Úterý 19. březen 2024 08:28
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Itálie zvažuje příspěvek na nákup benzinových a naftových aut

05.06.2020 20:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Itálie uvažuje o zavedení příspěvku až 4000 eur (přes 100.000 Kč) na nákup auta s benzinovým či naftovým motorem nejnovější generace. Vládní Demokratická strana chce příspěvek zahrnout do souboru opatření na podporu ekonomiky, o kterém se nyní jedná v parlamentu. Schválení tohoto balíku se očekává do poloviny července, uvedla dnes agentura Reuters.

Příspěvky by měla financovat zčásti vláda, zčásti prodejci automobilů. Návrh ale pravděpodobně vyvolá nové rozpory ve vládě, protože koaliční Hnutí pěti hvězd (M5S) se staví proti jakékoliv podpoře automobilů se spalovacím motorem. Příspěvky na nákup elektrických a hybridních vozů již Itálie poskytuje.

Prodej automobilů v Itálii se v březnu a v dubnu v důsledku opatření proti šíření koronaviru prakticky zastavil. V květnu, kdy Řím začal opatření progresivně uvolňovat, vykázal prodej aut meziroční pokles o 50 procent, podotýká Reuters.

Německé vládní strany tento týden schválily nový balík stimulačních opatření za 130 miliard eur (3,5 bilionu Kč), který zahrnuje podporu prodeje elektromobilů. Automobilkám se však nepodařilo prosadit státní podporu také na pořízení benzinových a dieselových aut.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Itálie po volbách: Co nám může připravit? (analýza)
    První euforie i první pád trhů na výsledku italských parlamentních voleb je za námi. Teď nastane ochlazování...
  • Itálie prodala dluhopisy za 7,5 miliardy eur, 3letý výnos atakuje 8 %
    Italská vláda dnes v aukci úspěšně prodala dluhopisy za celkem 7,5 miliardy eur ...
  • Itálie se těší na Draghiho, Alphabet roste po výsledcích, jinak ale akciím dochází dech
    Po několika dnech svižného růstu si akciové trhy přece jen vybírají přestávku. Odpoledne znamená pro evropské indexy vracení úvodních zisků, Londýn či Paříž už jsou v minusu. To ovšem neplatí pro Milán, kterému přináší 1,9 pct k dobru jméno nového premiéra. Měl by se jím stát bývalý šéf ECB Mario Draghi, který dnes potvrdil svůj záměr složit novou vládu.
  • Itálie sráží akciové trhy na kolena
    Evropské akciové trhy dnešní seanci uzavírají v červeném pod vlivem obav z vývoje v Itálii, kde se politici přou o podobu státního rozpočtu. Zazněly i spekulace ohledně možné vlastní měny, která by vyřešila fiskální problémy země. Italský akciový index tak z počátku dne ztrácel až dvě procenta, nicméně v jeho průběhu se mu drtivou většinu ztrát podařilo vymazat. Nervozita byla patrná i na ostatních evropských trzích. Index Stoxx 600 přichází o půl procenta, když padá většina sektorů v čele s průmyslovými podniky (-1,2 %).
  • Itálie trhy potrápila i dnes. Trpí akcie i dluhopisy, ztráty eura jsou však malé
    Téma italského rozpočtu zůstává na začátku týdne jedním z klíčových. Italské výnosy jsou během dne volatilní - dokázaly svůj růst vymazat, ale později odpoledne už opět rostou zhruba o 10 bodů. Tento vývoj doléhá na akcie a trochu i na euro, ale nespouští velkou poptávku po bezpečných papírech z jádra eurozóny.
  • Itálie už je v recesi, míní trh. Zůstane v ní minimálně do poloviny letoška, navzdory dnešnímu balíku opatření
    Italská ekonomika se letos meziročně propadne v každém z jednotlivých čtvrtletí. Jednotlivé finanční instituce postupně upravují svůj odhad letošního výkonu italské ekonomiky směrem dolů. Prognózy z konce minulého a tohoto týdne už Itálii nedávají šanci, že by alespoň v jednom z letošních čtvrtletí mohla meziročně růst.
  • Itálie versus Čína. Trhy začaly pozitivně, ale eurodolar moc úspěšný není
    Italská politika zůstává pro trhy problém. Italské dluhopisové výnosy začaly týden dalším nárůstem a akcie padají. Euro kleslo vůči dolaru na 1,1717, odkud se následně snaží zvedat, ale zatím s nevýrazným úspěchem. Italské riziko vnímá i ECB, ale zatím se snaží působit klidně. Její zástupce Nowotny uznal, že vývoj v této zemi vytváří nervozitu, ale doufá, že praktická politika bude rozumnější, než co se objevilo v tisku. Podle nás je to možné, ale zatím mají zprávy z Itálie ještě potenciál zhoršovat tržní očekávání o nové vládě, neboť ještě před pár dny trh toto téma jako problém skoro nevnímal.
  • Itálie, zdá se, přestala doléhat na euro. Koruna se pohybem hlavních trhů neinspirovala
    Eurodolar se po klidném dopoledni vydal vzhůru až na 1,3555, odkud ale ve zbytku dne sestupuje na současných 1,3520...
  • Itálie zdrojem růstu napětí: Vláda skončí po schválení rozpočtu 2013, Monti ztratil podporu Berlusconiho
    Italský premiér Mario Monti, jehož vláda ztratila podporu strany expremiéra Silvia Berlusconiho, hodlá odstoupit, až parlament schválí rozpočet na příští rok. Potvrdila to kancelář prezidenta Giorgia Napolitana po prezidentových konzultacích s Montim. Vývoj vzbuzuje obavy o otevření další fronty evropské krize.
  • Itálie zpět na scéně. Dopad je omezený, ale euro ztrácí
    Po několika dnech, kdy se finanční trhy dokázaly ujistit, že Itálie vlastně neznamená vážný problém, je tamní vláda upozornila, že tak lehké to nebude. Nejprve to byl výpad proti ECB, která údajně přiživila paniku na dluhopisech snížením svých nákupů. Poté zaúřadoval nový premiér Conte, který přislíbil prosazení zaručeného důchodu, snížení daní či nárůstu výdajů na zdravotnictví. Opatření, která sám označil za "revoluční", mají překopat daňový systém, úpadkové právo a tvrdě zakročit proti firmám, které drží majetek v daňových rájích. Současně s tím vším Conte slibuje snížení veřejného dluhu, zužování rozdílu v růstu mezi Itálií a EU a zachování finanční stability a důvěry trhů.
  • Itálie žádá Brusel, aby ferrari a lamborgini mohly mít spalovací motor i po roce 2035. Auta pro bohaté by tak na rozdíl od těch pro chudší tolik nezdražovala
    Italská vláda nyní usilovně v Bruselu lobuje za to, aby se na vozy ferrari a lamborghini po roce 2035 nevztahoval zákaz prodeje aut používajících spalovací motory. Tento zákaz plošně navrhuje Evropská komise v rámci klimatického baličku „Fit for 55“, jejž představila letos v červenci.
  • Itálii hrozí třetí recese v řadě, německé automobilky úpí kvůli novým emisním testům. Nad ekonomikou eurozóny se opět smráká
    Ekonomika eurozóny nečekaně rychle a citelně ztrácí na růstové dynamice. Její růst vykázal ve třetím čtvrtletí tempo pouze 0,2 procenta. To je jen poloviční tempo v porovnání s očekáváním trhu. Jedná se o nejpomalejší tempo růstu od roku 2014.
  • Itálii se daří lépe než Španělsku - a premiér Monti je najednou muž na svém místě?
    Jsou investoři a média schopní zvládnout v jednu chvíli jen jedno téma? Téměř na všech titulkách tištěních i on-line médií jsme mohli vidět španělského ministerského předsedu Rajoye. Podařilo se mu totiž udělat politický kotrmelec, když ještě 2. března čekal schodek rozpočtu ve výši 5,8 procenta. Těžce tak přestřelil rozpočtový cíl stanovený Evropskou unií na 4,2 procenta. Od té doby si pro sebe usurpuje všechny titulky. Ale kam se vlastně poděl italský premiér Monti? Podařilo se mu opravit motor a od té doby Itálie v pořádku jede? Je tohle důvod, proč italské akcie překonávají od začátku března ve své výkonnosti ty španělské o téměř 6 procent (viz graf č. 1)?
  • Itálii se podařilo bez větších problémů prodat 5 a 10leté bondy. Nervozita na trzích polevuje
    Po dvou dnech které dostaly riziková aktiva pod prodejní tlak se nálada na trzích zdá se začíná konečně uklidňovat. I nadále sice zůstává v centru všeho dění Itálie, tentokrát ale ze země přišly spíše dobré zprávy, když se ji podařilo bez větších komplikací upsat ve dvou aukcích dluhopisy se splatností na pět a deset let. Poptávka přitom byla poměrně robustní, což přispívá ke zmírnění nervozity ohledně rostoucích výnosů a schopnosti Itálie na financování svých pohledávek. Po úspěšné aukci dnes začaly italské výnosy klesat, když se v případě desetiletých splatností propadly o 20bp. až na 2,93 %. Snížení italských výnosů je přitom doprovázeno i pádem výnosů v Řecku, Španělsku a Portugalsku.
  • Italové možná chystají známý trik. Trhů se však drží optimismus a koruna posiluje
    Po zprávách z tisku, že italská vláda plánuje postupně snižovat poměr rozpočtového deficitu k HDP, přišlo potvrzení také od vicepremiéra Di Maia. Tato informace se navíc sešla s daty ze statistického úřadu, podle nichž došlo v prvním pololetí ke snížení deficitu na 1,9 procenta HDP. Úleva na trzích tedy během dne pokračuje a italské dluhopisy i akcie si připisují značné zisky.
  • Italové rychle rozptýlili rozpočtové naděje. Tlak na dluhopisy i akcie je zpět
    Včerejší naděje, že by italská vláda mohla ustoupit v rozpočtové otázce, vzaly rychle za své s novými prohlášeními vicepremiérů. Matteo Salvini se nechal slyšet, že rozpočet se nezmění, a Luigi Di Maio dodal, že z rozpočtových plánů vláda nemůže couvnout. Salvini si je "absolutně jist", že spread italských a německých dluhopisů nedosáhne 400 bodů. Přispět k tomu chce přesvědčováním lidí k nákupu dluhu a vysvětlováním, že růst italské ekonomiky bude vyšší.
  • Italové řekli Renzimu jasné “NE?, co bude pro trhy klíčové?
    Italský premiér Matteo Renzi zažil o víkendu tvrdý pád - v ústavním referendu prohrál na plné čáře. Při vysoké účasti (přes 70 %) voliči řekli jeho návrhu na oslabené postavení senátu jasné “NE? (zhruba z 60 %). Renzi dodržel vlastní slib - rezignoval a otevřel tak dveře k návratu politické nestability do třetí největší ekonomiky eurozóny. Co budou trhy v nové situaci sledovat? Za prvé další politický vývoj směřující k volbám a za druhé schopnost italských bank v těžším klimatu pokračovat ve vlastní očistě.
  • Italové se „uskromní", zlato nad 1200 USD/oz. - tržní analýza 3.10.2018
    Italská vláda se nakonec bude držet schodku státního rozpočtu ve výši 2,4 % HDP, avšak v dalších letech schodek rozpočtu sníží na 2,2 až 2 % HDP v roce 2021. Vláda původně navrhovala schodek ve výši 2,4 % HDP pro všechny 3 roky. Měnový pár EURUSD reaguje mírným růstem, avšak z technického pohledu je stále v dlouhodobějším downtrendu.
  • Italové se ve volbách vydali cestou úspor a reforem. Akcie a euro míří vzhůru, výnosy dluhopisů klesají
    Na suverénní vítězství středolevé Demokratické strany (PD) v čele s Pier Luigi Bersanim vypadají první výsledky italsk...
  • Italové se ve volbách vydali cestou úspor a reforem. Nadšení trhů chladí převaha Berlusconiho v senátu
    Na suverénní vítězství středolevé Demokratické strany (PD) v čele s Pier Luigi Bersanim vypadají první výsledky italsk...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook