Úterý 19. březen 2024 04:03
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

ČR zasáhne americké clo

13.06.2019 08:04  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Českou republiku zasáhne americké clo. Světoví ekonomičtí lídři Christine Lagardeová a Mario Draghi varují, že budeme čtvrtou nejzasaženější zemí.

Nejvlivnější ekonomičtí lídři světa varují před značně znepokojujícím vývojem růstu obchodních bariér a cel. Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu – MMF, Christine Lagardeová a prezident Evropské centrální banky – ECB, Mario Draghi se shodli na tom, že obchodní válka mezi USA a Čínou společně s nově hrozícím obchodním sporem USA a Evropou a mnoha dalšími průmyslovými zeměmi, zpomalí celosvětový ekonomický růst. Dokonce v souvislosti s tím zmiňují i Českou republiku, pro kterou budou vážným nebezpečím americká cla na evropské automobily.

Bariéry a cla

Ekonomové vystoupili ve středu na konferenci ECB zaměřené na střední, východní a jihovýchodní Evropu. Situace se podle nich bude zhoršovat. Christine Lagardeová uvedla, že se konference koná v době, kdy velkou měrou klesá podpora globální spolupráce a mnohostranných řešení. O jejím vyjádření informoval server CNBC. Podle ní je globální růst už více než 6 let velmi slabý a největší ekonomiky světa stále budují nové obchodní bariéry. Hrozí navíc jejich dalším budováním.V širším měřítku to ovlivní nás všechny. Vývoj je hrozbou pro růstový model zemí střední a východní Evropy, jenž je závislý na otevřenosti a integraci.

Česká republika vyváží automobily do USA nepřímo

Oba zmínění ekonomové se také shodli, že je hrozba amerických cel na zboží z Evropy nebezpečím zvláště pro jisté evropské země, které jsou v současné době centrem evropské výroby automobilů. Christine Lagardeová zmínila Českou republiku, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Mario Draghi upozornil na skutečnost, že se vývoz automobilů v případě jistých zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy podílí na celkovém vývozu zpracovatelského průmyslu téměř ze 30 %.

Česká republika

Českou republiku použil jako příklad. Přímý export automobilů a automobilových částí z ČR do USA je velmi nízký a tvoří méně než 1/10 % HDP. Tradiční analýza spoléhající na obchodní statistiku naznačuje, že by měla být ČR vůči předpokládanému zvýšení amerických cel na automobily v podstatě imunní. Ale tak to podle Christine Lagardeové vůbec není. Uvedla, že jejich výzkum ukazuje, že bude ČR v celé Evropě na 4. místě těch zemí, které budou těmito cly nejvíce zasaženy, protože velký objem přidané hodnoty ČR spadá do vývozu automobilů z dalších zemí do USA.

