Úterý 19. březen 2024 12:08
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Technologické hvězdy stahují trh do propasti

21.11.2018 11:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Známé technologické společnosti se zdály být v loňském roce neporazitelné a každý, kdo do nich neinvestoval, byl považován minimálně za neprozíravého, ne-li přímo za amatéra. Jenže ejhle, z “expertů” se velmi rychle stali amatéři a naopak. Loňští šampioni si nejenže nevedou moc dobře, ale díky své předchozí velké popularitě a velké tržní kapitalizaci stahují celý trh ke dnu. Při většině poklesů skupina populárních technologických akcií FAANG celkem spolehlivě klesá více než průměrný trh, měřeno například indexem S&P 500 nebo Nasdaq 100. Nic nenasvědčuje tomu, že by se v horizontu nejbližších týdnů na tomto negativním výhledu mělo něco zásadně změnit. Ba naopak, negativní nálada na trzích se s každým dalším poklesem spíše utvrzuje.

Z hlediska technické analýzy padá jedna býčí “bašta” za druhou. Naposled je tomu například u akcií Applu, jejichž cena opět klesla, protože firma před několika dny reportovala horší výhled na prodej široké řady svých telefonů a snížila objednávky součástek u řady svých klíčových dodavatelů. Tato negativní zpráva se prohnala trhem jako smršť a stáhla s sebou celé indexy. Za jediný den index Nasdaq 100 ztratil zhruba tři procenta. Pokles ceny akcií Applu od posledního vrcholu již činí přibližně dvacet procent, což je považováno za hranici medvědího trhu. Stejný propad pod hranici dvacetiprocentního poklesu v pondělí 19. listopadu zažily i akcie Alphabetu (Google). To ovšem znamená, že všech pět akcií z legendárního týmu FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), se reálně nachází v medvědím trhu, ceny všech pěti těchto akcií klesly o více než 20 procent oproti svému vrcholu. Předchozí lídři trhu byli tedy zcela jasně poraženi.

Pro náladu na trzích je ale horší skutečnost, že velká váha těchto titulů sebou do medvědího trhu neúprosně stahuje celý index Nasdaq 100. Tento týden, pokud se nestane zázrak, skončí Nasdaq 100 v takzvané “death cross” technické formaci, kdy hodnota 50denního klouzavého průměru klesne pod hodnotu 200denního průměru ceny indexu. Tato situace by mohla současnému trhu sebrat poslední zbytky býčí síly. Ale abychom nebyli jenom pesimističtí, pro kontrariánské investory nebo dlouhodobě zaměřené akcionáře vyvstává otázka: Kdy jindy nakupovat akcie, když ne po hlubokých poklesech ceny a v době, kdy ostatní investoři hází ručník do ringu?

Za zmínku stojí například fakt, že cena akcií Facebooku klesla o závratných 40 procent od svého vrcholu z konce letošního července. Cena akcií Nvidia je ve volném pádu a graf velmi silně ukazuje takzvaný “padající nůž”. Fundamentálně cena akcií Nvidia v sobě stále zahrnuje značný budoucí růst, přesto pokles ceny akcií od vrcholu již činí zhruba 50 procent. Netflix ztrácí od loňského vrcholu již bezmála 40 procent a mohli bychom pokračovat. Samozřejmě, sleva z přemrštěné ceny, respektive příliš vysokých očekávání růstu, sama o sobě neznamená, že nyní jsou stejné akcie příležitostí pro skvělým nákup. Růst cen a P/E poměrů technologických akcií byl založen na vysokých očekávaných růstech budoucích zisků. Jenže v současnosti dochází k tomu, že tempa růstu rapidně klesají a jsou taženy pouze nafukováním cen za prodanou jednotku (ať už je to jeden prodaný telefon u Applu nebo jedno prodané reklamní zobrazení u Googlu či Facebooku). Není divu. Svět není nafukovací a akcie FAANG se prakticky staly trhem. Jsou ve svém oboru již příliš dominantní na to, aby dlouho rostly výrazně rychleji než trh.

Navíc zrovna v této situaci začíná klesat tempo růstu počtu uživatelů internetu, kteří jsou přímo či nepřímo živnou půdou prakticky všech těchto růstových příběhů. Počet uživatelů by měl růst v nejbližším roce tempem okolo 7 procent. Valná většina přírůstku je navíc tvořena rozvojovými zeměmi, kde kupní síla nedosahuje takových výšin, na jaké jsme zvyklí v rozvinutých zemích. Přírůstek tržeb na tomto trhu tedy klidně může být výrazně nižší než oněch 7 procent. Pořád půjde o růstový trh, ale ceny akcií FAANG před poklesem zahrnovaly dvouciferná tempa růstu pro nejbližších několik let. Tento příběh je nyní v ohrožení, a proto akcie reagují velmi nelibě.

Štěpán Křeček
Hlavní ekonom BHS

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technologické akcie a bezpečné dluhopisy dnes rostou. Ropa ze zisků slevila
    Asijské akcie otevřely týden ztrátově, evropské indexy si následně drží skromné zisky a na Wall Street po otevření slušně roste IT sektor, zatímco zbytek žádné velké výkony také nepředvádí. Mezitím výnosy dluhopisů v USA a jádru eurozóny mírně klesají, přičemž na periferii mají naopak tendenci růst. Ropa od rána slevila ze svých zisků, ale stále je zhruba o procento nahoře.
  • 🔻🔻Technologické akcie klesajú, ropa rastie
    Zdá sa, že inflačné tlaky sa budú zvyšovať. Keďže ceny energií na celom svete rastú, kríza sa rozšírila aj na ropný trh. Ropa môže byť aj zdrojom energie, ale očividne dodatočný dopyt z tohto segmentu bez úpravy ponuky vyvíja silný tlak na rast cien. Z tohto dôvodu trhy dúfali, že OPEC+ ponúkne pomocnú ruku, ale zdá sa, že tomu tak nie je.
  • Technologické akcie klesaly nejvíc od roku 2014
    Aféra společnosti Cambridge Analytica minulý týden odstartovala výprodej akcií Facebooku. Nedůvěra investorů se ale od...
  • Technologické akcie míří vzhůru, dolar klesá
    Evropské akcie se po počátečních ztrátách drží lehce nad včerejším závěrem. To ale nestačí na to, aby se evropský blue chip index vyhnul svému nejhoršímu roku od roku 2018. Na druhé straně Atlantiku se akcie obchodují výše poté, co počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti k minulému týdnu mírně vzrostl. Stále ale zůstává blízko historických minim. Výnosy státních dluhopisů klesly a kurz dolaru prodloužil svůj pokles. Z akcií se daří zejména technologickému sektoru, kde rostou giganti jako Tesla, Apple, Amazon a Microsoft.
  • Technologické akcie nakonec vysoké zisky neudržely
    Americké akcie si včera připsaly zhruba půl procenta. Nejziskovějším odvětvím se staly telekomunikace, které přidaly 1,8 %. Přes jedno procento se přehouply ještě akcie energetických společností a těžařů a zpracovatelů komodit. Slušné zisky z počátku seance vykazovaly i informační technologie po výsledcích Alphabetu, nicméně poté začali investoři vybírat zisky. Technologický Nasdaq tak nakonec uzavřel včerejší obchodování na nule. Nejvíce tomuto vývoji přispěly akcie Microsoftu, Netflixu a Tesly.
  • Technologické akcie sílí. Ropa je na dvouletých maximech
    Začátek zkráceného obchodního týdne se nesl ve znamení zisků. Všechny hlavní americké akciové indexy přidávaly na síle a vytvořily nová rekordní maxima.
  • Technologické akcie zahájily rok výrazným poklesem
    Letošní rok nezačal pro akcie vůbec dobře. Odstartoval totiž výraznou korekci v růstovém sektoru, který táhly dolů zejména technologické společnosti. Indexy Nasdaq 100 a Goldman Sachs non profitable technology index odepsaly přes 12 procent a dostaly se do tzv. medvědího trhu. Poklesu ale zřejmě nemusí být konec vzhledem k očekávanému zvyšování úrokových sazeb.
  • Technologické akcie: 5 nejlepších akcií roku 2021, které musíte znát!
    Technologickým akciím se za poslední rok dařilo. V minulém roce společnosti jako Apple, Amazon, Google a Spotify dokázaly posílit americké indexy, přestože byl daný rok silně ovlivněn pandemií koronaviru. Po neuvěřitelném růstu cen a rekordních maximech v roce 2020 jsou investice do technologických akcií i nadále velmi atraktivní. Ale do jakých akcií investovat?
  • Technologické giganty Google i Amazon ničí rostoucí úroky. Bezos přišel jen od začátku září o tolik peněz, kolik mají Kellner s Babišem dohromady
    Když byly ještě úrokové sazby v USA nízko, technologičtí giganti Google či Amazon zažívaly nefalšovanou ziskovou jízdu. Zakladatele Amazonu Jeffa Bezose dokonce letos v červenci tahle jízda dovezla na pozici nejbohatšího člověka novodobých dějin.
  • Technologické giganty ztrácejí. Dolů je táhne koronavirus
    Technologické giganty ztrácejí. Dolů je táhne koronavirus Situace na trzích momentálně nevypadá ideální. A přestože po dosavadních výprodejích většina odborníků předpokládá, že akciové trhy již mají dno za sebou – až vývoj v nejbližším období ukáže, zda je to skutečně tak. Momentálně je totiž propad způsoben především v důsledku paniky kolem COVID -19, ale další by mohl přijít po zveřejnění hospodářských výsledků jednotlivých firem. Obrovské propady neobešli ani největší technologické společnosti jako Amazon, Apple a Microsoft. Od svých posledních vrcholů, které dosahovaly v únoru se akcie obou společností propadly v řádu desítek procent.
  • Technologické IPO Mongo DB
    MongoDB, databázová softwarová společnost se sídlem v New Yorku, podala návrh na veřejný úpis akcií (IPO) u Komise pro cenné papíry a burzu. Hlavním důvodem, tak jako u jiných technologických firem, nebo jinak řečeno kapitálově lehkých společností, je kapitalizace firmy a optimalizace CF, protože když Mongo neustále zvyšuje svůj obrat i čistý zisk, není schopna z vlastních zdrojů financovat další růst firmy a další vývoj, a to i přes fakt, že se její tržby téměř zdvojnásobily (y/y).
  • Technologické odvětví stouplo o 50 % oproti minimům z minulého roku
    Akcie čipů patřily v roce 2022 k těm, které si vedly nejhůře, přičemž iShares Semiconductor ETF ztratil přes 35 % své hodnoty. Sektor ale tyto ztráty v tichosti dostává zpět a index od svých říjnových minim stoupl skoro o polovinu, čímž překonal hlavní americké indexy.
  • Technologické tituly: bublina, nebo podložený růst?
    Akciový trh od prudkého propadu v únoru a v březnu zaznamenává v posledních dnech svá historická maxima. Jde však o podložený růst nebo se jedná o "bublinu"? Jeden z hlavních indexů S & P 500, který sdružuje výkonnost 500 největších společností ve Spojených státech, se nachází v blízkosti svých historických maxim.
  • Technologické tituly tlačí indexy směrem dolů
    Technologické akcie včera táhly index S&P 500 níže. Obchodníci zůstali opatrní před týdnem, který přinese rozhodnutí Federálního rezervního systému o úrokových sazbách a výsledky velkých technologických společností, včetně společností Alphabet a Meta Platforms. Ztráty indexu S&P 500 přesáhly 1 %. Technologický index Nasdaq 100 klesl o téměř 2 %. Oba indexy klesaly pod tíhou společností Microsoft, Apple, Nvidia a Tesla.
  • Technologické tituly včera vedly
    Včerejší obchodní seance ve Spojených státech byla na začátku ve znamení lehké nervozity. Sentiment se však nakonec rychle otočil a většina hlavních indexů nakonec skončily mírně v kladných přírůstcích. Nejlépe si včera vedly technologické tituly a především výrobci čipů. Například Nvidia rostla nakonec téměř o tři procenta, když se ještě hned po otevření obchodovala o 2,5 % níže oproti závěru z předchozího dne.
  • Technologický Nasdaq koriguje, daří se energetice
    Americký technologický index Nasdaq dnes koriguje rally z konce minulého týdne, když klesá o 0,8 %. Za poslední 3 dny je ale stále 8,5 % nahoře. Index S&P 500 je taktéž v červeném teritoriu, ovšem pouze kosmetických 0,2 %. Dow Jones Industrial Average je dnes dokonce 0,1 % v kladných hodnotách, ten ovšem nezažil tak rapidní nárůst a od čtvrtka posílil pouze o 3,9 %.
  • Technologický Nasdaq opět na novém vrcholu
    Hlavní americké akciové indexy včera společnou cestu nenašly. Zatímco technologický Nasdaq si včera polepšil o 0,2 % a opětovně vylepšil svoje historické maximum, průmyslový Dow Jones přišel o půl procenta a S&P 500 uzavřel s červenou nulou. Důvodem růstu technologických firem byly lepší než očekávané výsledky Microsoftu a Facebooku. Naopak americký průmyslový konglomerát 3M nepotěšil, a tak propad jeho akcií o 13 % se nejvíce podepsal pod pokles indexu Dow Jones.
  • Technologický Nasdaq přerušil třídenní pokles
    Včera přerušily indexy třídenní propady. Většinu obchodního dne se vedlo technologickému Nasdaq Composite, jehož růst táhly primárně polovodičové akcie. Obr Nvidia posiloval v průběhu včerejšího dne o více jak 7 procent. Dnes po závěrečném gongu čeká společnost report za předešlý kvartál a očekává se, že zisky budou vyšší než konsensus, a to hlavně díky herním čipům a ziskům z data center. Aby Nvidia vzrostla, očekávají analytici, že bude za potřebí překonání horních hranic odhadů trhu, NVDA US +9,18 %, AMD US +6,30 %, MU US +6,83 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average posílil o 1,2 % (34.988 b.), S&P 500 o 1,6 % (4.471 b.) a technologický Nasdaq Composite o 2,5 % (14.139 b.).
  • Technologický Nasdaq včera rostl
    Zámořské trhy se včera dostaly o více než 1 % nad úterní závěrečné hodnoty. Pozitivní nálada se propsala do růstu akciového indexu S&P 500 o 1,5 %. Technologický index Nasdaq pak rostl dokonce o 1,6 %. Nejvíce se dařilo energetickému sektoru (+1,9 %), který táhla vzhůru rostoucí cena ropy (WTI +2,9 %). Na růstu ceny se podepsala změna zásob ropy, které poklesly o 5,9 milionů barelů. Společnost Nike pozitivně překvapila investory napříč všemi ukazateli a z včerejšího obchodování si odnáší úctyhodný zisk 12,2 %. V rámci včerejšího dne je tak dokonce nejziskovější firmou celého indexu S&P 500. V první desítce je i další společnost FedEx, který narostl o 3,4 %.
  • Technologický sektor je v útlumu, ale ani zdaleka není mimo hru
    NOVÝ ROK: Akciovým trhům dominují sektory IT, komunikací a technologický sektor Consumer Discretionary, které tvoří 43 % akcií v USA a 28 % jinde. V loňském roce se jim dařilo strašně a lepší rok 2023 je pro trhy klíčový. V současné době jejich ziskový výhled vede k oslabení, protože se blíží výsledková sezóna za 4. čtvrtletí, přičemž na obzoru je dvojí rána v podobě návratnosti poptávky po covidové bombě v letech 2020/1 a cyklického zpomalení sektoru s luxusním spotřebním zbožím.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Instaforex ebook