Úterý 19. březen 2024 07:42
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Výsledky firem jsou ovlivněny cly, inflací a silným dolarem

26.10.2018 10:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výsledková sezóna je v plném proudu. Tento a příští týden bude reportovat většina firem. Co nám jejich výsledky prozrazují o stavu globální ekonomiky a jejím dalším vývoji?

Začátkem týdne reportovala kvartální hospodářské výsledky celá řada globálních společností. Mezi nimi je průmyslový gigant Catepillar nebo firma 3M. Investory výsledky těchto dvou celků jednoznačně zklamaly. Ceny akcií reagovaly poklesem až o 7 procent zejména v reakci na informace, jež tyto společnosti poskytly ohledně svého dalšího výhledu. Firmy z indexu S&P 500 celkově očekávají rekordní čisté ziskové marže na úrovni kolem 11,6 procenta, což je blízko rekordu 11,8 procenta z předchozího kvartálu. Tato čísla jsou nejlepší od roku 2008 a jedny z nejvyšších za více než stoletou historii amerických akciových trhů. Proč jsou tedy investoři z výhledu zmiňovaných firem tak vyděšeni?

Catepillar zmiňuje, že poptávka po zboží a službách společnosti zatím zůstává silná a firma neeviduje známky polevování na straně poptávky. Jako problém společnost vidí vyšší náklady na materiál, dopravu a cla. Roste tedy nákladová inflace a obchodní bariéry, což musí firma s obtížemi promítat do koncových cen. To může vést k menší ochotě zákazníků za vyšší ceny nakupovat. Současná situace (silná poptávka, rostoucí vstupní náklady) je typická pro pozdní fázi ekonomického cyklu a potvrzuje obavy řady ekonomů, že se světová ekonomika velmi pravděpodobně nachází na vrcholu tempa svého růstu.

A co odhalily výsledky konglomerátu 3M? Firma má problém zvýšit tržby. Ty sice rostly v divizi dopravních a grafických řešení, klesaly však ve všech ostatních segmentech. Stagnovaly v oblasti průmyslových řešení. Firma navíc ve zhoršeném výhledu zrcadlí negativní dopad posilování amerického dolaru. Silnější kurz domácí měny se přitom stává častým faktorem, který americké společnosti ve výsledcích zmiňují jako překážku.

Negativní výhledy však nejsou plošným jevem. Například společnost McDonald’s dodala solidní čísla a cena akcií reagovala šestiprocentním růstem. Podobně pozitivně reagovala na výsledky i cena akcií telekomunikačního a mediálního giganta Verizon. Zdá se, že trendem této výsledkové sezóny jsou zhoršené výhledy cyklických a průmyslových firem. Oproti tomu defenzivní sektory a oblast spotřebního zboží jsou zasaženy méně.

Po „nudném“ roce 2017, kdy bylo velmi málo sektorů a akcií, které zažily velké poklesy ze svých cenových maxim, jsme letos svědky silných poklesů cen nejen u jednotlivých akcií, ale i u celých sektorů. Příkladem je stavebnictví, automobilový průmysl a vybrané segmenty technologického sektoru. Je třeba říci, že výjimkou nebyly ani některé defenzivní společnosti, které měly jedinou vadu na kráse – obchodovaly se za velmi vysoké násobky zisků, což vedlo k poklesu jejich atraktivity za situace, kdy rostou úrokové sazby. Investoři nyní požadují vyšší výnos, a proto ceny akcií musí zákonitě dolů. Příkladem mohou být společnosti Kraft Heinz, AT&T nebo Kimberly-Clark. Výrazný poklesy cen sektorů i akcií o hodnoty vyšší než 20 procent vytváří první zajímavé příležitosti pro aktivní investory s delším investičním horizontem a s ochotou přestát krátkodobé ztráty.

Štěpán Křeček
Hlavní ekonom BHS

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výsledky Coca Coly nad očekáváním Wall Street 📈
    Coca Cola (KO.US) dnes předložila finanční report, který opět pozitivně překvapila analytiky. Společnost zvýšila svůj roční odhad růstu. Akcie si před otevřením burzy připsaly 3 %:
  • Výsledky českého stavebnictví zůstávají slabé
    Stavební produkce byla v ČR v září meziměsíčně nižší o 0,2 % po srpnovém růstu o 2 %. V meziročním srovnání byla produkce vyšší o 1,7 %, jde však spíše o vliv nízké srovnávací základny. Oproti předpandemickému únoru 2020 byl výkon stavebnictví stále nižší, a to o výrazných 3,4 %.
  • Výsledky ČEZ dnes investory příliš nepotěšily
    Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování v zelených číslech. Tamní investoři věnují pozornost dnes zahájenému dvoudennímu zasedání americké centrální banky. Neočekáváme, že by mělo dojít ke změně měnové politiky. Index Dow Jones roste o 0,5 %, S&P 500 posiluje o 0,3 % a technologický Nasdaq si připisuje 0,4 % hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří naprosté většině sektorů. Nejlépe jsou na tom výrobci luxusního zboží se ziskem 1,1 %. Opakem je pak síťové odvětví se ztrátou 0,7 %.
  • Výsledky ČEZ nepřekvapily, trhy reagují vlažně, uvedli analytici
    Výsledky energetické společnosti ČEZ za loňský rok, které byly dnes zveřejněny, nepřekvapily, trhy na oznámení reagují vlažně. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Výhled na letošní rok vnímají spíše negativně, a to především kvůli očekávanému poklesu provozního zisku EBITDA i čistého zisku, očištěného o mimořádné vlivy.
  • Výsledky ČEZu jsou na pomyslném dnu. Zisky v roce 2019 porostou
    „Dlouho očekávaný pád na dno nastal v roce 2018. Nyní by se výsledky společnosti ČEZ měly začít zlepšovat. Nahrává tomu situace na evropském energetickém trhu, která vede k růstu ceny elektřiny,“ říká vedoucí obchodního oddělení BHS Tomáš Matuška.
  • Výsledky, data i dozvuky Fedu. Akciové trhy nedrží společný směr, výnosy klesají
    Dnešní obchodování na hlavních trzích bylo ještě ovlivněno včerejším zasedáním Fedu, ale reakce už není tak výrazná. Výsledek jednání byl holubičí a nahrál tak akciím i dluhopisům, zatímco vedle toho dolehl na dolar.
  • Výsledky dnešního jednání bankovní rady ČNB
    „Dnešní rozhodnutí ČNB se dalo očekávat. Bankovní rada se přiklonila více ke své stabilizační roli a zachovává tak do konce roku sazby na dlouhodobé úrovni. Momentálně trápí centrální banku stále vysoká inflace, ale zároveň i obava z případné recese a poklesu ekonomiky. Ponechání úrokových sazeb na sedmi procentech povede ale podle její nové predikce už v příštím roce ke snížení inflace k jednociferným hodnotám. Osobně se přikláním spíše k příznivcům dnešního rozhodnutí, navýšení sazeb by totiž v současné době speciálně v podnikové sféře nadělo mnohem více škody než užitku,“
  • Výsledky eurovoleb z hlediska trhů: žádné zemětřesení se nekoná, největším překvapením je úspěch stran zelených
    Výsledky voleb do europarlamentu vysílají z hlediska trhů jasný signál: žádné zemětřesení se nekoná. Euro dokonce v tuto chvíli vůči dolaru během oznamování předběžných výsledků posilovalo, za poslední tři obchodní dny je nahoře o 0,2 procenta. Nenaplnil scénář zlomového triumfu antisystémových stran. Takový scénář by byl z hlediska trhů zvláště nepříznivý, neboť výraznější posílení antisystémových stran by zvýšilo pravděpodobnost drolení Evropské unie či eurozóny. Drolení Unie by vedlo k závažné nejistotě ohledně budoucího politického a ekonomického uspořádání převážné části Evropy, která by ochromila investice podniků, a snížila tak konkurenceschopnost evropských zemí v globálních pohledu.
  • Výsledky Exxon Mobil and Chevron prekonali očakávania
    Ropní giganti Chevron (CVX.US) a Exxon Mobil (XOM.US) dnes predstavili vynikajúce výsledky za tretí štvrťrok roka. Výsledky prekonali už aj tak veľmi optimistické očakávania analytikov. Akcie oboch spoločností vzrástli o takmer 3 % v premarkete sa na historické maximá:
  • Výsledky FAANG předčily očekávání. Poroste cena akcie Amazon i nadále?
    Dnešní technickoua fundamentální analýzu na vybrané akcie pojmeme trochu jinak. Vzhledem k tomu, že máme výsledkovou sezonu, přiblížíme si, jak se dařilo společnostem FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), protože na výsledky těchto společností mnozí netrpělivě čekali.
  • Výsledky firem pomohly americkým akciím umazat část říjnových ztrát
    Americký akciový index včera posílil o 1,1 % a umazal tak část celkových říjnových ztrát. Ty dosáhly bezmála sedm procent a jedná se tak o nejhorší měsíc v průběhu celého dosavadního býčího trendu. Včera indexu nejvíce pomohly akcie Amazon.com, které přidaly 4,4 %. Facebook si po hospodářských výsledcích polepšil o 3,9 %. Nejvyšším růstem se však pyšnily akcie pivovaru Molson Coors, které v reakci na oznámená čísla vylétly o 10 %. Jinak se ale defenzivním akciím příliš nedařilo, když hlavní sektor spotřebního zboží, v rámci kterého jsou akcie pivovaru zařazeny, přišel o 0,9 %. Ještě hůře dopadli realitní developeři (-1,4 %) a utility (-1,2 %).
  • Výsledky firem pozitivně překvapují, ale to trhům k růstu nestačí
    Americké akciové trhy zahájily týden poklesem. Důvodem může být možná nervozita z budoucích obchodních jednání mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Její zástupci dnes odhlasovali, že EU může vstoupit do obchodních jednání se Spojenými státy. Trhům nepomáhají ani pozitivní hospodářské výsledky společností, když například Citigroup předčila odhady ziskovosti o více jak 11 % a dosáhla čistého zisku za první kvartál ve výši 4,71 mld. USD. Výsledkem nervozity na trzích je, že index Dow Jones ztrácí 0,1 %, S&P 500 klesá také o 0,1 % a Nasdaq přichází o 0,2 %. V rámci indexu S&P 500 se nejhůře vede realitním developerům (-0,7 %).
  • Výsledky firem snižují obavy z americké recese
    Akciovým burzám se v průběhu středeční seance daří. Evropský index Stoxx 600 za podpory všech sektorů roste o 1,2 %. Americký S&P 500 rovněž do dnešního obchodování vstoupil se slušnými zisky, když aktuálně přidává 0,9 %. I zde se daří všem hlavním odvětvím. Optimismus na trzích mohly podpořit i výsledky amerických obchodních řetězců Target a Lowe’s, které překonaly očekávání. Ty tak snižují obavy z recese v USA a naopak ukazují na silnou spotřebitelskou poptávku.
  • Výsledky General Motors a UPS překonaly odhady Wall Street 📈
    Úspěšnou čtvrtletní zprávu společnosti Coca Cola doplnily výsledky General Motors (GM.US) a UPS (UPS.US), které překonaly očekávání Wall Street.
  • Výsledky hlasování o Brexitu - Libra raketově vzrostla po zdrcující porážce Mayové
    V úterý 15. ledna členové britského parlamentu hlasovali proti Therese Mayové a její Brexit dohodě a to většinově - 230 hlasů. Od 432 do 202 hlasů je největší porážka britského předsedy nebo předsedkyně vlády v historii země.
  • Výsledky hospodaření Taiwan Semiconductor Manufacturing Co
    ‚‚Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), největší smluvní výrobce čipů na světě, oznámila lepší než očekávané výsledky za 1. čtvrtletí, a to navzdory slabší spotřebitelské poptávce. Společnost dosáhla 3,6% nárůstu tržeb na 508,63 miliardy tchajwanských dolarů (16,7 miliardy USD) a čistý zisk se rovněž zvýšil o 2,1 % na 206,99 miliardy tchajwanských dolarů (6,6 miliardy USD).
  • Výsledky i data pomáhají akciím, dolar se lehce zvedá. Večer nás čeká Fed
    Nová makrodata můžeme hodnotit celkem pozitivně, a to hlavně díky reportu ADP. Ten ukázal, že americké firmy tvoří nová pracovní místa stále velmi slušným tempem, a dodal pozitivní indikaci před oficiálními vládními daty plánovanými na pátek. Slabší byla naproti tomu čísla z amerického realitního trhu, která ovšem nejsou tolik sledovaná. Mírně nižší pak byla i předběžná německá inflace.
  • Výsledky inflace pomohly libře, její růst je ale omezený
    Britská inflace dnes příjemně překvapila, když důležitých oblastech dokázala překonat očekávání. Po roce, kdy se pohyb...
  • Výsledky innogy válcuje teplé počasí
    Výsledky společnosti innogy v České republice ovlivňuje negativně teplé počasí. Zisk této energetické skupiny klesl na 9 miliard korun.
  • Výsledky japonského průzkumu Tankan vypadají překvapivě optimisticky
    V první den nového měsíce zveřejnilo Japonsko výsledky svého průzkumu Tankan.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI