Čtvrtek 28. březen 2024 13:24
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Okénko finančního trhu 25.9.2018

25.09.2018 17:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká ekonomika se dnes pochlubila překvapivě vysokou spotřebitelskou důvěrou. V září dosáhla až na 18letý rekord. Po předchozí revizi směrem nahoru k hodnotě 133,4 b. se očekávalo zpomalení, s čím ale spotřebitelé nesouhlasili a dali najevo, že zpomalení ekonomiky zatím nemusí být tak robustní. Důvěra tak vyskočila na vysokých 138,4 bodu. Za tímto výsledkem dotazníku stály obě jeho podčásti: zhodnocení současné situace se navýšilo o 0,3 b. na 173,1 a hodnota očekávání spotřebitelů poskočila o 6 b. na 115,3.

Zajímavá je také situace v Argentině a Turecku. Zatímco tyto dvě země měly nejhorší výsledky na trhu dluhopisů za srpen, v září jsou na opačné straně spektra. Argentinské bondy vydělaly 11 % od začátku měsíce a turecké 8,4 %, což je vysoko nad průměrem pro rozvojové trhy, který se pohybuje kolem jednoho procenta. Obě země byly v uplynulé době těžce zmítané krizí, peso ztratilo v roce 2018 až polovinu své hodnoty. To vedlo argentinskou vládu ke snaze stabilizovat situaci a ukázat trhům svou kredibilitu. Přistoupily k negociacím s Mezinárodním měnovým fondem o nevyhnutelné potřebě půjčky v hodnotě 50 mld. dolarů a ke zvýšení úrokových sazeb na 60 %, což je nejvyšší hodnota na světě. V Turecku se zase 90 % bank zavázalo k dohodě o podpoře lokálních firem, které se potýkají s problémy splácet, což alespoň z krátkodobého hlediska uspokojilo investory. Ve vzduchu ale i nadále panuje nejistota kolem prezidenta R. Erdogana a investoři i proto zůstávají nadále ostražití.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 25.1.2019
    Německé ifo v lednu pokleslo více, než trh očekával. Nejvýrazněji poklesla složka budoucích očekávání a to rovnou o necelé tři body na 94,2 b. Zároveň však vývoj tohoto ukazatele nenaznačuje propad ekonomiky, ale pouze zpomalení současného růstu. Posledně byly obdobné hodnoty k vidění v roce 2016. Dnešní výsledek však zapadá do kontextu zpráv z posledních týdnů. Bankovní rada ECB včera na svém jednání přehodnotila rizika pro ekonomiku eurozóny směrem dolů kvůli geopolitickým faktorům. Lednový ZEW index současné situace pokračoval v prudkém poklesu a je nejnižší od začátku roku 2015. A k tomu se přidává včerejší PMI ve výrobě, které poprvé od roku 2015 kleslo pod úroveň 50 b., což indikuje konec expanze. V případě Německé ekonomiky se nejvíce v průzkumu PMI objevují zprávy o prudkém poklesu zakázek zejména z Číny. To lze spojit s pokračujícím zpomalováním tamní ekonomiky a současnými obchodními válkami z USA, které si začínají vybírat svojí daň. K tomu se přidávají lokální problémy v automobilovém průmyslu, protesty ve Francii, které brzdí tamní ekonomiku, a nekonečná nejistota ohledně Brexitu.
  • Okénko finančního trhu 2.5.2019
    Bankovní rada ČNB dnes v souladu s většinovým názorem trhu zvýšila svou základní úrokovou sazbu na 2 %. Zároveň byla zvýšena i lombardní sazba z 2,75 % na 3 % a diskontní sazba z 0,75 % na 1 %. Koruna, která v očekávání zvýšení úrokových sazeb včera posílila skrz 25,60 za euro, na rozhodnutí bankovní rady reagovala vlažně. Podle našeho názoru a v souladu s naší prognózou postupného ochlazování ekonomiky a zpomalování inflace dnešní rozhodnutí Rady završilo aktuální cyklus zvyšování sazeb v Česku. ČNB se už může pomalu připravovat na „otočení kormidla“ směrem dolů, k nižším sazbám. Další krok ČNB bude dle naší prognózy v 1Q 2020 směřovat dolů, zpět blíže k úrokovým sazbám v eurozóně, kterým jsme, díky prudkému zrychlení domácí ekonomiky, přehřátému trhu práce a vyšší inflaci, utekli.
  • Okénko finančního trhu 25.2.2019
    Ceny průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,0 %, v meziročním srovnání pak jejich dynamika zrychlila na 2,9 %. Největší měrou se na vyšším růstu podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 7,2 %, přitom ceny samotné elektřiny dokonce o 9,3 %. Svižný růst si udržely i ceny v odvětví kovů a kovodělných výrobků a ceny v oblasti těžby a dobývání. Svou dynamiku zvýšily i ceny potravinářských výrobků a tabáku. Naopak pokračoval pokles cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů a chemických látek. Ceny průmyslových výrobců v listopadu dosáhly svého vrcholu, když rostly nejrychleji od ledna 2012. V prosinci pak výrazně zpomalily, vlivem poklesu cen ropy na globálních trzích. Aktuální zrychlení odráží zejména vyšší ceny materiálů a energií. I v letošním roce bude ve směru rychlejšího růstu cen působit slabší úroveň kurzu koruny společně s přetrvávajícími vyššími cenami materiálových a energetických vstupů. V průměru by se tak měly ceny výrobců zvýšit zhruba stejně jako v loňském roce, tedy o 2,0 %.
  • Okénko finančního trhu 25.3.2019
    Podle dnes zveřejněného konjunkturálního průzkumu za měsíc březen se celková důvěra v ekonomiku snížila. Souhrnný indikátor ekonomického sentimentu poklesl oproti únoru o 1,2 bodu. Přitom indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o 1,0 bodu, výraznější pokles o 1,8 bodu pak zaznamenala spotřebitelská důvěra. Vlivem očekávání ze zpomalování hospodářského růstu se zvyšují obavy spotřebitelů z nárůstu nezaměstnanosti a zhoršení jejich finanční situace. I přes březnový pokles se spotřebitelský indikátor stále drží na poměrně vysokých úrovních, což by spolu s rychlým růstem mezd mělo přispívat k pokračování dynamického růstu spotřeby domácností. Mezi podnikateli došlo k dalšímu poklesu indikátoru v průmyslu. Snížily se zejména očekávání ohledně budoucích výrobních činností. Průmyslové podniky zejména ve strojírenství již v současné době pociťují ochabující poptávku u našich hlavních obchodních partnerů. Naproti tomu si dále polepšil ukazatel ve stavebnictví, kdy podniky očekávají v nejbližším období pokračující nárůst výrobních činností.
  • Okénko finančního trhu 25.4.2019
    Je týden před zasedáním ČNB a začíná tedy mediální karanténa. Do dnešního dne využili jen čtyři členové bankovní rady možnosti vyjádřit své aktuální postoje ohledně dalšího měnověpolitického rozhodnutí. Jako první se slova ujal T. Holub, dřívější hlavní ekonom ČNB a nejnovější člen rady. Podle něj tuzemská ekonomika otvírá prostor pro jedno zvýšení sazeb v první polovině roku. Zároveň uvedl, že odsunutí brexitu na konec října dává radě větší jistotu ohledně zahraničního vývoje. Guvernér J. Rusnok nasadil opatrnější rétoriku. Podle něj jsme na tenké hraně mezi jedním a žádným zvýšením sazeb. Přestože inflační tlaky zůstávají stále znatelné a mluví ve prospěch dalšího zvýšení sazeb, vnímá guvernér na druhé straně zpomalování blízkých ekonomik, jako je Německo či celá eurozóna. Radní V. Benda však naopak inflaci nechce podcenit. Podle něj setrvalý růst mezd bude i nadále tlačit ceny nahoru i přesto, že tuzemská ekonomika začne vykazovat známky zpomalení. Klíčové prohlášení přišlo od viceguvernéra M. Mory, jednoho z nejvíce holubičích členů, který vyjádřil svou podporu zvýšení sazeb, pokud pro to bude hovořit nová prognóza ČNB, která bude zveřejněná na květnovém zasedání příští týden. Přesto projevil obavy ze zahraničního vývoje, který by podle něj na Českou republiku mohl dopadnout rychleji a tvrději, než model ČNB předpokládá.
  • Okénko finančního trhu 25.5.2018
    Zatímco Evropu trápí politické riziko, výnosy amerických státních dluhopisů nalezly svůj krátkodobý strop a v současnosti zažívají strmý pokles. Jen desetileté výnosy se ještě před týdnem šplhaly k 3,15 % a dnes se pohybují o více než 20 b.b. níže, což odpovídá hodnotám ze začátku května. Po úspěšném měsíci na akciových trzích a přetrvávající nervozitě z pokročilé fáze hospodářského cyklu se tak projevuje vybírání zisků a rebalancování portfolií směrem k dluhopisům. Ve světle posledních geopolitických událostí (Írán, Itálie, Španělsko, Argentina, Turecko) americká ekonomika opět vypadá jako lákavé útočiště na globálních trzích. Úrokový diferenciál opět zapracoval v americký prospěch a i solidní poptávka po státních dluhopisech indikuje pozitivní sentiment. Květnový výkon akciového indexu S&P 500 se blíží ke třem procentům a má tak ambici stát se nejlepším květnem od roku 2009.
  • Okénko finančního trhu 25.6.2018
    Červnová spotřebitelská důvěra v ČR klesla z rekordně vysoké hodnoty o 0,8 b. na 10,5 b. Nepatrný pokles plyne z obav ze zvýšení nezaměstnanosti, což je v současné situaci nereálné. Meziročně je důvěra o 6,7 b. vyšší. Podnikatelská důvěra naopak vzrostla o 1,4 b. na 17,0 b. tažená zejména průmyslem, jelikož firmy čekají pro následující čtvrtletí zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. I přes pokles spotřebitelské důvěry kompozitní index vzrostl.
  • Okénko finančního trhu 25.6.2019
    Zítra se koná měnověpolitické zasedání České národní banky, od kterého se nicméně nečeká změna úrokových sazeb ani jedním směrem. Ekonomické indikátory i vyjádření členů rady naznačují, že navzdory svižné inflaci se ČNB nebude chtít pouštět do zvyšování sazeb vzhledem ke globálním nejistotám a očekávanému zpomalení tuzemské ekonomiky. Trhy tak bude zajímat spíše celkové hodnocení situace z pohledu centrálních bankéřů, které by mohlo napovědět, zda v blízké době nezvažují obrat v trendu směrem ke snižování úroků.
  • Okénko finančního trhu 25.7.2018
    Hlavní pozornost dnes bude mít setkání amerického prezidenta Trumpa a šéfa Evropské komise Junckera v Bílém domě. Hlavním tématem by měly být obchodní vztahy obou ekonomik a snaha najít shodu v současném konfliktu. Tweety D. Trumpa před samotným jednáním opět vyvolávají protichůdné závěry. Zprvu americký prezident prohlašoval, že celní bariéry jsou nejlepší cestou. Během noci na dnešek se však objevil návrh zrušit všechny cla, bariéry a dotace ovlivňující vzájemný zahraniční obchod a volání po volném trhu. Očekáváné jednání tak může dopadnout všelijak.
  • Okénko finančního trhu 25.7.2019
    Německý index IFO zaznamenal další propad a náš západní soused se tak zdá být o další krůček blíže k ekonomické recesi. Hodnocení podnikatelského prostředí v červenci dosáhlo hodnoty 95,7, což znamená meziměsíční pokles o 1,7 bodu. Na snížení celkového indexu se podílelo zhoršené známkování současných podmínek, ovšem ještě výrazněji se do něj promítl výhled Němců do blízké budoucnosti, kterou ohodnotili 92,2 body, tedy nejhůře od konce roku 2009. Varující na aktuálních datech je hlavně to, že k německým zpracovatelům, které naděje na světlé zítřky opustila již před nějakým časem, se pomalu připojují i poskytovatelé služeb. Právě služby si přitom dosud držely solidní kondici, která byla dána hlavně stabilně nízkou nezaměstnaností. Pokud se neutěšená situace v průmyslu promítne i do front na německých úřadech práce, pak lze očekávat, že to velmi rychle pocítí i zbytek ekonomiky.
  • Okénko finančního trhu 26.10.2018
    Dle prvního odhadu americké HDP vzrostl mezičtvrtletně anualizovaně o 3,5 % za třetí čtvrtletí. Trhy očekávaly o dvě desetiny slabší růst, nicméně v obou případech by se stále jednalo o růst vysoko nad potenciálem americké ekonomiky, který odhadujeme na 2 %. Oproti předchozímu čtvrtletí, kdy HDP vzrostl o 4,2 %, růst americké ekonomiky podle očekávání mírně zpomalil, což lze z části přisoudit tradičnímu sezónnímu pohybu. Na růstu se i nadále podílí především vyšší spotřeba, která rostla nejrychleji za poslední tři roky. Investice do stálých aktiv nadále rostou, naopak úspory zaznamenaly další pokles, což je jeden z důkazů pozdní fáze hospodářského cyklu a blížící se ho vrcholu. Dalším významným přispěvatelem k růstu HDP jsou vládní výdaje, které toto čtvrtletí rostly nejrychleji od roku 2016. Naopak čistý vývoz se v posledním čtvrtletí snížil, čímž negativně přispěl k růstu ekonomiky. Zvýšil se dovoz spotřebního zboží a motorových vozidel, naopak klesl vývoz potravin a zemědělských produktů.
  • Okénko finančního trhu 26.11.2018
    Na včerejším summitu EU byl zástupci členských zemí schválen návrh dohody o Brexitu. Nyní T. Mayová, britská premiérka, zahajuje dvoutýdenní kampaň, aby si naklonila členy parlamentu. V současné chvíli nemá návrh dostatečnou podporu a parlamentem by tak nebyl schválen. Jedná se o poslední překážku v cestě za co nejklidnějším a korigovaným rozdělení Británie a EU. Pokud by návrh parlamentem neprošel, bude stanovisko Evropské komise k dalšímu vyjednávání odmítavé. V takovém případě by hrozil odchod Británie z EU bez jakéhokoliv smluvního ujednání. Aby k tomuto nejhoršímu scénáři nedošlo, musí nyní Mayová přesvědčit britské poslance, aby její návrh podpořili. Předběžně je hlasování naplánováno na 12. prosince.
  • Okénko finančního trhu 26.2.2019
    Podle T. Holuba, člena bankovní rady ČNB, by v případě tzv. tvrdého brexitu letos tuzemská ekonomika zpomalila pod dvouprocentní růst. V základním scénáři však ČNB předpokládá letošní růst na úrovni 2,9 %. Odchod Británie z EU bez smlouvy by tak českou ekonomiku stál zhruba 0,7 až 1,4 procentního bodu. Nejvíce by utrpěl vývoz, z důvodu výrazného propadu evropské poptávky po tuzemských produktech. Zároveň by se zde vyskytlo několik proinflačních rizik, především slábnoucí koruna. Dále také uvalená cla by navyšovala cenovou hladinu. Prohlášení Holuba částečně podporuje i vyjádření ministerstva financí, které odhaduje, že v případě tvrdého brexitu by česká ekonomika zpomalila až o 0,8 procentního bodu. To by rovněž znamenalo propad pod dvě procenta oproti základnímu scénáři, ve kterém MF předpokládá růst na úrovni 2,5 %.
  • Okénko finančního trhu 26.3.2019
    Americká výnosová křivka získala inverzní tvar koncem minulého týdne. Rozdíl mezi tříměsíčním a desetiměsíčním výnosem z dluhopisů tak vymizel. Obdobný scénář jsme mohli vidět před dvěma měsíci na českém trhu. Inverzní tvar u americké výnosové křivky vidíme poprvé od roku 2007, kdy nastal zhruba rok před poslední americkou recesí. Nyní reaguje na nedávné měnověpolitické zasedáni Fedu, na obrat v rétorice a pravděpodobné ukončení utahování měnové politiky. Ačkoliv předseda J. Powelle připustil odložení dalšího zvýšení sazeb pouze za horizont tohoto roku, trh se již připravuje na konec růstu úrokových sazeb a předpokládá, že sazby již dosáhly svého vrcholu. Naopak trh začal očekávat brzký začátek uvolňování americké měnové politiky, což by mohlo nastat již během příštího roku. I podle prognózy týmu RBI by nemělo dojít k dalšímu zvýšení americké základní úrokové sazby. Ta by měla na současné úrovni setrvat další rok a po létě 2020 očekáváme její první snížení v reakci na výrazné zpomalení americké ekonomiky, které by v té době mělo přijít.
  • Okénko finančního trhu 26.4.2019
    Hrubý domácí produkt USA překvapil silným růstem za první čtvrtletí letošního roku, když si meziročně připsal 3,2 %. Tato hodnota představuje nejen výrazné zlepšení oproti 2,2 % z čtvrtletí předchozího, ale hlavně předčila tržní očekávání o 0,9 procentního bodu. Americká ekonomika tak dokázala vzdorovat i dopadům shutdownu amerických federálních úřadů, který se protáhl až do konce letošního ledna a stal se nejdelším v americké historii. USA tak potvrzují nadále solidní ekonomickou kondici, kterou si podle našich odhadů udrží ještě po zbytek tohoto roku. Podle odhadů týmu RBI by měl americký produkt vzrůst za celý rok o 2,3 %. Na rok 2020 již ovšem předpokládáme výrazné utlumení americké produkce a to až na hodnotu 0,5 %, což by mělo vést ke zlomu v politice Fedu, od kterého čekáme od poloviny roku 2020 postupné snižování klíčové úrokové sazby.
  • Okénko finančního trhu 26.6.2018
    Poradce pro zahraniční obchod P. Navarro mírnil obavy trhu z restrikcí na příliv investic ze zahraničí v souvislosti se začínající obchodní válkou. „Neplánujeme uvalit žádné investiční restrikce na žádnou zemi, to není v plánu“ sdělil Navarro v pondělním rozhovoru. Vzhledem k tomu, že má v pátek ministerstvo financí oznámit výši omezení pro čínské investice, jedná se o zmírnění rétoriky Washingtonu. Čínský ministr zahraničí L. Kang zůstává optimistický a tvrdí, že se obě země dohodnou, pokud se potkají v půli cesty.
  • Okénko finančního trhu 26.6.2019
    Bankovní rada ČNB dnešním zasedání rozhodla o ponechání základní úrokové sazby na 2 %. Sazba se nyní pohybuje na desetiletém maximu. O tomto výsledku rozhodlo šest členů bankovní rady, kteří hlasovali ve prospěch zachování sazeb na současné úrovni, jeden člen hlasoval pro zvýšení o 25 bazických bodů. Bankovní rada zhodnotila rizika stávající prognózy jako vyrovnaná. Mezi domácí rizika řadí vývoj kurzu koruny, který je v druhém čtvrtletí o dvacet haléřů slabší, než předpokládá stávající prognóza ČNB. Dále mezi hlavní nejistoty zařadila především dopady protekcionistických opatření ve světovém obchodě či výraznější zpomalení eurozóny. Guvernér Jiří Rusnok na následné tiskové konferenci připustil, že pauza do dalšího pohybu sazeb může být delší v závislosti právě na okolním vývoji. Nevylučuje, že by ČNB mohla v dohledné době pokračovat v normalizaci měnové politiky, pokud se stávající nejistoty projeví jako liché. Kdyby se však potvrdily, mohl by příští pohyb sazeb směřovat opačným směrem.
  • Okénko finančního trhu 26.7.2018
    Jednání Evropské centrální banky dnes nepřineslo žádné novinky. Program nákupu finančních aktiv (QE) bude od září poloviční a do konce roku bude ukončen, zatímco klíčová úroková sazba zůstane na svém spodním limitu i přes léto 2019. Podle těchto dvou informací to vypadá, že guvernér ECB M. Draghi prakticky jen znova přečetl své vyjádření z konce června. Změna v komunikaci centrální banky je tedy nulová, což je i tak určitým způsobem přínosné. Posledních několik týdnů se totiž analytici a stejně tak členové výkonné rady ECB se nedokázali kompletně shodnout na načasování prvního navýšení sazeb; někteří mluvili o červenci 2019, jiní o říjnu 2019
  • Okénko finančního trhu 26.7.2019
    Těsně před započetím mediální karantény před měnově politickým zasedáním ČNB v příštím týdnu se dva členové bankovní rady vyjádřili ohledně nastavení úrokových sazeb. Podle viceguvernéra T. Nidetzkého by úrokové sazby měly zůstat aktuálně stabilní, když rizika spojená s ekonomickým vývojem v zahraničí jsou vyvažována příznivým vývojem domácí ekonomiky. Uvolňování měnové politiky ze strany ECB i amerického Fedu podle Nidetzkého neznamená, že ČNB musí automaticky následovat jejich kroky. V podobném duchu se vyjádřil i nový člen bankovní rady A. Michl.
  • Okénko finančního trhu 26.8.2019
    Od pátku došlo k výraznému vyhrocení vztahů mezi USA a Čínou, když asijská velmoc nečekaně uvalila dodatečná cla na americký dovoz ve výši 5 a 10 %. Nově tak budou podléhat clu například zemědělské výrobky, ropa či malá letadla. Americký prezident D. Trump neotálel s odvetnými kroky příliš dlouho, a ještě téhož dne zvýšil cla na čínský dovoz v hodnotě 300 mld. dolarů ze stávajících 25 % na 30 %. Navíc navýšil cla na veškeré zbývající čínské zboží (300 mld. USD) z 10 % na 15 %. Do nového týdne vstupují obě strany lépe naladěné. Čínský vicepremiér L. Che uvedl, že americké firmy jsou v Číně vítány. Navíc naznačil, že Čína je připravena obnovit jednání a pomocí klidných rozhovorů rozuzlit současnou zamotanou situaci. Tento vstřícný krok Trump uvítal a začal plánovat brzké obnovení jednání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
KeyStock
NORD FX
Alpari UK
reklama
Swissquote Bank