Úterý 19. březen 2024 10:53
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Google nenaplnil očekávání investorů

29.10.2018 16:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Alphabet, který je mateřskou společností Googlu, reportoval kvartální výsledky. Na povrchu vypadají zcela nevinně a relativně dobře. Tržby meziročně rostly o 22 procent a zaostaly za odhady analytiků jen o jeden procentní bod. Zisk na akcii byl dokonce výrazně vyšší, než trhy očekávaly. Co se tedy investorům nelíbilo, že potrestali Alphabet pádem akcií o 5 procent?

V prvé řadě je důležité zmínit, že americké firmy musí kvůli změnám účetních pravidel povinně do svých výsledků zahrnovat zisky nebo ztráty z držených cenných papírů a dalších investic. Celkové zisky společností tedy přestávají odrážet skutečnou výkonnost vlastních byznysů a jsou ovlivněny výkonem investic, které nemusí mít s hlavním předmětem podnikání nic společného. Kdybychom u Alphabetu odečetli zisk z investic, tak by čistý zisk společnosti předčil očekávání analytiků. To však v záplavě dat trochu zaniklo. Investoři nelibě nesli nesplnění všech cílů v oblasti tržeb, což jde na vrub negativnímu vlivu měnových kurzů, které byly ovlivněny silným dolarem.

Investory taktéž zneklidnila nákladová stránka byznysu. Provozní zisk vzrostl jen minimálně, protože Alphabet více investoval do rozvojových aktivit. Z některých těchto investic se sice v budoucnu může vyklubat nový zdroj příjmů, nicméně v krátkodobém pohledu jde o dodatečné náklady, které snižují provozní zisk. Přílišné zaměření na rozvojové aktivity investoři trestali již v minulosti. Klidu navíc nepomáhá ani fakt, že firma neposkytuje dostatečný rozklad nákladů, tak aby bylo zřejmé, kam dodatečné investice plynou. Víme jen, že jde o dlouhodobé investiční výdaje, které celkově vzrostly o polovinu. V rámci operativních nákladů nejvíce vzrostly výdaje na R&D, tedy mzdy vývojářů. Zvyšovaly se i výdaje na produktové manažery a IT pracovníky, a to zejména v oblasti cloudu.

Další obavy investorů vzbudila položka nákladů na získávání obsahu. Ty Alphabet vynakládá na obdržení životodárných impresí a kliků, ze kterých následně prostřednictvím zobrazování reklamy profituje. Podíl těchto nákladů na příjmech z reklamy zůstal stejný, a to 23 procent. V detailnějším pohledu však dochází k navýšení nákladů na obsah v rámci Youtube a také na spolupráci s Applem. Alphabet platí Applu za přednostní výběr vyhledávače Google u uživatelů systému iOS. Apple tedy v tomto konkrétním souboji o cenovou vyjednávací moc získává navrch a od Alphabetu inkasuje 12 miliard dolarů. Pro zajímavost můžeme říct, že toto číslo představuje zhruba čtvrtinu celoročního čistého zisku Applu. Lze přitom předpokládat, že Apple s těmito příjmy nemá prakticky žádné výdaje.

Štěpán Křeček
Hlavní ekonom BHS

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Google akcie zažívají dlouhodobý růst. Přispějí problémy v Jižní Koreji k cenové korekci?
    V dnešní analýze se zaměříme na Google akcie (Alphabet). Opět se tak vracíme k technologickému odvětví. Spol...
  • Google akcie zažívají dlouhodobý růst. Přispějou problémy v Jižní Koreji k cenové korekci?
    V dnešní analýze se zaměříme na Google akcie (Alphabet). Opět se tak vracíme k technologickému odvětví. Společnost Google má velmi dobrá hospodářská čísla, ale momentálně čelí i různým překážkám. Ne jenom Spojené státy, ale i Jižní Korea se snaží bojovat se zneužíváním dominantního postavení na trhu. Jedním z hlavních cílů je právě i Google.
  • Google, Amazon a další budou dodržovat přísnější pravidla pro obsah, rozhodla EK
    Velké internetové firmy jako Google, Facebook, Amazon, Apple či Alibaba budou od srpna muset dodržovat přísnější pravidla ochrany práv a potřeb uživatelů. Evropská komise dnes stanovila seznam 19 "velmi velkých internetových platforem", na něž se budou vztahovat zvláštní podmínky v rámci loni schváleného aktu o digitálních službách (DSA). Společnosti ze seznamu budou muset více dbát na soukromí uživatelů či důsledněji postupovat proti nelegálnímu obsahu či dezinformacím.
  • Google a Microsoft získávají, je čas na Meta Platforms
    Tento týden je plný zpráv o výsledcích amerických technologických gigantů. Ubrání se AAA společnosti (Amazon, Alphabet, Apple) prvním náznakům ekonomického zpomalení nebo jejich výsledky potvrdí to, co se na trzích již delší dobu zmiňuje?
  • Google a nový personalizovaný „feed“ ve vyhledávači
    Ve středu Google oznámil důkladnou údržbu své aplikace pro vyhledávání do mobilu a začlenění personalizovaného feedu linků o zájmech, cestování, sportech a dalších tématech. Tento krok posune společnost do těsnější kompetice se sociálními sítěmi jako je Facebook.
  • Google čelí v USA obvinění, že jeho neaktualizované mapy způsobily smrt řidiče
    Americká internetová společnost Google čelí žalobě kvůli smrti muže, který se svým vozem sjel ze zříceného mostu a utopil se. Mužova rodina tvrdí, že úmrtí bylo důsledkem toho, že Google neaktualizoval své mapy. Informoval o tom dnes server BBC.
  • Google Embraces AI for Enhanced Content Creation and Quality
    In the ever-evolving world of advanced technology, where Artificial Intelligence (AI) surpasses human capabilities, Google’s recent update has unveiled a preference for AI in the realm of content creation. Google, recognizing the importance of AI, is shifting its stance on human intelligence, emphasizing the importance of content quality over its method of creation.
  • Google integruje generativní umělou inteligenci do vyhledávání
    Společnost Google ze skupiny Alphabet integruje generativní umělou inteligenci do vyhledávání a dalších klíčových produktů. Na vývojářské konferenci Google I/O 2023 to dnes řekl šéf firmy Sundar Pichai. Firma doufá, že se jí podaří vyvolat u zákazníků stejné nadšení, jaké v posledních měsících vzbudilo včlenění umělé inteligence do konkurenčního vyhledávače Bing od společnosti Microsoft, připomíná agentura Reuters. Google svého chatovacího robota Bard zpřístupní ve 180 zemích. Skupina dále představila nové produkty jako ohebný telefon Pixel Fold, údajně nejtenčí na trhu.
  • Google má vynikající výsledky. Internet si mezi sebou rozdělí Čína a USA.
    Čtvrtletní výsledky společnosti Alphabet, majitele Googlu jsou nad očekávání dobré. Investory však znepokojil nadměrný nárůst nákladů. Akcie zareagovaly poklesem.
  • Google musí zaplatit 4 miliardy EUR, akcie General Electric dále padají
    Uplynulý týden na trzích plynul v prázdninovém módu. US Indexy sice malinko zneklidnila obvykle silná prohlášení Donalda Trumpa, to ovšem již patří ke koloritu našeho makro přehledu, proto tím pravděpodobně nebudete překvapeni. Zaměříme se proto na jednotlivé společnosti.
  • Google Play a krádež kryptoměn
    V Google Play se objevilo mnoho zavirovaných aplikací. Podvodné aplikace na Google Play se snažily krást kryptoměny. Jedna z nich zneužívá název hardwarové peněženky známé jako Trezor.
  • Google pod tlakem 📉 100 miliard dolarů kapitalizace Alphabetu vymazáno kvůli chybě AI
    Investoři dnes pokračovali v intenzivním výprodeji akcií společnosti Alphabet (GOOGL.US) po včerejší chybě chatbota s umělou inteligencí Bard (laMDA), konkurenta ChatGPT (GPT-3). To ukazuje, jak velkou pozornost umělá inteligence a vše, co s ní souvisí, v poslední době přitahuje:
  • Google pracuje na smart screen soupeři pro Echo Show od Amazonu
    Z více zdrojů přichází informace, že Google pracuje na table top smart screenu pro video volání, který bude soupeřem pro Echo Show od Amazonu. Zařízení by mohlo pomoci společnosti udržet tempo v závodě o domácí smart trh poté, co Amazon odhalil nová Echa a Facebook pokračuje v práci na video calling screenu s názvem “Aloha”.
  • Google přestal ve své službě News zobrazovat weby ruských státních médií
    Americká internetová společnost Google přestala ve své službě Google News (Zprávy Google) zobrazovat weby médií financované ruským státem. Platí to mimo jiné pro televizi RT, zpravodajský server Sputnik nebo pro tiskovou agenturu TASS. Nějaký čas ale potrvá, než se změna plně projeví ve všech zemích a systémech, sdělila dnes ČTK česká pobočka Googlu.
  • Google přidává funkci odpočítávání sloučení Etherea, o které raketově roste celosvětový zájem
    Prohlížeč Google přidal funkci odpočítávání pro nadcházející sloučení Etherea, protože globální zájem o upgrade přední platformy pro chytré smlouvy prudce vzrostl.
  • Google's Bard - AI konkurent ChatGPT! 🤖
    Společnost Alphabet (GOOGL.US) včera vydala aktualizaci svého bezplatného nástroje pro generativní umělou inteligenci s názvem Bard, který je vlastně přímým konkurentem nástroje ChatGPT. Bard nabízí oproti ChatGPT několik výhod, včetně:
  • Google testuje novou technologii podobnou Snapchatu
    Google vytváří novou technologii, kterou mohou mediální společnosti využít pro tvorbu příběhů podobných těm na platformě „Discover“ od Snapchatu. Projekt pojmenovaný „Stamp“ je v raných fázích testování s vydavateli, řekla osoba seznámena s tímto projektem pod podmínkou anonymity.
  • „Google vs. Huawei“. A evropské země zavádějí digitální daň
    Trumpova administrativa vytahuje kanón. Na Čínu udeřila dalšími cly. Chystá se brzy zatížit cly celý čínský dovoz. A zejména: „jde po krku“ konkrétním čínským firmám, zejména Huawei. Firmám, které Washington nazře jakožto bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy, bude napříště upřena možnost Americe své zboží prodávat. To zaprvé. Zadruhé, Trump dává zmíněnou Huawei na černou listinu. To v praxi značí, že firma nebude moci od amerických společností nakupovat klíčové komponenty svých výrobků. První už ruší své dodávky a podporu Huaweii, ať jde o dodavatele čipů typu Qulacommu nebo dodavatele softwaru typu Googlu.
  • Google začal mazat neaktivní uživatelské účty
    Internetová firma Google začala kvůli bezpečnosti rušit neaktivní uživatelské účty, tedy ty, ke kterým se nikdo nejméně dva roky nepřipojil. Plánované mazání se týká pouze osobních účtů a nedotkne se účtů s aktivním YouTube kanálem, s existujícím peněžním kreditem nebo vlastníků aplikace v obchodě GooglePlay. Uživatelé s neaktivními účty dostanou před samotným smazáním upozornění na e-mail i na záložní e-mailovou adresu pro obnovení. Vyplývá to z informací, které Google poskytl ČTK. Kolik účtů bude v Česku zrušeno, nedokáže firma podle mluvčí Alžběty Houzarové říci.
  • Google zakáže inzerci na kryptoměny
    Každou sekundu se zablokuje 100 reklam. Internetové společnosti přiostřují boj s podvodnou inzercí. Google odstranil každou sekundu asi sto škodlivé a klamavé reklamy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Fintokei SwiftTrader