Úterý 19. březen 2024 11:47
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Index Nasdaq – jeden z nejvíce sledovaných indexů v USA

02.11.2018 15:07  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Index Nasdaq, neboli Nasdaq Composite, je index všech cenných papírů, které se obchodují na americké burze NASDAQ. Spolu s indexem Dow Jones a S&P 500 je třetím nejvíce sledovaným indexem v USA. Vzhledem k tomu, že se na burze NASDAQ obchodují z velké části technologické tituly, je i vývoj ceny indexu Nasdaq Composite silně ovlivněn právě vývojem technologického sektoru.

index nasdaq

 

Nasdaq Composite Index 

Nasdaq Composite (COMP) sleduje vývoj více než 3300 akcií, které jsou obchodovány na burze NASDAQ. Typy cenných papírů, které do indexu spadají, zahrnují běžné akcie amerických firem, americké depozitní certifikáty (ADR), které reprezentují akcie neamerických společností, realitní investiční fondy (REIT) a tracking shares. Index nezahrnuje deriváty, preferované akcie ani ETF.

Široké zaměření indexu je určitou výhodou, nevýhodou je na druhou stranu jeho relativně úzké zaměření. Index v sobě zahrnuje většinou technologické či internetové společnosti, v menší míře jsou zastoupeny finanční, spotřebitelské, biotechnologické a společnosti a společnosti z dalších sektorů.

K polovině roku 2018 bylo rozložení jednotlivých sektorů v Nasdaq Composite následující:

Sektor% zastoupení
Technologie46,40
Spotřebitelské služby20,16
Zdravotnictví10,86
Finančnictví8,59
Průmysl6,32
Spotřební zboží5,49
Ropa a zemní plyn0,71
Telekomunikace0,70
Základní materiály0,47
Utility0,30

 

Vzhledem k tomu, že index obsahuje hlavně společnosti technologického rázu, je zde předpoklad vyšších výnosů, protože tech-heavy firmy typicky poměrně masivně investují do rozvoje a rozmachu a neustálý růst se u nich předpokládá víc, než např. u firem specializujících se na spotřební zboží.

Čtěte také >> 7 nejlepších biotechnologických akcií

Na druhou stranu jsou tyto tituly více spekulativní než ty, které se obchodují na NYSE. I díky tomu je index Nasdaq volatilnější a dravější, než jiné, široce pojaté indexy.

Nasdaq Composite je vážený index a váha se odvíjí od tržní kapitalizace společností. Největší vliv na vývoj ceny indexu mají společnosti, jejichž  tržní kapitalizace (součin hodnoty akcií a jejich počtu) je nejvyšší. Index je kalkulován nepřetržitě v průběhu obchodního dne, ovšem je aktualizován jednou za sekundu. Konečná hodnota je oznámena v 15:16 hod každý obchodní den.

Historie a vývoj indexu Nasdaq Composite

Nasdaq Composite byl spuštěn v roce 1971, v té době obsahoval 50 titulů a jeho počáteční hodnota byla 100 bodů.

Nejvyšší mety dosáhl index dne 10. března 2000 v období první internetové bubliny, kdy uzavřel na ceně 5048,62. Následoval prudký pád až na hodnotu 1108,49. Trvalo dalších třináct let se index znovu dostal k historickým maximům, která překonal dne 18. června 2015, kdy uzavřel na ceně 5143,32.

Čtěte také >> Dow Jones index – 8 zajímavostí k nejznámějšímu indexu světa

Nasdaq 100 Index 

Často je možné se setkat s jiným indexem, než je Nasdaq Composite a tím je Nasdaq 100 (NDX). Vzhledem k tomu, že pod označením „Nasdaq“, lze chápat jednak burzu NASDAQ a pak dva různé burzovní indexy, může to být zpočátku poněkud matoucí.

Index Nasdaq 100 je jednoduše řečeno podmnožinou indexu Nasdaq Composite. Zatímco Nasdaq Composite obsahuje všechny tituly, které se obchodují na burze NASDAQ, Nasdaq 100 z nich vybírá jen 100 těch „nejzajímavějších“.

Nasdaq 100 tak obsahuje akcie sta největších, nefinančních společností, které se obchodují na burze NASDAQ. Váha jednotlivých společností je počítána podobně jako u indexu Nasdaq Composite na základě tržní kapitalizace. Je to ale určitá modifikace, která upravuje horní limity pro ty největší firmy. Index neobsahuje žádné finanční společnosti – ty jsou součástí jiného indexu, které burza NASDAQ nabízí a který se označuje jako Nasdaq Financial 100

Historie a vývoj indexu Nasdaq 100

Index Nasdaq 100  byl spuštěn 31. ledna 1985. V tento den burza NASDAQ představila dva nové indexy, jedním je právě Nasdaq 100 a druhým Nasdaq Financial 100. Burza NASDAQ tyto indexy vytvořila, aby se zviditelnila a vystoupila ze stínu newyorské burzy NYSE. Slibovala si, že k těmto dvěma indexům vytvoří obchodovatelné deriváty (opce a futures) a přitáhne pozornost větších investorů a fondů.

Čtěte také >> Index S&P 500 – jeden z nejdůležitějších indexů v USA

Vývoj ceny Nasdaq 100 víceméně kopíruje vývoj ceny širšího indexu Nasdaq Composite. V roce 2000 při internetové horečce dosáhl nad hodnotu 4700 bodů, aby další dva roky padal a klesl až pod 1000 bodů. Následoval pětiletý růst až na cenu 2239,51 a opět pád tentokrát jen pod 2000. Od té doby index roste.

Cenu 3000 překonal 15. května  2013, na konci roku 2015 byl na ceně 4593,27.

Graf indexu Nasdaq 100

Neamerické společnosti mohly být do indexu zařazeny až v roce 1998 a zároveň museli splnit přísnější kritéria. V roce 2002 byly tyto přísnější standardy uvolněny a naopak byly zpřísněny standardy.

Obchodování Nasdaq 100 a Nasdaq Composite

Jak index Nasdaq 100, tak index Nasdaq Composite je možné obchodovat u LYNX. Obecně se mnohem více obchodují produkty navázané na Nasdaq 100, než na Nasdaq Composite.

Na oba ale existují futures kontrakty, které se obchodují na burze CME.  Na oba existují ETF trhy, ale index Nasdaq 100 je populárnější a existuje tedy více ETF, které opisují jeho cenu. Opce existují pouze na index Nasdaq 100.

Nasdaq futures

Nasdaq 100 futures najdete pod symbolem (NQ) a jedná se o tzv. e-mini futures. Futures kontrakt pro Nasdaq Composite najdete pod symbolem QCN a jde o opět jde o e-mini. Označení e-mini říká, že jde o elektronické mini (malé) trhy. E-mini futures jsou zdaleka nejpopulárnější futures kontrakty na americké akciové indexy jako je S&P 500 a Dow Jones.

Pokud jde o index Nasdaq trh e-mini futures Nasdaq 100 (NQ) se obchoduje mnohem více, než trh E-mini futures Nasdaq Composite (QCN). Budete-li chtít obchodovat futures kontrakty na index Nasdaq, budete chtít pravděpodobně obchodovat právě e-mini futures Nasdaq 100. Tento trh se často obchoduje intradenně. Více o intradenním obchodování futures se můžete dočíst zde.

Před obchodováním futures na index Nasdaq je potřeba pochopit, jak takové futures kontrakty fungují. Jedná se o poměrně rizikové a instrumenty, navíc je trh Nasdaq 100 dost rychlý, a proto je třeba mít se na pozoru.

Čtěte také >>Průvodce obchodováním futures

Opce a opce na futures

Index Nasdaq 100 je možné zobchodovat i přes opce nebo přes opce na futures. Chcete-li zobchodovat opce na index Nasdaq 100, zadáte do platformy symbol NDX a z nabídnutého menu vyberete opce.

V případě, že chcete opce na futures, zadáte do platformy symbol NQ, vyberete příslušnou expiraci a zvolíte Futures Options

ETF na index Nasdaq 100

Nejznámějším ETF, které trackuje vývoj ceny indexu Nasdaq 100 je tzv. „cube“, který najdete pod symbolem QQQ. Bohužel se jedná o americký fond, a současná legislativa EU omezuje obchodování pro neprofesionální investory.

Čtěte také >> Průvodce obchodováním ETF

Pro evropského investora je tu ale možnost vyhledat evropskou variantu pod symbol EQQQ. tento trh lze obchodovat jak v eurech na burze v Německu, tak librách na Londýnské burze cenných papírů.

Zaujala vás možnost investice do akcií z indexu NASDAQ?

Obchodujte na více než 100 burzách po celém světě s kompletní nabídkou všech amerických, ale i německých a dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Investujte do akcií s LYNX
PowerShares QQQ a index Nasdaq 100

Čtěte také

  • YM | Dow Jones futures
  • Jaká ETF obchodovat v Evropě?
  • VIX Index: Vše co je nutné vědět o indexu volatility

The post Index Nasdaq – jeden z nejvíce sledovaných indexů v USA appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Index ISM zpracovatelského průmyslu: silný či ještě silnější?
    Index ISM zpracovatelského průmyslu (09 2014): Očekávání: 58,5 Předchozí: 59,0 Trh očekává pokles indexu a ...
  • Index nákupních manažerů v ČR dál roste
    Pokles aktivity ve výrobním sektoru se opět zmenšil. Index nákupních manažerů v únoru vzrostl na 46,5 bodu z předchozí úrovně 45,2 bodu, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Náš odhad ukazoval mírně výš na 46,9 bodu. Na zvýšení indexu ukazovalo zlepšení obdobných ukazatelů v zemích eurozóny, zejména v sousedním Německu.
  • Index nákupních manažerů ve službách vzrostl
    Index nákupních manažerů ve službách v říjnu vzrostl na 66,7 b. oproti 61,9 b. v září. Trhy očekávaly růst na 62 b.
  • Index nákupních manažerů v průmyslu ISM klesl
    Index nákupních manažerů v průmyslu ISM v prosinci klesl na 58,7 b. oproti 61,1 b. Trhy očekávaly pokles na 60 b.
  • Index nákupních manažerů z Chicaga klesl
    Index nákupních manažerů z Chicaga v listopadu klesl na 61,8 b. oproti 68,4 b. v říjnu. Trhy očekávaly mírnější pokles na 67 b.
  • Index nákupních manažerů z Chicaga klesl
    Index nákupních manažerů z Chicaga v lednu klesl na 46 b. oproti revidovaným 47,2 b. v prosinci. Trhy naopak očekávaly růst na 48 b.
  • Index nákupních manažerů z Chicaga stoupl
    Index nákupních manažerů z Chicaga v srpnu stoupl na 48,7 b. oproti 42,8 b. v červenci. Trhy očekávaly růst na 44,2 b.
  • Index nákupních manažerů z Chicaga vzrostl
    Index nákupních manažerů z Chicaga v dubnu vzrostl na 48,6 b. oproti 43,8 b. v březnu. Trhy očekávaly pokles na 43,6 b.
  • Index nákupních manažerů z Chicaga vzrostl
    Index nákupních manažerů z Chicaga v červnu vzrostl na 41,5 b. oproti 40,4 b. v květnu. Trhy očekávaly růst na 43,8 b.
  • Index nákupních manažerů z Chicaga vzrostl
    Index nákupních manažerů z Chicaga v lednu vzrostl na 65,2 b. oproti revidovaným 64,3 b. v prosinci. Trhy naopak očekávaly pokles na 61,8 b.
  • Index Nasdaq překonal svá lednová maxima
    „Index Nasdaq se dostal již nad svá maxima z letošního ledna. Index Russell 2000 tato maxima nyní atakuje. Nejznámější index S&P 500 překonal zatím pouze maxima z února. Užší index 30 titulů Dow Jones zatím obchoduje spíše opatrně a na přiblížení nedávným vrcholům zatím vyčkává. Index Nasdaq od začátku roku za necelé tři měsíce posílil již o bezmála 12 procent, ” říká Martin Vlček, hlavní makléř BH Securities.
  • Index Nasdaq – Vše co musíte vědět o US technologickém indexu
    Index Nasdaq, neboli Nasdaq Composite, je index všech cenných papírů, které se obchodují na americké burze NASDAQ. Spolu s indexem Dow Jones a S&P 500 je třetím nejvíce sledovaným indexem v USA. Vzhledem k tomu, že se na burze NASDAQ obchodují z velké části technologické tituly, je i vývoj ceny indexu Nasdaq Composite silně ovlivněn právě vývojem technologického sektoru.
  • Index NASDAQ 100 začal propadat ze svého maxima
    Americký akciový index NASDAQ 100 změnil směr směrem dolů poté, co minulý týden dosáhl rekordní hodnoty 17 666 poblíž linie odporu z poloviny listopadu. Navzdory pondělnímu pokusu o oživení se cena zastavila mírně pod vrcholem 2024, což zvyšuje obavy, že lednová rally dosáhla vrcholu. Na 4hodinovém grafu je pravděpodobné pokračování směrem dolů, jelikož 50-periodový exponenciální klouzavý průměr (EMA) odmítl růst nad úroveň 17 345 bodů.
  • Index německé akciové burzy DAX odskočil po dosažení minimálních hladin.
    Ve středu můžeme pozorovat technický odskok německého indexu DAX, růst činí kolem 1%. Před tím index DAX klesl do úrov...
  • Index německé akciové burzy DAX odskočil po dosažení minimálních hladin.
    Ve středu můžeme pozorovat technický odskok německého indexu DAX, růst činí kolem 1%. Před tím index DAX klesl do úrov...
  • Index německých akcií DAX se vrátil nad 13.000 bodů
    Hlavní index německých akcií DAX se dnes poprvé od začátku února vrátil nad hranici 13.000 bodů. Připsal si 0,62 procenta a obchodování uzavřel na 13.022.87 bodu. K růstu indexu velkou měrou přispěly akcie průmyslového koncernu Siemens, jejichž cena se zvýšila o více než procento.
  • Index Nikkei 225 tlačí Asii výše, daří se Sony a Toshiba ...
    Asijské burzy v předposlední obchodní den tohoto týdne obchodují povětšinou výše, tlačené vzhůru zejména trhem v Tokiu...
  • INDEX: Nový rok začal s půlprocentním poklesem úroků u bezúčelových úvěrů
    Úrokové sazby úvěrů na cokoliv v lednu mírně klesaly. Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů se zastavil na hodnotě 8,31 procenta. Oproti poslednímu měsíci v roce 2023 je to pokles o 0,53 procentního bodu. Začátek roku bývá pro mnohé domácnosti, které si v listopadu či prosinci sjednaly spotřebitelský úvěr na pokrytí vyšších nákladů spojených s Vánocemi, také začátkem mnohdy několikaletého splácení této půjčky. V případě zatížení více úvěry doporučují odborníci zvážit konsolidaci všech půjček do jedné. Důvodem je optimalizace výdajů domácnosti.
  • Index PMI hlásí expanzi výroby a zlepšení poptávky
    Index nákupních manažerů z českého zpracovatelského sektoru v listopadu vzrostl více, než se předpokládalo, když dosáhl na 57,1 bodů oproti očekávaným 55,5 bodů. V říjnu se index nacházel na 55,1, kam spadl z úrovně 58 bodů.
  • Index PMI hlásí pokles aktivity v průmyslu
    Březnová edice indexu nákupních manažerů z českého zpracovatelského sektoru ukazuje, že průmyslová výroba v březnu ztratila tempo a mírně poklesla. Hodnota indexu se sice udržela nad 50 bodovou hranicí, ale stejně jako jsme viděli během pandemie, důvodem je metodika PMI indexů. Protahování dodacích lhůt nebo hromadění zásob je totiž v konstrukci indexu vnímáno jako signál zlepšujících se podmínek. Ve skutečnosti ale odráží negativní dopad války nejen na český průmysl.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader