Úterý 19. březen 2024 04:25
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Ozvěny trhu: Zbavovat se dolaru zatím není třeba

09.07.2020 10:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Před týdnem jsme se zaměřili na zhodnocení výkonnosti měn během prvního pololetí letošního roku. Přestože nejvíce nakaženou zemí covidem-19 a zemí s největším počtem úmrtí jsou Spojené státy, dolar hrál roli bezpečného přístavu dokonale a za prvních šest měsíců roku vyšel z klání vítězně. Pojďme se nyní podívat do křišťálové koule a zaměřit se na očekávaný vývoj na devizových trzích ve druhé polovině roku.

Nejsme epidemiologové, ale je jasné, že situace kolem koronaviru bude hrát prim na trzích i v dalších měsících. Nejistota ale i otázek je celá řada. Bude nalezena vakcína proti covid-19? Pokud ano, kdy? Přijde druhá vlna pandemie? Pokud ano, jaká bude reakce vlád, jak ochromen bude současný relativní optimismus ohledně ekonomického oživení? Pokud se naplní optimistický scénář rychlého oživení ve tvaru V, můžeme být svědky výrazného dolarového výprodeje a kurz eura k dolaru se ke konci roku klidně může dostat k 1,2000 EUR/USD. Pokud ale oživení nepřijde, čili bude mít profil L, vítězem se může stát japonský jen. Může tak být jedinou měnou, která vůči dolaru posílí. Jinak si zelené bankovky svou atraktivitu udrží.

Náš hlavní scénář se pohybuje někde mezi. Očekáváme mírné posilování eura vůči dolaru a mírné posilování japonského jenu. Z komoditních měn preferujeme australský či novozélandský dolar proti kanadskému. Britská libra zřejmě bude zranitelná ve vleku blížící se (ne)dohody ohledně obchodních vztahů mezi UK a EU; stávající přechodné období končí s letošním rokem. A příliš atraktivně nevypadají ani měny rozvíjejících se trhů. Měny bezpečných přístavů tak budou do portfolia devizového investora patřit i ve druhé polovině roku.


Jan Vejmělek
Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ozvěny trhu - Výsledková sezóna pozitivně nepřekvapila, očekávání pro rok 2016 se zhoršují
    Výsledková sezóna za třetí kvartál je téměř u konce. Své hospodářské výsledky zveřejnilo již zhruba 95 % společností v USA, Evropě...
  • Ozvěny trhu - Vyšší dividendový výnos není vždy lepší
    V dlouhodobém horizontu tvoří největší část výnosu z akciových trhů dividendy. Například od roku 1970 vynesly hlavní světové burzy okolo 5 % ročně, z čehož přibližně 3 % připadly na dividendový výnos.
  • Ozvěny trhu: Vyšší sazby v USA přijdou až v prosinci
    Americká centrální banka již letos dvakrát přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb, a to na březnovém a červnovém zasedání. Pomalu tak pokračuje normalizace americké měnové politiky. Budou centrální bankéři v tomto tempu pokračovat i nadále?
  • Ozvěny trhu: Vývoj globální ekonomiky akciovým trhům nahrává
    Začátek roku se pražské burze vcelku povedl, když si index PX za první tři měsíce připsal 1,8 %, čímž dosáhl stejné výkonnosti jako evropský Stoxx 600. Americký index S&P 500 si polepšil o 1,3 %. Pokud však srovnáme výkonnost s vývojem v roce 2013, globální indexy zůstaly daleko za svými loňskými zisky. Vyšším ziskům bránily na začátku roku horší makroekonomické údaje, ale nejnovější data na globální oživení v letošním roce opět ukazují. I tak je však nadále zapotřebí opatrnosti zejména při investicích na rozvíjejících se trzích. Zpomalující čínská ekonomika zůstává jedním z největších rizik dalšího vývoje.
  • Ozvěny trhu: Vývoj sazeb mění strukturu financování firem
    Daleko nejvyšším tempem letos rostly úrokové sazby napříč segmenty na úvěrech pro nefinanční podniky. Zatímco hypoteční sazby pro čistě nové úvěry a sazby spotřebitelského financování vzrostly zhruba o 1,6 p.b., respektive 1 p.b., tak firmám se nové půjčky prodražily v průměru o 3,7 p.b. To je dáno samozřejmě svižným tempem utahování měnové politiky, ale také donedávna silnou poptávkou po financování oproti předchozím dvou letům.
  • Ozvěny trhu - Začíná komoditám svítat?
    Ceny kaučuku v letošním roce vylétly vůbec nejvíce ze všech komodit a zdražily o více jak čtvrtinu oproti začátku roku. O další příčky nejúspěšnějších komodit...
  • Ozvěny trhu: Zahraniční investoři čtou Švejka
    Po parlamentních volbách byla včera jmenována vláda, která podle dostupných zpráv zatím nemá zajištěnou důvěru parlamentu. Nejistota ohledně délky působení vlády bez důvěry či dalšího směřování politiky ale zahraniční investory neznervózňuje. Ostatně ani jiné politické události v minulosti neměly velký odraz v kurzu koruny vůči například euru. A ani podstatně delší období vlády bez důvěry se neodrazila v neoblibě investic do českých aktiv. Proto tak události zaznamenané během období mezi volbami a získání důvěry vládou v roce 2002 jsou zahraničního charakteru, kdy tehdy upadl v nemilost celý region střední Evropy. V roce 2014 pak během vlády bez důvěry zase s kurzem koruny vůči euru zamávalo rozhodnutí centrální banky zavést kurzový závazek.
  • Ozvěny trhu - Za kolik přijmeme euro?
    Od počátku roku zintenzivňuje debata ohledně zavedení eura v Česku. Otázka, zda euro přijmout, nemá valného smyslu, k jeho přijetí jsme se zavázali. Následovat by měla otázka, kdy euro přijmout a následně za kolik, tedy v jakém kurzu. Bohužel právě kurzová otázka v posledních týdnech v souvislosti s možným přijetím eura hodně rezonuje, aniž by bylo zodpovězeno na otázku kdy.
  • Ozvěny trhu - Zareagují trhy na ECB?
    Zatímco v minulém týdnu svými statistikami z trhu práce poutaly pozornost investorů Spojené státy, v tomto týdnu je to starý kontinent, a to konkrétně Evropská centrální banka, která právě dnes zasedá ke své měnové politice. Z nedávného průzkumu agentury Bloomberg vyplynulo, že nejsilnější tábor analytiků počítá s prodloužením stávajícího programu kvantitativního uvolňování za horizont března 2017, na kdy byl ohlášen jeho konec. Nemalou pravděpodobnost má i možné snížení depozitní úrokové sazby či další kolo dlouhodobých repooperací na dodávku další likvidity (TLTRO III). My se kloníme k první variantě a myslíme si, že dojde i k určité úpravě parametrů nákupů aktiv. Další přísun peněz skrz TLTRO nevylučujeme v dlouhodobějším horizontu a předpokládáme, že součástí kolaterálu by mohly být i hypoteční úvěry. Důvodem uvolnění měnových kohoutů je stále přetrvávající nízká inflace, zatímco údaje z reálné ekonomiky špatně nevyznívají. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit, že tyto nekonvenční nástroje mohou mít dlouhodobé negativní implikace, a je nutné tak správně načasovat odchod z těchto opatření. K postupnému snižování nakupovaných aktiv v rámci kvantitativního uvolňování by mělo dle nás docházet již během příštího roku.
  • Ozvěny trhu: Závěr týdne bude pro finanční trhy důležitý
    Počátek prvního březnového týdne přinesl na globální trhy bouři v podobě eskalujících problémů na Ukrajině a spekulací o vojenském...
  • Ozvěny trhu: Zítra se dozvíme, jak hluboko jsme spadli
    Ani nová makroekonomická prognóza, kterou jsme tento týden publikovali, nic nezmění na tom, že hospodářský pokles, který bude letos vykázán, bude nejhlubší v naší novodobé historii. Za celý letošní rok předpokládáme snížení reálného hrubého domácího produktu o pět procent. Nicméně oproti předchozí prognóze jsme předpokládaný hospodářský propad o necelé dva procentní body vylepšili.
  • Ozvěny trhu: Z leadera strašákem
    V posledních několika letech jsme si zvykli, že globálním trhům začíná udávat směr největší asijská ekonomika, Čína. Investiční...
  • Ozvěny trhu - Zlepšené vyhlídky pro české hospodářství
    Posledních několik týdnů přineslo z domova i ze zahraničí několik zásadních událostí, které nás vedly k přehodnocení...
  • Ozvěny trhu: Zoufalá situace si žádá zoufalou politiku
    Stabilizovat ekonomiku při současném rozsahu ekonomických šoků je úkol hodný mistra. Před půl rokem bylo evidentní, že pokud mají vlády zabránit hospodářské depresi, musí spustit mohutnou fiskální a měnovou expanzi. To se do značné míry povedlo a ekonomiky začaly z hlubokého dna expandovat rychleji, než se čekalo. Řada institucí v průběhu léta upravila mnohdy velmi pesimistické prognózy pro HDP nahoru. S druhou vlnou se vrátily obavy z opětovného útlumu. A na světovém měnověpolitickém kolbišti dochází k zásadním proměnám. Poslední takovou změnou byl náhlý příklon britské centrální banky k využití záporných úrokových sazeb. V naší prognóze počítáme z 80 % s tím, že poslední vývoj směřuje k brexitu bez dohody. Dovolte mi vsunout otázku, kolik Britů by v roce 2016 zvedlo ruku pro brexit, kdyby věděli, jak nechutný ten proces bude a že nakonec Británie odejde bez dohody? Pro Británii to znamená další negativní šok do ekonomiky, který si vyžaduje od centrální banky stimul. A ten tedy přijde v podobě snížení úrokových sazeb do záporu pravděpodobně už začátkem roku 2021. Připomeňme dále americkou centrální banku, která nově v rámci duálního mandátu zavádí cílování průměrné inflace a implicitně tak nyní bude směřovat k inflaci nad 2 %. To je opatření jdoucí ve prospěch posílení eura proti dolaru.
  • Ozvěny trhu: Zrychlení mzdového růstu nemusí způsobit mzdově-inflační spirálu
    V poslední době slýcháme, že zvyšovat nominální mzdy o inflaci by přineslo roztočení mzdově-inflační spirály, a proto ke zkrocení inflace potřebujeme, aby zaměstnanci přistupovali k požadavkům ohledně růstu svých nominálních mezd pro příští rok umírněně a tím pomohli inflaci zastavit. V celé debatě o proinflačnosti mzdového růstu ale chybí její zasazení do kontextu vývoje reálné produktivity práce.
  • Ozvěny trhu: Zvedne ještě letos Fed vůbec sazby?
    Dnes večer se dozvíme výsledek jednání nejvyšších představitelů americké centrální banky. Těžko očekávat nějakou změnu v aktuálním nastavení měnové politiky. Tady se jedná především o tom, jak se bude Fed chovat ve zbytku roku a dále.
  • Ozvěny trhu - Zvednutý prst ZEW indexu
    První čtvrtletí zřejmě bylo v eurozóně velmi úspěšné, když se v podstatě všechny předstihové indikátory zlepšovaly a k optimismu nás...
  • Ozvěny trhu: Žádná další americká cla na evropská auta. Ale jen do příštího Trumpova tweetu
    J. Juncker se už jako několikátý vysoký představitel EU v řadě snažil na středeční schůzce v Bílém domě s D. Trumpem lobovat za odstranění jeho úvah na zvýšení amerických cel na automobily. J. Junckerovi se nakonec alespoň podařilo tyto úvahy odložit. Klid ve vzájemném obchodu tedy platí, jak jsme si již zvykli, až do dalšího tweetu amerického prezidenta na toto téma.
  • Ozvěny trhu - Život se zápornými výnosy
    Německé státní dluhopisy se splatností do šesti let se na trhu obchodují se záporným výnosem, u švýcarských státních dluhopisů to platí...
  • O žiadosti o podporu v USA požiadalo 1,5 milióna Američanov
    O žiadosti o podporu v USA požiadalo 1,5 milióna Američanov v týždni končiacom sa 13. Júna, pričom predchádzajúci týždeň požiadalo o podporu v nezamestnanosti 1,54 milióna Američanov. Analytici však očakávali, že o žiadosti o podporu požiada len 1,3 milióna Američanov.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader