Čtvrtek 28. březen 2024 20:27
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani

Eskalácia

06.08.2018 21:06  Autor: TRIM Kapitál  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ekonomická „veda“ a jej aplikácia v praxi (monetárna politika) je popretkávaná mnohými omylmi až fámami. Jednou z nich je teória efektívnych trhov, podľa ktorej sú všetky dostupné informácie okamžite zahrnuté do ceny a tak nie je možné trh nikdy poraziť.

Pravý opak je pravdou. Väčšina investorov a centrálnych bankárov, napriek tomu ako sofistikovane sa tvária, pravidelne prepadáva eufórii. Najmä v situáciách, kedy by mali byť najopatrnejší. Ľuďmi vždy bude lomcovať optimizmus a potom strach. Tieto pocity neustále prenášajú aj na trhy.

Je iba málo investorov, ktorí sa poučili z Veľkej finančnej krízy v roku 2008. A ešte menej tých, ktorí sa poučili z nevydarených reflácií v rokoch 2011 a 2014. Neuvedomujú si, že aj rok 2017 je s najväčšou pravdepodobnosťou iba ďalším do rady stále sa opakujúcich sklamaní.

V roku 2008 sa totižto niečo zmenilo. Navždy. Exponenciálny rast globálnych úverov skončil (koniec eurodolára). Odvtedy si globálne banky iba lížu svoje rany. Svetový úverový trh stagnuje. Absencia nových peňazí spôsobuje dlhodobé posilňovania dolára (od roku 2009 posilnil o 30%).

Tento negatívny trend z času na čas zastaví vlna optimizmu, že centrálne banky či vlády ho dokážu zvrátiť. Vzniká reflácia. Napríklad po tom, ako Fed začal s QE. Alebo po tom, ako ho zopakovala ECB, alebo ako Čína oznámila masívne stimuly, Japonsko Abenomiku či USA vládne deficity.

Tieto vlny optimizmus spôsobujú eufóriu, ktorá potiahne vyššie trhy a reálnu ekonomiku. Avšak už po pár rokoch je zrejmé, že ekonomický rast zaostáva za tým, čo bolo v histórii obvyklé. Že žiadne stimuly akosi nedokážu naštartovať udržateľnú infláciu. Jednoducho svet narazí na dolárový problém.

Ten sa teraz dramaticky prejavuje v Číne. Pri posledných problémoch v roku 2015 musela čínska centrálna banka intervenovať – dodávať doláre svojim hladným firmám. Stratila pritom až bilión dolárov zo svojich devízových rezerv. Teraz musí robiť to isté. Koľko ju to bude stáť?

Veľký obraz hovorí, že Trump je v tejto hre iba málo podstatný. Svojou daňovou reformou a vojnou s Čínou vzbudil veľké očakávania, že USA je „oddelená“ od zvyšku sveta. Že rastúce problémy v Číne, Japonsku a Európe sa Ameriky netýkajú. Koľkokrát v histórii bol však ekonomický rast a následné pohyby na finančnom trhu iba lokálne? Pamäť neslúži investorom najlepšie.

A nielen im. Ale aj analytikom veľkých bánk. Goldman Sachs už mesiace rozpráva ako lacné komodity sú, ako treba nakupovať rozvíjajúci sa trh. No týždeň čo týždeň vidíme pokračujúci pokles týchto aktív. A potom sú banky ako JPMorgan, ktoré vidia úrokové sadzby na 4-5%. A to už čoskoro.

Centrálni bankári ich v tom uisťujú. Fed minulý týždeň povedal, že americká ekonomika je „silná“. Tento výraz použil prvý krát od roku 2008. Áno, americké HPD narástlo o 4%. No v časoch veľkých boomov (1995-2000 či 2003-2006) to bola iba podpriemerná hodnota. Nevidia, že svet sa v roku 2009 zmenil, nenávratne. Nikto si to nechce pripustiť.

Nevieme, čo bude. Vidíme však veľmi silné paralely s minulosťou. Čínsky juan oslabil viac ako v auguste 2015. Začína ho pomaly nasledovať euro. Ak prelomí pod $1,15, posilní ďalšie negatívne symptómy konca poslednej veľkej reflácie. Inverzná krivka na eurodolári je už tu.

Len málokto je pripravený na to, že recesia by mohla prísť skôr ako za dva roky, čo očakáva väčšina trhu. My tieto znamenia neberieme na ľahkú váhu. Práve preto sme plne nainvestovaní v dolároch a výrazne aj v amerických dlhopisoch. Myslíme, že potenciál rastu trhu je omnoho menší ako potenciál jeho poklesu. Jednoducho, eskalácia všade navôkol.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Escalating Middle East Tensions Trigger Oil Spike After Hospital Blast
    On Wednesday, oil prices experienced a sharp increase of nearly 2% amidst growing tension in the Middle East. The escalation followed a tragic event in which hundreds lost their lives in a blast at a Gaza hospital. These developments have raised concerns about potential disruptions in oil supply from the region.
  • Eset: Kyberzločinci se letos zaměří na trh s kryptoměnami
    Kyberzločinci se v letošním roce zaměří především na trh s kryptoměnami. Pro firmy nadále poroste počet hrozeb, které souvisejí se zranitelnostmi legitimních aplikací a nástrojů a velkým tématem bude zranitelná knihovna Apache Log4j. Očekává se také nárůst škodlivých programů v souvislosti se stále větším využíváním mobilních zařízení nebo s nadcházejícími globálními událostmi, jako jsou například zimní olympijské hry v Pekingu. Vyplývá to z předpovědi antivirové firmy Eset.
  • ESG jako nový standard při skladbě portfolia
    ESG neboli Enviromentální, sociální a řídící faktory se v posledních letech staly velmi důležitými při hodnocení celkové výkonnosti společností a významnou roli mají i při skladbě portfolia investorů. Odrážejí totiž závazek firem k udržitelnosti, etickým postupům a společenské odpovědnosti. Významného milníku v tomto směru nedávno dosáhla i společnost Mastercard, když získala nejvyšší skóre ESG ve svém odvětví.
  • ESG: klimatické závazky vs. energetická bezpečnost
    V několika bodech od společnosti Invesco naleznete aktuální informace o rovnováze mezi přechodem na nízkoemisní hospodářství a potřebou energetické bezpečnosti v kontextu geopolitických, implementačních a právních výzev.
  • E-shop Alza loni meziročně zvýšil obrat o pětinu na 45 miliard korun
    Největší český internetový obchod Alza podle předběžných výsledků loni meziročně zvýšil obrat o pětinu na 45 miliard korun bez DPH. Vyřídil zhruba 18 milionů objednávek, což bylo ve srovnání s rokem 2020 o 27 procent více. E-shop obsloužil asi 5,3 milionu zákazníků. Zástupci společnosti to uvedli na on-line tiskové konferenci. Zisk nesdělili, ale měl by se podle nich držet předchozího trendu. Předloni čistý zisk činil 2,1 miliardy korun, v roce 2019 byl zhruba 1,1 miliardy korun, vyplývá ze zveřejněných výročních zpráv.
  • E-shopy menia americký pracovný trh. V tomto roku prišlo o prácu v maloobchode najviac ľudí od krízy
    Vyzerá to, že USA sú na prahu ďalšej štrukturálnej zmeny na trhu práce. Po automatizácii, ktorá znížila počet pracovných miest vo výrobe, prichádza rad na maloobchod. V ňom nehrá až tak rolu automatizácia, ale skôr internet. Ľudia čím ďalej tým viac prechádzajú na on-line nákupy a tým pochovávajú kamenné predajne. Počas prvého polroka ich bolo zatvorených viac ako 2000. Pokiaľ by takýmto tempom pokračoval vývoj aj počas zvyšných mesiacov v roku, tak bude rok 2017 čo sa týka zatvorených maloobchodných prevádzok s odstupom najhorším v histórii. S prehľadom by mal prekonať aj krízový rok 2008, kedy bolo zatvorených niečo cez 6000 prevádzok (graf od @vexmark):
  • E-shopy menia nielen americkú zamestnanosť, ale aj realitný trh a produktivitu
    Nedávno som písal o tom, ako rast Amazonu a spol. spustil zatváranie kamenných predajní a prepúšťanie ľudí v americkom maloobchode. Dopad tohto trendu cíti aj realitný trh – niektoré obchodné domy a centrá začínajú mať problémy s dopytom po predajných plochách. To ťahá nadol ceny komerčných nehnuteľností, kým zvyšku ekonomiky sa darí, tak ceny komerčných nehnuteľností sú v posledných kvartáloch medziročne v mínuse (graf od @jbjakobsen):
  • Eskalace nepřátelských akcí na Ukrajině, která narušuje finanční trhy. Ropa a zlato z nepokojů těží
    Probíhající vojenský vpád Ruska na Ukrajinu si vyžádal tvrdé sankce ze strany USA a jejich evropských spojenců. Kromě toho invaze vyvolala šok na světových finančních trzích.
  • Eskalace rusko-ukrajinského napětí má vliv na americký akciový trh
    DOW Jones, NASDAQ a S&P 500 – hlavní americké akciové indexy uzavřely v pondělí s poklesem. Celý trh s kryptoměnami, ruský rubl a ruský akciový trh včera klesly. Mnoho trhů reagovalo na rozhodnutí ruské bezpečnostní rady a ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost LPR a DLR. Obecně řečeno to znamená, že konflikt bude jen eskalovat. Již dnes večer ruská vojenská technika a armáda oficiálně vstoupily na území neuznaných republik. To znamená, že mezi Ukrajinou a Ruskem může nyní propuknout plnohodnotná válka, protože DLR a LLR jsou nyní spojenci Ruské federace. Ukazuje se, že téměř každá vojenská akce na kterékoli straně by mohla znamenat začátek války v plném rozsahu. Tvrdé sankce by na Rusko již mohly uvalit západní země a Evropská unie. Na Ukrajinu nadále přilétají zbrojní letadla z Velké Británie, zemí EU, USA a Kanady. Obecně není naděje na mírové vyřešení konfliktu. To znamená, že válka je prakticky nevyhnutelná. Je potřeba jen důvod.
  • Eskalace sporů mezi Spojenými státy a Evropskou unií může ohrozit obchodní zájmy České republiky
    „Stupňování napětí mezi Spojenými státy a Evropskou unií může zasáhnout automobilový průmysl v České republice. Vzhledem k vysoké závislosti tuzemské ekonomiky na výrobě automobilů jde o vážnou hrozbu pro naši zemi,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Eskalaci invaze jsme prokaučovali, teď hrajeme o čas
    24. únor 2024, smutné druhé výročí vpádu invazních vojsk Ruské federace na území Ukrajiny. Vladimiru Putinovi se nepodařilo dosáhnout cíle rychlé vojenské operace, a tak tu máme dlouhý a zatím nekončící konflikt, ve kterém zástupci NATO a Evropy ještě neřekli, co chtějí. Putin vede zdržovací válku, protože věří, že ji buď „vysedí“ díky téměř neomezeným lidským zdrojům, nebo bude mít později v rukou lepší alternativy. Západní svět si začíná připouštět scénář třetí světové války. Jenže příprava na nejhorší možnou situaci měla přijít na úplném začátku.
  • ESMA upravuje pravidla obchodování s CFD
    Na základě rozhodnutí evropského orgánu pro kapitálové trhy ESMA, dochází s účinností od 1. srpna 2018 k následovným změnám:
  • ESM nie je v rozpore so zmluvou o EU
    Akciové trhy v US poklesli už po druhý deň v rade. Dôvodom bola reakcia známa ako „sell the news&ld...
  • ESM od polovice 2012
    Nemecko a Francúzsko sa nevedia dohodnúť na operovan&i...
  • Eso v rukáve
    Zemetrasenie v ECBVčerajšia obchodná seansa priniesla prekva...
  • ES - S&P 500 futures e-mini
    Po představení futures kontraktu na americký index Dow Jones YM se budeme věnovat druhému z hlavních amerických akciových indexů a to S&P 500. V článku bude představena historie futures na S&P 500 a také podrobnosti pro obchodování těchto futures.
  • Estee Lauder klesá o 5 % po zveřejnění hospodářských výsledků za Q2 📉
    Kosmetický, parfumérský a módní holding Estee Lauder (EL.US) dnes představil své výsledky za 2. čtvrtletí. Report dopadl lépe, než analytici očekávali. Prognózy hovořily o 2,5% meziročním poklesu tržeb - ty však vykázaly mírný meziroční nárůst a místo ztráty na akcii společnost vytvořila malý zisk. Tržby však vykázaly pokles a společnost poukázala na obecný útlum v luxusním průmyslu.
  • Estee Lauder oznamuje smíšené výsledky se snížením tržeb
    Rok 2020 bude připomínán jako rok Covid-19, který nejenže přímo ovlivnil zdraví lidí kolapsem systémů zdravotní péče, ale ovlivnil naše zvyky a životní styl. Přestali jsme chodit do posilovny, pracovat v kancelářích, chodit na sportovní akce, chodit do divadla, sledovat filmy, navštěvovat muzea a cestovat.
  • Esther Duflo je nejmladší držitelkou Nobelovy ceny za ekonomii
    Nobelovu cenu za ekonomii získali Abhijit Banerjee, Esther Duflo a Michael Kremer za experimentální přístup k řešení chudoby v rámci rozvojové ekonomiky. Jejich práce pomáhá rozkládat komplexní otázky, tak aby na ně šlo spolehlivěji odpovědět. Díky tomu lze snáze řešit palčivý problém chudoby. Mezi laureáty je Esther Duflo, která se stala nejmladší osobou a teprve druhou ženou s tímto oceněním.
  • Estónsky rating bol zvýšený
    Agentúrou Standard/Poors z A- na A výhľad stabilný. Estónsko by malo prijať euro 1. januára 2011 a ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei SwiftTrader