Úterý 19. březen 2024 10:09
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

KOMENTÁŘ (nezaměstnanost, ČR, březen 2021)

07.04.2021 10:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v březnu klesla z úrovně 4,3 % na 4,2 %. Jde o příjemné překvapení: pro březen sice bývá meziměsíční pokles nezaměstnanosti obvyklý díky působení sezónních faktorů, v rámci pandemické situace ale nebylo zdaleka jisté, že se tyto příznivé sezónní faktory letos v březnu projeví v dostatečně silné míře. V meziročním srovnání byla míra nezaměstnanosti o 1,2 procentního bodu vyšší než loni v březnu, což znamená, že se meziroční růst míry nezaměstnanosti nepatrně zmírnil z úrovně 1,3 procentního bodu zaznamenané v únoru.

Nezaměstnanost v české ekonomice zůstává relativně stabilizovaná na nízkých úrovních, čemuž napomáhají jak vládní programy na podporu nezaměstnanosti, tak například růst aktivity a s ním spojené poptávky po pracovnících v tuzemském průmyslu.

Míra nezaměstnanosti v březnu meziměsíčně klesla ze 4,3 % na 4,2 %.

Meziroční nárůst činil 1,2 procentního bodu, což představuje zmírnění po únorovém růstu o 1,3 procentního bodu, přičemž letošní únor představoval nejsilnější dynamiku meziroční růstu míry nezaměstnanosti od března roku 2010.

Samotný meziměsíční pokles míry nezaměstnanosti je v březnu tradičně spojen s rozjezdem sezónních prací v zemědělství, lesnictví či stavebnictví, v případě letošního března lze ale pokles nezaměstnanosti vnímat coby úspěch s tím, jak na značnou část ekonomiky dopadají omezení související s pandemií.

Faktem je, že průzkumy z tuzemského zpracovatelského průmyslu hlásí růst výroby i poptávky po nových pracovnících.

Nedostatek pracovníků v rámci boje s pandemií hlásí zdravotnictví a sociální péče.

S nepříznivými dopady pandemických uzavírek na ekonomickou aktivitu a zaměstnanost se naopak potýkají odvětví jako cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod a kultura.

Nezaměstnanost se v české ekonomice nicméně drží nízko, a to i díky vládním programům zaměřeným na stabilizaci situace na trhu práce.

Nezaměstnanost v tuzemské ekonomice je nízká i v mezinárodním srovnání: v rámci EU byla v únoru nezaměstnanost v ČR mezi členskými státy druhá nejnižší, nižší míru nezaměstnanosti mělo dle metodiky Eurostatu v tomto srovnání pouze Polsko.

Přinejmenším v dubnu budou na trh práce i nadále působit protichůdné faktory: nástup jara obvykle znamená pokles nezaměstnanosti díky nástupu sezónních prací v zemědělství či stavebnictví, zároveň se ale bude projevovat nepříznivý dopad uzavírek souvisejících s pandemií na zaměstnanost ve službách a maloobchodu.

Celkově do dalších měsíců očekávám postupný nárůst nezaměstnanosti, vládní opatření na podporu zaměstnanosti by ale měla i nadále sloužit coby tlumič bránící výraznější eskalaci růstu nezaměstnanosti v české ekonomice.

Přesto si ale myslím, že na přelomu jara a léta může míra nezaměstnanosti přechodně překonat úroveň 5 %, ve druhé polovině by ale měl přijít pokles nezaměstnanosti, tedy za podmínky, že se naplní předpoklad oživení růstu české ekonomiky.

Klíčovým faktorem bude úspěšnost vakcinace a tedy schopnost dostat pandemii pod kontrolu, což by otevřelo prostor pro uvolňování omezení v jednotlivých odvětvích české ekonomiky a ve společenském životě obecně.

Za celý rok 2020 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,6 %, letos by se průměrná míra nezaměstnanosti mohla dle mých odhadů dosáhnout úrovně 4,7 %.

V průběhu roku 2022 by se situace již mohla začít zlepšovat s tím, jak by pandemie měla být pod kontrolou a česká ekonomika by již měla být na vlně dlouhodobějšího oživení, tedy na vlně růstu HDP.

Komentář Radomíra Jáče, Generali Investments

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komentář k zasedání ČNB
    Dnes došlo ke zvýšení úrokových sazeb na 4,5 %. V tomto roce se přitom můžeme dostat až na hranici 5 %, teoreticky i přes, ale to bude záviset na tom, jak se bude inflace vyvíjet v čase – očekáváme, že ještě v první polovině roku bude vyšší. Jakmile ale dojde k zastavení jejího růstu a začínajícímu poklesu, přikročí ČNB zřejmě k postupnému mírnému snižování sazeb.
  • Komentář k zasedání ECB
    "Evropská centrální banka (ECB) zaostává za celosvětovým trendu ve zvyšování úrokových sazeb, které vedou Bank of England a americký Fed. Na jejím dnešním zasedání však prezidentka ECB Lagardeová uznala proinflační rizika a začala otevírat dveře možnému zvýšení sazeb později v tomto roce.
  • Komentář k zasedání FED
    Včerejší zasedání FEDu přineslo investorům dvě klíčové zprávy. Tou první je nová prognóza, která je méně pesimistická ve srovnání s předchozí. Americké ekonomice se přes léto dařilo lépe, než FED očekával. To umožnilo snížit letošní očekávaný propad americké ekonomiky na 3.7% z 6.5%. Míra nezaměstnanosti by měla dosáhnout 7.6% ke konci roku oproti 9.3% očekávaných dříve. Prognózu jádrové inflace FED navýšil na 1,5%. I přes toto zlepšení se však celkový obrázek nemění. Hlavní starostí FEDu jsou rizika spojená s dopadem virové epidemie na ekonomiku a dlouhodobě nízká inflace, která by se k 2% cíli měla dostat až v roce 2023.
  • Komentář k zastavení výroby automobilky Škoda Auto v ČR
    Pátek bude dnem, kdy svoji výrobu pozastaví česká automobilka Škoda Auto patřící do koncernu Volkswagen. Pozastavení výroby z důvodu preventivních opatření a ochrany zaměstnanců před šířením koronaviru je aktuálně plánováno na dobu nejméně dvou až tří týdnů. Jaké dopady na českou ekonomiku lze v souvislosti s tímto opatřením očekávat?
  • KOMENTÁŘ LYNX: Petrobehemot Aramco na burze. Volby v Británii a sazby FEDu na 2020
    Dominantní událostí tohoto týdne bylo IPO Saudi Aramco, UK volby, zasedání FOMC a evergreen poslední pětiletky – Donald a jeho cla. Začněme marketingově vděčným tématem – společností s největší tržní kapitalizací na světě je aktuálně Saudi Aramco, s hodnotou skoro 2 biliony USD. Tím předskočilo ohryzek, který osciluje okolo 1,2 bilionu. Jaké jsou v kostce důvody této kapitalizace?
  • KOMENTÁŘ (maloobchodní tržby, ČR, únor 2021)
    Tuzemskému maloobchodu se v únoru vedlo lépe, než se čekalo, přesto ale vedly uzavírky související s pandemií k dalšímu poklesu tržeb. Spotřebitelé se v rámci nákupů vrhli na internetové a zásilkové obchody, kde letos v únoru vykázaly tržby nebývalý nárůst, přesto to ale nestačilo k vykompenzování poklesu tržeb v kamenných prodejnách. V březnu ale lze čekat návrat maloobchodních tržeb k meziročnímu růstu, neboť loňské jarní měsíce představují nízký základ pro meziroční srovnání s tím, jak bylo fungování maloobchodu omezeno v souvislosti s nástupem první vlny pandemie.
  • Komentář manažerů Fidelity International: Čínské oživení
    Číně se podařilo zvládnout pandemii velmi dobře a od loňského dubna nezaznamenala další vlnu, což silně podporuje její rychlé hospodářské oživení. Čínské hospodářské oživení by se mohlo stát vzorem i pro další velké světové ekonomiky. Vzhledem k nízkému vlivu srovnávací základny dosáhl meziroční nárůst čínského HDP ve stálých cenách v 1. čtvrtletí roku 2021 desetiletého rekordního maxima. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2019 dělal složený růst přibližně 5 procent, což je opravdu blízko k předpandemickému tempu růstu. Z hlediska odvětví zaznamenává výroba nadále rychlejší oživení než odvětví služeb; pokud se na to díváme z pohledu velikosti, obnova růstu malých společností zaostává za obnovou velkých podniků.
  • Komentář Maria Centena z ECB – „Za listopad nadále očekáváme dobrou inflaci”.
    Právě začal projev Maria Centena, bankéře ECB, který se vyjádřil k současné měnové politice v eurozóně. Zde jsou jeho nejdůležitější komentáře:
  • Komentář měnám: Euro k dolaru se vzpamatovává
    Po lokálním minimu na euru k dolaru v pátek na 1,23 se euro vzpamatovalo až na 1,25. Za 14 dnů nás čekají opět řecké volby a nyní bude měnový trh tápat, neboť je zakázáno publikovat po tuto dobu jakékoliv volební výzkumy. Zajímavý vývoj byl v pátek na japonském jenu, který prudce posílil až nad 77,60, vzápětí se zřejmě na nabídce na dolaru objevila japonská centrální banka, jedná se však o nepotvrzené informace. Dnes pár atakoval úroveň 78,30 jenů za dolar.
  • Komentář: Nejdůležitější události 46. týdne v Evropě a USA
    Ministři financí eurozóny se v pondělí nedohodli na uvolnění další finanční pomoci Řecku ve výši...
  • Komentář odborníka k dnešnímu jednání ČNB
    Dnešní zasedání České národní banky přineslo hlasování o zvýšení sazeb, pro něž hlasovali hned dva členové bankovní rady, Marek Mora a Vojtěch Benda. Ti se rozhodli hlasovat pro zvýšení i navzdory hrozícímu zpomalení tempa růstu průmyslu a HDP v ČR i Německu, obavám z obchodních válek nebo faktu, že ČNB by v rámci Evropy byla jednou z mála bank, která by sazby zvyšovala. Ve světě je aktuálně obvyklou praxí sazby spíše snižovat nebo udržovat na stabilních hodnotách. ČNB je pak výjimečná také tím, že má sazby dlouhodobě poměrně vysoko, a patří tak k centrálním bankám s nejvyššími sazbami v Evropě.
  • Komentář Paula Greera: Vítězství brazilské pravice je pro trhy pozitivní, nyní záleží i na fiskální reformě
    Jair Bolsonaro vyhrál prezidentské volby v Brazílii nad levicovým kandidátem Fernando Haddadem. Výsledek tak byl v souladu s očekáváními, která v posledních třech týdnech naznačovala jeho velké vítězství. Brazilská riziková aktiva zaznamenala v posledních dvou měsících značné zotavení, neboť trh byl znatelně spokojenější s předpokladem vítězství Bolsonara, než s návratem Strany pracujících reprezentované Haddadem k moci. To je, vzhledem k nedávné historii Brazílie s prezidentem Dilmou, k nadměrnému uvolňování aktiv a korupčnímu skandálu Lava Jato, pochopitelné.
  • KOMENTÁŘ (PMI průzkum, eurozóna, září 2021 – předběžný výsledek)
    Růst ekonomické aktivity v eurozóně letos v září dle předběžných výsledků PMI průzkumu zpomalil druhý měsíc v řadě, přičemž zpomalení oproti srpnu bylo poměrně výrazné.
  • KOMENTÁŘ (PMI ve zpracovatelském průmyslu, červenec 2022)
    Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu prohlubuje svůj pokles, průzkum PMI podporuje očekávání ochlazení české ekonomiky jako celku.
  • KOMENTÁŘ (PMI ve zpracovatelském průmyslu, srpen 2021)
    Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI v srpnu mírně zpomalil: zpracovatelský sektor hlásí silný růst zakázek, zároveň jej ale i nadále trápí výrazné prodlevy a komplikace na straně dodávek potřebných surovin a dílů.
  • Komentář: Podíl zahraničních držitelů českých dluhopisů v listopadu klesl; státní dluh na konci roku zřejmě vzroste
    Podle dnes ráno zveřejněných údajů se v listopadu dále snížil podíl zahraničních držitelů českých státních dluhopisů. Celkový objem vládních obligací dosáhl 1600 miliard korun, z toho zhruba 1400 miliard bylo korunových dluhopisů na domácím trhu. A zahraniční investoři jich na konci listopadu drželi 586 miliard, tedy 42 %. Tento podíl přitom dosáhl vrcholu jen nedávno; v září činil 51,3 %. Od té doby tedy strmě klesá. Za tím stojí dva důvody. Postupně se splácely krátkodobé dluhopisy, které Ministerstvo financí vydávalo v posledních několika málo letech, aby vydělalo na záporných výnosech panujících na trhu kvůli intervencím ČNB. A zároveň nejsou pro zahraniční investory (krátkodobé „spekulanty“) české dluhopisy tak atraktivní, jak byly ještě před pár měsíci.
  • Komentář: Průmysl má již vrchol tohoto cyklu za sebou
    Indexy průmyslové aktivity PMI z regionu za září rozhodně nenadchly. Je zřejmé, že růstová dynamika má již v tomto cyklu svůj vrchol za sebou. Hodnota českého PMI spadla na nejnižší úroveň za poslední dva roky.
  • KOMENTÁŘ (průmyslová výroba, ČR, červenec 2021)
    Tuzemský průmysl si v červenci po očištění o kalendářní vlivy připsal meziroční nárůst výroby o 7,0 %.
  • Komentář Radka Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB
    Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, repo sazba tedy zůstává na úrovni 0,25 %, což je plně v souladu s očekáváním finančního trhu.
  • Komentář Radomíra Jáče k průmyslové výrobě
    Průmyslová výroba vykázala v lednu meziroční pokles o 4,4 %, což bylo do značné míry dáno nepříznivými kalendářními efekty, neboť letošní leden měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI