Úterý 19. březen 2024 03:04
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Výsledková sezóna za třetí čtvrtletí 2018

23.10.2018 17:19  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

S oznámením výsledků firem za třetí čtvrtletí letošního roku se již roztrhl pytel. Kdo jsou vítězové, kdo poražení a jaké výsledky lze v tomto čtvrtletí očekávat? K minulému týdnu byly zatím hlášeny výsledky 17 procent firem indexu S&P 500. Firmy porážejí cíle tržeb i zisků více než obvykle, ale očekávání nejsou přesažena nikterak významně. Jinak řečeno – firmám se daří, ale tempo růstu je již tak vysoké, že existuje jen malý prostor pro pozitivní překvapení.

Osmdesát procent společností porazilo očekávání v zisku na akcii, šedesát čtyři procent společností bylo lepší v tržbách. Celková míra meziročního růstu zůstává vysoká, a to kolem 7,4 procenta. Růst zisků na akcii se vyšplhal dokonce na 18,9 procenta, což je nejvýše od prvního čtvrtletí roku 2011, kdy vrcholila vlna vysokých cen komodit. Nejhůře se zatím daří plnit cíle energetickým a materiálovým firmám, které tento kvartál často plní predikce “jen tak tak”, žádná ale zatím nezklamala jednoznačným nesplněním cílů. Téměř 40 procent firem ze sektoru nemovitostí nenaplnilo očekávání. Za realitním sektorem smutně následují sektory průmyslových firem a finančních institucí. Kromě sektoru real estate je však procento firem, které předčily očekávání, stále velmi vysoké a pohybuje se kolem sedmdesáti procent.

Z hlediska jednotlivých akciových titulů investoři pozitivně ocenili například výsledky mediální společnosti Netflix, technologických firem BlackBerry a Cree, dvojici sítí reklamních agentur Interpublic a Omnicom, defenzivní spotřebitelskou korporaci Procter & Gamble, cyklické akcie aerolinek United Continental, společnost Delta Air Lines či oceláře Alcoa. Dařilo se i “pivařům” Constellation Brands nebo finančnímu sektoru, konkrétně akciím Paypal, Goldman Sachs, Morgan Stanley nebo Synchrony Financial. Sektor zdravotnictví také nezůstal pozadu, investoři ocenili například firmu United Health. Celkový sentiment trhů od výsledků s cenami některých titulů samozřejmě řádně “zamával”.

A negativní reakce po výsledcích? “Šampionem” je zatím malá spekulativní biotechnologická firma Continga Pharmaceuticals, která ztratila zhruba devadesát procent. Ze známějších firem stojí za zmínku dvacetiprocentní pokles prodejce Bed Bath & Beyond. Zklamáním byly i výsledky “staré” technologické společnosti IBM, která se po třech kvartálech růstu tržeb vrátila k poklesu. Investory tím samozřejmě nepotěšila. Nedařilo se ani firmě United Rentals, ConAgra Brands, Costco nebo Textron. Z finančního sektoru zklamala investory firma State Street Corporation. Softwarová společnost SAP rovněž nezazářila, podobně jako technologická společnost Jabil nebo zdravotnicko-robotická firma Intuitive Surgical.

Pozitivní reakce na výsledky může pro akcie znamenat potvrzení a pokračování trendu, u negativních reakcí je tomu sice podobně, ale zároveň díky poklesu ceny stojí možná za to podívat se na některé firmy blíže. Po poklesu totiž nabízí atraktivnější vstupní cenu, která může vyvážit problémy společnosti, zhoršené výsledky či ne úplně optimální výhled.

Výsledková sezóna zatím více než kdy jindy odhalila význam kvality jednotlivých akcií oproti kvalitě sektorů. Může to znamenat mírný příklon zpět ke “stock-pickingu”, tedy k výběru jednotlivých akcií místo celých skupin nebo indexů. Z hlediska sektorové rotace se do módy v poslední době dostává oblast zdravotnictví, investoři naopak vyprodávají cyklické tituly, jimiž jsou například automobilky nebo společnosti zaměřené na stavbu domů.

P/E poměr indexu S&P 500, počítaný z výhledu zisků pro rok 2019, činí 15,9. To je sice nižší (lepší) poměr, než je průměr za posledních 5 let, ale pořád je to více, než činí dlouhodobější desetiletý průměr. Hospodářské výsledky akcií díky rapidnímu meziročnímu růstu zisků na akcii vlivem americké daňové reformy začínají “dobíhat” ceny svých akcií, což je velmi pozitivní. Na druhé straně bude investory tuto výsledkovou sezónu více než jindy zajímat výhled jednotlivých firem. Zásadní pro další vývoj cen akcií bude, kolik ze současného růstu si firmy zachovají po odeznění jednorázových pozitivních dopadů.

Štěpán Křeček
Hlavní ekonom BHS

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výsledková sezóna v USA: V prvním kvartálu 2013 se dařilo finančnímu sektoru a defenzivním titulům
    Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank. Společnosti, jejichž akcie jsou zastoupeny v indexu S&P500, vydělaly v...
  • Výsledková sezóna v USA začala! Banky JPM, Citi a Wells Fargo zveřejnily hospodářské výsledky
    Výsledková sezóna velkých amerických bank a dalších klíčových finančních institucí za Q4 2021 dnes začala! Už jsme se dočkali výsledků gigantů jako JP Morgan (JPM.US), Citigroup (C.US) and Wells Fargo (WFC.US). Ovšem reportovala už také třeba banka BlackRock (BLK.US). Lídři finančního sektoru v souhrnu nezklamali a reportované výsledky dopadly nad očekávání (ovšem ne ve všech kategoriích). Zde naleznete přehled toho nejdůležitějšího:
  • Výsledková sezóna v USA začala v nečekaně velkém stylu, akcie vystoupaly blízko dějinných maxim. Náladu však trhům může vzít Brusel, který Americe hrozí odvetnými cly
    Výsledková sezóna v USA dnes nečekaně začala ve velkém stylu. Akcie největší americké banky, JP Morgan Chase, vylétly po zahájení pátečního obchodování o více než čtyři procenta poté, co ústav oznámil hospodářské výsledky za první letošní čtvrtletí, které ve většině ohledů předčily očekávání analytiků. Banka vykázala citelný nárůst zisku, rekordní čistý úrokový výnos, přičemž její čistá úroková marže dosáhla sedmiletého maxima. Celkem se dařilo i čtvrté největší americké bance, ústavu Well Fargo. Ta zaznamenala lepší než předpokládané tržby.
  • Výsledková sezóna začala úspešne, dôležité budú prognózy budúceho vývoja ziskov a tržieb
    Včera po zatvorení amerických trhov klasicky odštartoval výsledkovú sezónu za druhý kvartál hlinkarenský gigant Alcoa. Ten so ziskom 15 centov na akciu a tržbami 5,3 mld. USD prekonal očakávania a jeho akcie rastú v elektronickom obchodovaní pred otvorením trhu o takmer 5 %. Výsledková sezóna sa teda začala úspešne. Je však potrebné povedať, že očakávania sú opäť nízke. Čaká sa šiesty kvartál medziročného poklesu ziskov a tržieb v rade. Pri ziskoch sa čaká pokles o 5,6 % a pri tržbách o 0,7 %.
  • 📈 Výsledková sezóna začíná 💲
    Futures na americké indexy vymazaly noční ztráty způsobené špatnými zprávami od společnosti Johnson & Johnson ohledně testování vakcíny na COVID-19. Investoři však už zaměřili svoji pozornost na výsledkovou sezónu za Q3. První výsledky budou známé již před začátkem americké obchodní seance. Dnes reportují dvě velké banky - Citigroup a JPMorgan a také největší správce aktiv - společnost BlackRock. Hospodářské výsledky by dnes měly být hlavní hybnou silou na Wall Street. Ukážou, jak se společnosti popasovaly s oživením po koronavirové krizi. Dnešní hlavní výsledky:
  • Výsledková sezóna za Q1 nič moc, avšak prináša náznaky, že pokles ziskov a tržieb sa môže chýliť ku koncu
    Z indexu S&P 500 reportovalo výsledky hospodárenia za prvý kvartál od začiatku výsledkovej sezóny už 87 % spoločno...
  • Výsledková sezona za Q1 2013 bude solidní a zaměřená na banky
    Peter Garnry, vedoucí akciového výzkumu, Saxo Bank. Na úvod jedna zajímavá poznámka ke stávající akciové rally – vedly...
  • Výsledková sezóna zatím nad očekávání. Indexy drží hlavně technologický sektor
    Výsledková sezóna se nám naplno rozběhla a koncem tohoto týdne máme poměrně dost indicií, které napovídají o tom, že se jedná o sezónu úspěšnou. Z amerického indexu S&P500 k dnešnímu dni reportovalo už 209 společností jejich výsledky v oblasti tržeb a zisků vypadají následovně.
  • Výsledková sezóna zatím nenaplňuje pesimistické předpovědi
    Americké akciové trhy zahájily poslední obchodní den růstem. Vzhůru je tlačí solidní výsledky hospodaření z bankovního sektoru, když došlo k meziročnímu růstu zisku u JPMorgan Chase o 12 % a u Wells Fargo o 7 %. Prozatím se tak nenaplňují pesimistické předpovědi o špatné výsledkové sezóně. I díky těmto výsledkům index Dow Jones roste o 0,9 %, S&P 500 posiluje o 0,6 % a technologický Nasdaq přidává 0,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe daří právě finančním institucím, jejichž akcie posilují o 2,1 %. S velkým odstupem je následují telekomunikační firmy se ziskem 0,9 %. Na opačné straně nejhůře dnešní obchodování zahájili realitní developeři (-0,5 %).
  • Výsledková sezóna zatím vysokému ocenění amerických akcií pomáhá
    Výsledková sezóna v USA je v plném proudu a zhruba dvě pětiny amerických společností už mají zveřejnění svých výsledků za sebou. Americké indexy přitom začaly v červenci znovu výrazně navyšovat svá historická maxima a po letmém pohledu na to, jak si americké společnosti zatím vedou se zdá, že k tomu i při vysokém ocenění akcií mají docela dobrý důvod. Firmám se totiž daří a při absenci rizik se zdá, že medvědi na akciových trzích zatím příliš šancí nemají.
  • Výsledková sezona – 73 % akcií S&P 500 překonalo odhady
    Ke konci minulého týdne reportovalo výsledky za druhý kvartál roku 2014 již 469 společností zařazených do indexu S&P 5...
  • Výsledky Activision Blizzard nad očekáváním
    Čtvrtletní zisk na akcii (EPS) dosáhl 0,68 USD na akcii a překonal tak konsensus zveřejněný společností Zacks o 33,33 % na úrovni 0,51 USD na akcii. Pro srovnání, před rokem činil zisk 0,72 USD na akcii. Údaje jsou očištěny o jednorázové události.
  • Výsledky a lék na COVID-19. Optimismus na trzích sílí
    Dnešní odpoledne se na hlavních trzích nese znovu pozitivním duchu, který převládl po nevýrazném ránu. Svým dílem se do hry vložily firemní výsledky, ve kterých se neodrazily nejhorší obavy.
  • Výsledky Alibaba Group v 1.Q zklamáním? Rozhodně ne!
    Čínská jednička v elektronickém obchodování, společnost Alibaba Group v průběhu včerejšího dne zveřejnila hospodářské výsledky za 1 čtvrtletí letošního roku. Ačkoliv zisk na akcii nedosáhl úrovní očekávaných analytiky, dokázala společnost meziročně vygenerovat tržby vyšší o 60 %.
  • Výsledky AMD za 2. čtvrtletí - co Wall Street očekává od polovodičového giganta? 🔌
    Společnost Advanced Micro Devices (AMD.US) se staví do pozice konkurenta procesorů Intel (INTC.US) a potenciálního jednoho z příjemců vyšší poptávky po výkonných čipech s umělou inteligencí. Nabídka společnosti AMD v oblasti umělé inteligence sice není konkurenceschopná s dominantní společností Nvidia, je však širší než nabídka společnosti Intel. Investory může pozitivně překvapit zejména možný nárůst tržního podílu společnosti AMD, a to navzdory dobrým výsledkům společnosti Intel. Od začátku roku akcie vzrostly o zhruba 75 %, což je výrazně nad průměrem benchmarku polovodičového sektoru. Společnost představí svou zprávu za 2. čtvrtletí po dnešní seanci na Wall Street. Co očekávají analytici oslovení společností FactSet?
  • Výsledky American Express za 1Q překonaly očekávání analytiků
    American Express je technologická společnost, která jako první vstoupila na americký trh kreditních karet. Společnost vykázala za první čtvrtletí roku 2022 vyšší tržby, které překonaly odhady analytiků. Akcie společnosti jako jedny z mála v poslední době nezaznamenaly výrazné propady.
  • Výsledky americký firem spíše lepší
    Americké akciové indexy si včera připsaly mírné zisky. Průmyslový Dow Jones či technologický Nasdaq vzrostly o 0,2 %, zatímco index S&P 500 přidal 0,3 %. Důvodem mírného vzestupu byly zveřejněné hospodářské výsledky a výhledy některých firem jako v případě Boeingu nebo Caterpillaru. Akcie Apple dostaly injekci v podobě zvýšené cílové ceny od Morgan Stanley. Po uzavření trhu příznivá čísla zveřejnily Tesla, Microsoft nebo PayPal, na druhou stranu Ford Motor či EBay investory zklamaly.
  • Výsledky ani data nepomohly. Náladu dusí obchodní války, koruna slábne
    Náladu na finančních trzích dál dusí téma obchodních válek. Firemní výsledky trhy podpořit nedokázaly, ačkoli slušná čísla se zde najít dají. Ani nová makrodata neměla dostatečnou sílu sentiment vylepšit, když žádosti o dávky ani podnikatelská nálada z oblasti Filadelfie nejsou příliš vlivnými ukazateli.
  • Výsledky Apple za třetí kvartál už zítra před začátkem obchodování - žádné výkyvy se nečekají
    Peter Bo Kiaer, akciový analytikKlíčovou událostí bude v úterý před začátkem obc...
  • Výsledky Applu dobrý, ale… Peking spěchá, aby uchlácholil Trumpa, což může poškodit i Česko
    Pokud se Američané udobří s Číňany a jejich obchodní válka skončí, svět ještě zdaleka vyhráno nemá. Další na ráně bude Evropa, Českou republiku nevyjímaje. Největší hrozbu Babišově vládě stále ztělesňuje Trump.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank