Úterý 19. březen 2024 08:24
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Cla za 200 miliard dolarů poškodí čínskou ekonomiku

18.09.2018 10:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Lze očekávat, že Čína se bude proti novým americkým clům bránit odvetnými opatřeními. V takovém případě nebude druhá fáze zavádění cel trvat příliš dlouho a rovnou se přejde do třetí fáze, ve které budou uvalena cla na téměř celý čínský vývoz do Spojených států,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„V případě, že nová cla vejdou v platnost, sníží se výhled globálního ekonomického růstu, což bude mít negativní dopad na kapitálové trhy. Asijské akciové indexy však na hrozbu uvalení nových cel zatím příliš nereagují,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Donald Trump vyostřil obchodní válku s Pekingem a oznámil zavedení nových cel ve výši 10 procent na čínské zboží v celkové hodnotě 200 miliard dolarů. Zároveň Čínu varoval, že v případě odvetných kroků proti zemědělským a průmyslovým odvětvím Spojených států bude zahájena třetí fáze obchodní války. Ta by měla spočívat v uvalení dalších cel v celkové hodnotě 267 miliard dolarů.

Podle Pekingu současný postoj Spojených států prodlouží obchodní boje mezi největšími ekonomikami světa, což bude mít negativní dopad na globální ekonomiku. Čína údajně disponuje dostatkem rozpočtových a měnových nástrojů, které jí umožní se s negativními dopady cel vyrovnat.

Účinky nových cel ve výši 10 procent zasáhnou čínskou ekonomiku již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. K největším ekonomickým škodám by však mělo dojít až v příštím roce, kdy celní sazba bude navýšena na 25 procent. Na základě takového opatření by čínský hrubý domácí produkt mohl v roce 2019 zpomalit růstu o 0,6 až 0,9 procentního bodu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Citigroup v předobchodní fázi klesá navzdory lepším tržbám z obchodování
    Citigroup (C.US) dnes před zahájením obchodní seance na Wall Street oznámila výsledky za 4. čtvrtletí 2022 a celý rok 2022. Výsledky se ukázaly jako smíšené. Tržby vyšly mírně lepší, než se očekávalo, zatímco zisk nedosáhl. Banka hlásí solidní překonání výnosů z obchodování s pevnými výnosy. Celoroční výnosy z obchodování s pevnými výnosy meziročně vzrostly o 13 %. V případě obchodování s akciemi už situace tak růžově nevypadala, když výnosy za 4Q 2022 meziročně klesly o 14 % a celoroční výnosy o 9 %. Citigroup nicméně uvedla, že je na dobré cestě ke splnění svých střednědobých cílů v oblasti výnosů. Investory to však zřejmě nepřesvědčilo, protože akcie Citigroup se v předobchodní fázi obchodují o téměř 3 % níže.
  • Citi pro rok 2012 čeká zaostávání akcií střední Evropy včetně českých, cílové ceny ale stále slibné... Sektorově sází na telekomy či energetiku
    Přízni se netěší české akcie v nové analýze Citi pro vývoj trhů střední a východ...
  • Citi znížila rating amerických a britských akcií a zvýšila rating európskych akcií 🔎
    Citi znížila hodnotenie akcií v USA a Spojenom kráľovstve z nadvážených na neutrálne a zvýšila hodnotenie európskych akcií na nadvážené. Citi konštatuje, že európske akcie sa obchodujú s výrazným diskontom v porovnaní s americkými akciami a oceňujú sa s primeranejším rastom ziskov. Stratégovia už v minulom štvrťroku zvýšili rating amerických akcií, ale silný rast od začiatku roka ich viedol k návratu na vedľajšiu koľaj.
  • Civilní letectví čeká redefinice
    Není to tak dávno, co trh předpověděl, že lidé už nikdy nebudou létat, dokud nebude existovat vakcína COVID-19, a že některé letecké společnosti zkrachují. Pandemie COVID-19 vážně zasáhla odvětví leteckých společností, přičemž většina leteckých společností přerušila lety o přibližně 90 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Největší evropská nízkonákladová společnost Ryanair sama v současnosti provozuje méně než 20denních letů, což představuje 99% pokles letů oproti letovému plánu před COVID-19, který měl 2 500denních letů.
  • Cizinci vyhledávají Prahu. Češi zas Jihomoravský a Jihočeský kraj
    „Počet hostů od začátku letošního roku do konce třetího čtvrtletí dosáhl celkové úrovně 15 128 678 lidí. Oproti stejnému období předchozího roku se celkový počet hostů navýšil o 80,7 procenta. Je tak zřejmé, že cestovní ruch po pandemii výrazně ožil a opět se stává významnou součástí naší ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cla a horší ekonomické vyhlídky přinesly nervozitu. Trpí akcie a dolar
    Připomínkou, že obchodní války nejsou úplně za námi, je nová hrozba cly ze strany USA. Spojené státy chtějí více zatlačit na Evropu kvůli subvencím pro Airbus a připravují cla na spektrum zboží z EU, ovšem zatím v relativně malém objemu 11 mld. USD.
  • Cla jako nátlak na partnery. Trumpův nový příspěvek trhům pokazil odpoledne
    Minulé dny odhalily, že prezident Trump plánoval cla na ocel a hliník v případě Kanady a Mexika především jako nátlak, který je má přivést k rozumu, tedy k ústupkům při vyjednávání nové podoby NAFTA. Dnešní prohlášení následně odhaluje možnost, že i v případě EU jsou nová cla hlavně výhrůžkou, která má USA přinést výhody jinde. Trump řekl, že se Unie může vyhnout novým clům, pokud sníží svá "odporná" cla na americké produkty. Avšak stejně jako u Kanady a Mexika, ani v případě EU se nedalo čekat, že pokorně sklopí uši a výhrůžkám se podvolí. Unie tedy dál připravuje odvetu a zároveň spolu s dalšími zeměmi v rámci WTO chystá zabezpečení trhu oceli a hliníku, který by v případě zavedení cel byl zaplaven produkcí určenou původně pro Spojené státy.
  • Cla na EU a obavy ze zpomalení krotí optimismus. Akcie i dluhopisy ráno mírně rostou
    Tržní optimismus se koncentroval do včerejšího úvodu obchodování a od té doby ztrácí na síle. Dnes ráno to vypadá, že v podstatě vyprchal. Dobrý dojem z čínsko-amerického obchodního příměří pokazila americká hrozba novými cly na zboží z EU kvůli sporu o dotace v leteckém průmyslu. Navíc jsou stále ve hře obavy z kondice hlavních ekonomik, poté co včerejší průzkumy aktivity za červen většinou zklamaly.
  • Cla nakonec nemusí přijít. Trhy zalil optimismus, který pomáhá i dolaru
    Další vlna za námi - vlna vzájemných útoků na poli zahraničního obchodu mezi USA a Čínou spojená s výprodejem rizika na trzích. Následuje uklidnění, víra v kompromisní řešení, částečný návrat kupců do akcií a prodeje dluhopisů či drahých kovů. Spolu s tím se zlepšila i kondice amerického dolaru.
  • Cla se blíží a německý trh se netěší. Sentiment odpoledne chladne a koruně zůstávají ztráty
    Lehce pozitivní nálada se finančních trhů odpoledne horko těžko drží, spíše už chladne. V průběhu dne ji testovaly horší americká data a další komentář Donalda Trumpa. Ani v jednom případě nešlo o zásadní věc, ale postupně je dopad vidět. Akcie v Evropě se vzdávají zisků a německý DAX míří do červeného. Americké indexy se drží lehce v plusu a bezpečné dluhopisy jsou na tom smíšeně při malých změnách výnosů. Kde je vidět obnovená nervozita, jsou dluhopisy na periferii eurozóny, které vede dolů Itálie.
  • CleanSpark posiluje o více než 30 % na pozadí prudkého nárůstu bitcoinu a výsledků hospodaření 📌
    Společnost CleanSpark (CLSK.US) posiluje o téměř 30 % díky prudkému růstu bitcoinu a nedávným výsledkům hospodaření. Společnost CleanSpark vykázala působivé finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2024, které skončilo 31. prosince 2023. Společnost dosáhla výrazného meziročního nárůstu tržeb o 165 % a přinesla 73,8 milionu USD, což je více než 27,8 milionu USD ve stejném období loňského roku.
  • Climax koupil 55% podíl francouzského distributora a expanduje do zahraničí
    Vsetínský výrobce venkovních žaluzií, rolet, markýz, sítí proti hmyzu a stínění, společnost Climax posiluje své zastoupení v zahraničí. Za desítky milionů korun koupil 55% podíl svého distributora Baumann Hüppe.
  • Clintonová vs. Trump. Šok prichádza
    Do amerických volieb ostáva 50 dní. Amerika možno ešte nikdy nebola tak rozdelená nielen medzi podporou oboch kandidátov ale najmä počtom ľudí, ktorí nechcú za prezidenta ani jedného z nich. Kampaň sa začína zamotávať, no výsledok amerických volieb môže ovplyvniť celý svet.
  • Cloud computing - budoucnost digitalizace?
    Rostoucí množství vytvářených digitálních dat, trendy vzdálené práce s využitím nových technologií a optimalizace podnikových nákladů vedou stále více společností k využívání služeb cloud computingu. Ačkoli pandemie byla katalyzátorem vzestupu cloudu, již dlouho před rokem 2020 byla cloudová řešení označována za "další velkou věc" v odvětví IT. Navzdory zpomalení technologického akciového trhu v roce 2022 příjmy z cloudových služeb stále překonávají marže jejich ostatních segmentů. Abychom mohli hlouběji proniknout do investiční přitažlivosti cloud computingu, je užitečné nejprve pochopit skutečný význam a perspektivy této technologie. 
  • Cloud mining jednoduché a levné s platformou Hashtoro
    Podle průzkumu ING International Survey Mobile Banking 2018 asi 64% respondentů slyšelo o krypto měně. Někdo říká, že humbuk je pryč; ostatní stále hledá způsoby, jak generovat zisk. Existuje mnoho možností, ze kterých si můžete vybrat, ale jedna z nejpopulárnějších je těžba s jeho zjednodušenou verzí "cloudmining".
  • Cloudová kontaktní centra přebírají péči o zákazníky
    Komerční článek: Svět míří do cloudu a péče o zákazníky s ním. Agentura Gartner konstatuje, že globální trh s veřejnými cloudovými službami poroste v roce 2019 o 17,5 procenta a dosáhne tak těžko uvěřitelné hodnoty 214,3 miliardy amerických dolarů. Výjimkou není ani zákaznická péče, která se z tradičních call center přesunuje do cloudových kontaktních center.
  • CL | Futures kontrakt na ropu
    Light Sweet Crude Oil (CL) je nejlikvidnější kontrakt na komoditním trhu. Od roku 1983 se obchoduje na burze NYMEX a na komoditní burze CME. Přes NYMEX jsou elektronicky obchodovány různé varianty futures včetně ropy a zemního plynu. Light Sweet Crude Oil je varianta West Texas Intermediate (WDTI).
  • CL | Futures kontrakt na ropu
    Ropný kontrakt s anglickým názvem Light Sweet Crude Oil (CL) je nejlikvidnější kontrakt na komoditním trhu. Od roku 1983 se obchoduje na burze NYMEX a na komoditní burze CME. Přes NYMEX jsou elektronicky obchodovány různé varianty futures včetně ropy a zemního plynu. Light Sweet Crude Oil je varianta West Texas Intermediate (WDTI).
  • CMA: Převzetí Activision Blizzard Microsoftem může narušit hospodářskou soutěž
    Britský antimonopolní úřad (CMA) po hloubkovém vyšetřování došel k závěru, že plán americké softwarové společnosti Microsoft na převzetí výrobce počítačových her Activision Blizzard za 69 miliard dolarů (zhruba 1,7 bilionu Kč) by mohl narušit hospodářskou soutěž v oblasti cloudových a konzolových her. Transakce by mohla podle úřadu oslabit "důležitou rivalitu" mezi konzolemi XBox a PlayStation společnosti Sony a vést k vyšším cenám, snížení výběru a inovací.
  • ,,C.M.B.S. 2.0" další bublinou v USA? Wall Street chrlí novou vlnu dluhu, odhalující kontrast komerčních nemovitostí a bydlení
    Miliardy dolarů přebaleného hypotečního dluhu vrhly v uplynulých týdnech na trh největší banky na...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova