Úterý 19. březen 2024 10:23
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex krypto ebook

Společnost General Electric vyrobila nadzvukový motor

25.10.2018 08:47  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společnost General Electric je známá především díky bankovní divizi. Nyní oznámila dokončení vývoje motoru určeného pro komerční nadzvukový letoun Aerion Supersonic AS2. Ten má začít pravidelně létat v roce 2025.

Letadla zatím nezrychlují, jen se zvětšují, jsou pohodlnější a doletí dál. Letecká divize General Electric chce letadla zase zrychlovat. Motor nazvaný Affinity v překladu přitažlivost budou používat letadla Aerion Supersonic AS2 vyvíjená startupem amerického miliardáře Roberta Basse, který chce vrátit nadzvuková letadla do komerčního provozu už víc než 10 let.

Nadzvukově pouze nad vodou

V plánech má letoun AS2 místo pro 12 pasažérů a bude je přepravovat rychlostí asi 1715 km/h, pokud zrovna poletí nad mořem, jinak bude pomalejší. Většina států nadzvukový let nad pevninou povoluje pouze vojenským letounům. Opatření státy zavedly právě kvůli aerodynamickému třesku. Jde o jev, který se objeví při překonání rychlosti zvuku. Letadlo v této situaci před sebou tlačí vzduch a zvukové vlny. Protože se pohybuje rychleji než ony, tak je takzvaně protrhne.

Překonání rychlosti zvuku

Takto vzniklý zvuk se dá přirovnat k hlasitému výstřelu či menší explozi. Je to nepříjemné a za určitých podmínek mohou být způsobeny i hmotné škody, jako rozbitá okna. Právě AS2 bude nad pevninou zpomalovat pod hranici 1 mach, a proto nebude vyžadovat výjimku ze současné legislativy. Zvukové regulace byly v minulosti hlavní překážkou návratu ke komerčnímu nadzvukovému letectví.

Jak se vyhnout chybám Concordu

Kromě potíží s regulacemi je zde i proslulá havárie letounu Concorde na letišti Charlese de Gaulla a vysoká cena nadzvukového létaní. Letenka v Concordu v roce 2000 stála asi 10 000 dolarů, v tehdejším přepočtu 350 000 korun. Nadzvukové motory spotřebují na stejné trase 3x až 4x více paliva než konvenční letouny a zvyšují i ekologickou stopu letu. AS2 má být o 20 až 50 % ekologicky úspornější než jsou současná konvenční letadla. Půjde o luxusní letadlo. Záleží i na tom, jak bude letoun hlučný. To se dozvíme za 2 roky, kdy proběhnou první testovací lety.

Klíčová slova: Trader | Regulace | Cena | ROCE | General Electric | I-Trader |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Společnost EXCHANGE s.r.o získala povolení k činnosti platební instituce
    Jako platební instituce vyhověla společnost EXCHANGE s.r.o. všem náročným požadavkům daných zákonem o platebním styku a může tak bez přerušení navázat na svou dosavadní činnost devizového obchodníka. Tisíce spokojených zákazníků tak mohou využívat platební služby s vědomím, že je s jejich prostředky dobře a zodpovědně nakládáno.
  • Společnost EXCHANGE s.r.o získala povolení k činnosti platební instituce
    Dne 13. dubna získala jako jeden z prvních bývalých devizových obchodníků Povolení ČNB k činnosti platební instituce, bez kterého není možné od 1. května 2011 nabízet služby bezhotovostního obchodování s cizí měnou. Splněním náročných podmínek transformace na platební instituci společnost nejenže potvrdila důvěru vloženou klienty v kvalitní a ověřené služby devizového obchodování, ale také upevnila své postavení významného poskytovatele bezhotovostních obchodů s cizí měnou.
  • Společnost Facebook se přejmenuje na Meta, problémy podle kritiků zůstanou
    Společnost Facebook se přejmenuje na Meta, oznámil dnes na konferenci šéf podniku Mark Zuckerberg. Nové jméno, jež bude zastřešovat služby jako Facebook či Instagram, odkazuje na takzvané metaverzum, tedy internetový svět, který společnost buduje. Firma změní i logo, kterým napříště bude modrý symbol nekonečna. Výběr řeckého slova "meta", které může znamenat například "mimo", nebo "za", má podle Zuckerberga demonstrovat, že "je vždy možné vybudovat něco dalšího". Kritici společnosti mají za to, se jedná o zastírací manévr, který firmu problémů nezbaví.
  • Společnost Fidelity International posiluje své závazky v boji proti postupnému mizení přírody a vydává plán ochrany přírody
    Podle světového ekonomického fóra je ubývání přírody jedním z nejzávažnějších rizik, kterým bude lidstvo v příštím desetiletí čelit, a je považováno za významné systematické riziko. Řešení tohoto problému je proto v rámci strategie udržitelnosti jednou z hlavních priorit společnosti Fidelity International („Fidelity“). V souladu s ambicemi v oblasti udržitelnosti společnost Fidelity učinila další krok ve svém závazku řešit ubývání přírody, když zveřejnila svůj plán ochrany přírody v dokumentu Nature Roadmap.
  • Společnost Fidelity International se zavazuje snížit do roku 2030 emise svého investičního portfolia na polovinu
    Společnost Fidelity International (Fidelity), globální správce aktiv s celkovým objemem klientských prostředků ve výši 787,1 miliardy dolarů, oznámila zlepšení přístupu k investování do ochrany klimatu. Přizpůsobuje přitom svou dlouhodobou aktivní strategii správy aktiv cíli čisté uhlíkové neutrality.
  • Společnost Fillamentum chce jít na trh START pražské burzy
    Společnost Fillamentum, český výrobce strun pro 3D tisk z polymerních materiálů, oznámila záměr nabídnout své akcie prostřednictvím veřejné primární nabídky akcií (IPO) na trhu START Burzy cenných papírů Praha. Původně start-upový projekt nyní exportuje výrobky do celého světa a pro financování dalšího rozvoje míří na kapitálový trh, sdělila firma ČTK.
  • Společnost Fintokei ovládla japonský trh, teď míří do Česka
    Česká společnost Fintokei, která v Japonsku transformovala vzdělávání v oblasti tradingu a přístupu k obchodování se seriózním kapitálem, oznámila expanzi na evropský trh se zaměřením na Českou republiku, odkud pochází. Nový produkt SwiftTrader nabídne možnost okamžitě obchodovat až s milionem korun.
  • Společnost Fixed.zone úspěšně vstupuje na pražskou burzu
    Společnost Fixed.zone, a.s. dnes úspěšně zakončila veřejnou nabídku svých akcií (IPO). Zájem ze strany investorů byl obrovský a emise byla přeupsána 2,8krát. Fixed.zone se upsala za nejvyšší cenu v rámci stanoveného pásma rozpětí. Obchodování s akciemi společnosti bude zahájeno 8. listopadu za upisovací cenu 222 Kč.
  • Společnost Freedom Finance Europe obdržela od S&P úvěrový rating B pro stabilní ekonomický výhled
    Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Global Ratings (S&P) přidělila společnosti Freedom Finance Europe Ltd dlouhodobý úvěrový rating „B“ se stabilním výhledem. Důvodem byla role společnosti Freedom Finance Europe coby strategického a předního ziskového centra společnosti Freedom Holding Corp ve fiskálním roce 2021, končícím 31. března 2021.
  • Společnost Generac ukončila špatnou sérii a po výsledcích za 3. čtvrtletí vzrostla o 15 %
    Akcie výrobce průmyslových, přenosných a domácích generátorů elektrické energie Generac Holdings (GNRC.US) jsou dnes nejsilnějším růstem v rámci celého indexu S&P 500. Po výsledcích za 3. čtvrtletí se akciím podařilo přerušit katastrofální sérii poklesů, během níž prakticky vymazaly tři roky rychlého růstu akcií. Společnost zachovala celoroční výhled, přičemž zisk na akcii i tržby překonaly odhady analytiků.
  • Společnost GEVORKYAN, a.s. byla zařazena do báze indexu PX-GLOB a zařazuje se tak po bok největších společností na celé pražské burze
    Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., byla zařazena do báze indexu PX-GLOB platné od 19.12.2022. Index PX-GLOB je souhrnným indexem Burzy cenných papírů Praha, a.s., přičemž první výpočet tohoto indexu se uskutečnil již 30. září 1994 s výchozí hodnotou nastavenou na 1000,0 bodu. Index je cenovým indexem, přičemž dividendové výnosy se v jeho výpočtu nezohledňují.
  • Společnost GEVORKYAN, a.s. oznamuje záměr přechodu z trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha na její trh PRIME do konce roku 2023
    Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., oznamuje svůj záměr přejít z trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha na její regulovaný trh PRIME, a to do konce roku 2023. Součástí záměru přechodu na trh PRIME aktuálně není nová emise akcií společnosti (SPO). Zároveň společnost diskutuje možnosti duálního listingu s Burzou cenných papírů v Bratislavě, avšak zdůrazňuje, že se nejedná o stahování akcií z pražské burzy, která pro společnost i nadále zůstane primární burzou.
  • Společnost GEVORKYAN, a.s. se stane historicky první společností, která přejde z trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha na její trh PRIME, přičemž prvním obchodním dnem bude 21.12.2023
    Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., oznamuje svůj přechod z mnohostranného obchodního systému trhu PX Start organizovaného Burzou cenných papírů Praha na její regulovaný trh PRIME, který je jejím nejprestižnějším trhem. Prvním obchodním dnem na trhu PRIME bude 21.12.2023. GEVORKYAN, a.s. se tak stane historicky první společností, která tento přechod uskutečnila. Přechod na trh PRIME není spojen s novou emisí akcií společnosti (SPO). Duální listing na Hlavném kótovaném trhu organizovaném Burzou cenných papírů v Bratislavě je pak plánován na 1.2.2024. Společnost však zdůrazňuje, že se v rámci tohoto duálního listingu nebude jednat o stahování akcií z pražské burzy, která pro společnost i nadále zůstane primární burzou.
  • Společnost GEVORKYAN je v souladu se svým finančním a investičním plánem. V rámci pololetních výsledků vykázala 8,5% nárůst tržeb a 28,1% růst zisku EBITDA
    Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, uveřejňuje své finanční výsledky za první polovinu roku 2022 a aktuální zprávy o své investiční a provozní činnosti nejen v návaznosti na své červnové IPO. Společnost GEVORKYAN a.s. v rámci svých pololetních finančních výsledků vykázala tržby z prodeje výrobků a služeb na úrovni 27,15 mil. EUR a zisk EBITDA 8,58 mil. EUR.
  • Společnost Google včera zklamala
    Komentářo Společnost Google včera zklamala ve výsledcích, když nedosáhla odhad EPS 6.91 USD a r...
  • Společnost Grifols získává podporu od Evropského parlamentu
    Veřejně obchodovaná společnost Grifols (GRF.ES), která je součástí španělského tržního indexu Ibex35 (SPA35), dosáhla historického vítězství v Evropském parlamentu, které by jí mohlo otevřít nové obchodní příležitosti. Valné shromáždění Evropského parlamentu drtivou většinou (483 hlasů pro, 52 proti a 89 se zdrželo hlasování) schválilo novou evropskou legislativu týkající se dárcovství krve a jejích složek, jako je plazma.
  • Společnost HARDWARIO odstartovala IPO, úpisem akcií chce získat až 70 milionů Kč
    Dnešním dnem odstartovala veřejná nabídka akcií (IPO) liberecké společnosti HARDWARIO, která potrvá až do 18. října 2022. Následně se s akciemi této společnosti, která úspěšně působí v oblasti internetu věcí (IoT), bude obchodovat na trhu START Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Zároveň s odstartováním IPO se emitent představil investorům v rámci Start Day na BCPP.
  • Společnosti Apple klesají tržby. Hodnotu akcií nesráží jen Čína.
    Vyjádření podal šéf společnosti Apple Tim Cook. Podle něj většina poklesů tržeb souvisí s nižšími čínskými prodeji iPhonů, MacBooků i tabletů iPad. Klesající trend je ale celosvětový.
  • Společnosti Huawei se v Česku i přes skandály daří
    Čínská společnost Huawei v České republice v loňském roce zvýšila svůj prodej mobilních telefonů o 19 %. Prodala jich ...
  • Společnosti, které mohou profitovat na Mistrovství světa ve fotbale
    Mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022 je naplánováno na období od 20. listopadu do 18. prosince letošního roku. Na stadionech a před televizory nás budou provázet fotbalové emoce, na obrazovkách obchodních platforem nebudou dojmy o nic menší. Jak na největší světové události nejpopulárnějšího sportu můžete nejen získat měsíc dojmů, ale také na ní vydělat? (A to nemluvíme o sázkách u sázkových kanceláří).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new