Zavedení až 25% cla

Zavedení až 25% cla na dovoz automobilů a automobilových součástek z EU, kterými loni v srpnu americký prezident Donald Trump pohrozil, by znamenalo pro dané ekonomiky vážný problém. Dlouhodobým úkolem je podle Maria Draghi přesun k vyváženějšímu růstu a finančnímu modelu, nyní více závislém na domácích inovacích a vyšších investičních výdajích.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČR bude čelit žalobě NWR kvůli převzetí OKD označovaném jako znárodnění těžebního byznysu.
    Převzetí dolů OKD přijde zřejmě Českou republiku na miliardy korun. Společnost NWR chce ČR žalovat. Akcionáře převzetí poškodilo o stovky milionů eur.
  • ČR dostala nabídku převzít aktiva Adularye od Turecka
    Česká republika obdržela od turecké strany nabídku převzít všechna aktiva nedokončeného projektu Adularya. Ten zahrnuje hnědouhelnou elektrárnu a na její výstavbě se podílely naše firmy.
  • ČR hlásí vznik nového fondu pro start-upy
    V České republice nově vzniká další fond určený pro start-upy s názvem Startec Ventures. K dispozici bude v začátku 100 milionů korun. Jedním ze zakladatelů fondu je bývalý šéf O2 Tomáš Budník.
  • ČR je levná. Na cestách po EU si připlatíme
    „Česká republika je atraktivní pro zahraniční turisty. Drtivá většina produktů a služeb je v naší zemi levnější, než bývá ve většině zemí Evropské unie zvykem. Pouze v oblasti telekomunikace máme vyšší než průměrné ceny,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • ČR má jen necelou devítinu ze 70 tun zlata, jež měla při vzniku
    Česko má v rezervách necelou devítinu ze 70 tun zlata, které získala po zániku federace v lednu 1993. Vyplývá to z tzv. zlatého indexu, který vytvořili analytici společnosti Zlato, jednoho z největších prodejců investičního zlata na tuzemském trhu. Hodnota indexu od vzniku samostatné ČR klesla v dubnu 2020 na 11,2 procenta původního stavu.
  • ČR: Nejvíce zaměstnaných v historii
    Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu, pokračoval pozitivní trend na českém trhu práce i ve třetím čtvrtletí. Nové výsledky se dají shrnout následovně: 1) zaměstnanost lidí ve věku 15-64 je na maximu, 2) historicky nejvyšší je i počet zaměstnaných lidí v české ekonomice, 3) nezaměstnanost dále poklesla a její míra (po sezónním očištění) aktuálně dosahuje jen 4 %.
  • ČR opět jedničkou ve zdražování bytů
    Dnes zveřejněné výsledky vývoje cen bytů v jednotlivých zemích EU potvrdily, že růst cen bytů v ČR ve třetím čtvrtletí loňského roku zrychlil. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 zdejší byty v průměru podražily o 22 %. S takto vysokým nárůstem se ČR drží v čele celounijního řebříčku. Za posledních pět let byty v ČR podražily o 76 %, za posledních deset pak na dvojnásobek. Bydlení je tak stále draží a s ohledem na vývoj kupní síly domácností je méně dostupné.
  • ČR proinvestovalo téměř miliardu a doprava po Labi je nerentabilní
    Nejvyšší kontrolní úřad – NKÚ zjistil, že za doposud nedostavěné plavební stupně na Labi stát zaplatil už 927 milionů korun. Podle kontrolorů ale podíl vodní dopravy na přepravě zboží v ČR zůstává stále dlouhodobě nízký a k převodu části přepravy ze silnic na lodě nedochází.
  • ČR: rekordní hospodaření státního rozpočtu, zlepšení nálady v průmyslu
    Středoevropský kalendář dnes přinese indexy PMI hodnotící srpnovou aktivitu v průmyslovém sektoru. Zatímco maďarský by měl zaznamenat pokles z červencových téměř 54 bodů, polský a český by měl ukázat na zlepšení. Domníváme se, že červencový pád českého indexu pod úroveň 50 bodů, tedy do oblasti snižující se aktivity, byl dán kombinací několika jednorázových faktorů. Průmyslovou aktivitu negativně ovlivnily bezesporu červencové svátky a s tím související nižší počet pracovních dnů. Do toho měly významné podniky jako například Škoda Auto celozávodní dovolené. A v neposlední řadě zavládla nervozita z výsledku britského referenda. Domníváme se, že tyto faktory by již v srpnu působit neměly a index by se měl vrátit bezpečně nad padesátibodovou hodnotu. Že se české ekonomice daří, by pak měla potvrdit odpoledne publikovaná data o výsledku hospodaření státního rozpočtu ke konci srpna. Opět očekáváme nejlepší výsledek za osmý měsíc roku v historii ČR. Rostoucí ekonomika se promítá do vyšších příjmů státního rozpočtu. Pro odpoutání se kurzu CZK/EUR od úrovně kurzového závazku tedy ani dnes nebude žádný fundamentální důvod.
  • ČR: Zahraniční investoři vybílili bondový trh
    Tak jak rostou spekulace na brzký exit, roste i aktivita zahraničních investorů na českém dluhopisovém trhu. Na konci února už měli v rukou dluhopisy v hodnotě 602 mld. korun a na celkovém trhu se tak podíleli 42 %.
  • ČSA jsou na pokraji krachu, skupina Smartwings ale na lopatkách není. Může získat až pět miliard korun, moratorium končí zítra
    ČSA jsou v insolvenci, tedy na pokraji krachu. Skupina Smartwings, matka ČSA, v rámci insolvence a související reorganizace hromadně propustí zaměstnance ČSA. Může jít o všechny zaměstnance ČSA, až 430 lidí. Krok je důsledkem koronavirové krize, která světovému letectví způsobila nejtěžší chvíle v jeho více než stoleté historii.
  • ČS dokončila nákup úvěrů Sberbank CZ, zaplatila 41,05 miliardy
    Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku. Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč.
  • ČSOB Asset Management je jedničkou ve správě aktiv v Česku
    Největším správcem aktiv v Česku se k 30. červnu 2022 stal ČSOB Asset Management s hodnotou objemu spravovaného majetku 339,5 miliardy korun. Vychází to z aktuálních dat Asociace pro kapitálový trh (AKAT).
  • ČSOB Data Watch: Lednová inflace hlásí výrazný pokles
    Lednová inflace v Česku vzrostla meziměsíčně pouze o 1,3 % a v důsledku toho meziroční dynamika zvolnila na 2,3 % a skončila viditelně pod naším odhadem (2,8 %), odhadem trhu (2,9 %) i odhadem ČNB (3,0 %).
  • ČSOB Data Watch: Maloobchod na vzestupné vlně ukazuje na silnější spotřebu
    Lednový maloobchod rostl rychleji (+2,4 % meziročně), než jsme předpokládali my i trh (náš odhad +0,1 %). To je příznivá zpráva ukazující na pokračující oživení spotřeby, které nastartovalo na konci roku 2024.
  • ČSOB Data Watch: Průmysl v lednu zaostal za očekáváním a dál klopýtá
    Lednový výsledek průmyslu zaostal za naším očekáváním a pouze stagnoval, zatímco my i trh jsme očekávali meziroční růst mezi 2-3 %.
  • ČSOB: Devizové kurzy vás už zlobit nebudou, umíme je zkrotit
    Vzhledem k našim dlouholetým zkušenostem s obchodováním nejen v rámci České republiky bychom Vám rádi nabídli finanční produkty ČSOB...
  • ČSOB dostala od ČNB pokutu 1,5 mil. Kč kvůli výměně bankovek
    Československá obchodní banka dostala od České národní banky pokutu 1,5 milionu korun za to, že v některých pobočkách v letech 2018 a 2019 nevyměnila poškozené bankovky. Zároveň ČNB zjistila, že banka nezajistila u některých pracovníků, aby byli držiteli osvědčení o absolvování odborného kurzu o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování. Vyplývá to z rozhodnutí, které ČNB zveřejnila na internetu. ČSOB na dotaz ČTK sdělila, že rozhodnutí obdržela a pokutu ve stanoveném termínu uhradí.
  • ČSOB/KBC: Výhledy měn
    V tomto článku najdete pravidelně měsíčně aktualizovaný výhled pro oblíbené měnové páry.
  • ČSOB klesl letos čistý zisk o 56 procent na 2,1 miliardy Kč
    Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 56 procent na 2,1 miliardy korun. Objem úvěrů i vkladů banky se meziročně zvýšil. ČSOB posílila kapitálovou pozici díky zadržení výplaty dividendy. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to sdělila ČTK. Pokles zisku zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru i ostatní velké banky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook