Úterý 19. březen 2024 03:50
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní komentář: Fed chce v příštím roce vyčkávat, dnes zasedá ECB

12.12.2019 07:23  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera jsme se dočkali zasedání americké centrální banky, která ponechala sazby beze změny a naplnila tak většinový konsenzus. V následném doprovodném komentáři a na tiskové konferenci Jerome Powella, však bylo jasně naznačeno, že je banka se snižováním sazeb prozatím hotova a že je s aktuálním nastavením měnové politiky spokojená. Se změnou sazeb pak počítá až v roce 2021, kdy očekává jejich opětovný růst.

Dolar reagoval na rozhodnutí banky oslabením, ale začal výrazněji slábnout až během tiskové konference poté, co šéf Fedu naznačil, že je potřeba ke zvýšení sazeb vidět výraznější nárůst inflačních tlaků.

Dnes bude o sazbách rozhodovat ECB a i ta by měla sazby ponechat beze změny. Banku však poprvé povede její nová prezidentka Lagardová, takže jsou obchodníci velmi zvědaví hlavně na její první tiskovou konferenci. Zároveň začínají britské parlamentní volby, jejichž výsledky by měly začít přicházet v průběhu zítřejšího rána.

Dnešní fundamenty:

  • 09:30 Švýcarská centrální banka rozhodne o sazbách (střední dopad)
  • 10:00 Tisková konference šéfa SNB (střední dopad)
  • 11:00 Průmyslová produkce eurozóny (malý dopad)
  • 13:45 ECB rozhodne o sazbách (střední dopad)
  • 14:30 Tisková konference Christine Lagardové (velký dopad)
  • 14:30 Tempo růstu PPI v USA (střední dopad)
  • 14:30 Americké žádosti o podporu (malý dopad)
  • 18:30 Projev guvernéra Bank of Canada Poloze (střední dopad)
  • Celý den: Britské parlamentní volby

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Evropský regulátor varuje před vážnými riziky, výsledky MU a NKE
    Akciové trhy včera začaly znovu ztrácet a kompletně vymazaly zisky ze středeční seance. Ke korekci přispívají komentáře představitelů centrálních bank, které investory ubezpečují, že sazby dál porostou a trh se s tím musí vypořádat. Náladu ale moc nezlepšilo vyjádření Evropského regulátora, který upozornil na vážná rizika pro finanční systém, nebo prudce rostoucí inflace, která v Německu vystoupala nad 10 %.
  • Ranní komentář: Evropští lídři dál neúspěšně jednají o pomoci pro eurozónu
    Akciové trhy za sebou mají docela klidný týden, během kterého si dokázaly připsat mírné zisky. Výjimkou mezi evropskými a americkými indexy byl hlavně Nasdaq, kde probíhala korekce na dříve silně růstových technologických společnostech.
  • Ranní komentář: Evropští lídři se dohodli na fiskálním balíčku pro EU ve výši 750 mld. euro
    Včerejší seance se na akciovém trhu nesla v pozitivním duchu, když se do zelených čísel dostaly americké i evropské indexy. V USA byl růst tažen především technologickým sektorem, který za jeden den kompletně umazal ztráty z minulého týdne. Platilo to hlavně o Amazonu, který včera přidal téměř 8 %.
  • Ranní komentář: Evropu čeká růst sazeb alespoň o 100bp., evropské indexy přesto dál rostou
    Včerejší seance mnoho zajímavého nepřinesla. V USA byl včera Den prezidentů a na tamních burzách se neobchodovalo. V Evropě pak burzy sice otevřely, objemy byly ale hluboko pod průměrem. Nálada na trzích je stabilizovaná a investoři dnes čekají na sérií makrodat z Evropy a z USA (PMI) a také na výsledky velkých amerických retailerů Walmartu a Home Depot.
  • Ranní komentář: Fauci varuje před možností 100 tis. nových nakažených v USA za den
    Včerejší seance zakončila turbulentní druhé čtvrtletí, které nakonec americký akciový index S&P 500 uzavřel se ziskem 19,95 %. Situace na trzích ale byla včera klidná, když se dařilo akciím hlavně v USA, které si připsaly zisky okolo 1,5 %, zatímco Evropa stagnovala. Nálada na trzích je i nadále napjatá, a to hlavně kvůli obavám z dalšího zhoršování koronavirové situace v USA, kde pokračuje postupné zvyšování v počtech nových případů za den. Před dalším zhoršením situace pak včera varoval i šéf Národního institutu pro alergie a nakažlivé nemoci Dr. Anthony Fauci, který uvedl, že pokud USA nic neudělají, mohly by se dočkat růstu počtu nových případů až ve výši 100 tis. za den.
  • Ranní komentář: FB v after-market po výsledcích -22 %. Nasdaq dnes ráno klesá o 2 %
    Včerejší seance přinesla další prudké pohyby na akciových trzích, a to jak během samotného dne (PayPal -25 %), tak v after-market obchodování, kdy se akcie Meta platforms po zveřejnění výsledků propadly o 22 %. Společně s sebou pak dolů stáhly také další sociální platformy jako Snapchat nebo Twitter a korekcí si začala znovu procházet i řada menších růstových společností. Futures na Nasdaq tak dnes ráno klesají o 2 %.
  • Ranní komentář: Fed bude cílovat průměrnou inflaci, sazby budou nízké ještě o něco déle
    Šéf americké centrální banky včera promluvil o revizi měnově politických cílů Fedu. Klíčovou změnou bude to, že nyní Fed bude cílovat průměrnou dvouprocentní inflaci, což mu efektivně umožní tolerovat vyšší inflaci v době, které předcházelo období nižší inflace. To otevírá prostor k tomu, aby americká centrální banka držela úrokové sazby na současných extrémně nízkých úrovních déle, než se původně očekávalo.
  • Ranní komentář: Fed dál připravuje trh na zvyšování sazeb, dnes americká inflace
    Akciové indexy včera dokázaly růst a mírně korigovat své dřívější ztráty. Index S&P 500 přidal 0.92 % a Nasdaq rostl o 1.41 %, přičemž dluhopisové výnosy tentokrát spíše stagnovaly mírně nad hranicí 1.7 % (10y). Včerejší seance přinesla hlavně projev J. Powella před americkými politiky, kde šéf americké centrální banky potvrdil odhodlání zkrotit inflaci. Tu údajně považuje za hrozbu, kterou je připraven řešit jak prostřednictvím zvyšování sazeb, tak snižováním bilance americké centrální banky.
  • Ranní komentář: Fed hodil trhům záchranné lano, desetileté výnosy v USA zpět pod 2 %
    Americká centrální banka si včera otevřela cestu k až dvojitému snížení úrokových sazeb během letošního roku a výrazně tak podepřela finanční trhy, které dál straší dopad americko-čínské obchodní války na globální ekonomiku. Fed svým včerejším vyjádřením poslal americké 10leté výnosy až pod 2 %, což je dobrá zpráva nejen pro indexy, ale také pro drahé kovy, které reagovaly silným růstem. Pod tlak se dostal naopak dolar, který slábnul na všech měnových párech.
  • Ranní komentář: Fed chce nechat sazby na nule až do konce roku 2022. Akcie korigují dřívější zisky
    Americká centrální banka podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a nabídla výrazně holubičí výhled a tiskovou konferenci. Ve výhledu pro sazby počítá s jejich ponecháním na nule až do konce roku 2022, přičemž podle šéfa Fedu J. Powella bude dělat vše proto, aby ekonomiku podporovala do doby, než se vrátí do normálu situace na trhu práce. Fed nabídl i nové projekce, podle kterých by letos HDP mělo klesnout o 6,5 %, zatímco nezaměstnanost má koncem roku dosahovat 9,3 %.
  • Ranní komentář: Fed chce získat manévrovací prostor agresivnějším zvyšováním sazeb
    Americké indexy včera rostly a zajímavé zisky si připsal především technologický Nasdaq, který přidal 1.5 %. Nic na včerejším růstu nezměnily ani minutes z posledního zasedání americké centrální banky, kde Fed jasně naznačil, že se chystá zvyšovat sazby o 50bp. i na dalších zasedání. Výnosy z desetiletých dluhopisů zůstávají v USA pod 2.8 %, což může být jeden z faktorů, který pomáhá ke stabilizaci indexů po nedávných výprodejích.
  • Ranní komentář: Fed chce zvýšit sazby ještě dvakrát, trh mu to moc nevěří. Dnes zasedá ECB
    Americká centrální banka podle očekávání ponechala sazby beze změny. Ve svém výhledu však signalizuje ochotu zvýšit je do konce roku ještě dvakrát. Trh přesto i nadále počítá maximálně s jedním zvýšením sazeb a reakce na trzích proto byla poměrně vlažná. Indexy si své pozice podržely, volatilita znovu klesla a výnosy na dluhopisech o několik bazických bodů rostly. Dnes bude o sazbách rozhodovat ECB a trh čeká jejich zvýšení o 25bp.
  • Ranní komentář: Fed chce zvyšovat sazby na každém dalším letošním zasedání
    Včerejší seance přinesla zasedání americké centrální banky. Ta podle očekávání zvýšila sazby o 25bp. a naznačila, že chce letos sazby zvýšit ještě šestkrát. Už v květnu by pak mohla začít s postupným snižováním bilance prodejem dluhopisů. Jestřábí výstup ze zasedání následně J. Powell doplnil poměrně optimistickým názorem na sílu americké ekonomiky, která by ale letos měla oproti prosincovým projekcím růst pomaleji.
  • Ranní komentář: Fed je podle lednového zápisu ve výhledu opatrný, ale s růstem sazeb stále počítá
    Akciové trhy včera pokračovaly v korekci dřívějších ztrát a jen v Evropě rostla naprostá většina indexů o více než dvě...
  • Ranní komentář: Fed je připraven ekonomiku i nadále masivně podporovat, dolar včera krátce na 1.18 EURUSD
    Americká centrální banka včera nepřekvapila. Sazby a další měnověpolitické nástroje zůstávají beze změny, přičemž J. Powell znovu zopakoval, že Fed zatím ani neuvažuje o tom, že by měl uvažovat o zvyšování úrokových sazeb. Výhled je podle Powella zahalen do extrémně vysoké nejistoty a ekonomická situace se podle posledních nejčerstvějších dat začala znovu zhoršovat.
  • Ranní komentář: Fed kapituloval a další zvyšování sazeb prozatím nechystá
    Včerejší seance přinesla velmi důležité zasedání americké centrální banky. Ta poměrně jasně naznačila, že s dalším růstem sazeb prozatím nepočítá a že je dokonce připravena omezit i prodeje dluhopisů v rámci reverzního QE v případě, že bude pokračovat zpomalování ekonomické aktivity a snižování inflačních tlaků. Jeden z hlavních strašáků minulého roku (další růst sazeb) je tak zdá se zažehnán, což včera pomohlo akciovým trhům k solidnímu růstu.
  • Ranní komentář: Fed konečně "mrkl" a pomohl akciím růst, dnes americký ISM
    Závěr minulého týdne přinesl statistiky z amerického trhu práce a také velmi důležitý komentář šéfa Fedu Powella. Ten naznačil, že je americká centrální banka připravena, bude-li zapotřebí, zvolnit v utahování měnové politiky. Fed tak konečně vyslal dlouho očekávaný signál, že je připraven trhům pomoci, na což reagovaly akciové indexy silným růstem, zatímco se pod tlak dostal především americký dolar. Indexy v USA v pátek rostly o více než 3 % a pozitivní zůstává sentiment také v průběhu pondělního rána.
  • Ranní komentář: Fed naplnil očekávání, dolar tak dál brání své pozice. Dnes zasedá BoE
    Americká centrální banka včera na svém zasedání nabídla trhu přesně to, co od ní trh očekával. Sazby ponechala beze změny a dala jasně najevo, že je připravena na jejich další zvyšování. Šance na jejich růst už v září tak vzrostla na 87 %, což dál podpírá příznivý fundament na dolaru, který si zatím drží své zisky z minulých měsíců na většině měnových párů. Bezprostřední dopad na trhy byl ale malý, jelikož trh s podobným výstupem počítal, takže se celkový fundament na dolarových párech ani na ostatních fin. aktivech příliš nezměnil. Dnes nás čeká pro změnu zasedání Bank of England, která by podle většinového konsenzu sazby zvýšit měla.
  • Ranní komentář: Fed nepřekvapil a vyčkává, BoJ dnes naopak výrazně pomohla JPY
    Včerejší seance přinesla zasedání Fedu, novozélandské RBNZ a dnešní ráno nabídlo ještě zasedání Bank of Japan. Zatímco...
  • Ranní komentář: Fed nepřekvapil a zvýšil sazby, Meta po výsledcích +6 %
    Americká centrální banka včera nepřekvapila a zvedla sazby o dalších 25bp. Fed nedal jasný signál, jestli sazby ještě jednou zvýší a uvedl, že vše bude záležet na dalším makru. Trh určitou šanci na růst sazeb stále vidí. Výnosy jsou stabilní, zatímco dolar mírně klesl. Z korporátních výsledků včera zaujala hlavně Meta, která v after-market hodinách rostla o 6 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI