Pátek 29. březen 2024 00:12
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

ČNB opět zvyšuje sazby – kde je jejich vrchol?

05.11.2018 16:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Centrální banka podle očekávání minulý týden opět zvýšila své úrokové sazby. Stalo se tak již počtvrté v řadě, popáté v tomto roce a posedmé od konce kurzového závazku v dubnu minulého roku. Dvoutýdenní repo sazba ČNB se tak dostala na úroveň 1,75 %. 

Otázkou tak zůstává, kam až úrokové sazby porostou. Současnou úroveň jsme viděli naposledy v roce 2009, kdy centrální banka snižovala své sazby v reakci na globální hospodářskou krizi. Vrchol předchozího zvyšování sazeb byl na úrovni 3,75 na začátku roku 2008. Od té doby se však situace výrazně změnila. Koncept celé měnové politiky prošel radikální proměnou a odpovědné autority od té doby získaly hned celou sadu nových nástrojů pro ovlivňování cenové a finanční stability. Nová makroobezřetnostní politika tak umožňuje centrální bance zvyšovat úrokové sazby o poznání méně častěji, než kdy jindy v minulosti. Nemusí při přehřívání jednoho sektoru hned zvyšovat sazby a tlumit tak plošně celou ekonomiku.

ČNB ve své nové makroekonomické prognóze počítá s dalším zvýšením úrokových sazeb v prvním čtvrtletí příštího roku a následně až v roce 2020. Tento scénář však ani v horizontu měnové politiky nepočítá s dosažením rovnovážných úrokových sazeb (podle bankovní rady 2,5 – 3,0 % 3M PRIBOR). Tento vývoj je však podmíněn očekávaným silným posílením koruny. Toto očekávání se však centrální bance už několikrát nevyplatilo a bankovní rada musela sazby zvýšit vícekrát, než původně plánovala. Obdobný scénář je podle nás vysoce pravděpodobný i tentokrát. Z minulých chyb se poučila i samotná ČNB a ve svém alternativním scénáři počítá se slabším posílením koruny a rychlejším růstem sazeb. V takovém případě by rovnovážných sazeb mohlo být dosáhnuto už v příštím roce, s čímž počítá i naše prognóza. Právě slabší koruna donutí bankovní radu zvýšit sazby v příštím roce minimálně dvakrát.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB opět mírně posunula odstranění závazku
    Včera zasedala bankovní rada ČNB nad měnovými otázkami. K ruce od svých zaměstnanců dostala novou prognózu a i na základně jejího vyhodnocení rozhodla o jemném posunu načasování pravděpodobného opuštění kurzového závazku. Guvernér ČNB totiž na tiskové konferenci prohlásil, že bankovní rada vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017. Před třemi měsíci totiž z jeho úst zaznělo, že bankovní rada vidí jako pravděpodobné ukončení závazku blíže polovině roku 2017.
  • ČNB opět nezvýšila úrokové sazby a drží je stabilní od června
    Česká národní banka dnes na svém měnověpolitickém zasedání podle očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu beze změny. Výše sazeb se již od loňského června drží na 7 procentech a dosavadní rétorika ČNB sice nenaznačuje, že by se sazby měly v blízké době měnit, ale na druhou stranu již někteří členové rady jejich změnu připouští. Debatu o dalším zvýšení sazeb by mohl způsobit případný výrazný lednový růst jádrové inflace. Právě absence dat o lednové inflaci tak pravděpodobně byla také jedním z argumentů pro současné rozhodnutí bankovní rady.
  • ČNB opět ponechala úrokové sazby beze změny, korunu drží intervence
    Bankovní rada ČNB podle očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu na 7 procentech a potvrdila tak, že v současnosti preferuje především stabilitu sazeb. Trhy toto rozhodnutí sice očekávaly, na druhé straně rostou obavy z toho, že dlouhodobá stabilita tuzemských sazeb může výhledově posilovat tlak na oslabení české měny. Česká národní banka dlouhodobě intervenuje v její prospěch, čímž ji v prostředí rostoucích sazeb v eurozóně brání před výraznějším oslabením. I proto by aktuální rozhodnutí ČNB nemělo mít výrazný vliv na kurz koruny vůči euru.
  • ČNB opět ponechala výši úrokových sazeb beze změny, koruna bude mít tendenci oslabovat
    Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na 7 %. Toto rozhodnutí bylo široce očekávané, především proto, že radní Jan Frait, který byl na minulém zasedání pověstným jazýčkem na vahách případného zvýšení sazeb, dal v minulém týdnu v rozhovoru pro agenturu Bloomberg najevo, že bude pravděpodobně opět hlasovat pro stabilitu sazeb. To však neznamená, že je toto rozhodnutí nejlepší možné. Z mého pohledu měla sice ČNB zvýšit sazby už na podzim, a to minimálně o půl procentního bodu. Zvýšení sazeb na dnešním nebo minulém zasedání by sice nemělo přímý vliv na samotný vývoj inflace, ale minimálně by vyslalo trhům signál, že ČNB je ochotná skutečně revidovat svoji politiku, nikoli pouze deklarovat, že je k tomu v případě potřeby odhodlaná.
  • ČNB opět překvapila, základní sazbu zvyšuje na 3,75 procenta. Vyšší byl základní úrok naposledy před dvaceti lety, hypotéky vyletí k pěti procentům
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním měnověpolitickém zasedání rozhodla zvýšit základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na úroveň 3,75 procenta. Jde o překvapení, i když mírnější než posledně – obecně se čekal růst úroku na 3,25 nebo 3,5 procenta.
  • ČNB opět rázně zakročila proti inflaci
    „Prudké zvyšování úrokových sazeb tlumí náš ekonomický růst. Bohužel hrozí, že dříve, než porazíme inflaci, skončíme ve stagflaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • ČNB opět snížila proticyklickou kapitálovou rezervu
    ČNB dnes oznámila další uvolnění makroobezřetnostních opatření. Hlavní změnou je již druhé letošní snížení proticyklické kapitálové rezervy z aktuálního 1 % na 0,5 %. Tím se tak centrální bankéři snaží podpořit schopnost bank plynule úvěrovat nefinanční podniky a domácnosti. I přesto je ale kapitálová situace domácího bankovní sektoru „robustní“. ČNB je zároveň připravena snížit tuto rezervu až na nulu. Zároveň také zrušila limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu) pro hypoteční úvěry, čímž tak navázala na předchozí zrušení ukazatele DTI (dluh k čistému příjmu). Platným doporučením tak zůstává pouze ukazatel LTV (poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti) na úrovni 90 %. Po řadě uvolnění měnových podmínek tak následuje i další uvolnění makroobezřetnostních opatření, která by měla podpořit úvěrovou aktivitu a pomoci ekonomice v oživení.
  • ČNB opět snižuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy
    Ve Spojených státech bylo v týdnu končícím 13. červnem evidováno cca 1,5 milionu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Publikovaný údaj zklamal, protože tržní odhady počítaly s jeho poklesem pod 1,3 milionu. Počty nových žádostí tak sice pokračovaly v sestupném trendu trvajícím již od dubna, avšak jeho tempo v uplynulém týdnu výrazně přibrzdilo.
  • ČNB opět zamávala trhy
    Koruna si během úterního obchodování zapsala další hluboké ztráty a stala se tak jednoznačně poraženým dne. Kurz CZK/EUR se posunul téměř...
  • ČNB opět zvedla sazby. Měla pro to dobré důvody
    Bankovní rada ČNB na svém posledním zasedání ve starém složení již po několikáté v řadě zvýšila sazby, tentokráte o 1,25% na 7%. Od konce 90. let sazby výš nebyly.
  • ČNB opět zvyšuje sazby. Porostou i úroky na spořících účtech, s inflací si ale neporadí
    Česká národní banka znovu navýšila základní sazbu a i na potřetí rychlejším než obvyklým tempem. Tentokrát centrální banka rozhodla o růstu o 100 bazických bodů na úroveň 3,75 %. Na poslední sérii utahování měnové politiky již některé banky zareagovaly zlepšováním podmínek u spořících účtů, přesto vzhledem k vysoké inflaci v reálném vyjádření drobní střadatelé stále ztrácejí.
  • ČNB opět zvyšuje úrokové sazby, poprvé po jedenácti letech dvakrát po sobě. Hypotéky budou zdražovat rychleji
    Česká národní banka dnes podruhé ze sebou zvýšila základní úrokovou sazbu. K něčemu takovému došlo naposledy před jedenácti lety. Důvodem přísnění měnové politiky je především stále poměrně slabá koruna, která působí jako inflační činitel.
  • ČNB otevře 21. května nové návštěvnické centrum
    Česká národní banka otevře pro veřejnost nové návštěvnické a vzdělávací interaktivní centrum v Praze v ulici Na Příkopě v sobotu 21. května. Dnes o tom na tiskové konferenci informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Centrum vzniklo v rámci rozsáhlé rekonstrukce za zhruba 124 milionů korun, je dosud největším projektem ČNB na podporu finanční a ekonomické gramotnosti a dalším krokem ve větší otevřenosti vůči veřejnosti. Kapacita centra bude zhruba 40.000 osob za rok. Již nyní banka eviduje zaregistrovaných 14.000 zájemců, uvedl guvernér.
  • ČNB oznámila intervence a prudce srazila korunu. Chce ji držet u 27 k euru
    Česká národní banka oznámila devizové intervence směrem oslabení české koruny. Cílem je udržovat kurz poblíž hladiny 2...
  • ČNB: Počet směnárníků proti loňsku klesl o šest procent
    Směnárenskou činnost v červenci v ČR provozovalo 866 směnárníků v 1348 směnárnách, což je o téměř šest procent méně než ve stejném období loni. Tehdy 915 směnárníků provozovalo 1399 směnáren, vyplývá z dat České národní banky. Příčinou nižšího počtu je podle expertů nejspíše pandemie koronaviru, část lidí však také začala využívat on-line směnárny a bezhotovostní platby.
  • ČNB počtvrté v tomto roce zvyšuje své úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla potřetí v řadě a počtvrté v tomto roce zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba byla navýšena na úroveň 1,50 %, lombardní na 2,50 % a diskontní sazba na 0,50 %.
  • ČNB podle očekávání nezměnila sazby
    ČNB dnes trh nepřekvapila a v souladu s jednomyslným očekáváním analytiků ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 7,00 %. Po druhé v řadě tak většina členů bankovní rady hlasovala pro stabilitu. Devizové intervence tisková zpráva nezmiňuje a patrně tak ČNB hodlá v jejich využívání pokračovat tak jako doposavad. To předpokládáme i v naší prognóze, kdy kurz koruny vidíme stabilní v okolí 24,8 EUR/CZK zhruba do poloviny příštího roku, kdy by fundamenty mohly pomoct koruně k postupnému mírnému posilování.
  • ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny
    Centrální banka ani dnes úrokové sazby neměnila. Současné uvolnění měnové politiky je podle ČNB i nadále dostatečné. Hlavním argumentem proti jejímu dalšímu uvolnění je tuzemská inflace, která zůstává nad 3 % a tedy i nad horní hranou tolerančního pásma centrální banky. Návrat k dvouprocentnímu cíli bude přitom pouze pozvolný. K vyšší inflaci přispívá i slabá koruna, která je však nyní pro ČNB spíše výhodou, když přináší dodatečné měnové uvolnění. Nová prognóza ČNB očekává pokles ekonomiky v letošní roce o 7,2 % a její nárůst jen o 1,7 % v roce příštím. Oživení zpět na předkrizové úrovně bude trvat delší dobu a podle ČNB k němu nedojde ani v roce 2022. Prognóza ČNB i tak zahrnuje trojí zvýšení úrokových sazeb v roce 2021, guvernér J. Rusnok však na tiskové konferenci zmínil, že bankovní rada očekává jejich stabilitu po delší dobu. My tak stále počítáme s tím, že měnově politické úrokové sazby setrvají na současné nízké úrovni minimálně do konce příštího roku. Zavedení nekonvenčních nástrojů však neočekáváme.
  • ČNB podle očekávání sazby nezměnila
    Česká národní banka prostřednictvím bankovním rady po dnešním zasedání ponechala základní sazbu na 0,25 %. Na tuto úroveň se dvoutýdenní repo sazba dostala předchozím rychlým snížením o celkem dva procentní body v reakci na koronavirovou pandemii. Česká národní banka tak momentálně evidentně považuje měnové podmínky za dostatečně uvolněné a rozhodla se vyčkávat dalšího vývoje situace. V nedávné době ovšem centrální banka použila některé své jiné regulatorní nástroje, jako například zmírnění limitů pro poskytování hypotečních úvěrů či snížení proticyklické kapitálové rezervy z 1 % na 0,5 %, čímž se snažila uvolnit do ekonomiky dodatečnou likviditu.
  • ČNB podle očekávání znovu zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu
    Česká národní banka (ČNB) v souladu s očekáváními analytiků a finančního trhu dnes znovu zvýšila základní repo sazbu z 0,50 % na 0,75 %. Zvýšena byla opět také lombardní sazba, a to z 1,25 % na 1,75 %, zatímco diskontní sazba setrvává i nadále na 0,05 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader