Sobota 20. duben 2024 02:38
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO král
reklama
InstaForex ETF

Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie

07.09.2018 12:14  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k výbušnému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako investiční příležitost se stává stále zajímavější.

Jaká jsou očekávání ohledně vodíku? Jaké jsou nejlepší vodíkové akcie?

V článku se dočtete, že výbušný růst užití vodíku byl již dávno predikován, dále si popíšeme výhody a nevýhody elektromobilů ve srovnání s vodíkovými technologiemi a poté se podíváme na nejlepší vodíkové akcie a také akcie pro investici do palivových článků.

Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie

Nejlepší vodíkové akcie těžící z vývoje technologie palivových článků

Automobilový trh byl otřesen příchodem elektromobilů a vývoj v oblasti vodíkových technologií k tomu bez pochyb přispěje. Po aféře Dieselgate stále více automobilek investuje do rozvoje čistých technologií.

Palivové články jsou elektrochemická zařízení, jež konvertují vodík přímo na elektrickou energii. Díky tomu jsou palivové články alternativou k bateriím, které pohánějí elektromobily. Cílem těchto technologií je snížit emise CO2.

Jelikož u vozů s vodíkovým pohonem z výfuku vychází pouze vodní pára, je tato technologie šetrná k životnímu prostředí. Palivové články fungují na kombinaci plynného vodíku (H2) a kyslíku (O2). V tomto procesu dochází k uvolnění energie a vodní páry (H2O). Očekávaný růst využití vodíku je dobrou investiční příležitostí.

Výbušný růst v užití vodíku byl již predikován

Dle předpovědi německého Verbands Deutscher Maschinen-und Anlagenbau (VDMA) bude mít trh palivových článků v roce 2020 hodnotu € 2 miliardy. To je desetinásobek jeho obratu za rok 2017. Velká část tohoto růstového předpokladu má pocházet z automobilového odvětví. Někteří analytici dokonce tvrdí, že se vodík v blízké budoucnosti stane nejdůležitějším palivem pro automobily.

Nevýhody elektromobilů

Elektromobily jsou médii často velebeny jako skvělé řešení environmentálních problémů. Baterie potřebné k jejich pohonu mohou být ale překážkou. Vzhledem po jejich vysoké poptávce vzrostla také poptávka po znečišťujících surovinách, jako kobalt a lithium. Cena lithia teď poněkud klesla.

Pokud si myslíte, že je lithium dobrá příležitost k investici, přečtěte si článek o nejlepších lithiových akciích.

O investování do kobaltu jsme také psali.

Kobalt vs Lithium - investice do komodit

Kromě toho mají bateriemi poháněné automobily další závažné nevýhody jako poměrně nízký dojezd a dlouhou dobu potřebnou k jejich dobití. Díky tomu jsou elektromobily zvláště vhodné pro kratší cesty.

Průlom technologie palivových článků ve vozidlech

Nejnovější průzkum KPMG globalního automobilového průmyslu ukázal, že palivové články jsou vedoucím trendem a sesadily elektricky poháněné automobily z trůnu. Většina CEO vnímá palivové články jako lepší alternativu k bateriím.

Díky velkému technologickému skoku se vodíkové automobily stávají reálnou alternativou ke konvenčním a elektrickým pohonům. Dobrým příkladem jsou automobily Hyundai Nexo a Toyota Mirai. Ostatní automobilky jako Ford, BMW, Daimler a Volkswagen se take začínají zaměřovat na vodíkem poháněná auta.

Toyota Mirai

Rychlé doplnění, větší dojezd a kompaktnější baterie

Pro výrobu vodíku se pomocí elektrolýzy dělí voda na kyslík a vodík. V palivových článcích je proces elektrolýzy obrácen – pojí se vodík s kyslíkem a vytváří elektrický proud. Ten se dá použít k pohonu elektrického motoru. Myšlenka pohánět auta tímto způsobem není nová. Automobilky v tomto směru provádějí intenzivní výzkum už od počátku tisíciletí. Teprve nyní se však zdá, že je technologie zralá a dostupná.

Velkou výhodou palivových článku je, že vodík nahrazuje benzín nebo naftu jako zdroj energie. Vodík má téměř třikrát vyšší energetickou hustotu než benzín. Díky tomu je u vozidel s palivovými články dojezd vyšší než 600 km, menší baterie a rychlé doplňování už za 3 minuty. Pro dojezd na vzdálenost 100 km je zapotřebí 1 kg vodíku, takže k plnému doplnění vozidla stačí pouze 5-6 kg vodíku.

LYNX TIP: Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování vybraného ETF.

Chci se zdarma přihlásit k odběru

Větrná a vodní energie k produkci ekologického vodíku

Vzhledem k tomu, že výroba vodíku z obnovitelných zdrojů energie je možná, se vodík může stát alternativou k benzínu a naftě. Nadbytečná elektrická energie z větrných a solárních elektráren může být přeměněna na vodík a distribuována přes síť čerpacích stanic.

V určitých podnebích a povětrnostních podmínkách vyrábí větrné a solární elektrárny více energie, než je v elektrické síti nutné. Tato přebytečná energie může být použita k výrobě vodíku. Tímto způsobem dojde k uvolnění elektrické sítě a udržitelná energie bude uložena.

Vodíkové akcie jako alternativa

Nevýhody vodíku: vysoké ceny katalyzátorů a síti palivových stanic

Gigant on-line prodeje Amazon již v mnoha svých skladech používá vysokozdvižné vozíky poháněné palivovými články. Samozřejmě existují i nevýhody vodíkové technologie, především vysoká cena katalyzátorů na bázi platiny a paladia. Díky substitutům, využití v sériové výrobě a škálování se předpokládá, že ceny klesnou. Riziko však spočívá v tom, že se zvedající se poptávkou po těchto surovinách dojde opět k růstu jejich cen.

Čtěte také >> Obchodování platiny: Nejlepší platinové akcie roku 2018

Nedostatek čerpacích stanic je další nevýhodou. V současnosti se v Evropě nachází 106 čerpacích stanic na vodík a na celém světě jich je pouze 300. Pro celostátní pokrytí Německa by bylo zapotřebí kolem 100 čerpacích stanic. Tohoto cíle lze dosáhnout ve střednědobém horizontu modernizací stávajících čerpacích stanic.

Tento cíl si stanovila Skupina H2 Mobility, s podílejícími se společnostmi Daimler, OMV, Total, Shell, Linde a Air Liquide. Do konce roku 2018 je v plánu spuštění provozu 50 vodíkových stanic a v roce 2020 se jejich počet zvýší na 100.

Nejlepší akcie pro investici do vodíku a palivových článků

Většina společností v tomto odvětví se nachází ve fázi výzkumu a trpí ztrátami díky vysokým nákladům na vývoj. Z dlouhodobého hlediska však tyto náklady musí být kompenzovány. Níže se nachází akcie dvou vodíkových společností, jejichž prostřednictvím můžete investovat do tohoto trendu.

1. Ballard Power (BLDP): vůdčí postavení na trhu

Ballard Power Systems (ISIN: CA0585861085 – Symbol: BLDP – Měna: USD) je bezesporu globálním lídrem v oboru. Ballard Power má pouze malé ztráty, zato spoustu zkušeností. Společnost byla založena před 40 lety v Kanadě a vyrábí palivové články především pro nákladní automobily, vlaky, autobusy, lodě a vysokozdvižné vozíky.

Ballard Power se nyní také zaměřil na automobilový průmysl a společně s dceřinou společností Volkswagen, Audi, vyvinul h-tron. Tento koncept, poháněn elektrickým pohonem, využívá jako zdroj energie vodík a jeho doplnění trvá 4 minuty. Nicméně němečtí výrobci automobilů technologicky poměrně zaostávají za konkurencí. Hyundai a Toyota již tyto vozy vyrábějí. Ballard Power navázal spolupráci s dceřinou společností Toyota.

Akcie Ballard Power (BLDP) -Společnost Ballard Power drží řadu patentů a má silné tržní postavení v odvětví autobusů a vysokozdvižných vozíků. Ballard Power také působí v Číně a hodlá významně rozšířit spolupráci s čínským Broad Ocean. Dvě továrny mají být vystavěny vedle stávající továrny v Šanghaji. Cena v posledních letech rostla, ale začátkem letošního roku došlo k prudkému poklesu a akcie se staly mnohem atraktivnější. Společnost nyní trpí ztrátou $0,03 na akcii, ale v budoucnu se očekávají zisky.

2. Powercell Sweden (PCELL): palivové články pro lodě a vozidla bez emisí

Powercell Sweden (ISIN: SE0006425815 – Symbol: PCELL – Měna: SEK) vznikla jako spin-off Volvo Group v roce 2008. Dodává palivové články a zaměřuje se především na telekomunikační, dopravní, automobilový a energetický průmysl. S tržní kapitalizaci ve výši 1439 milionů SEK (přibližně €140 milionů) je Powercell spekulativní investicí. Současná cena akcií Powercell Sweden se pohybuje kolem 34.80 SEK (zhruba €3,3).

Partner v automobilovém průmyslu

Navzdory své velikosti se Powercell orientuje na mezinárodní prostředí. V Norsku spolupracuje na výrobě motorů poháněnými vodíkem s firmou Nel Hydrogen. Tyto vodíkem poháněné motory pro přepravní a dopravní lodě vylučují pouze vodní páru. Lodní doprava velmi znečišťuje životní prostředí, takže zaměření na tento sektor není překvapující. Vodní doprava vylučuje nejvíce emisí CO2 na pasažéra na kilometr. Švédové jsou také partnery v německém projektu Autostack, který byl spuštěn německým Federálním ministerstvem dopravy a digitální infrastruktury.

Kromě Powercell je součástí projektu Autostack dalších devět společností, včetně Dailmer, BMW, Volkswagen a Ford. Cílem je produkce palivových článku v Německu na průmyslové úrovni. Kromě tohoto partnerství je Powercell již úspěšný na čínském trhu palivových článků.

Jak investovat do vodíkových a palivových akcií?

S LYNX máte příležitost obchodovat akcie jednoduše a v prostředí nejpokročilejších platforem. Naše platformy disponují profesionálními obchodními nástroji. Navíc získáte přístup na trhy po celém světě. Více o obchodování akcií se dočtěte v průvodci prvních kroků u LYNX.

Investujte do vodíkových akcií a palivových článků s LYNX

Díky LYNX máte příležitost investovat do téměř všech společností kótovaných na burze. Dostáváte přístup do více než 100 burz ve více než 25 zemích světa, včetně čínských burz.

Objevte více o investování do akcií s LYNX
vodíkové akcie

The post Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do ropy a plynu klesají
    Britská komise pro energetickou transformaci ve své nedávné zprávě uvedla, že pro přechod na čistou planetu s nulovými emisemi do roku 2050 se investice do energetické transformace musí zvýšit na 3,5 bilionu dolarů ročně. Obrovské množství peněz půjde na vybudování větší kapacity pro výrobu větrné a solární energie, zatímco část z celkové částky půjde na budování infrastruktury, bateriové úložiště a sezónní skladování.
  • Investice do ropy – 4 nejlepší ropné akcie současnosti
    Obchod s ropou je v současné době opět trochu hrbolatý. Poté, co americko-čínský konflikt po určitou dobu zasáhl cenu ropy, eskalující konflikt v Íránu způsobil částečné oživení. Pro investory by stále relativně levná cenová hladina ropy mohla nabídnout dlouhodobé možnosti vstupu pro vybrané ropné akcie.
  • Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti
    Ceny akcií ze sektoru solární energie rostou raketovým tempem. Technologie alternativních zdrojů energie využívá stále více společností i domácností. Potřeba udržitelné energie je stále jasnější. Solární technologie jsou navíc díky neustálým inovacím stále levnější a dostupnější. Co se přesně děje na zajímavém solárním trhu? A jak můžete z aktuálního vývoje jako investor profitovat?
  • Investice do stříbra: Nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019
    Stříbro je mezi investory tradičně velmi populární komoditou. Nyní, když turbulence na světových akciových trzích opět nabírají na síle, se investoři tradičně uchylují k drahým kovům jako k bezpečným přístavům v době nejistoty. Investice do stříbra určitě nepatří mezi minoritní typ investování.
  • Investice do stříbra – nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2020
    Vzácné kovy byly od krize COVID-19 ve středu zájmu mnoha investorů a po letech bočního pohybu jsme opět zaznamenali rostoucí trendy. Akcie těžařů stříbra a zlata se v posledních měsících vyvíjely velmi pozitivně. Hlavním důvodem je fakt, že investoři, kteří reagovali na prudký pokles globálního růstu v důsledku pandemie COVID-19, považují drahé kovy za tradičně bezpečná útočiště.
  • Investice do svobody v nejisté době
    Jak kdysi prohlásil Karel Gott, peníze nejsou všechno. Je tu ještě zlato a cenné papíry. Tímto bonmotem chtě či nechtě mistr hlasu prokázal, že krom zpěvu ovládal i základní myšlenku stavby vyváženého portfolia, jak ji v podcastu Offline Štěpána Křečka vyjádřil expert na investování do drahých kovů David Slezák. Právě o roli zlata při investování a o jeho významu v nadcházející krizi si můžete přečíst i v tomto článku.
  • Investice do uhlí, Křetínský investuje miliardu, uhlí se rekordně dařilo
    Letošní rok byl pro uhlí velmi dobrý. Ve střední Evropě ale bude po ukončení těžby v OKD uhlí znatelně v budoucnu chybět, proto do něj Daniel Křetínský investuje celou miliardu.
  • Investice do veteránů, houslí či vína. První online investiční galerie v česku, Portu Gallery, nabízí atraktivní příležitosti
    Investiční galerie Portu Gallery navazuje na první robo-advisory investiční platformu Portu, která v České republice funguje už několik měsíců. Portu si klade za cíl demokratizovat investiční trh a otevřít ho tak široké veřejnosti.
  • Investice do vládních dluhopisů zůstávají podle Fidelity International zajímavé kvůli rostoucí inflaci
    Rostoucí inflační očekávání a obavy ohledně financování zvětšujícího se deficitu USA tlačily v dubnu výnosy amerických vládních dluhopisů vzhůru. Pohyby amerického dluhu se promítly i do dalších trhů s dluhopisy a poslaly výš německé a britské. Analytici Fidelity International očekávají, že ekonomická situace bude i nadále nahrávat tomuto trendu. Pomůže tomu i rostoucí inflace.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním...
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie roku 2020
    Vodíkové akcie jsou stále populárnější a jejich ceny rostou. Lidstvo dlouhodobě hledá čistší alternativy k běžným fosilním palivům. Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k raketovému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako forma investice do vodíku se stávají stále zajímavější.
  • Investice do vody: 3 zajímavé akcie pro vaše portfolio
    O akcie společností, které se angažují ve vodním sektoru, je mezi investory stále větší zájem. Populační růst v kombinaci se změnou klimatu a dalšími faktory způsobují, že pitná voda začíná být z dlouhodobého hlediska nedostatkovým zbožím.
  • Investice do vzácných kovů není jenom o zlatě
    Zlato v posledních měsících velmi posilovalo, za třetí kvartál zhruba o 8 %, meziročně dokonce o celých 26 %. Jeho hlavní výhodou však stále zůstává uchování hodnoty bez dramatických výkyvů v dlouhodobém horizontu. Neocenitelné je zejména v časech recese a hospodářských krizí, proto si stále drží prestižní nálepku bezpečného přístavu. Zlato však není jediný drahý kov, který je v hledáčku investorů na komoditních trzích. Mezi investiční hvězdy vzácných kovů patří bezesporu palladium (letošní číslo jedna v komoditách), platina a nesmíme opomíjet ani stříbro.
  • Investice do zlata nebo do zlatých těžařů?
    Čas od času dostanu otázku na zlato. Jestli je to dobrá investice, kdy investovat do fyzického zlata, kdy do papírového a podobně. Včera se mě ale jeden z našich čtenářů zeptal, co je podle mého názoru lepší. Zda investice do zlata, nebo do zlatých těžařů. Napadlo, mě že bych to mohl trochu rozebrat i tady na xPulsu.
  • Investice do zlata – nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2020
    Akcie těžařů zlata jsou mezi investory velmi oblíbené. Zlatý trend dlouhodobě nedosahoval dobrých výsledků, ale od roku 2019 se situace změnila a býci přebrali kontrolu. Akcie těžařů zlata mohou nesmírně profitovat z nové zlaté rally. V následujícím článku se podíváme na vše, co potřebujete jako investor vědět o zlatě a představíme vám nejzajímavější zlaté akcie pro rok 2020.
  • Investice do zlata: Praktický průvodce & 5 důvodů proč si vybrat zlato
    Možná držíte nějaké akcie a nyní, když došlo k sérii propadů, uvažujete o širší diverzifikaci a dalším zajištění. Jedním ze způsobů, jak své portfolio diverzifikovat, je investice do zlata, protože zlato má zpravidla negativní korelaci k akciovým trhům.
  • Investice do zlata prudce rostou kvůli obavám z inflace
    Množství investic do zlata prostřednictvím instrumentů ETF a ETP pokračuje v prudkém růstu.
  • Investice do zlata v roce 2019
    Cena zlata se v minulém roce v dolarovém vyjádření nezměnila. Letos by podle Světové rady pro zlato – WGC, mělo zlato mít lepší zhodnocení zejména z následujících důvodů.
  • Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!
    Lidstvo je fascinováno zlatem již po staletí. Využívá se při výrobě šperků, v elektronice i jako platidlo. Investice do zlata přitahuje obchodníky samozřejmě i v roce 2021. Zejména po slibném předchozím roku, kdy cena zlata dosáhla svých historických maxim.
  • Investice pro radost aneb Vydělat se dá i na rumu či kabelkách
    Češi už dávno nejsou v investování úplní začátečníci a například v nákupech cenných papírů, nemovitostí nebo ve vkladech do akciových fondů se mnozí z nás velmi dobře vyznají. Ukazuje se ale, že bychom potřebovali zapojit trochu fantazie. V současném světě se nabízí řada zajímavých a netradičních příležitostí, kam uložit část svých peněz.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader