Úterý 19. březen 2024 03:28
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Rozbřesk: Wall Street zažil nejhorší výprodej od února, Asie jej dnes následuje

11.10.2018 09:16  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Finanční podmínky ve světě (odrážející dostupnost peněz) se zhoršují a rizika narůstají, říká poslední zpráva o finanční stabilitě Mezinárodního měnového fondu (MMF). Poněkud symbolicky ve stejný den americké akcie zažily největší propad od února tohoto roku (3,3 %). MMF již podruhé v řadě, a poměrně nahlas, varuje před kombinací vysoké zadluženosti a příliš drahých aktiv - především akcií a nemovitostí. Nejzranitelnější je podle MMF rozvíjející se svět, kde v posledních deseti letech rostlo zadlužení nefinančního sektoru nejrychleji, jak ostatně potvrzují i naše analýzy finančního cyklu. To ovšem neznamená, že vyspělé ekonomiky jsou zcela bezproblémové. Opakovaně je kritizována americká administrativa za nerozumný nárůst vládního dluhu na vrcholu hospodářského cyklu. V rámci rozvíjejícího se světa je vytažena na první místo Čína, kde dramaticky vzrostlo zadlužení podniků i domácností a bez dalšího nárůstu dluhu se dostane do slepé pasti stávající model růstu, který příliš spoléhá na investice (tvoří skoro polovinu HDP).

Napětí na finančních trzích a dostupnost peněz se budou do budoucna dál spíše zhoršovat, otázkou je jak rychle? Doposud zhoršování finančních podmínek nebylo nijak hrozivé. To se ale může z řady důvodů změnit. MMF uvádí na prvním místě strach z obchodních válek, politické chyby typu nedohoda o brexitu a na posledním místě rychlejší růst úrokových sazeb v USA, který může vystrašit ve finále především řadu nejzranitelnějších rozvíjejících se trhů. To je podle nás hlavní “strašák” konce roku 2018 a roku 2019. Fed šije růst sazeb na míru potřebám americké ekonomiky a nebude ji chtít poškodit - “zabít” současný růst. Vedlejší negativní dopad na rozvíjející se trhy ovšem minimálně řešit nebude. Zvlášť pokud by ho měla do dalšího zvyšování sazeb tlačit inflace, která může časem začít překvapovat vyššími hodnotami. Uvidíme ostatně již dnes, kdy je na programu zářijová jádrová inflace…

TRHY

CZK a dluhopisy

České koruně masivní výprodej na americkém akciovém trhu rozhodně nesvědčí a dostala se během včerejšího obchodování nad 25,80 EUR/CZK. Ve světle dnešní vyšší americké jádrové inflace se pravděpodobně nálada na globálních trzích jen tak nevylepší. V takovém případě se koruna může pokusit o test 25,90 EUR/CZK. Uvidíme, jak dlouho budeme čekat na jestřábí komentáře z ČNB indikující možnost růstu sazeb v listopadu.

Zahraniční forex
Americký prezident D. Trump se opět opřel od politiky Fedu, kterou označil za bláznivou, a uvedl: “nechápu, co mají (v centrální bance) za problém, že zvyšují úrokové sazby”. Trump mimo jiné reagoval na drastický výprodej akcií na Wall Street, který se odehrál včera. Dolar z takového dění logicky není nadšen a oslabil. Nicméně nemělo by to být asi na dlouho, neboť trajektorie zvyšování sazeb ze strany Fedu je vcelku jasně narýsovaná a obavy o jeho nezávislost jsou bezpředmětné (dost na tom, že první a druhý muž vedení Fedu jsou Trumpem jmenovaní lidé).

Akciový výprodej, který postihl i dnes ráno Asii v čele s čínským trhem, však bude zatápět měnám z emerging markets, což se částečně přelije i do regionu, takže čekejme slabší zlotý i forint.

Ropa
Pokles na globálních akciových trzích s sebou včera stáhl i ropu Brent, jejíž cena poklesla o 3 %. Další ztráty - poháněné propadem akciových trhů v Číně a Japonsku - přidává ropa i dnes a její cena tak klesá již pod 82 USD/barel. Medvědí náladu posledních hodin pak umocnil i masivní nárůst zásob (+9,7 mil. barelů), o němž včera informoval Americký petrolejářský institut API. Na trh se dostavila námi očekávaná korekce, která může cenu posunout ještě blíže do okolí 80 USD/barel.

Americká EIA ve svém včerejším reportu revidovala výhled na tržní bilanci globálního trhu s ropou. V tomto roce by měl trh skončit v menším deficitu (0,2 mil. barelů denně), v tom příštím by se pak měla bilance překlopit do přebytku (0,28 mil. barelů denně). Nižší totiž dle EIA bude jednak globální poptávka po ropě, kterou bude navíc doplňovat ještě svižnější růst americké produkce jak v tomto, tak i příštím roce.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Vysoká inflace volá po vyšších sazbách. Svět teď čeká na tu americkou
    Česká inflace začala atakovat pětiprocentní hranici. V září meziročně vyskočila na 4,9 %, což je více než 1,7procentního bodu nad letní prognózou centrální banky. Navíc za prudkým nárůstem do značné míry stojí jádrová inflace, která láme nové rekordy – v září vystoupala až na 5,8 %, což je 2,3procentního bodu nad srpnovou prognózou centrální banky.
  • Rozbřesk: Vysokou ziskovost si tuzemské firmy udržely i ve druhém čtvrtletí
    Další zpřesnění českého HDP za druhý kvartál letošního roku už s celkovými čísly nijak nezahýbalo, nicméně přineslo řadu zajímavých podrobností. Ekonomika skutečně dosáhla nevídaného mezičtvrtletního růstu 2,5 % a v meziročním srovnání už moc nechybělo a dosáhla pětiprocentního tempa. Hlavní zásluhu si na nabídkové straně opět připsal průmysl, na straně poptávky spotřeba domácností a čistý export.
  • Rozbřesk: Vyspělý svět míří do (technické?) recese
    Zatímco první polovina roku se nesla ve znamení rostoucích obav z inflačního vývoje, do druhé půlky vstupují finanční trhy se strašákem jménem recese. Tento posun v převládajícím makro narativu nejlépe ilustruje pohled na dluhopisový trh – dlouhé výnosy prudce padají společně s tím, jak trhy přeceňují výhled úrokových sazeb. Obavy z recese jsou nicméně viditelné také v reálné ekonomice na straně spotřebitelů; například v eurozóně je spotřebitelská důvěra na podobné úrovni jako z počátku pandemie, v Česku dokonce ještě o poznání nižší…
  • Rozbřesk: Vyšší americká inflace = březnový růst sazeb o 50 bps
    Americká lednová inflace nakonec opět trhy překvapila vyšším číslem a vzrostla na 7,5 % (jádrová na 6 %) - nejvyšší úrovně za poslední čtyři dekády. Nedá se sice říct, že inflace překvapila vyšším číslem “na celé čáře”. Rychlý meziměsíční růst však zaznamenaly kategorie, které mají největší “setrvačnost” (rychle neodezní) - tedy zejména nájmy a zdravotnické služby. Inflační vrchol máme proto v USA stále před sebou (pravděpodobně v únoru těsně pod 8 %) a pokud se nic mimořádného nestane, bude složité vidět americkou inflaci do konce roku pod 4 %.
  • Rozbřesk: Vyššími sazbami zvedat chtěl inflaci… myslel, že je to známka punku
    V poslední době se nám tu rozmáhá takový nešvar: jsouce konfrontováni s vysokou inflací, začínají nám někteří čelní představitelé v některých zemích tvrdit, že zvyšování úrokových sazeb růst spotřebitelských cen nejenže nebrzdí, ale dokonce jej ještě podporuje. Diplomaticky řečeno jde o velmi neortodoxní ekonomický názor...
  • Rozbřesk: Vyšší sazby navzdory horšímu výhledu
    Na svém květnovém zasedání se bankovní rada ČNB rozhodla po krátké přestávce opět zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostala na úroveň 2 %, kde byla naposledy před deseti lety. Rozhodnutí bylo jednomyslné a centrální banka k němu přistoupila navzdory faktu, že zhoršila svůj výhled pro českou ekonomiku pro tento i příští rok. Současně navýšila odhad letošní inflace, nicméně na horizontu měnové politiky, kam má směřovat její primární pozornost, se na jejím inflačním očekávání nezměnilo téměř nic.
  • Rozbřesk: Vyšší výnosy odráží důvěru ve vyspělé ekonomiky… co ji může nahlodat?
    Nový týden začne tam, kde skončil ten předchozí - pohledem na americkou výnosovou křivku. Americký desetiletý výnos se v pátek natrvalo zabydlel nad 3 % a mířil výš. Je to odrazem toho, že investoři vyspělým ekonomikám jednoduše věří a počítají s tím, že kombinace silné poptávky v USA a v eurozóně dřív nebo později vrátí do hry vyšší inflaci. Může něco toto přesvědčení, které do značné míry stojí za posledními výprodeji středoevropských měn, v nejbližší době nahlodat?
  • Rozbřesk: Vytáhne ČNB něco nového ze zbrojního arzenálu?
    Česká národní banka tento týden pravděpodobně opět bude chtít ekonomice podat pomocnou ruku. Počítáme s dalším snížením sazeb o 0,5 procentního bodu na 0,5 %. Otázkou spíše je, zda se ČNB s rozšířenými pravomocemi (po novele zákona) nakonec rozhodne sáhnout i po nových méně ortodoxních zbraních.
  • Rozbřesk: Vyvedený rok 2019
    Rok 2019 je už téměř za námi, a tak přichází jako již tradičně na řadu bilancování. Nebyl to vůbec špatný rok a dokonce se obešel bez velkých překvapení. Naše ekonomika vstoupila podle očekávání do fáze cyklického zpomalení, nicméně celkově si nevedla vůbec zle. Růst zůstal nad dvěma procenty, nezaměstnanost rekordně nízká, závěr roku trochu poznamenala neočekávaně vyšší inflace.
  • Rozbřesk: Vzkaz německého voliče: rudo-zelená koalice nebude
    Německý volič vyslal v neděli rozporuplný signál: nechal sice zvítězit sociálně-demokratickou stranu (SPD), ale na druhou stranu nedal šanci na vznik „melounové“ či rudo-zelené koalici. Němečtí Zelení totiž nakonec nezískali, to co by si ještě před pár měsíci přáli (14,8 %) a postkomunistická levice lavírovala na (5 %) hraně volitelnosti.
  • Rozbřesk: WTO verdiktem v kauze Airbus otevírá novou frontu obchodní války
    Obchodní války postupují do další fáze. Donald Trump slaví první vítězství na půdě Světové obchodní organizace (WTO). Ta rozhodla v kauze Airbus v neprospěch Evropské unie - označila státní podporu výrobci letadel za nepřípustnou a umožnila uvalit USA cla ve výši až 100 % na zboží v hodnotě 7,5 miliardy dolaru. Vítězství ovšem může brzy Donaldu Trumpovi zhořknout - WTO by měla brzy rozhodnout o proti-žalobě Bruselu na americký Boeing, kde verdikt s vysokou pravděpodobností bude podobný. Jen rozhodnutí v kauze Airbus přišlo o něco dříve, a to je možná trochu problém…
  • Rozbřesk: Yellenová potvrdila březnový růst sazeb, dolar ale není schopen dál posílit
    Janet Yellenová ve svém pátečním vystoupení stvrdila březnový růst sazeb v USA. Jasně řekla, že růst sazeb v březnu je “žádoucí?, pokud budou chodit dál slušná čísla. Posledním důležitým číslem budou v tomto týdnu souhrnné statistiky z amerického trhu práce za únor (payrolls). My čekáme silný výsledek - přírůstek pracovních míst přes 200 tisíc (viz náš Stopař - http://bit.ly/2k8R6Cd). Zajímavé je, že přes výrazný nárůst sázek na březnový růst amerických sazeb (šance 96 %) nezabodoval výrazněji americký dolar, kterému se stále nechce pod 1,05 EUR/USD.
  • Rozbřesk: Yellenová s Fischerem dnes potvrdí záměr Fedu zvýšit v půlce března úroky
    Tento týden přinesl jednu zásadní změnu - trhy výrazně zvýšily své sázky na růst sazeb v USA. Minulý týden dávali investoři pravděpodobnost březnovému růstu sazeb pouze 27 %, dnes je to skoro 90 %. Hlavním důvodem je série jestřábích vystoupení centrálních bankéřů z amerického Fedu včetně Williama Dudleyho a Laely Brainardové.
  • Rozbřesk: Yellenovou čeká v tomto týdnu nový republikánský Kongres
    Čeká nás týden, ve kterém se mohou více odhalit plány dvou nejdůležitějších centrálních bank - amerického Fedu a evropské ECB.
  • Rozbřesk: Začátek týdne ve znamení obchodních válek
    Nový týden začne pravděpodobně opět ve znamení strachu z obchodních válek. Kombinace lehce jestřábího Fedu a oznámení nového balíku cel na dovoz čínského zboží do USA připravila trhům ke konci uplynulého týdne nebezpečnou číši bolehlavu. A její účinky budou pravděpodobně patrné i na začátku tohoto týdne. První protiúder z Číny totiž již přišel.
  • Rozbřesk: Za českou inflací hledejme především dražší jídlo
    Dnes přichází na řadu asi poslední velké číslo z české ekonomiky, které mimochodem může podpořit, nebo spíše nalomit úvahy centrální banky o brzkém zvyšování úrokových sazeb. Bude to sice „jen“ číslo za červen, avšak může docela dobře ovlivnit další inflační výhledy centrální banky. Zvlášť pokud se realita ještě více vzdálí od modelového pohledu ČNB. Předpokládáme, že ano, avšak než předem spekulovat nad výsledkem, který bude za chvíli znám, podívejme se na dosavadní podrobná inflační čísla za ČR, která se zveřejňují obvykle do tří týdnů po samotné inflaci.
  • Rozbřesk: Začíná kritický týden pro akcie, velcí hráči se vrací z dovolených
    Začíná kritický týden. Po americkém “Labor Day” se klasicky vrací na trhy po prázdninách větší institucionální obchodníci. Až uvidí drahé akcie vyhnané vzhůru zejména “retailovými” letními obchody, budou se muset rozhodnout. Buď naskočí na rozjetou vysokou vlnu, anebo začnou prodávat. Nebylo by to ostatně poprvé, co září přinese korekci přehnaného letního optimismu. A při pohledu na rostoucí počty nakažených napříč Evropou by se určitě důvody ke korekci našly.
  • Rozbřesk: Začíná týden vesměs pozitivních zpráv z ekonomiky
    Zatímco minulý týden nebyl z pohledu nových zpráv rozhodně nabitý, u tohoto je tomu právě naopak. V ČR se rozvolňuje, a tak se po měsících čekání konečně otevírají restaurace, bazény, a dokonce i kluby a diskotéky – sice zatím bez tance. Život zde tedy konečně směřuje do dřívějších kolejí, a právě rozvolněná část služeb se tak bude moci konečně opět začít podílet na ekonomickém růstu. Na zhodnocení vývoje ve druhém čtvrtletí si však budeme muset počkat ještě zhruba dva měsíce, a tak se trhy budou muset zatím spokojit s novými podrobnostmi o HDP v úvodu roku. Prozatím totiž měly k dispozici pouze předběžný odhad a teprve v úterý přijdou na řadu dílčí statistiky o vývoji nabídkové i poptávkové strany. Velké překvapení se asi čekat nedá, nicméně výsledky investic nebo uzemněných odvětví mohou být i tak poměrně zajímavé.
  • Rozbřesk: Začíná volební týden, co budou trhy sledovat?
    Začíná volební týden, na jehož konci budou v Česku nově rozdány karty. Podle dosavadních průzkumů veřejného mínění se zdá, že nás podobně jako v sousedním Německu čeká o poznání více fragmentovaná poslanecká sněmovna a teoreticky složitější cesta ke koaliční dohodě.
  • Rozbřesk: Začne ECB brzy přelaďovat na jestřábí notu?
    Jestřábi začínají být více slyšet. Zápis z posledního zasedání ukazuje, že by ECB mohla již na svém nadcházejícím zasedání změnit slovní závazky, které dnes trhům dává (ohledně QE a sazeb). A popravdě není se čemu divit. V prosinci ECB provedla největší pozitivní revizi růstu v historii - za rok 2017 čeká růst 2,4 % a za rok 2018 2,3 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024