Úterý 19. březen 2024 12:33
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Bitcoin s cenou 20 000 dolarů. Stále se mluví o podvodu.

12.11.2019 09:35  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Před dvěma lety začala cena bitcoinu prudce stoupat a dostala se až k částce 20 000 dolarů za jednu virtuální minci. Zda šlo o legální vzestup, rozhodne soud.

Opět se v kryptoměnové komunitě vedou debaty o tom, zda byl náhlý růst ceny bitcoinu v roce 2017 organickou záležitostí. Pozornost vzbudila i zpráva agentury Bloomberg, která informovala o výsledku výzkumu amerických akademiků, která označila jako viníka manipulujícího s cenou bitcoinu burzu Bitfinex. Ta podle nich svévolně zvedla cenu vytvářením digitálních mincí Tether navázaných na dolar, za které provozovatelé Bitfinexu skupovali bitcoiny v době hrozícího propadu ceny.

Výsledky průzkumu

Podezření Johna Griffina z Texaské univerzity a Amina Shamse z Univerzity Ohio podpořila i skutečnost, že majtelé Bitfinexu stojí současně i za vznikem Tetheru. Agentura Bloomberg zveřejnila vzápětí tvrzení odbornice na blockchain Elaine Ouové, podle kterého výzkumníci vycházejí z chybných premis a této jediné bitcoinové adrese připisují zásadní vliv na dění na celém kryptoměnovém trhu. Podle ní šlo spíše o místo, kde burza shromažďovala prostředky svých uživatelů.

Bitcoin a Tether

Mince se zkratkou USDT se v praxi chovají podobně jako žetony v kasinu a lze je směnit za peníze. I k tomu slouží navázání Tetheru na dolar v poměru 1:1. Pevnost spojení je ale zdrojem mnoha pochybností. Kryptoburzám Tether usnadňuje fungování i proto, že je složité získat spolehlivé bankovní spojení kvůli nedůvěře finančních domů a vlád ke kryptoměnám. Nárůst vygenerovaného Tetheru v době cenových výkyvů bitcoinu je podle odbornice logický. Odpovídá přílivu nových spekulantů a vyššímu zájmu o obchodování s virtuálními mincemi.

Žaloba a obchodování

Akademická studie je podkladem k žalobě na provozovatele Bitfinexu kvůli údajné manipulaci trhu. Poslední slovo tedy vyřkne soud amerického státu New York. I nadále Tether zůstává významným prvkem burzovní infrastruktury, ale čelí konkurenci jiných digitálních měn navázaných na dolar. Na Wall Street se začalo na přání americké administrativy obchodovat s kryptoměnovými deriváty. Spuštění obchodů s kontrakty ovlivnilo cenu bitcoinu ze strany největšího provozovatele derivátových burz CME a Tether nezabránil propadu kurzu bitcoinu na 3 100 dolarů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🕤 Bitcoin roste o 4 % a vymyká se ze vzestupného trojúhelníku, protože šance na schválení od SEC tento týden rostou 📈
    Podle zpráv a zdrojů agentury Reuters nemusí Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) odložit 10. ledna (příští středu) a schválit vytvoření bitcoinového ETF koncem tohoto týdne. Bitcoin na začátku týdne silně roste a obchoduje se až na 45 700 USD. Skvěle se daří i opětovnému získání popularity Solana, který zaznamenal téměř 7% nárůst. Začátek roku 2024 je pro kryptoměny velmi dobrý a ani nárůst amerického dolaru nezastaví rostoucí vlnu bitcoinu.
  • Bitcoin roste o 8 % nad 30 000 USD 💥
    Bitcoin se poprvé od dubna vyšplhal nad 30 000 dolarů, což bylo způsobeno optimismem spojeným se zavedením bitcoinových burzovně obchodovaných fondů (ETF) a zapojením významných hráčů z tradičního finančního sektoru. Náladu na trhu podpořilo spuštění EDX Markets, burzy digitálních aktiv, za kterou stojí Citadel Securities, Fidelity Digital Assets a Charles Schwab Corp. Kromě toho společnosti BlackRock a WisdomTree požádaly o založení spotových amerických ETF na bitcoin, což signalizuje institucionální poptávku a potenciální hloubku trhu. Tato rally přichází navzdory regulačním problémům, včetně zásahu americké Komise pro cenné papíry a burzy proti kryptoměnám.
  • Bitcoin rychle roste a čím dál víc kontrastuje s celkovým poklesem světových trhů
    Cena první kryptoměny v pondělí stoupla o 4 %. Na konci obchodní seance BTC zaznamenal hranici 48 000 USD a aktualizoval tak maxima ze začátku ledna. Mince se obchodovala i za 47 885 USD.
  • Bitcoin rychle sílí, jak vysoko se můžeme dostat? 
    Bitcoin a vůbec celý trh s kryptoaktivy pokračuje v sebevědomém růstu. Bitcoin totiž dokázal prorazit hned několik klíčových rezistencí, a především uskutečnit průlom z dlouho sledovaného obratového patternu. Jedná se o velmi relevantní signály, které by mohly nasvědčovat tomu, že celý trh si rostoucí trend minimálně pár týdnů udrží.
  • Bitcoin s ostatními kryptoaktivy tvoří velké tržní dno. Jak velkou růstovou vlnu můžeme očekávat? 
    Federální rezervní banka (FED) měla tento týden velmi dlouho očekávané zasedání, kde se započalo s novou měnovou politikou. S tím by měl nyní každý burzovní spekulant počítat, protože restriktivní měnová politika znamená, že tržní prostředí a psychologie se mění. Bitcoin stále konsoliduje potenciální tržní dno a dost možná se brzy dočkáme růstové vlny. Lze totiž vycházet z akciového trhu, který má za sebou hotové vzkříšení. Bitcoin by měl proto brzy pravděpodobně následovat – nicméně přirozeně není nic jisté.
  • Bitcoin sa blíži k silnej podpore
    Bitcoin včera poklesol, pretože správy o Ukrajine zvýšili dopyt po bezpečných prístavoch ako je zlato, na úkor kryptomien a akcií. Na začiatku štvrtkového obchodovania digitálna mena klesla z cenovej hranice 42 000 dolárov a dnes tiež prevláda negatívny sentiment. Nepokoj na trhoch vyvoláva aj očakávané zvýšenie sadzieb Fedu. Sprísnenie menovej politiky je pre akciový trh považované za negatívny faktor. Vzhľadom na silnú koreláciu medzi akciovými indexmi a kryptomenami, potenciálne zvýšenie úrokových sadzieb nepodporuje cenu Bitcoinu a iných veľkých projektov.
  • 🚀 Bitcoin sa blíži k úrovni 15 000 USD! 🔼
    Bitcoin zažíva v 4. štvrťroku 2020 zatiaľ vynikajúce obdobie. Najznámejšia kryptomena sa obchoduje o takmer 40% vyššie v porovnaní s koncom septembra po dnešnom 5% zisku. Kryptomena sa obchoduje na najvyššej úrovni od decembra 2017 a približuje sa k hranici 15 000 dolárov. Prebiehajúci nárast vyvolalo množstvo pozitívnych správ vrátane oznámenia PayPalu, že začne na svojej platforme povoľovať kryptomeny.
  • Bitcoin sa pohybuje v blízkosti hranice 11 000 dolárov
    Cena Bitcoinu v pondelok konsoliduje po ďalšej silnej rally počas víkendu. V piatok sa cena Bitcoinu držala pod hladinou 10 000 dolárov, ale v sobotu sa dostala nad túto úroveň a v neďeľu dosiahla najvyššiu hodnotu v roku 2019 na úrovni 11347 dolárov. Bitcoin, ako aj ďalšie kryptomeny, v tomto roku prudko rastú – Bitcoin od začiatku roka vzrástol takmer o 200%.
  • Bitcoin sa po výraznom poklese pohybuje okolo úrovne 10 000 USD
    Kryptomeny majú za sebou silnú rally, pričom Bitcoin koncom júna narástol až na 13 866 dolárov (viac ako 10 000 USD nad minimálnymi hodnotami od decembra 2018), no neskôr zaznamenal pokles na lokálne minimá na úrovni 9650 dolárov. Bitcoin zaznamenal v tomto roku rast o viac ako 150% a v súčasnosti bojuje s úrovňou 10 000 USD, pričom ďalšia kľúčová úroveň supportu sa nachádza v oblasti 8 750 USD.
  • Bitcoin sa prudko odrazil nahor, pretože Rusko je údajne pripravené začať rokovania s Ukrajinou
    Trh s kryptomenami zaznamenal oživenie po tom, čo sa nové sankcie uvalené na Rusko ukázali byť menej prísne, ako sa očakávalo. Náladu na trhu podporujú aj špekulácie o začatí vyjednávacieho procesu medzi Ruskom a Ukrajinou. On-chain metriky naznačujú, že celkové zdravie BTC trhu sa rýchlo zotavuje.
  • Bitcoin se blíží hlavnímu supportu na 30 000 USD.
    Bitcoin zůstává v krátkodobém medvědím trendu, protože cena pokračuje v dosahování nižších minim a nižších maxim. Nedávno cena prolomila obchodní rozmezí, ve kterém se nacházela. Nepodařilo se jí udržet nad 38 000 USD. Cena nyní směřuje k naší další klíčové úrovni supportu na 30 000 USD.
  • Bitcoin se blíží hranici 50 tisíc dolarů a roste sedmý den po sobě
    Bitcoin, průkopník mezi kryptoměnami, se blíží dlouho očekávané hranici 50 tisíc dolarů, a to díky rostoucímu zájmu investorů o nově spuštěné bitcoinové ETF. Podle nedávné zprávy agentury Bloomberg Bitcoin pozitivně stoupá a dosahuje denních zisků již sedm dní po sobě.
  • Bitcoin se blíží hranici 50 tisíc dolarů a roste sedmý den po sobě: Zpráva
    Bitcoin, průkopník mezi kryptoměnami, se blíží dlouho očekávané hranici 50 tisíc dolarů, a to díky rostoucímu zájmu investorů o nově spuštěné bitcoinové ETF. Podle nedávné zprávy agentury Bloomberg Bitcoin pozitivně stoupá a dosahuje denních zisků již sedm dní po sobě.
  • Bitcoin se blíží na 63 000 dolarů, Mana vstoupila do top 50 po 300% nárůstu
    Po dalším poklesu ceny těsně nad 60 000 USD se Bitcoin přeskupil a momentálně se blíží k ceně 63 000 dolarů. Polkadot před pár hodinami dosáhl nového cenového maxima a MANA vstoupila mezi 50 nejlepších digitálních mincí podle tržní kapitalizace.
  • Bitcoin se blíží 25 tisícům dolarů
    Není žádným tajemstvím, že globální ekonomika v průběhu minulého roku nadále oslabovala. K tomu 19. ledna vláda Spojených států narazila na svůj „dluhový strop“, tj. celkovou sumu peněz, kterou si americké ministerstvo financí může půjčit na financování probíhajících federálních operací, což vedlo k obnovení obav, že by mohla přijít další finanční bolest a zpomalení ekonomiky.
  • Bitcoin se blíží 30 tisícům dolarů, zatímco dlouhé čekání na ETF pokračuje
    Bitcoin zůstává na 29 tisících dolarů a škádlí se s cenou 30 tisíc dolarů. Co bude potřeba, aby se dostal přes 30 tisíc dolarů?
  • Bitcoin se dál hroutí
    V úterý se vlajková kryptoměna dostala na nové swingové minimum a na začátku obchodní seance spadla na 20 950 USD.
  • Bitcoin se dál konsoliduje poblíž 24 5000 dolarů: kdy můžeme čekat, že se obnoví růst?
    Bitcoin se v minulých dnech kvůli neúspěšnému retestu oblasti 25 000 – 25 200 USD dostal do fáze konsolidace. Odpor prodejců nad touto významnou úrovní byl nakonec tak silný, že ani opakované testy této oblasti nepřinesly vytoužené výsledky.
  • Bitcoin se dostává do býčího trendu
    Bitcoin prudce roste směrem ke svému měsíčnímu maximu, neboť se blíží očekávaný dubnový halving a do nových specializovaných burzovně obchodovaných fondů (ETF) proudí kapitál. Vysoká volatilita BTC/USD a nárůst globálního rizikového apetitu, který byl poznamenán devátým rekordním uzavřením indexu S&P 500 v roce 2024, nahrávají býkům.
  • Bitcoin se dostává do puberty. Dnes slaví desáté narozeniny
    „Když jsem o bitcoinu v průběhu roku 2017 přednášel na konferencích, všiml jsem si, že většinu lidí nezajímá, jak bitcoin funguje. Účastníci konferencí se pouze chtěli dozvědět, jak mohou bezpracně vydělat co nejvíce peněz. Tehdy jsem si uvědomil, že celý trh kryptoměn ovládá chamtivost a vzniká na něm velká bublina, na kterou jsem společně s dalšími ekonomy dlouhodobě upozorňoval. Mnozí lidé však na tato varování nebrali zřetel a dnes jsou v hluboké ztrátě,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank