Úterý 19. březen 2024 03:27
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní komentář: Trhy zůstávají stabilní, OPEC možná znovu sníží produkci

06.12.2019 07:46  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší seance se na akciových trzích i na forexu nesla v poklidném duchu. Indexy i většina měn si své pozice držely, když obchodníci vyčkávali na jakékoli další informace týkající se obchodních jednání mezi USA a Čínou. Pozornost si včera získalo zasedání OPEC, které bude pokračovat i dnes. Podle posledních zpráv, ale existuje principiální shoda na tom, že by kartel mohl snížit produkci o dalších 500 tis. barelů, i když zatím nejsou stanoveny přesné kvóty pro jednotlivé státy.

Dnes pozor hlavně na výsledky z amerického trhu práce, které ve stejný čas doprovodí podobné makro také z Kanady.

Dnešní fundamenty:

  • 08:00 Německá průmyslová produkce (malý dopad)
  • 14:30 Americké statistiky z pracovního trhu (střední dopad)
  • 14:30 Kanadské statistiky z pracovního trhu (střední dopad)
  • 16:00 Americká spotřebitelská důvěra (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Trhy zatím pozitivně naladěny, začíná výsledková sezóna
    Minulý týden se na akciových trzích vydařil a pomohl indexům v Evropě i v USA výrazně do zelených čísel. Obavy z Trumpova onemocnění začaly ustupovat, což přispělo ke korekci ztrát z předminulého pátku a nastartovalo růst akcií, který v USA minulý týden dosahoval více než tři procenta. Sentiment zůstává pozitivní i během dnešního rána, když dál pokračují jednání o fiskálním stimulu mezi republikány a demokraty.
  • Ranní komentář: Trhy zatím přešlapují na místě, dnes čísla z britského trhu práce
    Včerejší seance na trzích proběhla v klidu a bez větší volatility. Akciové indexy své ceny dokázaly mírně navýšit, zatímco měny si ve většině případů své pozice udržely. Pondělí bylo bez důležitých fundamentů a trh tak spíše vyčkával na to, co přinesou nadcházející dny v čele se středou, která nabídne zasedání americké centrální banky. Dnes budou stát za pozornost hlavně data z Evropy, která nabídne například zajímavé výsledky z britského trhu práce. Libra je v posledních dnech jednoznačně ovlivněna děním okolo brexitu. Pokud bychom se ale dnes dočkali například rychlejšího růstu mezd, mohlo by v jejím ocenění začít hrát konečně roli i tradiční makro.
  • Ranní komentář: Trhy zatím stabilní, Microsoft po výsledcích mírně klesá, dnes reportuje Tesla
    Akciové trhy si včera své ceny podržely a uzavřely seanci bez větších výkyvů. Nově příchozí makro v čele s výsledky PMI z Evropy a z USA bylo mírně nad očekávání a výsledková sezóna zatím ve většině případů žádné výrazněji negativní překvapení nepřinesla. Včera reportoval čísla za 4Q Microsoft, jehož růst podle očekávání výrazně zpomalil. Dnes bude čísla za 4Q reportovat mj. například Tesla. 
  • Ranní komentář: Trhy zatím stabilní, v hledáčku obchodníků je hlavně jednání USA s Čínou
    Začátek týdne se na finančních trzích nesl v poměrně klidném duchu a na nízkých objemech. Americké indexy sice včerejší seanci uzavřely v červených číslech, ztráty byly ale poměrně mírné a během dnešního rána je americké futures do značné míry likvidují. Makrokalendář včera rovněž žádné důležité fundamenty nenabídl a tak většina obchodníků spíše vyčkává na to, co přinesou nadcházející dny a hlavně jednání mezi USA a Čínou z konce tohoto týdne.
  • Ranní komentář: Trhy zatím ve vyčkávacím režimu, dnes projev Jerome Powella
    Týden začal na finančních trzích klidně a většina finančních aktiv si svou cenu podržela. Akcie sice mírně ztrácely, rizikové přirážky jsou ale stále relativně nízké, takže šlo o spíše technickou korekci dřívějších růstů. To podstatné se na trzích začne dít až od zítřejší seance, takže i dnes čekáme spíše poklidnější průběh. Obchodníci by si ale i tak měli dát pozor na projev šéfa Fedu Powella, který by mohl naznačit více o dalším směřování měnové politiky v USA.
  • Ranní komentář: Trhy znovu beze strachu. Americkému prezidentovi navzdory
    Včerejší seance se po nervózním středečním obchodování nesla tentokrát na trzích v klidnějším duchu, což potvrzuje jak ocenění akcií, tak nízká úroveň implikované volatility. Trhy už si na zvýšená politická rizika zdá se zvykly. Je však otázkou, zda takto nízká úroveň rizikových přirážek skutečně reflektuje hrozby spojené s dalšími kroky amerického prezidenta nejen ve vztahu k Číně, ale také ve vztahu k Evropě. Dnešní seance zatím podle všeho plynule navazuje na včerejší optimismus na trzích, když se výrazně daří asijským indexům a v zelených číslech jsou také futures na indexy v Evropě a v USA. Z makra toho dnes kalendář moc nenabídne a za pozornost budou stát jen výsledky americké spotřebitelské důvěry.
  • Ranní komentář: Trhy znovu beze strachu. Nevadí situace čínských developerů ani rostoucí výnosy
    Akciové trhy pokračují v likvidaci korekce z konce minulého a začátku tohoto týdne. Přestože Evergrande neplatí úroky na své dluhopisy a celá situace ještě ani zdaleka není vyřešena, trhy potenciální rizika házejí za hlavu a rostou. Včera v USA přidal Dow Jones 1.48 %, zatímco S&P500 rostl o 1.21 %. To vše i navzdory výraznému růstu dluhopisových výnosů, které u desetiletých splatností vystoupaly až na 1.43 %.
  • Ranní komentář: Trhy znovu kolabují, nepomáhají zatím ani masivní nová opatření americké centrální banky
    Akciové trhy za sebou mají nejhorší seanci od černého pondělí 1987. Jen v USA se indexy propadly o necelých 10 %, zatímco jsme na evropských burzách byly svědky výprodejů o 12 - 16 %. Kolapsu nedokázaly zabránit ani centrální banky, které oznámily nové masivní programy na podporu likvidity. Obří program přitom oznámil především americký Fed, který jen za včerejšek a dnešek hodnlá nabídnou komerčním bankám možnost čerpat likviditu v repo operacích v celkovém objemu 1,5 bilionu dolarů.
  • Ranní komentář: Trhy znovu nervózní. Dolar silnější na všech párech, slábnutí JPY už řeší japonští politici
    Americké akciové indexy včera znovu klesaly a pod tlakem jsou také během dnešního rána. Nálada na trzích je nervózní a lze to vidět napříč finančními aktivy. Společně s akciemi klesají i ceny dluhopisů, což žene výnosy nahoru. Ztrácí kryptoměny a klesá také cena ropy. Té nijak nepomáhá ani silnější dolar, který roste na všech měnových párech. Výrazně pod tlakem jsou vůči dolaru nejen tradiční rizikovější měny, ale i japonský jen.
  • Ranní komentář: Trhy zůstávají klidné, Nikkei na 34 letém maximu, propouštění v Unity
    Nálada na trzích zůstává stabilizovaná. Indexy v Evropě i v USA se včera držely, zatímco japonský nikkei rostl dnes ráno o 2 % a je nyní na nejvyšších úrovních za posledních 34 let. Investoři nyní spíše jen vyčkávajjí na nový fundament, který by trhy výrazněji rozpohyboval. VIX je na velmi nízkých úrovních a akcie si drží své zvýšené valuace, takže prostor k růstu je omezený a ke korekci díky solidní ekonomice a výhledu pro nižší sazby zatím také příliš důvodů neexistuje.
  • Ranní komentář: Trhy zůstávají v klidu, dopad ECB na euro byl jen krátkodobý
    Včerejší seance přinesla zasedání Evropské centrální banky, která se ale rozhodla vyčkávat a příliš změn v měnové politice ani doprovodném komentáři nenabídla. Trh čekal, že by ECB mohla být trochu odvážnější a prvotní reakcí eurových býků proto bylo mírné zklamání. Euro však své ztráty nakonec dokázalo zlikvidovat a celkový dopad zasedání ECB byl proto spíše neutrální. Dnešní ráno přineslo další dobrá data z Číny a dopoledne nás čekají výsledky britských maloobchodních prodejů. Nálada na trzích zůstává pozitivní a nic by se na tom nemělo měnit ani během páteční seance.
  • Ranní komentář: Trhy zůstávají v klidu, růst QuantumScape, pád Mobileye. Dnes výsledky NFP
    Nálada na finančních trzích zůstává stabilizovaná. Nasdaq včera opět klesal, ale jde spíše jen o korekci vysokých zisků z konce minulého roku. Dnes čekáme na výsledky evropské inflace a odpoledne pak na důležitá data z amerického trhu práce.
  • Ranní komentář: Trump a Xi uzavřeli 90 denní příměří a pomohli akciím do zelených čísel
    Víkend přinesl důležitou schůzku mezi americkým a čínským prezidentem, kteří diskutovali nad dalším uspořádáním vzájemných obchodních vztahů. Výstupem z této schůzky je 90 denní příměří a závazek USA nezvyšovat dál cla na Čínu, zatímco Čína souhlasila se zrušením cel na dovoz amerických automobilů. V rámci 90 denního příměří pak obě země budou i nadále jednat nad klíčovými tématy, jako je ochrana duševního vlastnictví. Oba prezidenti zároveň vyjádřili naději, že se budou schopni dohodnout, na což dnes ráno akcie po celém světě reagují výrazným růstem. Nervozita na trzích by tak mohla začít alespoň dočasně ustupovat, i když dohoda mezi oběma zeměmi zatím rozhodně není zaručená. Dnešek přinese ze zajímavých dat hlavně výsledky z amerického a britského výrobního sektoru. Na trzích bude ale i nadále rezonovat hlavně výstup z víkendového summitu G20.
  • Ranní komentář: Trump by měl být dnes propuštěn z nemocnice, indexy mírně rostou
    Páteční seance byla jako na horské dráze, když ráno nejprve riziková aktiva výrazně ztrácely, aby své ztráty v průběhu dne dokázaly postupně likvidovat. Volatilita souvisela se zprávou o tom, že měl prezident Trump pozitivní test na COVID-19. Akcie ale i tak zakončily páteční seanci v červených číslech, když S&P500 odepsal téměř procento a Nasdaq ztrácel více než dvě procenta. Na FX byla situace na většině měn stabilní. Výjimkou byl USDJPY, který výrazně koreloval s děním na amerických indexech.
  • Ranní komentář: Trump dostal USD pod prodejní tlak, euro zpět nad 1,15 EURUSD
    Včerejší seance příliš nových fundamentů nepřinesla, takže se obchodníci opatrně znovu pouštěli do nákupů rizikovějších aktiv. To dostalo pod tlak hlavně americký dolar, který na většině měnových párů začal část svých pozic odevzdávat, přičemž jeho oslabování ještě umocnil Donald Trump, který po kritice Fedu za příliš rychlé utahování měnové politiky začal kritizovat také eurozónu a Čínu za to, že údajně uměle oslabují vlastní měnu. Dnešní seance bude opět bez klíčového makra, takže tím hlavním zůstávají i nadále politická rizika. Pokud pozitivní sentiment na trzích vydrží, mohl by dolar, i díky Trumpovi, pokračovat v postupné (a spíše technické) likvidaci svých dřívějších zisků.
  • Ranní komentář: Trump hrozí novými cly Číně, ropa WTI se dostala na měsíční maximum
    Včerejší seance znamenala návrat rizikové averze na finanční trhy. Německý DAX klesl nejvíce za dva týdny a v červených číslech skončila také Wall Street po zprávách, že americký prezident Trump zvažuje další cla na čínské zboží. Nového kola obchodních válek se polekala také další riziková aktiva. Situace neprospěla měnám Emerging Markets v čele s tureckou lirou nebo argentinským pesem. V čele výkonnosti na forexu se naopak držely bezpečné přístavy japonského jenu, švýcarského franku či amerického dolaru. Texaský ropný benchmark WTI se dostal nad 70 dolarů. Kromě poklesu zásob v USA mu pomohla stagnace těžby v této zemi a blížící se sankce na íránskou ropu.
  • Ranní komentář: Trump chce nařídit zavedení podpory v nezaměstnanosti, zlato navyšuje historická maxima
    Americké i evropské akcie za sebou mají úspěšnou seanci, kterou dokázaly znovu uzavřít v zelencích číslech. V USA si tentokrát největší zisky připisoval index Dow Jones, který přidal 1,39 %, zatímco S&P500 rostl o 0,64 %. V růstu na nová historická maxima mezitím pokračovalo zlato, kterému i nadále pomáhá postupně slábnoucí americký dolar.
  • Ranní komentář: Trump chystá nová cla na Čínu v objemu 200 mld. dolarů. Na trhy se vrací nervozita
    Téma obchodní války se včera začalo znovu vracet na scénu poté, co USA zveřejnily seznam dováženého zboží z Číny v objemu 200 mld. dolarů, na které by mělo být uvaleno dodatečné clo. Čína dnes ráno odpověděla, že je tímto krokem šokována a že bude muset odpovědět dalšími protiopatřeními v případě, že USA cla skutečně schválí. Už včera večer se tak na trhy začala znovu vkrádat nervozita, která je jasně patrná i na dnešním ocenění futures na indexy, které se v celém světě znovu vrací do červených čísel. I dnes tak bude téma obchodní války klíčové napříč finančními trhy. Z dalších zajímavých fundamentů pak čekáme pouze na zasedání Bank of Canada a jeho dopad na CAD.
  • Ranní komentář: Trump navýšil cla na dovoz čínského zboží, trhy stále velmi nervózní
    Závěr minulého týdne přinesl další eskalaci obchodní války mezi USA a Čínou, když na čínské protiopatření znovu zareagoval americký prezident a ještě navýšil již dříve uvalená cla. Na zboží v objemu 250 mld. USD z první vlny navýšil cla o 5 % na 30 % a zboží v objemu 300 mld., zatížené 10 % bude nyní zatíženo 15 %. Téma obchodní války tak zůstává zcela dominantním a podepsalo se i na páteční seanci, když dostalo pod silný tlak americké akcie (S&P500 -2,5 %), zatímco znovu výrazně pomohlo hlavně drahým kovům a dluhopisům.
  • Ranní komentář: Trump oznámil nová cla, na tahu je Čína
    Prezident Trump dnes ráno oznámil sérii nových cel na čínské importy, které se týkají zboží v objemu 200 mld. dolarů. Cla dosahují 10 % s možností zvýšení až na 25 %. Pokud přitom Čína uvalí nová cla na USA, Trump hodlá zavést další cla na zboží v objemu 267 mld. dolarů. Trhy nyní čekají na odpověď Číny, přičemž Trumpovo oznámení, které bylo do značné míry započteno v ceně, vzaly poměrně v klidu. Téma americko-čínských obchodních vtahů zůstává dnes klíčovým, jelikož bude úterní seance na další fundamenty opět poměrně chudá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova