Úterý 19. březen 2024 07:15
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní nadhoz finančních trhů 15.11.2018

15.11.2018 09:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

26,01

USD/CZK

22,95

EUR/USD

 

1,133

PLN/USD

3,789

Ropa Brent

USD/barel

66,27

Zlato

USD/unce

1212

Aktualizováno

8:54

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Britské premiérce T. Mayové se podařilo získat podporu kabinetu pro návrh smlouvy o Brexitu. Nemá však ani zdaleka vyhráno. Poté, co návrh dále projedná se zástupci EU na plánovaném summitu v druhé půlce měsíce, bude muset získat podporu parlamentu, což bude pro britskou premiérku neméně snadný úkol.

Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 %, což znamená zpomalení o tři desetiny ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Meziroční tempo opět zpomalilo a to na 2,3 %. Výsledek je tak spíše zklamáním, ačkoli se stále jedná o solidní tempo růstu. Podle předběžných informací statistického úřadu byla hlavním impulsem růstu domácí i zahraniční poptávka.

Stejně tak v Německu došlo oproti předchozímu čtvrtletí k nepatrnému zpomalení ekonomiky. Meziročně rostla německá ekonomika tempem 1,1 %, mezičtvrtletně pak zaznamenala pokles o 0,2 %. Jedná se o první pokles německé ekonomiky od roku 2015. Avšak tento vývoj byl částečně očekávaný s ohledem na nové emisní regulace.

Ostatní ekonomiky v regionu si na rozdíl od Česka vedly nad očekávání dobře. Zpravidla došlo k většímu zrychlení ekonomiky, než se očekávalo. Slovensko oproti předchozímu kvartálu zrychlilo na hodnotu 4,6 %, Polsko si své tempo růstu z druhého kvartálu udrželo a Maďarsko sice o desetinu zpomalilo, což je ale stále rychlejší tempo růstu, než se přepokládalo.

Koruna na včerejší zveřejnění výsledků reagovala prudkým propadem a překonala po půl roce hranici 26 EUR/CZK. V současné chvíli se obchoduje na úrovni 26,02 EUR/CZK.

Americká inflace za měsíc říjen dle očekávání meziročně zrychlila na 2,5 %, naopak jádrová inflace mírně zpomalila na 2,1 %. Meziměsíčně pak ceny vzrostly o 0,3 %. Zvýšily se především ceny energií a paliva, naopak potraviny zlevnily.  

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnešek bude ve jménu amerických statistik. Důležitou statistikou budou výsledky maloobchodních tržeb za měsíc říjen. Po neuspokojivých výsledcích z předchozích dvou měsíců tým RBI očekává meziměsíční růst o 0,7 %, což je jen nepatrně optimističtější odhad oproti očekávání trhu.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchodní tržby (říjen, v % m/m)

0,7

0,5

0,1

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchodní tržby bez aut (říjen, v % m/m)

0,6

0,5

-0,1

 

 

 

 

14:30

USA

Philadelphia Fed index (říjen, v b.)

n.a.

20,0

22,2

 

 

 

 

14:30

USA

Empire State index (ríjen, v b.)

n.a.

20,0

21,1

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Nvidia, Walmart, Henkel, K+S, Österreichische Post

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁ: ČR PPI, USA Průmyslová produkce

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.2.2019
    Spotřebitelské ceny v lednu překvapivě zrychlily meziroční růst na 2,5 %, meziměsíčně pak ceny vzrostly o 1,0 %. Na tomto zvýšení se největší měrou podílely ceny energií pro domácnosti, rychleji rostly i ceny alkoholu a dovolených. Rychlejší cenový růst spolu s přetrvávající slabší úrovní kurzu koruny tak vytváří prostor pro další zvýšení úrokových sazeb, ke kterému by mohlo dojít již na nejbližším měnově politickém zasedání BR koncem března.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.3.2019
    Britská dolní sněmovna se včera večer vyslovila proti odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody. Poslanci přitom smlouvu s EU v úterý odmítli. Britská premiérka zároveň potvrdila, že ve čtvrtek proběhne hlasování o odkladu brexitu do 30. června. O prodloužení termínu odluky však bude moci britská vláda požádat jen tehdy, pokud parlament do 20. března brexitovou dohodu schválí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.5.2018
    Záznam z měnověpolitického jednání ČNB ze začátku tohoto měsíce odhalil, že jediným členem, který hlasoval pro zvýšení sazeb, byl jestřáb M. Hampl. Záznam také ukázal, že ČNB si vysvětluje nízkou inflací tím, že firmy namísto zvyšování cen investují do produktivity práce.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.5.2019
    Čína prohlásila, že hodlá uvalit cla na americký dovoz s platností od začátku června. Americký prezident D. Trump vyjádřil přesvědčení, že případná čínská protiopatření americká ekonomika bez větších problémů ustojí. Přestože obě strany začínají vztyčovat celní bariéry, i nadále vyjadřují vůli v rozhovorech pokračovat. Trhy na vývoj zareagovaly bouřlivě a všechny hlavní akciové indexy uzavíraly se ztrátou. Naopak zlato a ropa si polepšily.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.6.2018
    Americký Fed zvýšil podruhé v tomto roce své úrokové sazby a v nové prognóze signalizuje letos další dvě zvýšení. Zvyšování je naplánováno i na rok příští, kdy by se sazby měly dostat až na 3,25 %, což je výrazně nad dlouhodobě rovnovážnou sazbou centrální banky. Celkové vyznění jednání je tak spíše jestřábí. Dolar reagoval bezprostředně posílením vůči euru, ale vzápětí svůj zisk korigoval a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,18.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.6.2019
    V prvním kole hlasování o novém lídrovi britské konzervativní strany ukázal jasnou převahu zastánce tvrdého Brexitu B. Johnson. Ten se nechal slyšet, že hodlá zajistit odchod Británie z EU do konce října ať už s dohodou, nebo bez ní. Ostatní kandidáti nyní spojují síly proti Johnsonovi. Další kolo hlasování je naplánované na příští týden.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.8.2018
    Na poli měnových trhů došlo k jistému uklidnění. Lira vůči euru posílila o téměř tři procenta na EUR/TRY 7,7. Euro vůči dolaru mírně posílilo z hodnot kolem EUR/USD 1,138 na 1,142. Koruna napravila včerejší ztráty posílením na EUR/CZK 25,67.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.8.2019
    Německý hrubý domácí produkt v souladu s předpoklady ve druhém čtvrtletí poklesl o 0,1 %. Za tímto slabým výsledkem stojí hlavně německý průmysl a stavebnictví, naopak služby nadále prokazují odolnost vůči zpomalení. Podle dostupných předstihových indikátorů se ani ve třetím čtvrtletí výrazné zlepšení očekávat nedá. Nadále hrozí riziko, že se navzdory stále nízké nezaměstnanosti ochladí i trh služeb, což by následně mohlo Německo stáhnout hlouběji do pásma recese.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.9.2018
    Zasedání Evropské centrální banky nepřineslo žádné neočekávané změny ve vztahu k měnové politice. Prognóza HDP pro eurozónu byla podle očekávání mírně upravena směrem dolů. Předpověď inflace zůstává nezměněna na 1,7 % pro všechny tři následující roky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.10.2018
    Nečekaná víkendová jednání ohledně Brexitu skončila neúspěchem. Plánovaná pondělní schůzka členských zemí EU byla zrušena a další jednání jsou přerušena. Britská libra reaguje oslabením. Hlavní překážkou jsou i nadále společné hranice mezi Irskem a Velkou Británií, nicméně během neděle se otevřela i nová témata.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.1.2019
    Běžný účet platební bilance v listopadu minulého roku zůstal v přebytku, ve kterém pravděpodobně bude pokračovat i v prosinci. Přebytek byl dán hlavně výrazným saldem bilance zboží a služeb. Naopak negativně působil již tradiční odliv dividend do zahraničí. Podle naší prognózy by přebytek běžného účtu za celý rok 2018 měl dosáhnout 45 mld. Kč. V tomto roce pak přebytek dále poklesne na 30 mld. Kč.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.2.2019
    Německé HDP za poslední čtvrtletí loňského roku zaznamenalo mezičtvrtletní stagnaci. Německu po třetím čtvrtletí, kdy zaznamenalo mezičtvrtletní pokles o 0,2 %, hrozil propad do recese, což výsledky za čtvrté čtvrtletí jen těsně nepotvrdily. Meziročně došlo k růstu německé ekonomiky o 0,6 % (po očištění o pracovní dny).
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.3.2019
    Britský parlament včera ve večerníh hodinách odhlasoval odložení odchodu Spojeného království. V následujícím týdnu bude tedy již potřetí předložen parlamentu návrh smlouvy o brexitu. Krátkodobého prodloužení o tři měsíce bychom se dočkali pouze ve velmi nepravděpodobném případě, když by návrh napotřetí parlamentem prošel. V opačném případě bude Británie žádat o mnohem delší odklad o rok až dva a musela by se tak účastnit květnových voleb do evropského parlamentu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.4.2019
    Jednání mezi USA a Čínou pomalu spějí ke svému konci. Návrh nové smlouvy by měl obsahovat postup pro případ, že by jedna strana smlouvu nedodržela. Znamená to, že sankce by mohly být uvaleny i na USA, s čímž USA souhlasí. Nyní se strany domlouvají už jen na drobnostech a formalitách, stěžejní body smlouvy se tak zdají být finální.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.5.2018
    Podle odhadu německého HDP za první čtvrtletí tamní ekonomika rostla tempem 0,3 % č/č a 2,3 % r/r. Obě hodnoty jsou desetinu pod odhadem trhu. Německá ekonomika tak na počátku roku zvolnila, jak již bylo naznačeno v rétorice ECB. Ve zbytku roku by měla své zpomalení dohnat.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.5.2019
    Saldo běžného účtu platební bilance v březnu dosáhlo 0,2 mld. Kč, což bylo výrazně pod očekáváním. Hlavní podíl na tom měl pokles zahraniční poptávky po českém zboží a naopak rostoucí nákupní apetit Čechů, tažený růstem mezd. Pro letošek očekáváme další pokles kladného salda až k vyrovnanému hospodaření, což by znamenalo zhoršení o zhruba patnáct miliard oproti loňskému roku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.6.2018
    ECB oznámila, že koncem léta dojde ke snížení měsíčního objemu nákupu aktiv z 30 mld. eur na 15 mld. Úplného konce kvantitativního uvolňování se dočkáme až na konci tohoto roku. ECB hodlá zvyšovat sazby až v druhé polovině roku 2019.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.7.2019
    Růst čínského hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí zpomalil o dvě desetinky na 6,2 % a je tak nejpomalejší za posledních téměř třicet let. Naopak dílčí data z čínské ekonomiky přináší více optimizmu. Maloobchodní tržby zaznamenaly v červnu meziroční nárůst o téměř 10 % a průmyslová produkce za totéž období předčila očekávání trhu o více než procentní bod, když vzrostla o 6,3 %. Některé asijské akciové indexy zareagovaly na pozitivní měsíční data připsáním zisků.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.8.2018
    Dnešek bude ve znamení amerických statistik. Empire index ve výrobě za srpen pravděpodobně mírně poklesne druhý měsíc v řadě, což může signalizovat mírnější tempo hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.8.2019
    Český hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém čtvrtletí o 0,6 % mezikvartálně a o 2,7 % meziročně. Tuzemská ekonomika tak stále vykazuje solidní tempo, a to i přes slabý růst v eurozóně a hrozbu recese u našeho hlavního obchodního partnera Německa. Hlavními přispěvateli k růstu produktu byly spotřeba domácností a zahraniční poptávka, naopak došlo k dalšímu poklesu dynamiky investic. V souhrnu za celý rok očekáváme růst HDP o 2,4 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook