Úterý 19. březen 2024 07:48
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Akcie znovu v zelených číslech, strach z minulého týdne dál pozvolna ustupuje

16.10.2018 14:41  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Dnešek zatím na trzích vypadá na další klidnou seanci, a jak jsme už koncem týdne předpokládali, stabilizace na trhu s dluhopisy skutečně přispívá ke zklidnění nervózního sentimentu, který v minulém týdnu poslal akcie po celém světě hluboko do červených čísel. Americké 10 leté výnosy zůstávají i nadále pod 3,2 %, díky čemuž strach z vyšších sazeb krůček po krůčku ustupuje. To zanechává jasnou stopu nejen na indexech…



…ale také na samotné úrovni rizikových přirážek, takže se dnes VIX propadá zpět pod 20b. Odvážlivci, kteří minulý týden shortovali VIX si tedy mohou začít mnout ruce.



Stabilizace na akciích udává tón obchodování i na ostatních finančních aktivech. Na FX dnes dolar opět mírně ztrácí vůči euru a britské libře, přičemž libře pomáhají zprávy o tom, že se vyjednavači Británie a EU snaží dál o nalezení společného řešení v otázce irské hranice. I kdyby se jej ale nepodařilo najít zítra na společné schůzce vrcholných politiků EU, šance na dohodu podle nás zůstává i nadále vysoká, takže libra z pozitivního sentimentu těží.Pod tlak se naopak dostává JPY, kterému růst indexů a odliv kapitálu zpět do rizikovějších aktiv tradičně vůbec nepomáhá.Z makra dnes zaujaly hlavně výsledky z britského pracovního trhu. Jejich dopad byl ale neutrální, protože vedle mírně vyššího růstu mezd přinesly také nečekaný růst počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. USA pak zveřejnily jen výsledky průmyslové produkce, která ale rostla meziměsíčně podle očekávání o 0,3 %.



Z dalších témat se i nadále mluví hlavně o rostoucím napětí mezi USA a Saúdskou Arábií, která se dnes snaží žehlit obvinění z vraždy Saúdského novináře. Vraždu nyní připouští, ale svádí ji na „nedopatření“ při jeho výslechu na ambasádě v Turecku. Ropa ale i dnes zatím zůstává v klidu a v případě Brentu osciluje nad 80 dolary za barel.



Nyní čekáme na otevření Ameriky a na to jak na dobrou evropskou seanci navážou obchodníci v USA. Vše zatím ale nasvědčuje tomu, že by pozitivní sentiment mohl vydržet.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie: Zmiešané obchodovanie bez väčších výpredajov a rast po lepších výsledkoch
    Piatkové obchodovanie sa na svetových akciových trhoch nieslo v zmiešanom...
  • Akcie: Zmiešaný záver týždňa na akciových trhoch
    Štvrtková obchodná seansa pre akciové trhy v USA bola úspešná, ind...
  • Akcie: Zmiešaný záver týždňa pre akciové trhy
    V závere minulého týždňa sa na akciových trhoch obchodovalo zmiešane. Eur...
  • Akcie znají jen jeden směr
    Zámořské indexy hned od začátku obchodování silně rostou a přidávají téměř procento. Důvodem je domluva USA a Číny o zrušení některých vzájemně zavedených cel a víra v dosažení obchodní dohody. Pravidelná data z trhu práce byla podle očekávání. Pozitivní náladu na trzích navíc podpořily kvartální reporty doznívající výsledkové sezóny. Dnes zveřejněné čtvrtletní výsledky (např. Ralph Lauren, NRG Energy) byly lepší ve srovnání s odhady trhu. Je možné, že indexy dnes opět pokoří maxima.
  • Akcie znovu jen přešlapují na místě, NZD konečně zahájil korekci srpnových ztrát
    Úterní seance zatím na finančních trzích probíhá v poměrně dobré náladě. Po včerejším výplachu na kryptoměnách se dnes situace stabilizuje a bitcoin (i zbytek kryptoměn) část svých ztrát pozvolna umazává. Na tradičních aktivech pak investoři spíše přešlapují na místě a čekají na důležitější fundamenty, které přinese až druhá polovina týdne. Jedním z hlavních témat zůstává i nadále Severní Korea. Na tu po víkendovém jaderném testu chtějí Spojené státy uvalit ještě přísnější mezinárodní sankce, které ale velmi pravděpodobně budou vetovat Čína s Ruskem. Akcie se ale s rizikem Severní Koreje v poslední době docela sžívají a evropské indexy tak po korekci ze začátku týdne dnes své ceny drží.
  • Akcie znovu ve víru optimismu, dluhopisy bez jasného směru
    Dohoda USA s Čínou je znovu za rohem a na finančních trzích se znovu rozprostírá optimismus. Příspěvek ke klíčovému tématu tentokrát dodal čínský tisk, podle něhož je dohoda velmi blízko a obě strany v zásadě dosáhly konsensu. Má dojít k odbourání některých cel, ačkoli ještě není dohodnuto, jak velká tato akce nakonec bude. Navíc podle nás zprávy, které v poslední době přicházejí, mohou naznačovat i větší americkou motivaci kývnout konečně na dohodu.
  • Akcie znovu v zeleném, USD i JPY dál doplácí na zlepšení nálady na trzích
    Pondělní seance zatím podle všeho plynule navazuje na konec minulého týdne. Nálada na trzích zůstává pozitivní, úroveň rizikových přirážek dál pomalu klesá a obchodníci opatrně odsouvají stranou stále nevyřešené téma obchodní války, které v posledních dnech nenabídlo žádné dodatečné kroky ze strany USA, Číny, nebo Evropy. Trhy se tak začínají soustředit znovu spíše na makro a také na začínající výsledkovou sezónu, což jsou fundamenty, které mají za současné „konstelace hvězd“ ve světové ekonomice potenciál nabízet spíše pozitivní překvapení. Indexy v Evropě tak pokračují v opatrném růstu a na nízkých pondělních objemech přidávají dalších několik desetin procenta. Stejné platí také pro futures na indexy v USA.
  • Akcie znovu v zelených číslech, dolar navázal na růst ze začátku měsíce
    Úterní seance zatím plynule navazuje na tu včerejší, a to hlavně na akciových trzích, kde po nervózním konci minulého týdne pokračuje včerejší stabilizace. Volatilita dál postupně klesá a evropské burzy a přidávají okolo půl procenta. Na trhy se přitom znovu vrátily nízké objemy, takže spekulativní aktivita a snaha přeskupit ze strachu portfolia pozvolna polevuje.
  • Akcie znovu v zelených číslech, dolar tentokrát silnější na všech měnových párech
    Evropské indexy dnes plynule navázaly na včerejší americkou seanci a po ranním otevření jednoprocentním gapem si své zisky zatím bez problémů udržují. Evropa tak reaguje na mírnící se obavy ohledně dalšího růstu napětí mezi USA a Čínou a zdá se, že v dobrém rozpoložení dnes budou také obchodníci v USA, když se v zelených číslech drží i futures na americké indexy. Korekce ztrát z konce minulého týdne tedy na akciích pokračuje.
  • Akcie znovu v zelených číslech, na FX obchodníci ale dál spíše vyčkávají
    Po včerejším klidném obchodování je dnešní seance přeci jen o něco živější. Evropské indexy se dostávají znovu do zelených čísel a připisují si na průměrných objemech přibližně půlprocentní růst. Daří se hlavně finančnímu sektoru, který v Evropě táhnou vzhůru paradoxně opět především nejvíce problematické italské banky. Německý DAX se díky tomu vrací nad hranici 12 200 bodů a dál si tak drží veškeré zisky, které nabral během velmi úspěšného minulého týdne.
  • Akcie zpět na růstové vlně, eurodolar u 1,10 a zajímavá data na programu
    Včerejší zaváhání, které přineslo americké obchodování, je spolu se začátkem nového dne zapomenuto. Akcie v Evropě se zvedají v měřítku hlavních indexů asi o procento, čímž více než nahrazují pokles ze včerejšího odpoledne. Navazují tak na optimismus, který vyvolal postup EU směrem ke společném záchrannému plánu, přestože ještě bude třeba zdlouhavých jednání, než se z balíku pomoci začne reálně rozdávat.
  • Akcie zpět v červených číslech, dolar ztrácí na většině měnových párů
    Závěr týdne se zatím na finančních trzích nese spíše v nervózním duchu, když dnes Evropské indexy navázaly na včerejší výprodej v USA a vrací se zpět do červených čísel. Většina evropských indexů ztrácí mezi jedním až dvěma procenty a právě páteční seance má zatím největší podíl na jejich slabé pětidenní výkonnosti. Pokud by například německý DAX uzavřel týden na současné ceně (10 080b.), zakončil by týden s přibližně 2,5 % ztrátou. I přes dnešní seanci se však situace na trzích fundamentálně nijak výrazně nemění a pád akcií lze považovat za spíše technickou korekci.
  • Akcie zpět v dobré náladě a euro pod tlakem
    Finanční trhy během středy překonávají další dílčí negativní zprávy spojené s koronavirem. Už včera bylo znát, že profit warning Applu nenalomí optimismus, který se investorů už delší dobu pevně drží. Dnes následuje u akcií návrat nahoru, když klíčové evropské indexy stoupají v průměru o 0,6 procenta. Další zisky si připisuje také ropa, jejíž vývoj tak může trochu uklidnit OPEC. Špatně na tom nejsou ani dluhopisy, jejichž pohyb je dopoledne smíšený při malých změnách výnosů.
  • Akcie zpět v zelených číslech, AUD a NZD se s korekcí popraly nejlépe
    Po dvou nervózních seancích se dnes nálada na evropských akciových trzích uklidňuje a indexy likvidují část svých včerejších ztrát. Německý DAX roste o půl procenta a více než procento přidávají akciové indexy ve Francii a Británii. Strach ze situace v italském bankovního sektoru postupně polevuje a obchodníci se začínají opět zaměřovat na nové makro, které dnes přichází z Evropy a z USA. Hlavní fundament tohoto týdne (NFP) na nás přitom stále ještě čeká a obchodníci pravděpodobně nebudou chtít vstupovat do větších pozic před jeho zveřejněním. To potvrzuje i dnešní objem na evropských burzách, který je ve většině případů přibližně 15 – 25 % pod průměrem posledních třiceti obchodních seancí.
  • Akcie zrychlují, dolar smazal ztráty. Data naplnila optimistická očekávání
    Finanční trhy do dnešního dne vstupovaly v pozitivní náladě. Vedle zpráv o vakcíně se zapojila vysoká očekávání před americkými makrodaty a optimismus se později ukázal jako podložený.
  • Akcie zrychlují pád. Rozmach Covidu neprovází nová pomoc
    Negativní vývoj se hlavních akciových trhů drží i odpoledne, a to ještě pevněji. Německý DAX už padá o 3,7 procenta a také další indexy registrují výrazné ztráty. Wall Street se začala propadat krátce po otevření a S&P500 je už dole o více než 2 procenta. Pražská burza s poklesem o 0,4 pct vypadá ještě dobře, když ji podporují rostoucí Avast a ČEZ.
  • Akcie z technologického sektoru pokračují v rally
    Pondělní obchodní den na Wall Street byl bez výraznějších událostí. Akciové trhy i přesto znovu rostly, kdy nejsilnějším indexem byl technologický Nasdaq Composite, který přidal 0,9 %. Průmyslový Dow Jones Industrial Average posílil o 0,2 %. Akcie automobilky Ford oslabily o více jak 5 %. Akcie Tesly vzrostly o 3,20 %. Akcie výrobce automobilů Rivian klesaly třetí seanci v řadě. Konkurenční ceny a konkrétní specifikace trucku od Tesly jsou vnímány jako hlavní riziko pro Rivian, RIVN US -3,34 %. Nepříjemnou zprávou pro společnost AT&T bylo páteční snížení 12M cílové ceny a doporučení od analytika City, který srazil cenu z 22 USD na 16 USD s doporučením neutral, T US -6,76 %.
  • Akcie zůstávají hluboko v červeném, zisky si připisuje dolar
    Hlavní evropské akciové trhy dopoledne strmě klesaly, načež se ve zbytku dne snaží ze svých ztrát něco ubrat. Příliš se do ale nedaří, když třeba index DAX zůstává dole o 2,8 procenta. Wall Street po otevření tak velké ztráty nenabrala, ale dobře na tom také není - S&P 500 je níž o procento a Nasdaq Composite o 1,5 pct. Poptávka investorů dál míří do dluhopisů, jejichž výnosy dnes citelně klesly. I poté, co se odpoledne vrátily o něco výš, jsou americký desetiletý o 2 body a německý o 4 body pod včerejšími hodnotami.
  • Akcie zůstávají i po datech a ECB nerozhodné, eurodolar nemá směr
    Dnešní události vyvolaly na trzích zajímavou reakci. Americká inflace za květen stoupla výrazněji, než se čekalo. Cenový růst spočívá na širším základu a překvapil jak celkový, tak jádrový index. Přesto data evidentně nebyla tak vysoká, aby investory vystrašila a vrátila na stůl debatu o dřívějším zásahu Fedu. Toho se naopak trhy nebojí.
  • Akcie zůstávají na pozitivní vlně, energie se konsolidují a výnosy rostou
    Hlavní akciové trhy dál stoupají díky menší nervozitě z cen energií i příznivým zprávám z americké politické scény. Hlasování o dluhovém limitu by údajně v Senátu mohlo proběhnout už dnes. Navíc se mají do konce roku aspoň telefonicky spojit prezidenti Biden a Xi, což vyvolává naději na de-eskalaci stále napjatějších vztahů. Mezi pozitivními zprávami můžeme zmínit i plány ECB na náhradu současných programů na nákup dluhopisů, poté co ten pandemický (PEPP) v únoru skončí. Rovněž data z amerického trhu práce - týdenní žádosti o dávky - dopadla lépe, než se čekalo. Naproti tomu nepotěšil propad německé průmyslové výroby.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader