Čtvrtek 28. březen 2024 21:12
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Technická analýza: Ropní medvědi vystrkují drápky

15.08.2018 12:08  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Trh s ropou zažívá momentálně ochlazení, které má za následek propad cen, a to 5 týdnů z posledních 6. Jedná se tak o nejhorší sérii ztrát od dubna 2017. Navzdory uvalení iránských sankcí tak začínají převažovat medvědí faktory jako je zpomalení růstu globální ekonomiky v důsledku obchodní války, které může vyústit v celkové oslabení poptávky po černém zlatě. Tento fakt rovněž potvrdil včerejší report agentury API, která oznámila nárůst zásob o 3,66 milionů barelů (očekával se pokles o 6 milionů barelů).

Na druhou stranu Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve svém pátečním reportu varovala, že iránské sankce začaly platit pouze v omezené míře. Naplno se sankce projeví až na počátku listopadu, kdy odhady hovoří o poklesu až o 1 mil. barelů denně, což je znatelné oslabení na straně nabídky. Na zastoupení íránské produkce si ovšem brousí zuby hlavní regionální nepřítel Saúdská Arábie, která je v oblibě amerického prezidenta Donalda Trumpa. Saúdové aktuálně těží 10,4 milionu barelů ropy denně a teoreticky mohou navýšit produkci na 12 milionů. To by ovšem znamenalo zapojení rezerv, které by světu pomohly v případě výpadků dodávek v zemích jako Venezuela či Libye.

0 

WTI: Cena ropy WTI nadále osciluje v sestupném kanálu v rozpětí hodnoty 65 – 70 USD. Od svého vrcholu na začátku prázdnin, kdy cena přesahovala 75 USD za barel, ztratila již lehká americká ropa téměř 12 %. Aktuální nastoupení medvědího trendu může tak vyústit v další pozvolné oslabování až na úroveň 64 USD z barel, kde se WTI obchodovala naposledy na konci června.

 

Data agentur API a EIA
APIpředchozí očekávání aktuální 
ropa-6,00N/A3,66
EIApředchozí očekáváníaktuální
ropa-1,35-2,50N/A
benzín 2,90-0,58N/A

 

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technická analýza: Ropa WTI
    Cena ropy WTI se v pátek odrazila od spodní limity struktury Overbalance. Dnešní vývoj však ropu dostal zpět k úrovni 58,50 dolarů za barel, kde se nachází spodní limita další struktury Overbalance. Jedná se o klíčový krátkodobý support, na který by se měli obchodníci zaměřit.
  • Technická analýza - Ropa WTI dnes překonává hranici 50 USD za barel. Má však potenciál k dalšímu růstu?
    WTI: Index relativní síly RSI se nachází v překoupeném pásmu při 76 bodech. Trendový indikátor rozdílů exponenciálních klouzavých průměrů MACD signalizuje možnou změnu současného up trendu, signální křivka byla v posledním týdnu protnuta několikrát.
  • Technická analýza - Ropa WTI hledá podporu u 45 USD za barel
    WTI: Index relativní síly RSI se nachází na hodnotě 26 bodů a pohybuje se tedy v přeprodaném pásmu. Indikátor MACD naznačuje možný obrat downtrendu.
  • Technická analýza - Ropa WTI klesá již šestý den v řadě pod 47 USD za barel
    USOil: Americká lehká ropa WTI drží pozice nad týdenní hladinou S2. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v přepro...
  • Technická analýza - Ropa WTI pravděpodobně zamíří zpět pod 50 USD za barel
    USOil: Americká lehká ropa WTI drží pozice nad týdenní hladinou R1. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v neutrá...
  • Technická analýza - Ropa WTI propadla i přes nižší stav zásob v USA
    WTI: Pozorujeme snahu o stabilizaci dvoudenního 6% propadu. Index relativní síly RSI se aktuálně nachází v neutrálních hodnotách při 43 bodech. Průměry MACD se rozcházejí a prozatím mohou naznačovat počátek nového růstového trendu.
  • Technická analýza: Ropa WTI se dostala nejvýše od roku 2015. Důvod k radosti?
    WTI se po dlouhé době posunula nad 75 USD za barel. Otázkou je, zda je tato cena udržitelná. Z technického pohledu lze o této úvaze polemizovat. A to především v momentě, kdy došlo k urovnání obchodních vztahů mezi USA a Kanadou.
  • Technická analýza: Ropa WTI sleduje psychologickou hranici 60 dolarů za barel zatím jen zpovzdálí
    V centru pozornosti nejen dnes je samozřejmě zasedání členů i nečlenů ropného kartelu OPEC ve Vídni. To by mělo přinést dlouho očekávané prodloužení útlumu těžby ropy až do konce roku 2018. Za zmínku ale stojí fakt, že Rusové prosadili pro větší flexibilitu dohody její tříměsíční revizi. Ve výsledku to znamená, že platnost nové dohody po březnu 2018 může skončit kdykoliv v této revizní době. Proto je velmi důležité sledovat doprovodný komentář, který bude novu smlouvu provázet a především pak odhodlání zemí mimo OPEC držet svoji produkci na uzdě.
  • Technická analýza - Ropě technická analýza ani fundamenty nedávají prostor pro růst
    USOil: Americká lehká ropa drží pozice okolo úrovně týdenního supportu S1. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v neutrálním pásmu. Aktuálně při 48 bodech. Parabolický trendový indikátor SAR signalizuje uptrend.
  • Technická analýza: Ropní medvědi potvrzují svou nadvládu
    Ruku v ruce s aktuálním poklesem na akciových trzích se vyvíjí také cena ropy, která včera zažila nejprudší propad od července, když oslabila o více než 4 %. Jedním z katalyzátorů říjnových výprodejů je uklidnění situace kolem Saúdské Arábie a kauzy usmrcení novináře Džamála Chášakdžího. Tamní ministr pro energetiku totiž tento týden oznámil, že Saúdové budou i nadále zastávat zodpovědnou roli na ropném trhu, což by mělo vyústit v navýšení jejich produkce. Z aktuální těžby 10,7 milionu barelů za den tak lze v blízké době očekávat navýšení až na 11 milionu barelů denně, čímž by království pokořilo vlastní historické maximum. Do pozadí se tak dostává hlavní prorůstový faktor předešlých týdnů v podobě iránských sankcí, který zajišťoval dlouhotrvající stabilitu býčího trendu.
  • Technická analýza: Ropný kolaps
    Ropný trh se otřásá v základech. Jen během včerejšího dne oslabila cena ropy o 7 % a ze svých říjnových maxim se propadla již o 25 %. Lehká texaská ropa WTI dokonce zaznamenala 12. poklesový den v řadě, což je něco nevídaného od roku 1984. Stabilizaci cen nepomáhá ani veškerá snaha kartelu OPEC v čele se Saúdskou Arábií, která již naznačila ochotu domácí produkci omezit.
  • Technická analýza: Ropný trh v očekávání dalšího vývoje
    Obchodníci s ropou se mohli v pátek alespoň na chvíli zaradovat. Ceny ropy rostly v důsledku silných čísel z amerického trhu práce a poklesu počtu ropných souprav. Dle agentury Baker Hughes těžaři jen za minulý týden uzavřeli 15 vrtů a celkový počet zařízení se tak zastavil na čísle 847, což je nejnižší údaj od května 2018. Bylo to počtvrté za posledních 5 týdnů, kdy americké energetické společnosti snížily počet souprav, což jasně naznačuje potenciální zpomalení domácí produkce. Těžaři tak postupně reagují na kolaps cen z konce minulého roku.
  • Technická analýza: Ropu v dobré náladě udržuje disciplinovaný OPEC
    Slabý dolar úspěšně katalyzoval růst, a to i přes čísla reportovaná americkou vládní agenturou EIA, jež poukázala na významný nárůst zásob surové ropy. Za stále pozitivní náladou můžeme hledat členy ropného kartelu OPEC, kteří vykazují vysokou míru disciplíny při dodržování produkčních kvót.
  • Technická analýza ropy na 11. října 2023
    Cena ropy se pohybuje kolem 85–85,30 USD. Nedávno prorazila dolů a pod červený býčí kanál, ve kterém byla od úrovně 67 USD. Nedávné události na Blízkém východě vyhnaly cenu ropy nahoru, když v pondělí otevřely gap směrem nahoru. Z úrovně 81,50 USD se cena na začátku týdne dostala na 87 USD. Dosáhla býčího kanálu a otestovala ho zespodu. Zdá se, že je odmítána. Dosavadní support (spodní hranice kanálu) je teď rezistencí. Cena je na rezistenci odmítána. Vytvořila nižší maximum a velmi pravděpodobný je pullback ke gapu (83,25 USD). Tento odraz v důsledku napětí na Blízkém východě považujeme za krátkodobý odraz proti trendu. Očekává se nová vlna poklesu.
  • Technická analýza ropy na 27. září 2023
    Cena ropy se opět obchoduje nad 91 USD. Vytvořila dvojité dno na 88 USD a silně se odrazila nahoru. Střednědobý trend zůstává býčí, protože cena od června stále vytváří vyšší maxima a vyšší minima uvnitř červeného vzestupného kanálu. Nedávná cenová akce potvrdila význam supportu na 88 USD. Prolomení pod tuto úroveň bude známkou slabosti a nejspíš cenu dotlačí alespoň ke spodní hranici kanálu na 86 USD. Býci mají střednědobý trend, a prozatím i trend krátkodobý, stále pod kontrolou.
  • Technická analýza ropy na 8. listopadu 2023
    Cena ropy se obchoduje kolem 76 až 77 USD. Krátkodobý trend zůstává medvědí, protože cena stále vytváří nižší minima a nižší maxima. Býci dostali před několika týdny varování, když se cena ropy vymanila z býčího kanálu, ve kterém byla, zpětně ho zespodu otestovala a byla odmítnuta. Cena ropy dnes dosáhla úrovně Fibonacciho retracementu 61,8 % celého vzestupného pohybu. Jedná se o velmi důležitý support. Na úrovni retracementu 61,8 % obvykle dochází k obratu trendu. Obchodníci proto musí být velmi opatrní. Z technického hlediska není potvrzen obrat nahoru. Krátkodobý trend stále ovládají medvědi.
  • Technická analýza ropy na 9. listopadu 2023
    Cena ropy se poté, co včera vytvořila minimum kolem 74,95 USD, obchoduje kolem 75,96 USD. Zdá se, že na úrovni Fibonacciho retracementu 61,8 % aspoň nakrátko přestala klesat. Jak jsme zmínili v předchozích příspěvcích, úroveň retracementu 61,8 % je klíčový Fibonacciho support. Cenová akce to potvrzuje, protože prudký pokles podle všeho přinejmenším na chvíli přestal. RSI stále nedosáhl přeprodaných úrovní. Na úrovni retracementu 61,8 % obvykle vidíme obraty trendu. Blíží se také konec obchodního týdne, takže nebude divu, když se cena ropy od současných úrovní aspoň odrazí. Z technického hlediska zůstává trend medvědí.
  • Technická analýza - Rostoucí nervozita před zasedáním Fedu a hlasováním o Brexitu může vyznít lépe pro dolar
    EURUSD: Měnový pár se pohybuje pod denním pivotem. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v nižší neutrální oblasti....
  • Technická analýza: Rostoucí preference Le Penové posílají kurz eurodolaru níže
    Eurodolarem opět hýbe politika. Tentokrát je to nárůst preferencí Marie Le Penové. Postupně kurz tohoto měnového páru tak klesá směrem k hodnotě 1,0500 EURUSD. Cesta za tímto cílem však není jednoduchá. První zastávkou může být denní support S3 na hodnotě 1,0557 EURUSD a následně může měnový pár brzdit týdenní suport S, který se nachází přibližně na několikadenním low měnového páru.
  • Technická analýza - Rostoucí trend může pomoci libře k prolomení hranice R2
    GBPUSD: Měnový pár se pohybuje nad týdenní rezistencí R1. Parabolický trendový indikátor SAR na denním grafu signalizuje uptrend. Oscilátor Stochastic stoupá k horní hranici překoupenosti, zatímco indikátor RSI se pohybuje v nižším středním pásmu. Aktuálně se nachází na 41,35 bodech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
Purple MT4 platforma nova