spotové operace za 284 mil. EUR. Podobně jako v září (277 mil. EUR) je to o něco méně než měsíční limit ve výši 300 mil. EUR, který dříve zmínila viceguvernérka ČNB E. Zamrazilová. Pokračuje tak odprodej části výnosů z devizových rezerv, jehož obnovení bylo oznámeno zároveň s formálním ukončením intervenčního režimu na obranu koruny na srpnovém měnověpolitickém zasedání centrální banky. Současně zveřejněný stav devizových rezerv vzrostl ke konci listopadu meziměsíčně o 0,3 mld. EUR na 128,5 mld. EUR. V poměru k velikosti ekonomiky devizové rezervy dosahují více než 40 % ročního HDP a jsou z tohoto pohledu stále jedny z největších na světě.
  • ČNB vyložila kvarteto
    ČNB se dnes odhodlala ke čtvrtému zvýšení sazeb v řadě. Repo sazba se po dnešním zasedání dostala na 1,75 %. ČNB tak reaguje na zvyšující se ceny v ekonomice. Ty plynou jednak z rostoucích mezd v Česku, na kterých se odráží extrémně nízká nezaměstnanost, ale i z rostoucích cen komodit a energií na světových burzách. Ani kurz koruny v poslední době ČNB moc nepomáhá.
  • ČNB výrazně přepisuje prognózu
    Česká národní banka podle očekávání ponechala základní sazbu beze změny na 7,00 % a stejně tak potvrdila ochotu nadále bránit korunu proti nadměrné volatilitě. Až nečekaně výrazné změny ovšem doznala prognóza centrální banky. Ta v tuto chvíli ukazuje na jedné straně na nižší inflaci i HDP (při porovnání s létem), na druhou stranu na výrazně vyšší trajektorii úrokových sazeb.
  • ČNB využila poslední šanci na zvýšení sazeb
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo všech sedm členů bankovní rady. Adekvátně se zvýšila i lombardní sazba na 3,00 % a diskontní sazba na 1,00 %.
  • ČNB v září pokračovala s odprodejem výnosů z devizových rezerv
    Podle dnes zveřejněných údajů během letošního září ČNB na devizovém trhu uzavřela spotové operace za 277 mil. EUR. To je o něco méně než měsíční limit ve výši 300 mil. EUR, který dříve zmínila viceguvernérka ČNB E. Zamrazilová. Pokračuje tak odprodej části výnosů z devizových rezerv, jehož obnovení bylo oznámeno zároveň s formálním ukončením intervenčního režimu na obranu koruny na srpnovém měnověpolitickém zasedání centrální banky. Současně zveřejněný stav devizových rezerv poklesl ke konci října meziměsíčně o 1,7 mld. EUR na 128,9 mld. EUR. V poměru k velikosti ekonomiky devizové rezervy dosahují více než 40 % ročního HDP a jsou stále jedny z největších na světě.
  • ČNB zahajuje cyklus uvolňování měnové politiky
    Česká národní banka na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bb. Základní repo sazba tak po roce a půl trvající stabilitě na úrovni 7 % poklesla na 6,75 %. To bylo v souladu s tržním konsensem, zatímco my jsme očekávali, že dnes ještě zůstanou úrokové sazby beze změny.
  • ČNB zahajuje cyklus uvolňování měnové politiky, zůstává ale opatrná
    Bankovní rada ČNB včera snížila úrokové sazby o 25 bb. Toto rozhodnutí je reakcí na slabý výkon reálné ekonomiky a odeznívání inflace. Z projevu guvernéra Michla jsou však nadále zřejmé obavy o výši inflace v příštím roce. Bankovní rada podle něj může snižování úrokových sazeb kdykoliv přerušit či zastavit. V únoru očekáváme jejich snížení o dalších o 25 bb. Rychlejší tempo poklesu sazeb podle nás přijde až po zveřejnění lednové inflace. Ta pravděpodobně zároveň rozhodne o tom, kam až sazby v příštím roce klesnou.
  • ČNB zachovává sazby i jejich další výhled
    Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání v souladu s všeobecným i naším očekáváním ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Zachována tak zůstala 2T repo sazba (0,25 %), diskontní sazba (0,05 %) i lombardní sazba (1 %).
  • ČNB základní úrokovou sazbu nemění, odmítla signální navýšení úroku. Svůj boj s inflací prostřednictvím silné koruny má za dostatečný
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním zasedání rozhodla základní úrokovou sazbu ponechat na stávající úrovni sedmi procent, na níž je už bezmála rok. Většina bankovní rady tak nevyšla vstříc jestřábím hlasům, aby přistoupila k signálnímu zvýšení sazeb. Svůj boj s inflací prostřednictvím verbální intervence za silnou korunu, v níž bude pokračovat i po dnešku, má při dané úrovni základní sazby za dostatečný. Někteří experti totiž spekulovali, že ČNB může chtít vyslat trhům signál, navýšením úroku na 7,25 procenta, že to se svým bojem s inflací myslí opravdu vážně a nechce dopustit její trvalejší vzedmutí.
  • ČNB zařadila neutrál – po prodlouženém jednání ponechává sazby bez změny
    Bankovní rada ČNB dnes dle očekávání rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Trh byl kvůli odloženému zveřejnění o půl hodiny mírně nervózní.
  • ČNB zařazuje nižší rychlost ve zvyšování úrokových sazeb
    Česká národní banka loni v pěti krocích zvýšila základní úrokovou sazbu a zařadila se tak na třetí místo v žebříčku nejagresivnějších centrálních bank světa. Naposledy ČNB zvýšila sazbu v listopadu loňského roku a to na 1,75 %. Od té doby si vyžádala pauzu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Fintokei ProTrader