Úterý 19. březen 2024 03:27
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Srpen – oživení ve firemním sektoru

30.09.2020 11:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bilanční suma bankovního sektoru v srpnu poklesla jen velmi mírně o 0,2 % meziměsíčně, a to především snížením hodnoty portfolia dluhových cenných papírů v držení bank. V meziročním srovnání pak tempo růstu aktuálně dosahuje hodnoty 6,1 %.

Vklady vedené u bank ve druhém prázdninovém měsíci pokračovaly v růstu a přidaly na objemu 0,5 % meziměsíčně. Tentokrát do jejich vývoje nezasáhly vklady vládních institucí tak výrazně jako v předchozím měsíci (-1,7 % meziměsíčně), a tak většina růstu připadá vkladům nefinančních podniků (+1,7 % meziměsíčně) a domácnostem (+0,5 % meziměsíčně). Oba zmiňované segmenty tak nadále udržují nadprůměrně vysoké meziroční tempo růstu vkladů okolo 10 %.

Pokles bankovních úvěrů se v srpnu zastavil a jejich celkový objem vzrostl o 0,6 % meziměsíčně. Hlavní roli opět sehrály úvěry poskytnuté nefinančním podnikům, které se zvýšily o 0,4 % meziměsíčně, avšak díky značným propadů v minulých měsících jejich meziroční tempo růstu pokleslo až na aktuálních 2,1 %. Nových firemních úvěrů bylo během srpna poskytnuto lehce méně nežli v červenci (-7,3 % meziměsíčně) a jejich objem zůstal těsně pod dlouhodobým srpnovým průměrem. Pozitivní zprávou z firemního sektoru je návrat k růstu investičních úvěrů, jejichž celkový objem se zvýšil o 1,1 % meziměsíčně, a zároveň pokles úvěrů na přechodný nedostatek zdrojů o téměř 13 % meziměsíčně. Je však otázkou, zda tento nadějný obrat vydrží zatěžkávací zkoušku aktuálně probíhající druhé vlny anti-covid opatření. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu v srpnu mírně zpomalily tempo růstu na 0,6 % meziměsíčně, a to díky nižšímu růstu jak hypoték (+0,7 % meziměsíčně), tak úvěrů spotřebitelských (+0,3 % meziměsíčně). I dynamika nově poskytnutých úvěrů doznala v srpnu ztrát, když objem nově poskytnutých hypoték poklesl o 11,7 % meziměsíčně. Přesto je 19,5 mld. Kč nových hypoték druhým nejlepším srpnovým výsledkem od roku 2014.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • SP500 – ve vlně B
    Ze čtvrtečního dna 2457 bodů došlo k oživení. Místní vrchol padl dnes na úrovni 2475,5 bodů. V současné době jsou smlo...
  • SP500 – vyšší sleva, pomoc při 2400-2420 bodů
    Z úterního sezení na úrovni 2488,5 bodů došlo k velkému výprodeji. Včerejší dno vypadlo na úrovni 2432,75 bodů, uzavření bylo nízké 2437,5 bodů. Dnes večer budeme konsolidovat v pásmu o šířce 4,5 bodu. V současné době jsou smlouvy obchodovány za 2435 bodů.
  • Srazí Bernake dolar dolů? Japonský jen obrací. S/R úrovně pro páry s JPY.
    Americká měna je na vrcholu, přesto již nejde o jednoznačný posun, jak můžeme vidět při pohledu na výkony k ostatním m...
  • Srazí Prymula kurs povážlivě slábnoucí koruny ještě na slabší úroveň? Jeho kroky mohou českou ekonomiku připravit i o stovky miliard
    Koruna citelně oslabuje. Za posledních třicet dní oslabila vůči euru z kurzu pod úrovní 26,10 na dnešní hodnotu nad 27,20 koruny za euro. Česká měna je tak vůči euru nejslabší od konce letošního května.
  • Srovnání povinného ručení 2017. Plaťte méně – vyzkoušejte kalkulačku níže.
    Neplaťte velké částky za povinné ručení pro své auto. Podívejte se, jak jednoduše získáte toto pojištění výrazně levněji už nyní. V případě, kdy způsobíte někomu nehodu či škodu vaším autem se nemusíte obávat, že budete hradit cokoliv ze své kapsy. My vám teď ukážeme, kde zaplatíte nesrovnatelně méně a zároveň můžete získat ještě širší ochranu. Jak tedy platit až o 70% méně?
  • Srovnání zemí podle velikosti výdajů, které soukromý sektor vynakládá na obsluhu dluhu
    Banka pro mezinárodní platby zveřejňuje na svých stránkách zajímavou statistiku, ve které mapuje celkový podíl příjmu,...
  • Srovnání ziskovosti klientů evropských brokerů
    Ziskovost klientských účtů evropských brokerů už dávno není údajem, který byste museli luštit z poznámky pod čarou, napsané drobným písmem někde v hlubinách smluvních podmínek. Všichni brokeři, působící na území EU, totiž jednají v rámci směrnicESMA (evropský orgán pro cenné papíry a trhy) a toto číslo musí zveřejňovat tak, aby bylo lehce dohledatelné. V Purple Trading jsme se proto rozhodli podívat se tomu “na zoubek” a porovnat ziskovost našich klientů se ziskovostí klientů konkurence. A výsledek nás velmi mile překvapil.
  • Srovnání ziskovosti klientů evropských brokerů 2021
    Toto srovnání vzniklo na základě veřejně dostupných dat o percentuální míře ztrátovosti retailových CFD účtů za období mezi 1. dubnem 2021 a 31. březnem 2022. Tato data musí brokerské společnosti, působící na území EU, zveřejňovat jako součást tzv. “disclaimerů”. Ty lze najít na veškerých marketingových materiálech (online bannery, emaily, ebooky), ale také v patičce na jejich webových stránkách. Na to, jak a kde tato data dohledat, se zaměřuje jedna z podkapitol tohoto článku.
  • Srpen byl pro obchodníky příznivý. Situace se však zhorší
    „V srpnu se lidé nebáli utrácet. Díky tomu obchodníkům vzrostly tržby. Nicméně s tím, jak se zhoršuje epidemiologická situace, se bude zhoršovat i situace v ekonomice. Pravděpodobně dojde k růstu nezaměstnanosti a příjmy domácností se začnou tenčit. To bude mít negativní dopad na útraty v obchodech,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Srpen na finančních trzích
    V Itálii se rozpadla vláda. Lídr Hnutí severu Matteo Salvini doufal v předčasné volby. Ty se ale nakonec pravděpodobně konat nebudou. Dodejme, že dle historických statistik vydrží vláda v Itálii přibližně pouze rok a půl.
  • Srpen – pokračuje čilá úvěrová aktivita
    Bilanční suma bankovního sektoru vzrostla v průběhu srpna jen mírně o 0,7 % (+65,1 mld. Kč) na konečných 9 114,9 mld. Kč. Hlavním zdrojem růstu tentokrát byly úvěrové obchody jak s klienty (+1,3 % meziměsíčně), tak na mezibankovním trhu (+1,0 % meziměsíčně). V meziročním srovnání je celková suma aktiv bankovního trhu vyšší o 5,9 %.
  • Srpen zahájila pražská burza poklesem
    Pražská burza dnes dále prohloubila ztráty z úterý. Index PX oslabil o 0,26 procenta na 1089,51 bodu. Nedařilo se hlavně pojišťovně VIG, Kofole a Komerční bance. Opačným směrem na index působily akcie CME či O2. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Srpnová data pozitivně překvapila
    Navzdory vysokým cenám vstupních surovin i zhoršujícím se předstihovým indikátorům srpnová data z reálné ekonomiky pozitivně překvapila. Výroba automobilů sice stagnovala, zpracovatelskému průmyslu se nicméně dařilo velmi dobře, když růst vykazovala odvětví, která v minulých měsících ukazovala mizerné výsledky. Sérii meziměsíčních poklesů se podařilo zlomit i sektoru stavebnictví. Deficit zahraničního obchodu byl sice meziročně mírně hlubší, stály za tím ale především vyšší ceny plynu a ropy, přičemž přebytek obchodu s motorovými vozidly byl meziročně vyšší. Tempo růstu vývozů navíc v meziročním srovnání po dlouhé době předčilo tempo dovozů.
  • Srpnová data z amerického trhu práce jako brána pro zářijový růst sazeb Fedu
    Už už to vypadalo, že misky makroekonomických vah se začínají přiklánět růstu amerických sazeb na zářijovém zasedání Fedu. Včera ale dorazilo jedno velmi slabé a navíc i velmi důležité číslo. Byl jím předstihový index podnikatelské nálady v americkém průmyslu - ten nejenže propadl pod kritickou hodnotu 50ti bodů, jež odděluje expanzi od kontrakce, ale navíc se i zhoršil v důležitých dílčích složkách jako jsou nové objednávky či zaměstnanost.
  • Srpnová data z reálné ekonomiky částečně zkorigovala červencové propady
    Srpnové ukazatele z reálné ekonomiky dopadly o něco lépe, než se čekalo, a částečně tak vykompenzovaly výrazné červencové propady. Průmyslová produkce pozitivně překvapila meziměsíčním růstem, deficit zahraničního obchodu byl mělčí, než jsme předvídali, zatímco stavební produkce silně rostla. Zářijový podíl nezaměstnaných pak stagnoval na úrovni z předchozího měsíce. I tak ale třetí čtvrtletí prozatím nevyznívá pro českou ekonomiku příliš optimisticky. A to na zářijové výsledky průmyslové produkce a zahraničního obchodu zřejmě dopadnou pokračující odstávky v automobilovém průmyslu a nedostatek komponent. Slabá domácí poptávka pak bude tlumit výstup ve stavebnictví.
  • Srpnová inflace překvapivě poklesla
    Inflace v srpnu zůstala překvapivě za očekáváním a meziměsíčně vzrostla pouze o 0,4 %, zatímco meziroční dynamika zpomalila z 17,5 % na 17,2 %. Meziměsíčně růst cen pokračoval prakticky napříč všemi kategoriemi až na dopravu, kde se podle očekávání výrazně snížily ceny pohonných hmot (-10 %). Překvapil nás ale opět mírnější nárůst cen energií pro domácnosti - plyn o 1,0 % a elektřina o 0,7 %.
  • Srpnová inflace v USA zasadila cenám zlata výraznou ránu
    Včera zveřejněná data o výši inflace ve Spojených státech amerických doslova otřásla trhy po celém světě. Kromě eura a akciových indexů se výrazně propadla i cena zlata vyjádřená v dolarech. Ta se včera krátce po zveřejnění dat propadla o více než 2 % až pod hranici 1 700 dolarů. Důvodem je kromě očekávání růstu dluhopisových výnosů také posilující dolar, který obecně vede k poklesu ceny žlutého kovu.
  • Srpnová míra nezaměstnanosti dosáhla úrovně 3,8 procenta. Stále pozitivně překvapuje, náraz ale přijde na podzim
    Míra nezaměstnanosti v ČR se stále drží „zázračně“ nízko. V srpnu vykázala úroveň 3,8 procenta, jak dnes uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
  • Srpnová stavební produkce v srnu silně rostla, na kompenzaci červencového propadu to ale stále bylo málo
    Srpnové statistiky stavební produkce na první pohled příjemně překvapily. V meziměsíčním pohledu byl po sezónním očištění vykázán silný růst o 2,0 %. Za tím stál primárně výrazný vzestup u pozemního stavitelství (+2,8 % m/m), naopak u inženýrského byl zaznamenán mírný pokles (-0,3 % m/m). Z meziročního pohledu došlo ke zmírnění poklesu z červencových -2,1 % na srpnových -0,2 %. U pozemního stavitelství byla produkce v srpnu meziročně o 0,6 % výše, u inženýrského naopak o 2,0 % níže.
  • Srpnové PMI byly nižší, než se čekalo
    Předběžné odhady srpnových PMI pro Německo a eurozónu negativně překvapily. V případě Německa poklesl celkový PMI z červencových 55,3 na 53,7 bodu v srpnu, v případě celé eurozóny se pak snížil z 54,9 na 51,6 bodu. Trh přitom očekával zhruba stabilitu na červencových úrovních. Za poklesem stojí především snížení důvěry v oblasti služeb, kde se provozovatelé pravděpodobně obávají opětovného zavedení restriktivních opatření s tím, jak v poslední době dochází k obnovenému šíření koronaviru. Německý PMI ze zpracovatelského průmyslu podle očekávání mírně vzrostl, ten evropský však zůstal zhruba beze změny a za očekáváními tak naopak zaostal.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank