Úterý 19. březen 2024 08:26
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Akciové trhy surfují na vysoké vlně optimismu

16.06.2020 18:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Světové akciové trhy dnes silně posilují. Tsunami optimismu vznikla na základě několika skutečností. Za prvé je to podpora trhů v Americe, kdy Fed podpoří trh nákupem korporátních dluhopisů v objemu 750 mld. USD a pumpuje tak do trhu další likviditu. Za druhé pak lepší makro data, a to jak v Německu (lepší index aktivity ZEW), tak i v USA, kdy maloobchodní tržby za květen jsou podstatně lepší než se čekalo. Výsledkem je, že evropské akciové trhy posilují krátce před koncem dnešního obchodování až o 4 %. Podobná reakce je vidět v za mořem. Hlavní americké indexy otevřely silnější o 2,5 – 3,0 %.

V Praze na parketu burzy je situace podobná, hlavní index PX posiluje na konci obchodování o 2,5 %. Prim hrají finanční tituly. Vůbec nejlepší je dnes Erste Group, která vyskočila o 4,1 %, následovaná Komerční bankou, která roste o 3,5 % a pojišťovnou VIG (3,8 %). Avast se obchoduje výše o 2,6 %, zhruba 1,3 % přidává ČEZ a O2 CR. Jediným titulem, který dnes, bez korporátních zpráv oslabuje, je mediální skupina CME (-1,6 %). Oslabuje navzdory tomu, že na americkém trhu se její akcie obchodují o téměř 2 % výše.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové trhy se znovu zelenají, obětí snížení averze k riziku je především JPY
    Ani dnes zatím všeobecný optimismus na trzích nepolevuje a akciové indexy pokračují ve velmi solidním růstu. Pokud se ...
  • Akciové trhy si dnes vybírají oddechový čas
    Evropské akcie vstoupily do dnešního dění ztrátami okolo čtvrt procenta, když na náladě nepřidal zveřejněný index Ifo německé podnikatelské důvěry, který oproti očekávanému růstu opětovně klesnul. Ještě před polednem se ale indexu Stoxx 600 podařilo ztráty vymazat a zamířit k mírným ziskům. Ty však dlouho neudržel a v odpoledních hodinách se pohybuje lehce pod včerejším zavíracím kurzem. Nejníže se dnes obchodují akcie energetických společností, které přicházejí o 1,5 %. Naopak raketou dne jsou informační technologie, jejichž index přidává 3,8 %. Daří se například i průmyslovým podnikům s růstem o 0,3 %. V rámci jeho podsektoru kapitálového zboží jsou zařazeny akcie Volva, výrobce trucků, autobusů, stavebního vybavení či průmyslových motorů. Ty dnes přidávají zhruba čtyři procenta v reakci na oznámené výsledky hospodaření, když tržby vzrostly o výrazných 20 % a podařilo se zvýšit i provozní marže. Dařilo se prakticky všem jeho segmentům.
  • Akciové trhy: Silný závěr obchodování vytáhl pražskou burzu do plusu
    Hlavní index pražské burzy PX (+0,34 %, 1 361,41 b.) dnes po dvou dnech poklesu opět rostl. Nicméně ještě krátce před koncem burzovního dne byl index ve ztrátě. Až díky silnému závěru obchodování je dnes PX v plusu.
  • Akciové trhy si vybírají oddechový čas
    Americké akcie nakonec zisky z počátku včerejšího obchodování neudržely a indexy uzavřely v červené nule. Konkrétně se ztráty u všech třech hlavních indexů pohybovaly ale jen do pěti setin procenta. V rámci S&P 500 převážily výprodeje průmyslových podniků, jejichž akcie za posledních pět seancí přidaly více jak 5 %, a tak obchodníci vybírali zisky, možná i ze stále panující nervozity na trzích ohledně stále nekončícího jednání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou. Pozornost investorů se stále více a více stáčí k zasedání G20 v Japonsku, které se uskuteční na konci června a mohlo by přinést významnější pokrok ve vyjednávání.
  • Akciové trhy si vybraly oddechový čas
    Americké akciové indexy S&P 500, Nasdaq i Dow Jones včera odepsaly 0,2 %. Nejméně se včera dařilo akciím energetických společností, které přišly o 1,9 %. V plusu se udrželi pouze realitní firmy, utility a prodejci základního spotřebního zboží, jejichž zisky se pohybovaly od 0,1 do 0,8 %. Přesvědčivé včera nebyly zveřejněné výsledky firem jako Boeing, Caterpillar nebo AT&T.
  • Akciové trhy sledují s napětím vývoj okolo americko-čínských obchodních vztahů
    Obchodní napětí mezi USA a Čínou je hlavním důvodem ústupu akciových indexů ze svých letošních maxim. V minulém týdnu pomohly zprávy o odložení zavedení cel na dovoz evropských automobilů do Číny. Dnes jsme však opět svědky vyhrocení situace. Podle aktuálních zpráv nebude dále společnost Google poskytovat aktualizace operačního systému Android společnosti Huawei, která je druhým největším výrobcem smartphonů na světě. A na nové telefony poskytne pouze okleštěnou verzi. Dá se očekávat, že Čína přijde s protiopatřením, které bude znamenat další vyhrocení obchodní války. Například se spekuluje o omezení nákupů letadel Boeing. Evropské indexy se dnes obchodují ve výrazných ztrátách. Index DE30 (DAX) se už přiblížil úrovni 12 tisíc bodů.
  • Akciové trhy stále míří dolů
    Americké akciové indexy včera opět umazaly část ze svých letošních zisků. Index S&P 500 přišel o 0,2 %, když největší brzdou byly energetické společnosti (-1,4 %), které reagovaly na propad cen ropy. Obecně se ale dařilo spíše defenzivním titulům. S velkým náskokem včera vyhrály akcie utilit, které vyskočily o 1,3 %. Už jako obehraná a unavující písnička působí zprávy a tweety politiků ohledně vývoje v jednáních o obchodní dohodě mezi USA a Čínou. Stále však mají tyto informace dostatečnou sílu na to, aby ovlivnily trhy jedním nebo druhým směrem. Donald Trump včera uvedl, že odloží podpis obchodní dohody, pokud se Čína nevrátí k podmínkám, které byly dojednány na začátku roku. Na účet Mexika dodal, že je připraven vstoupit do „fáze 2“, kterou popsal jako „mnohem přísnější“, pokud země nesníží emigraci do Spojených států. Nervozita ohledně dalšího jednání tak zastínila i zveřejněné americké spotřebitelské ceny, které vykázaly slabší růstovou dynamiku a podporují spekulace na dřívější snižování úrokových sazeb.
  • Akciové trhy – střednědobý výhled
    Včerejší projev šéfa Fedu měl na akciové trhy pozitivní vliv, kdy se projev n...
  • Akciové trhy: Surfování na pozitivní vlně začátku týdne pokračovalo i v úterý
    Dnes začalo dvoudenní zasedání americké centrální banky Fedu. Na zítřejší rozhodnutí ohledně úrokových sazeb a doprovodný komentář netrpělivě čekají investoři na celém světě. Předpokládá se, že základní sazba Fed Funds Rate zůstane beze změny. To by mohla podpořit i dnes zveřejněná inflace v USA, která opět klesla.
  • Akciové trhy surfují na pozitivní vlně
    Směr dnešního obchodování, v Evropě i za mořem, byl jasný. Již zahájení obchodování bylo silnější o téměř procento ve srovnání se včerejším závěrem. Následně akciové trhy své zisky dále rozšiřovaly.
  • Akciové trhy: Světové burzy rostou, ČEZ představil výsledky nad všemi odhady
    Pražská burza roste i v úterý, druhý den po sobě. Index PX dnes přidal +1,51 % (1 344,60 b.). Až na jednu výjimku všechny akcie obchodované v Praze vzrostly.
  • Akciové trhy s výnosy po krátkém nadechnutí opět klesají
    Optimismus na evropských akciových trzích neměl dnes dlouhého trvání a podobný vývoj sledujeme i na Wall Street. Všechny tři hlavní akciové indexy otevřely v plusu, zájem o riziko ale do hodiny po otevření Wall Street opadl.
  • Akciové trhy tento týden investory moc nepotěší
    Obchodování tento týden ovlivňovalo několik řekl bych všem dobře známých skutečností. Samozřejmě to jsou zprávy týkající se vývoje další vlny nákazy covid-19. Neméně důležité, možná bych řekl, že v tomto týdnu důležitější, bylo vyjednávání US zákonodárců ohledně fiskálního balíčku na pomoc ekonomice. A neposlední řadě pak samozřejmě korporátní zprávy, které se týkají výsledkové sezóny za 3Q20, která je za mořem v plném proudu. Své výsledky reportovalo několik významných / velkých společností. Jak už to tak bývá, některé firmy pozitivně překvapily (Intel, P&G, Tesla , jiné spíše za předpoklady zaostaly (IBM, Netflix, American Express). Podle statistik reportují firmy lepší výsledky ve srovnání s odhady trhu. Nicméně je důležité připomenout, že v meziročním srovnání se jedná o pokles. Popravdě nevím co je důležitější? Lepší výsledky ve srovnání s odhady? nebo fakt, že jsou čísla horší než vloni. Co se týká fiskálního balíčku, je to jako na houpačce. Jeden den jsme blízko dohodě a hned další je vše jinak a bude potřeba dalších jednání a kompromisů. U covidu jsou informace dvojího druhu, i) jaká nová restriktivní opatření začala kde platit(což jsou informace veskrze negativní) a ii) jak postupuje hledání nové vakcíny (kdo je v jaké fázi testování, kdo testování zastavil, …).
  • Akciové trhy tento týden nedávají žádný důvod k radosti, spíše naopak
    Obchodování na světových akciových trzích bylo ovlivněno zejména prudkým nárůstem případů onemocnění nákazou covid-19. Vypadá to tak, že vir se zcela nekontrolovaně šíří a zatím se úplně nedaří tuto vlnu zastavit. Na to samozřejmě reagují příslušná místa a zavádějí tvrdá omezující opatření. A to samozřejmě trhům nepomůže. Světlo ve formě vakcíny je zatím bohužel v nedohlednu.
  • Akciové trhy: Týdenní souhrn
    Většina obchodních seancí tento týden skončila v Evropě skončila v červeném. Výjimkou nebyl ani pátek, kdy akciové trhy napříč kontinenty padaly. Přesto Evropa, měřená indexem STOXX Europe 600, končí týden (krátce před koncem pátečního obchodování) více jak procento v plusu.
  • Akciové trhy: Týden pokračuje v pozitivní náladě
    Hlavní index pražské burzy PX (+0,08 %, 1 351,70 b.) dnes podobně jako ostatní, nebo drtivá většina evropských trhů rostl, ale výrazně pomalejším tempem. Objem ale zůstává prázdninový na zhruba 45 % dlouhodobého průměru.
  • Akciové trhy ukázaly svoji zranitelnost. V dobách, kdy byly nakažlivé nemoci a předčasná úmrtí běžnou součástí života, byly burzy mnohem odolnější
    Reakce trhů na stávající pandemii nového koronaviru je přecitlivělá. Přední americký akciový index S&P 500 se propadl za jediný měsíc o třetinu, podobně významný Dow Jones ztratil ještě více. Historická data z období předchozích pandemií ale ukazují, že tak prudký propad není opodstatněný. A to i přesto, že v tuto chvíli ještě není jasné, do jaké míry se tato pandemie rozšíří a jaký bude její celkový ekonomický dopad. Dokonce i v důsledku Španělské chřipky, která si vyžádala více než 50 milionů životů, se ale S&P 500 v roce 1918 propadl jen o necelou čtvrtinu. Už o rok později se ale vrátil k růstu.
  • Akciové trhy USA zpomalují. Rozhodnutí ECB oslabilo Euro
    Minulý obchodní týden byl na amerických akciových trzích zahájen mírnou  korekcí. Námi sledovaný futures na i...
  • Akciové trhy uzavřely poklesem z důvodu nepokojů v Číně
    Akciové trhy začaly tento týden poklesem, protože investoři se obávají, že Čína možná bude muset dále zpřísnit svá proticovidová opatření, což vedlo k protestům v klíčových městech. To by mohlo podkopat vyhlídky globálního hospodářského růstu.
  • Akciové trhy v Asii vykazují převážně růst
    Akciové trhy v Asii vykazují převážně růst, a to v návaznosti na hlavní indikátory v USA. Čínský Shanghai Composite si připsal 3 %, zatímco Shenzhen Composite ztratil 0,34 %. Indikátor Hongkongské burzy stabilně rostl o 6,81 %. Indikátor korejské burzy KOSPI si připsal 0,88 %, indikátor tokijské burzy Nikkei 225 1,83 % a australský S&P / ASX 200 1,07 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank