Úterý 19. březen 2024 11:41
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Ranní zpráva z akciového trhu: Obchodní příměří potrvá možná až do začátku května

14.02.2019 09:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Dnešek je bez významnějších korporátních zpráv.
  • Evropské akcie by dnes měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích cen.
  • Dnešní den je ve znamení zveřejňování HDP. Ráno již němečtí statistici zveřejnili předběžný odhad HDP. Ten potvrdil, že se Německo jen těsně vyhnulo recesi. V průběhu dne bude zveřejněno HDP za čtvrtý kvartál za celou eurozónu. Ve Spojených státech se pak dočkáme inflace za leden.
  • Hospodářské výsledky dnes v USA reportuje například výrobce grafických karet Nvidia nebo Coca-Cola. V Evropě své údaje o hospodaření představí mimo jiné francouzský Renault či finský výrobce obalových materiálů Huhtamaki.
  • Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Koupit pro francouzského výrobce vysokozdvižných vozíků Haulotte Group.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel středeční obchodní seanci v zisku. Průmyslový index Dow Jones posílil o 0,5 %, S&P 500 vzrostl o 0,3  % a technologický Nasdaq si připsal 0,1 % své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce posílily akcie energetických společností, a to o 1,3 %. Jejich růst byl podpořen vývojem cen ropy na světových trzích, když ropa Brent v průběhu včerejšího dne posílila i o více jak jeden dolar za barel. Nejztrátovějším odvětvím se staly utility, které však odepsaly pouhé tři desetiny procenta.

Trhy stále čerpají pozitivní náladu z aktuálního dění okolo obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Dnes v Číně začíná třetí kolo obchodních jednání, kde se však neočekává uzavření obchodní dohody. Mělo by ale přispět k výraznému posunu vpřed. Objevují se spekulace, že americký prezident Donald Trump zvažuje prodloužení obchodního příměří až o dalších 60 dnů. Pokud by tak učinil, značně by ulevil aktuální napjaté situaci, kdy konec příměří je již za dva týdny. Současně by tím vyslal jasný signál o jeho důvěře v probíhající jednání.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování různorodě. Nedaří se trhům v Hongkongu (-0,3 %) či Indii (-0,3 %). Naopak nejlépe na tom jsou jihokorejské akciové trhy, které posilují až o 1,1 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který se pohybuje dvě setiny procenta pod včerejší zavírací cenou, nejvíce ztrácí průmyslové podniky (-0,4 %). Od většího poklesu indexu brání energetické společnosti se ziskem 0,8 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Na akciových trzích převládají prodejní příkazy
    Americký akciový index S&P 500 v průběhu včerejší seance postupně korigoval svoje ztráty z počátku obchodování, které dosahovaly až 0,7 %. Nakonec zakončil o čtvrtinu procenta níže. Dolů jej stáhlo trio energetických, telekomunikačních a komoditních sektorů, které přišlo o 1,1 až 1,5 %. Důvodem byl především propad cen komodit. Komoditní index Bloombergu klesl nejvíce za posledních šest měsíců.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Naplno se výsledková sezóna rozeběhne i v Evropě
    Americkému akciovému trhu se poslední den minulého týdne dařilo. Všechny hlavní akciové indexy si polepšily. Nejvíce se dařilo technologickému Nasdaqu, který vzrostl o 0,2 %, v případě průmyslového Dow Jones a S&P 500 šlo o zisky okolo 0,1 %. Z pohledu sektorů se v rámci nejširšího indexu dařilo nejvíce právě informačním technologiím, které si připsaly půl procenta, těsně je následovali těžaři komodit, jejichž zisky byly jen o několik setin procenta nižší. Mezi největší propadlíky se zařadily akcie telekomunikačních společností a síťových odvětví.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Na trhy se znovu vrátila chuť investovat do akcií
    Po výrazném propadu v průběhu minulého týdne vstoupily americké akcie do toho nového růstem o 1,0 %. Uvolnění napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou pomohlo s výjimkou energetických akcií všem sektorům. Přes jedno procento se přehouply realitní společnosti, technologie, finanční domy, telekomunikace a průmyslové podniky. Akcie energetických společností jako jediné odevzdaly čtvrt procenta, když stopku jim vystavily padající ceny ropy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Navzdory slabším datům z trhu práce, americké akcie na maximech
    Nový týden načnou indexy nákupních manažerů jak v Evropě, tak v USA. Za oceánem se pak ještě přidá statistika průmyslových objednávek. Nejzajímavějším ukazatelem tohoto týdne ze Spojených států však bude květnový index ISM ze služeb. Ten by měl oproti dubnu mírně poklesnout, ale i tak zůstane bezpečně v pásmu značícím expanzi ekonomické aktivity. Na dobrou kondici sektoru služeb ukázaly i regionální indexy jednotlivých „poboček“ Fedu. Aktivitu na evropských trzích by mohly snížit státní svátky v Německu a Švýcarsku. Během týdne se pak pozornost investorů zaměří na čtvrteční zasedání ECB a předčasné volby ve Spojeném království. ECB by měla ponechat měnovou politiku beze změn, trhy však bude zajímat hodnocení rizik a náznaky vývoje politiky ECB do budoucna.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Nízká obchodní aktivita na akciových trzích před projevem Janet Yellen
    Za velmi nízké obchodní aktivity, kdy zobchodovaný objem byl o 17 % nižší než průměr za posledních 30 dní, index S&P 500 odevzdal necelou jednu desetinu procenta. Nejhorším sektorem se staly akcie finančních institucí, které ztratily 0,7 %, naopak nejúspěšnějším byly s půlprocentním ziskem energetické tituly následované informačními technologiemi (+0,4 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Nižší inflační vývoj v USA je podporou pro akciové trhy
    Americký akciový trh výrazných změn v průběhu včerejší seance nedoznal, když index S&P 500 povyskočil jen o 0,1 %. Podobně se dařilo i průmyslovému indexu Dow Jones, dvě desetiny procenta pak přidal technologický Nasdaq. Ze sektorů se v rámci nejširšího indexu dařilo nejvíce těžebním společnostem (+0,9 %), které profitovaly z rostoucích cen komodit. Akcie energetických firem pak stály na opačném pólu, když odepsaly 1,1 %. Zápis z posledního zasedání Fedu se na obchodování s akciemi příliš nepromítnul. V něm zazněly obavy některých centrálních bankéřů o inflační vývoj, u kterého se zdá, že se inflace bude delší dobu držet pod hranicí 2 %. Tím se snižují spekulace na další zvýšení úrokových sazeb v letošním roce. Snižování velikosti bilančí sumy Fedu by mohlo být oznámeno na zářijovém zasedání.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Nový stimul pro akcie přijde zřejmě až v příštím roce
    Americký index S&P 500 toho během včerejší seance příliš moc nepředvedl. Zakončil necelou jednu desetinu procenta pod úterním zavíracím kurzem. Více jak jedno procento odepsali realitní developeři, sektory s nejvyšší váhou v indexu jako informační technologie, finanční či farmaceutické společnosti odezvdávaly maximálně 0,3 %. Nejziskovějším odvětvím se včera staly akcie energetického sektoru, které si díky vyšším cenám ropy polepšily o 1,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Obavy ze schválení daňové reformy v USA zvyšují nervozitu na trzích
    Americké akciové indexy včera o několik desetin poklesly. Index S&P 500 přišel o 0,4 %, když kromě prodejců zbytného zboží do mínusu zamířily všechny sektory. Nejhůře se dařilo těžařům a zpracovatelům komodit a farmaceutickým společnostem, jejichž ztráty přesáhly jedno procento. Důvodem výprodejů jsou opětovné obavy ze schválení daňové reformy v USA. Průmyslový Dow Jones i technologický Nasdaq klesly o 0,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Obchodní aktivita na počátku týdne podprůměrná
    Za velmi klidného obchodování americký index S&P 500 odevzdal 0,2 % a dále ustoupil od svého rekordního maxima. Nejvíce se na tomto vývoji podílely farmaceutické společnosti, jejichž akcie ztratily dvě třetiny procenta. Mezi propadlíky však skončily i akcie průmyslových podniků nebo finančních domů. Naproti tomu hlubším poklesům bránily energetické a technologické tituly, které zakončily se čtvrtprocentním ziskem. Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem byl o téměř pětinu nižší, než činí průměr za posledních 30 dní.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Obchodní dohoda je na dohled
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování v zisku díky vlně optimismu ohledně obchodních jednání Spojených států a Číny. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 0,2 % a technologický Nasdaq posílil o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo zpracovatelům komodit (+1,3 %) a technologickým firmám (+0,8 %). Na opačné straně se nacházely především energetické společnosti se ztrátou 1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Očekáváme, že ČNB zvedne sazby, profitovat by z toho měl finanční sektor
    Apple včera přidal nejvíce za poslední půlrok, když si jeho akcie připsaly skoro pět procent a tržní kapitalizace přesáhla 800 mld. USD. I když se ostatním akciím tolik nedařilo, indexu Dow Jones to stačilo k zisku 0,2 % a překonání historické hranice 22 000 bodů. Technologický Nasdaq si připsal tři desetiny procenta a širší S&P 500 zakončil víceméně na své otevírací úrovni. Zisky technologického sektoru umazávaly ztráty telekomunikačních a energetických společností. Přibližně dvě třetiny amerických společností již oznámily své výsledky za druhé čtvrtletí. 78 % z nich předčilo očekávání v zisku a 70 % dosáhlo vyšších než očekávaných tržeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Odhady naznačují opět velmi slušnou výsledkovou sezónu
    Včerejšek nakonec přinesl americkým akciovým investorům slušné zisky. Index S&P 500 a průmyslový Dow Jones si polepšily o 0,9 %, technologický Nasdaq připsal vysokých 1,4 %. Kromě sektoru informačních technologií se dařilo prakticky všem odvětvím, přes jedno procento přidaly průmyslové podniky a farmacie. Jediným propadlíkem se staly maloobchodní řetězce, které přišly o 0,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: OPEC a hlasování amerického senátu v hledáčku investorů
    Americký index S&P 500 včera prakticky žádných změn nedoznal, když ze svého vrcholu sestoupil pouze o čtyři setiny procenta. Vysoké zisky telekomunikačních společností (+2,7 %) a finančních domů (+1,8 %) kompenzovaly hluboké ztráty informačních technologií (-2,6 %). Průmyslový Dow Jones si ale polepšil o 0,4 %, technologický Nasdaq přišel o 1,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Ostré vzkazy Trumpa Severní Koreji srazily akciové trhy do červených čísel
    Včerejší ostré vzkazy prezidenta Trumpa Severní Koreji nesměřovaly investory k defenzivním titulům, a tak jediným sektorem v zisku včera zakončily utility. V obavách z vyhrocení geopolitické situace americké akcie včera mírně ztrácely. Index Dow Jones ukončil desetidenní růstovou šňůru a oslabil o 0,2 %. Širší S&P 500 a technologický Nasdaq odevzdaly také dvě desetiny procenta. Nedařilo se především telekomunikacím, realitním developerům a farmaceutickým společnostem, které odevzdaly půl procenta. Klesající ceny průmyslových kovů zase táhly dolů těžaře a zpracovatele komodit.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: O2 Czech Republic a CME dnes ráno zveřejnily výsledky hospodaření
    Na začátku nového týdne opustil americký akciový trh svůj vrchol, kterého dosáhl v pátek, a sestoupil o 0,4 % níže. S výjimkou síťových odvětví, která se udržela v kladné nule, se na poklesu podílely všechny sektory. Nejhůře se dařilo telekomunikačním společnostem, které přišly o jedno procento. S 0,8% propadem je následovaly průmyslové podniky a 0,7 % odepsali prodejci spotřebitelského zboží.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: O2 Czech Republic investuje do změny vzhledu svých prodejen
    Trhy v Americe uzavřely čtvrteční obchodování v ziscích napříč všemi hlavními akciovými indexy. Průmyslový Dow Jones si připsal 0,3 %, technologický Nasdaq dokonce 0,5 % a širší index S&P 500 získal 0,3 %. V rámci S&P 500 si nejvíce polepšily společnosti z oboru průmyslu (+0,9 %), zpracování surovin (+0,7 %) a informačních technologií (+0,7 %). Zásadnější ztrátu zaznamenal jen sektor spotřebního zboží (-0,9 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Pegasu kvůli nárůstu cen polymerů v druhém kvartále klesla ziskovost
    Americké akcie včera nenavázaly na silné zisky z předchozího dne. Do ztrát o několik desetin procent poslaly americké indexy především mediální společnosti a výrobní podniky. Investory vystrašila Trumpova prohlášení o odchodu ze severoamerické obchodní dohody NAFTA a nutnosti financování zdi mezi Mexikem a Spojenými státy. Profitovali z toho tak utility a realitní developeři, jejichž akcie si připsaly 0,2 a 1 %. Mírně rostoucí cena ropy pomohla ropnému sektoru k 0,4% růstu. Ostatní sektory se propadly do ztrát. Slabé výsledky největší světové mediální skupiny WPP přinesly obavy o kondici celého odvětví, a tak mediální sektor včera odevzdal 1,5 %. Akcie WPP ztratily 11 %. Nedařilo se ani aerolinkám, které odepsaly 2,8 % a výrobcům zdravotnické techniky s 1% ztrátou.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Po akciích textilky Pegas pokukuje společnost R2G Rohan Czech
    Za mírné obchodní aktivity americký index S&P 500 včera zakončil jedinou setinu pod svým rekordem. Pohyby jednotlivých sektorů nebyly významné, když zisky a ztráty se pohybovaly do 0,4 %. Růst akcií utilit a prodejců zbytného zboží kompenzoval pokles farmaceutických a energetických firem.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Pokles technologických akcií postihl celý akciový svět
    Americký akciový trh prošel nejhlubším výprodejem za posledních šest týdnů, když si index S&P 500 pohoršil o 0,8 %. Technologický Nasdaq přišel dokonce o 1,7 %, kde na vině byla především rekordní uvalená pokuta pro Google Evropskou komisí. Důvodem nepříznivého sentimentu vůči všem akciím byly opětovné obavy z kybernetických útoků, nové neshody mezi republikány ohledně reformy zdravotnictví nebo slabší výhled na americkou ekonomiku z dílny MMF. Janet Yellen pak naznačila, že americká ekonomika je natolik silná, aby odolala zvyšování úrokových sazeb. Právě rostoucí výnosy vládních dluhopisů pomohly finančním akcím k tomu, aby se jako jediné v sektorovém pelotonu udržely v plusu a připsaly si půl procenta. Zajímavou zprávou pro banky budou dnes oznámené stresové scénáře americké centrální banky.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Pozitivní výsledky MONETA Money Bank i společnosti Fortuna
    Včerejší obchodování v Americe se po počátečním otevření trhů v červených číslech vzpamatovalo a zakončilo v zisku. Index S&P 500 si připsal 0,1 %. Nejziskovější byl sektor spotřebního zboží (+1,1 %), kde si výrazně polepšily akcie společnosti Sysco o 2,6 %. Finanční sektor, zejména banky, se nejvíce propadl. Například US Bancorp či Wells Fargo shodně odepsaly 1,4 % hodnoty akcií.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova