Úterý 19. březen 2024 07:32
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex Dakar

Jak ovlivní regulace hypoték a stálé nízká cena zlata investiční chování?

15.11.2018 10:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Naprosto zásadní je z výše uvedené problematiky odpověď na otázku, jakou roli bude hrát zlato v ekonomice v příštích desetiletích. Jak ukážu vzápětí, není na tuto otázku snadné odpovědět, protože bezprostředně souvisí s odhadem globálního vývoje nejen po stránce finanční, resp. ekonomické, ale i politické. To, že zlato má v současné době nízkou cenu, resp. zda je jeho cena záměrně udržována nízká a lze očekávat její výraznější zvýšení, nebo zda se jedná o přirozený a dlouhodobý trend, je součástí uvedené otázky.

Pokud se týká využívání hypoték jako součásti investičního portfolia domácností, domnívám se, že konjunktura v této oblasti postupně končí. Tato konjunktura měla svou logiku. V zemi, kde se po dlouhou dobu trh bydlení nevyvíjel přirozeně, velké množství domácností využilo možnost investovat do vlastního bydlení s tím, že po odchodu dětí „přebytky“ (volné bytové prostory) budou využity jako dodatečný zdroj příjmů. Jednalo se na jedné straně o určitou nápravu trhu podporovanou státem (hypotéky i stavební spoření), na druhé straně tím vznikají některé další distorze. Podle mého názoru bude stále obtížnější získávat pro komerční využití bytových prostor bezpečnou platící klientelu, tedy dobré dlouhodobé či krátkodobé nájemníky. Proto vznikají např. i systémy typu Airbnb, které se snaží poskytnout určitou oporu vlastníkům menších bytových prostor. Vývoj v této oblasti odhaduji jako poměrně plynulý, ale ne každý bude mít z investice do nemovitosti očekávaný výnos.

Z hlediska předpokládaného vývoje ceny zlata stojí za připomenutí historie zlatého standardu, kterému se kdysi podřizovala logika fungování bankovního světa. Emitující banky se zavazovaly proplatit ekvivalent uvedený na bankovce, a to na požádání a ve zlatě jak soukromým, tak právnickým osobám. Souviselo to s tím, jak banky historicky vznikaly. Banku, která by nebyla založena na tomto závazku, by nikdo nebral vážně a nemohla by v tehdejším bankovním světě fungovat. Došlo k několika pokusům z pozice státem podporovaných bank tento závazek oslabit (vydáváním tzv. státovek, zpravidla pro potřeby vedení války).

Komplexně se celý systém začíná zásadním způsobem měnit až od roku 1914. Souviselo to mj. s potřebou financovat válku nekrytými emisemi peněz. Další změna následovala v červenci 1944, kdy bylo na konferenci v Bretton Woods v USA dohodnuto, že mezinárodní měnou se stane americký dolar a bude kryt zlatými rezervami Federal Reserve Bank (dnes se setkáváme s označením FED, což je v podstatě centrální banka USA se složitou vlastnickou strukturou, která se odvíjí od 12 centrálních bank některých států tvořících USA). Ke krytí tohoto závazku si FED vytvořil obrovské zlaté rezervy mj. tím, že podle zákona z roku 1933 museli američtí občané odprodat FEDu zlato v hodnotě vyšší než 100 USD, také bylo zabaveno zlato německých a rakouských bank apod.

Dolar měl pevně daný směnný kurz k ostatním měnám států, které dohodu uzavřely. FED se zavázal vyměnit účastníkům dohody dolary za zlato v kurzu 35 USD za 1 trojskou unci zlata. Toto právo měly ovšem jen centrální banky zemí, které do tohoto systému vstoupily. Ani velké zásoby zlata nestačily, a tak dohoda z Bretton Woods byla v roce 1973 zrušena. Dolar však zůstal i nadále světovou rezervní měnou, ovšem kurzy jednotlivých měn k dolaru byly uvolněny a pochopitelně padla povinnost FEDu směnit dolar za zlato.

Vývoj, který začal v roce 1914 a který byl spojen s odpoutáním zlata od politiky globálního bankovnictví navázaného na FED lze chápat různě. Buď jako přirozený trend, nebo jako určité vybočení, které dříve nebo později bude korigováno vytvořením více vyvážených vztahů. Jak je vidět, otázka toho, zda je současná cena zlata přirozená nebo uměle podhodnocovaná, je bezprostředně propojena s otázkou stability současného monopolního systému vázaného na dolar.

Na druhou možnost, tedy na vznik vyváženějších finančních vztahů patrně sázejí některé velmoci jako např. Rusko, Čína, k čemuž se přidávají i další země, které se chtějí vymanit z důsledků vlivu dolaru na jejich ekonomiku. Odluka měn od dolaru a vytvoření alternativního, resp. konkurenčního globálního finančního systému ve světě by bylo založeno na zúčtování obchodních přebytků zemí ve zlatě. To předpokládá kromě jiného, aby země, které se chtějí o takovou „rebélii“ vůči současnému systému pokusit, měly dostatečné zlaté rezervy. Snaha Ruska a Číny nakupovat i zlato a zvyšovat jeho těžbu je zřetelná a doložitelná. Nízká cena zlata tomu nahrává.

Existují i další syndromy toho, že se něco obdobného, jako byl zlatý standard či jeho dozvuky, připravuje. Přibývá soukromých, ovšem na velké země navázaných firem působících v oblasti těžby a dopravy strategických surovin, které odmítají obchodovat prostřednictvím dolaru. V souvislosti s finanční krizí před deseti lety, která měla přesah i do hospodářské oblasti, se stále častěji hovoří o možnosti jejího opakování v ještě větším rozsahu.

Co z toho vyplývá pro běžnou domácnost, která je schopna vytvářet menší portfolio finančních aktiv? Především je nutné vyjít z toho, že čím menší prostředky jsou investovány, tím jsou větší procentuální transakční náklady. Na aktuální vývoj nejsou schopni tak rychle reagovat, navíc velcí investoři zpravidla disponují řadově lepšími informace. Běžnému investorovi se v dnešním světě vyplatí vyvažovat rizika a sledovat celkové dění. Jedním z aspektů vyvažování rizik je umírněné investování do držby zlata v podobě zlatých mincí či puncovaných slitků s certifikáty. V jaké míře? V takové, která vychází z odhadu stability budoucího vývoje, resp. možnosti turbulencí, které nás čekají.

Autor: doc. Radim Valenčík, CSc., ekonomický poradce České mincovny

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak obnovit evropský růst
    Dluhová krize v Evropě řádí už tak dlouho, že někteří lidé začínají pokládat za ...
  • Jako když vymře celé okresní město
    „Počet obyvatel naší země začal rychle klesat. Alarmující jsou počty zemřelých lidí. Zneklidňující je i skutečnost, že z naší země odchází více lidí, než se k nám stěhuje. Oproti předchozím rokům se jedná o zásadní změnu trendu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Jako na houpačce. Evropské indexy likvidují část včerejších ztrát
    Po včerejším výprodeji se dnes nálada na evropských trzích stabilizuje a evropské indexy se vrací do zelených čísel. T...
  • Jako trader můžete mít příjem, když vás kopírují jiní obchodníci
    Obchodujte s 800+ aktivy na NAGA MT4, nechte se okamžitě zkopírovat NAGA obchodníky a vydělávejte peněžní provize vždy, když vás někdo zkopíruje.
  • Jakou formu bude mít podpora evropské ekonomiky ze strany ECB?
    Podle odborníků z Fidelity International je velmi pravděpodobné, že Rada Evropské centrální banky (ECB) v čele s Mario Draghi zítra opravdu...
  • Jakou investiční strategii uplatňovat v těžkých časech?
    Investoři zažívají těžké časy. Vyhlídky světové ekonomiky jsou pochmurné, výnosy finančních aktiv slábnou a obavy z nové recese neustále sílí. Otázka tedy zní: jaká aktiva dokáží nabídnout v době ekonomického oslabení uspokojivé výsledky? Nebo jak investovat v těchto složitých časech rozumně?
  • Jakou reakci čekat na trzích po amerických volbách?
    Na včerejším webináři jsme probírali americké volby, očekávanou reakci na trzích, její předpokládanou velikost a nakousli jsme také to, která finanční aktiva by mohla na výsledek voleb reagovat více a které méně. Rád bych se k této problematice ještě krátce vrátil, protože mi na toto téma v posledních dnech do mailové schránky přišlo hned několik dotazů. K případné reakci tedy ještě několik postřehů:
  • Jakou roli hraje model brokera v otázce vaší ziskovosti?
    Rozvržení obchodní infrastruktury brokera není téma, které by zajímalo příliš mnoho obchodníků. Věděli jste však, že překvapivě velké množství brokerů neposílá obchodní příkazy svých klientů do skutečného trhu, ale sami tvoří umělou protistranu, tzv. market makery? Vzniká tak motivace k manipulaci s objednávkami, což už je téma, které by obchodníky zajímat mělo.
  • Jakou roli hraje v krypto krizi Wall Street?
    Otevřený bufet: Celsius a BlockFi, jakožto dva z hlavních poskytovatelé krypto služeb se díky krachům na trhu blíží bankrotu. Jestli věříte aktuálním zprávám, která jsou uváděna v médiích, Wall Street už čeká na laciný zásah do krize.
  • Jak ovlivní nová hlava státu českou ekonomiku? Při vítězství Pavla a Nerudové spíše stoupá pravděpodobnost přijetí eura v první půli 30. let, při vítězství Babiše spíše klesá
    Ať už vzejde z probíhajících prezidentských voleb jako nová hlava státu kdokoli, na tuzemskou ekonomiku to prakticky nebude mít žádný dopad. Bezprostředně, ale ani střednědobě. Nový prezident či prezidentka může mít výraznější vliv teprve dlouhodobě, tedy zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033.
  • Jak ovlivní selhání společností Signature, SVB a Silvergate kryptoměnový sektor?
    2 z nejvíce přátelských bank ke kryptoměnovému sektoru a největší banka pro technologické startupy zkrachovaly v průběhu necelého týdne. Zatímco se v neděli ceny kryptoměn zvýšily poté, co federální vláda zasáhla s cílem poskytnutí zálohy pro vkladatele 2 z těchto bank, události způsobily nestabilitu na trhu se stablecoiny.
  • Jak ovlivní výsledek italských voleb trhy?
    Italské volby, které proběhly o víkendu, vyústily v parlament bez jasné většiny. Výsledný mix je o něco méně pozitivní, než se očekávalo, a na trhy zřejmě přinese volatilitu. Claudio Ferrarese, portfolio manager Fidelity International, to potvrzuje: „V krátkodobém horizontu, řekněme v příštích 3-5 týdnech, očekávám volatilitu spreadů a snížení italského trhu oproti Evropě. Myslím, že proces vytváření nové vlády bude dlouhý a výsledky lze proto těžko předvídat.“
  • Jak ovlivní zprávy z tohoto týdne dolar a zlato?
    Ve čtvrtek a pátek tohoto týdne budou zveřejněny dvě důležité ekonomické zprávy americké vlády, o které se bude FED opírat při konečném rozhodování o úrokových sazbách na zasedání FOMC příští týden. Ve čtvrtek zveřejní Bureau of Economic Analysis (BEA) zprávu o hrubém domácím produktu za první čtvrtletí. Podle aktuálních prognóz bude HDP za první čtvrtletí roku 2023 činit 1,8 %. Pokud se prognóza potvrdí, znamená to, že ekonomika nadále klesá z 2,6 % HDP vykázaných ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.
  • Jak ovlivňují finanční trhy náš každodenní život?
    Po zhlédnutí několika známých filmů, jež ve svém názvu obsahují slovo Wall Street, se mnohým z nás může zdát, že dění na finančních trzích je vzdálený kosmický svět. Obrovské množství informací a čísel je matoucí a my si proto raději řekneme, že toto se nás vůbec netýká.
  • Jak ovlivňují rostoucí úrokové sazby výkonnost zlata?
    Rok 2020 byl pro cenu zlata rekordním rokem, po něm přichází v roce 2021 zatím pro zlato slabší období. V současné době je cena zlata určena především rostoucí poptávkou ve formě šperků, ale i investičních slitků a mincí. Zvýšení úrokových sazeb na světových trzích způsobuje, že spekulativní investoři prodávají zlato s výhledem na budoucí pokles ceny, kdy zlato opět nakoupí. Trend vyšších úrokových měr je dán jednak lepšími ekonomickými vyhlídkami, ale i vyššími inflačními očekáváními.
  • Jako z holywoodského filmu: Zmrtvýchvstání sektoru cestovního ruchu
    Je tu léto, pandemie koronaviru vlivem proočkovanosti populace ustupuje a lidé touží cestovat. Akcie společností ze sektoru cestovního ruchu tak aktuálně zažívají nebývalý boom. V tomto článku si analyzujeme ty nejzajímavější z nich a řekneme si, jak na nich potenciálně profitovat.
  • Jak pevné jsou základy rally z minulého týdne? Trhy jsou dnes na vážkách
    Po strmém růstu si akcie po víkendu vybírají oddechový čas, přičemž se znovu rozhoduje, jak dál. Na jednu stranu určitě trhy ukázaly solidní odolnost vůči nepříznivému vývoji inflace i vyhlídek reálné ekonomiky. Zároveň to vypadá, že je tu hodně peněz, které číhají na lepší valuace, aby se nasměrovaly do akcií. A sledujeme také odolnost vůči výhledu utahování měnové politiky, který nedávno nastínil Fed.
  • Jak platit méně za mobilní tarif? Podívejte se na neveřejné srovnání cen operátorů
    Komerční článek: Zjistěte jestli za váš mobilní paušál neplatíte zbytečně moc. Prostřednictvím tohoto rychlého srovnání budete mít přístup k neveřejným nabídkám operátorů.
  • Jak platit za mobil o 70% méně? Podívejte se zde na neveřejné tarify operátorů
    Níže okamžitě zjistíte, jestli za váš mobilní paušál neplatíte zbytečně moc. A pokud se vám zdá, že platíte příliš, tak zde to můžete jednoduše napravit. I vy totiž dosáhnete na speciální tarify, které mohou být až o 70 % výhodnější. Jak tedy na to?
  • Jak platit za mobil o 70% méně? Podívejte se zde na neveřejné tarify operátorů
    Níže okamžitě zjistíte, jestli za váš mobilní paušál neplatíte zbytečně moc. A pokud se vám zdá, že platíte příliš, tak zde to můžete jednoduše napravit. I vy totiž dosáhnete na speciální tarify, které mohou být až o 70 % výhodnější. Jak tedy na to?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Instaforex ebook