Čtvrtek 28. březen 2024 22:59
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Amazon: Miláček trhu roste až příliš rychle

13.09.2018 13:18  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

XTB výrazně rozšířila nabídku obchodovatelných akcií, takže se jim na xPulsu budeme také ve větší míře věnovat. A začněme rovnou jedním z aktuálně nejžhavějších titulů na světě – společností Amazon.

Akcie Amazonu (AMZN) tento měsíc poprvé v historii překonaly hranici 2 000 dolarů a světlo světa tak spatřila po Applu teprve druhá společnost, jejíž tržní kapitalizace dosáhla na 1 bilion dolarů. AMZN tedy pokračuje ve svém impozantním býčím trendu, který trvá už přes deset let a který se vymyká téměř všemu, co je na akciových trzích obvyklé. Ne že by se podobné býčí trendy čas od času neobjevovaly. Nejsou ale rozhodně běžné u takto velkých firem s takto velkou penetrací trhu. Vždyť jen od začátku letošního roku Amazon vyrostl o více než 70 %.

Jak impozantní je růst Amazonu v porovnání se zbytkem trhu je jasně vidět například z následujícího grafu.

Pokud byste nakoupili AMZN těsně po finanční krizi, máte dnes více než 25 násobek vložené částky. V případě investice do Applu jste na „pouhém“ jedenáctinásobku a o dalších firmách jako Microsoft, Google, IBM, nebo Intel raději ani nemluvě.

Obrovský růst akcií přitom není zajímavý jen samotnými procenty, ale i skutečností, že po téměř celou dobu býčího trendu Amazon byl schopen, kvůli svým extrémně nízkým ziskovým maržím, generovat jen velmi malý zisk. To částečně platí i dnes, i když ne v tak extrémní míře jako před lety.

Jen pro představu, AMZN při celkových tržbách ve výši 208 mld. dolarů vykázal za poslední čtyři čtvrtletí zisk ve výši 4,8 mld. dolarů, což představuje 2,3% ziskovou marži. Apple, na druhou stranu, při tržbách 254 mld. dolarů za stejnou dobu vygeneroval zisk 55 mld. dolarů. Google loni vydělat 28 mld., Microsoft 27 mld., Intel 16 mld. a mohli bychom pokračovat. Prakticky všechny velké technologické firmy generují násobně vyšší zisky než Amazon, ale je to právě Amazon, který je všechny přerostl.

Příjmy, zisk a marže v posledních 12 měsících

Zdroj: Bloomberg

Pokud namítáte že srovnání Amazonu s Applem, Googlem a dalšími není tak úplně fér, protože Amazon není klasickou technologickou firmou a většinu příjmů generuje v odvětví s tradičně nízkou ziskovou marží (online prodej), máte svým způsobem pravdu. Srovnáme-li ale Amazon s jeho „netechlogicikým konkuretem“, společností Walmart, která je největším prodejním řetězcem v USA, je bilionová tržní kapitalizace snad ještě více zarážející.

Příjmy, zisk a marže v posledních 12 měsících

Zdroj: Bloomberg

Walmart loni utržil více než 500 mld. dolarů a díky maržím těsně těsně pod 3 % tak vykázal zisk 14 mld. Při více než dvojnásobných tržbách a dokonce i vyšších maržích ale jeho tržní kapitalizace dosahuje pouhých 317 mld. dolarů, což je necelá třetina tržní kapitalizace Amazonu.

Jak je něco takového vůbec možné? Za vším stojí růstová story Amazonu, v kombinací s důvěrou v jeho schopnosti rozkročit se a hledat zisky i v jiných odvětvích mimo samotného online prodeje.

Přestože jsou celkové příjmy Amazonu proti Walmartu poloviční, jejich meziroční růst se stabilně drží v rozmezí 20 – 30 %, přičemž letos krátce dosáhl dokonce 38 %. Růst příjmů Walmartu naopak dosahuje sotva 3 %.

I kdyby ale Amazon do pár let Walmart v objemu příjmů výrazně překonal, tempo jejich růstu musí, díky limitům spotřebitelské poptávky, začít zákonitě klesat. Amazon začne být prostě až příliš velký. Jeho zisky budou kvůli nižším maržím ale i tak stále výrazně nižší, než zisky ostatních obřích firem s mnohem vyšší ziskovou marží a nižší tržní kapitalizací.

Skutečnost, že jsou obchodníci ochotni platit tak vysokou cenu za společnost, jejíž hlavní segment prakticky nemůže vytvářet dostatečný zisk, taky nasvědčuje tomu, že trh očekává růst ziskovosti v některém z jiných segmentů. A právě to se v poslední době skutečně děje. Přibližně 10 % příjmů totiž začíná Amazon vytvářet v segmentu Amazon Web Services (AWS), který je se 40% podílem na trhu největším poskytovatelem cloudových služeb na světě.

Z pohledu na výsledky za 2Q je zjevné, jak důležitým se tento segment pro Amazon stává. Při tržbách ve výši 6,1 mld. dolarů totiž vygeneroval provozní zisk 1,6 mld. dolarů. To je více než celý sektor online prodeje, který při tržbách 46,7 mld. dolarů vykázal zisk pouze 1,3 mld. dolarů.

Z AWS se tak stává klíčový motor ziskovosti a hlavní zdroj důvěry ve schopnosti společnosti začít konečně po dlouhých letech vydělávat peníze.

S postupným rozkročením se mimo svůj jádrový business ale Amazon opouští dobře známé klidné vody online prodeje, kde díky úsporám z rozsahu nemá žádnou konkurenci. V cloudových službách se tak poprvé začíná potýkat s technologickými obry typu Microsoft, Google, IBM a dalšími, kteří si budou chtít rovněž ukousnout část z tohoto atraktivního koláče. Některým se to už daří, což naznačuje hlavně velký úspěch cloudové platformy Azure od Microsoftu, jejíž podíl na trhu vyrostl na 30 %. Amazon to tedy nebude mít jednoduché a o růst v tomto sektoru se bude muset dělit s ostatními.

Úspěch AWS a stále vysoké tempo růstu příjmů Amazonu jsou tedy klíčovým zdrojem obrovské důvěry, kterou momentálně investoři vkládají do akcií Amazonu a až čas ukáže, zda byla tato důvěra oprávněná. Ani s cloudovými službami v zádech se ale nezdá být pravděpodobné, že bude Amazon schopen generovat podobně vysoký zisk, jako ostatní technologičtí obři s podstatně menší tržní kapitalizací, kteří navíc do cloudových služeb začínají pronikat také.

Závěrem proto nemůžeme jinak než dodat, že bez průniku Amazonu do dalších odvětví s vysokou ziskovou marží, ve který trh pravděpodobně stále doufá, se zdá být aktuální hodnota společnosti na náš vkus až příliš optimistická, a to zejména ve srovnání s ostatními technologickými obry s podstatně silnějším cashflow.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Amazon čelí formálnym protimonopolným obvineniam EÚ
    Akcie spoločnosti Amazon (AMZN.US) klesli o viac ako 3,0% po tom, čo Európska komisia odhalila formálne protimonopolné obvinenia voči technologickému gigantu.
  • Amazon dal ve čtvrtletí na lobbing rekordních 3,9 milionu USD
    Americký internetový obchod Amazon vydal v první čtvrtletí na lobbing rekordních 3,9 milionu dolarů (89,3 milionu Kč). Podle portálu The Information to vyplývá z údajů předložených Kongresu. Amazon tak v těchto výdajích poprvé za deset let překonal další americkou firmu Google. The Information upozorňuje, že Amazon usiluje o kontrakt na cloudové služby pro Pentagon v objemu deseti miliard dolarů, který by měl být udělen v letošním roce.
  • Amazon dnes večer oznámí zisk za 3. čtvrtletí!
    Amazon (AMZN.US) je další americká technologická společnost, která tento týden ukáže své finanční výsledky za třetí čtvrtletí. Společnost má dnes po skončení dnešní seance na Wall Street vykázat zisky za 3. čtvrtletí 2023. Pozornost ve zprávě bude věnována především výkonu AWS, vzhledem k smíšenému obrazu o cloudu, který vykreslují zprávy o výdělcích od jiných velkých amerických technologických společností.
  • Amazon dostal v EU pokutu 746 milionů eur za slabou ochranu osobních údajů
    Americký internetový prodejce Amazon dostal od Evropské unie pokutu 746 milionů eur (19 miliard Kč) za předávání osobních údajů v rozporu s pravidly pro jejich ochranu, známými pod zkratkou GDPR. Společnost to uvedla v podrobné zprávě o hospodaření, kterou veřejně obchodované firmy ve Spojených státech musejí povinně předkládat Komisi pro cenné papíry (SEC).
  • Amazon hlásí rekordní zisk. Jak si stojí akcie?
    Americká společnost Amazon, která sídlí v Seattlu, zvýšila svůj čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně o 125 % na rekordních 3,56 miliardy dolarů, v přepočtu přibližně na 82,2 miliardy korun. Rekordní zisky má již 4 čtvrtletí v řadě za sebou. Tržby tohoto internetového prodejce a provozovatele cloudových služeb byly navýšeny o 17 % na 59,7 miliardy dolarů, v přepočtu přibližně 1,38 bilionu korun. Tempo růstu se zpomalilo. Tento jev se ale projevuje ve všech oblastech napříč trhem.
  • Amazon investuje do malých podnikov v predajnej sieti, cena akcií neustále rastie
    Americký retailový gigant Amazon pokračuje s investičnými pôžičkami pre firmy tretích strán, ktoré predávajú produkty a služby Amazonu. Tento kapitál im pomáha zlepšiť a zväčšiť ich biznis, čo v konečnom dôsledku pomáha aj samotnému Amazonu.
  • Amazon jedná o levném či bezplatném volání v USA pro své předplatitele
    Americká společnost Amazon jedná s telekomunikačními firmami o levném či bezplatném volání ve Spojených státech pro předplatitele své služby Prime. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Akcie velkých amerických telefonních operátorů na zprávu reagují silným propadem kvůli možnému odlivu klientů.
  • Amazon je nejhodnotnější značkou světa
    Internetový obchod Amazon se letos stal nejhodnotnější značkou světa. Cena akcií Amazonu za posledních 5 let vzrostla celkem 6x. Největším skokanem roku je společnost Instagram, který zvýšil svou cenu téměř dvojnásobně.
  • Amazon je všude. Téma, které firmy nemohou přehlížet.
    Téměř 700 společností v U.S. oznámilo čtvrtletní výsledky hospodaření a jméno Amazon přišlo na přetřes na cca jednom z deseti konferečních hovorů. A obchodníci, jejichž oběd už byl Amazonem dávno snězen, ještě report neposkytli.
  • Amazon konečně okomentoval akvizici Whole Foods
    Vedení ecommerce giganta Amazon ve čtvrtek poprvé okomentovalo 13.7 miliardovou akvizici společnosti Whole Foods Market Inc. Mnohé zajímají plány společnosti s prodejcem organických potravin Whole Foods, jelikož se společnosti nedaři dodržet příslib návratu k původímu růstu prodejního zisku.
  • Amazon na špici nejvíce obchodovaných akcií roku 2019
    Pro investory i obchodníky byly výnosy z globálně obchodovaných akcií v posledním roce mnohem vyšší, než je mohlo napadnout i v těch nejdivočejších představách. Vždyť index S&P 500 vzrostl o 29 % a výsledky byly nejlepší od roku 2013. Při zpětném pohledu na toto, pro investory velmi výnosné období, teď může Saxo Bank označit pět firem, jejichž akcie byly mezi klienty v roce 2019, kdy akciové trhy dosáhly dosud nepoznaných výšin, nejpopulárnější.
  • Amazon nepotvrdil nabídku akvizice EA
    V pátek 26. srpna kolovala trhy zpráva o potenciálním převzetí herního giganta Electronic Arts (EA.US) Amazonem, což vyústilo v býčí rally na akciích EA. Dle CNBC by však Amazon žádnou nabídku vytvářet neměl:
  • Amazon omezuje logistická centra
    Společnost Amazon (AMZN.US) je připravena na snížení počtu logistických center a skladů tváří v tvář zpomalujícímu růstu tržeb, uvedla poradenská společnost MVPVL International. Společnost odhaduje, že Amazon nezrealizuje plány na otevření 42 skladů a odkládá otevření dalších 21 center. Snížení také ovlivňuje podnikání společnosti v Evropě, zejména ve Španělsku. V říjnu e-commerce gigant uzavře dvě centra, která aktuálně zaměstnávají 300 lidí.
  • Amazon podle úřadů oklamal spotřebitele, aby se zaregistrovali do služby Prime
    Americká Federální obchodní komise (FTC) dnes podala žalobu na společnost Amazon. Internetový prodejce podle ní zapsal miliony uživatelů bez jejich souhlasu do své placené služby Amazon Prime a ztížil jim zrušení služby. FTC o tom informovala na svém webu. Amazon na žádost o komentář zatím nereagoval. FTC vyšetřuje procesy registrace a zrušení služby Prime od března 2021.
  • Amazon podniká kroky proti vzniku prvních odborů ve své firmě v USA
    Americký internetový prodejce Amazon podniká kroky proti vzniku prvních odborů ve své firmě na půdě Spojených států. Organizátory obvinil, že pracovníkům, kteří vznik odborů v hlasování schválili, vyhrožovali. Zástupce nových odborů tvrzení vedení označil za absurdní. Informuje o tom agentura Reuters.
  • Amazon po zprávě za 2. čtvrtletí prudce stoupá, ztráta Apple - zpomalení prodeje iPhonů!
    Wall Street s napětím očekávala dnešní zprávy společností Amazon (AMZN.US) a Apple (AAPL.US) - obě společnosti mají dohromady hodnotu přibližně 4,5 bilionu dolarů a značnou váhu v hlavních akciových indexech. Výsledky Amazonu výrazně překonaly odhady analytiků jak z hlediska tržeb, tak i zisku. Naproti tomu očekávaná zpráva společnosti Apple - přestože předpovědi překonala - nedokázala trh překvapit v podobném rozsahu jako Amazon a akcie společnosti v průběhu obchodování po uzavření Wall Street ztrácely. Navíc prodeje vlajkových telefonů iPhone společnosti meziročně klesly o více než 2 %. Stojí za zmínku, že kapitalizace společnosti Apple je téměř dvakrát vyšší než kapitalizace společnosti Amazon. Kontrakty indexu tak vymazaly značnou část dřívějších zisků. Co vidíme na výsledcích obou společností?
  • Amazon po žalobě FTC klesá o téměř 3 %
    Akcie společnosti Amazon (AMZN.US) se dnes obchodují téměř o 3 % níže. Kromě celkově pokleslé nálady na světových trzích reagují akcie Amazonu na žalobu Federální obchodní komise (FTC). FTC zažalovala společnost Amazon za to, že si nezákonně udržuje monopolní postavení tím, že používá opatření proti slevám, kterými trestá prodejce a odrazuje ostatní prodejce od nabízení nižších cen. Kromě FTC zažalovalo Amazon také 17 generálních prokurátorů amerických států. Praktiky společnosti Amazon údajně ovlivňují maloobchodní tržby v hodnotě stovek miliard ročně a mají dopad na více než 100 milionů nakupujících.
  • Amazon přestává růst a začíná vydělávat
    Poslední kvartální výsledky Amazonu investory potěšily v mnoha oblastech. Dařilo se růstu zisku na akcii, expanzi ziskových marží i množství volných peněžních toků. Amazon však nesplnil očekávání investorů v růstu tržeb a zejména ve výhledu na nadcházející vánoční sezónu. Výhledy jsou přitom pro růstové tituly s nabobtnalými poměry P/E a P/S klíčové, proto akcie Amazonu po oznámení výsledků reagovaly poklesem.
  • Amazon se přidává do závodu o AI 🔌Další vlna propouštění?
    Akcie Amazonu (AMZN.US) včera posílily téměř o 5 %, když společnost představila technologii AI konkurující GPT s názvem „Bedrock“. Pokud dnešní výsledky bank podpoří sentiment na Wall Street, mohla by společnost svůj růst prodloužit. Generální ředitel Andy Jassy v dopise akcionářům zdůraznil, že se mu podaří snížit náklady společnosti a věří v její dlouhodobý potenciál.
  • Amazon se připravuje na převzetí Electronic Arts
    Americký akciový trh dnes po začátku týdne v červené zóně výrazně korigoval. Zdá se, že mnoho investorů, navzdory prohlášením zástupců Federálního rezervního systému, že je nutné dodržovat jestřábí politiku ohledně úrokových sazeb, stále sází na to, že Powell zpomalí. Alespoň nebude nadále tak urputně říkat, že ho ekonomika nezajímá do té doby, dokud se inflace nevrátí do normálu. Jakýkoli holubičí obrat, i když v něj existuje naděje, bude signalizovat býkům, aby nakupovali riziková aktiva.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new