Čtvrtek 28. březen 2024 12:03
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Ranní nadhoz finančních trhů 2.8.2018

02.08.2018 10:34  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,57

USD/CZK

21,96

EUR/USD

 

1,164

PLN/USD

3,664

Ropa Brent

USD/barel

72,75

Zlato

USD/unce

1219

Aktualizováno

8:35

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stát hospodařil v prvních sedmi měsících tohoto roku s přebytkem 16,6 mld. Kč. Ve stejném období předchozího roku byl přebytek rozpočtu téměř 25 mld. Kč. Rozpočtový přebytek v sobě skrývá stále slabší investiční výdaje, které však postupně zrychlují a dohánějí původní plán. 

Český index nákupních manažerů ve výrobě v červenci překvapivě klesl o 1,4 b. na 55,4 b. Trh očekával pokles na 56,4 b. Index se tak po nečekaném růstu v minulém měsíci vrátil ke klesajícímu trendu. 

Americký průzkum zaměstnanosti ADP v červenci pozitivně překvapil, když ukázal přírůstek 219 tis. nových pracovních míst, zatímco trh očekával o 25. tis horší výsledek. Při takovém tempu tým RBI očekává pokles americké nezaměstnanosti na 3,9 % v červenci.

Americký Fed podle očekávání ponechal úrokové sazby beze změny. Podle centrální banky ekonomika roste „silným tempem“, nezaměstnanost je nízká a rizika dalšího výhledu jsou vyrovnaná. Tisková zpráva tak potvrdila prognózu RBI, že Fed zvýší opět sazby na svém následujícím jednání v září.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes bude hlavním tématem zasedání ČNB. V menšině očekáváme, že se bankovní rada rozhodne vyčkat se zvýšením sazeb až na zářijové jednání. Koruna v posledních týdnech znatelně posílila a naše prognóza ukazuje zpomalení inflace v následujících měsících. Nicméně pravděpodobnost opačného scénáře není zanedbatelná. V případě zvýšení sazeb tak koruna nebude mít příliš velký prostor k posílení, neboť drtivá většina trhu svá očekávání už započítala do současného kurzu koruny a naopak potenciální ztráty jsou vysoké.

V 13:00 bude oznámeno rozhodnutí bankovní rady a v 14:15 bude následovat tisková konference guvernéra J. Rusnoka, během které centrální banka zveřejní novou prognózu a důvody svého rozhodnutí.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

13:00

ČR

Dvoutýdennní repo sazba (v % p.a.)

1,00

1,25

1,00

 

 

 

 

14:15

ČR

ČNB Tisková konference a zveřejnění nové prognózy

-

-

-

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Activision Blizzard, DowDuPont, Western Union, Continental, Axa, Metro, ING Groep, ProSiebenSat.1, Siemens, Barclays, Hugo Boss, OMV, Andritz, Rolls Royce, BMW, Amundi, Societe Generale

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁ: EUR maloobchod, USA tvorba pracovních míst mimo farmářský sektor, míra nezaměstnanosti
Hospodářské výsledky: Berkshire Hathaway, Kraft Heinz, Allianz, William Hill, MAN SE

Autor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Milan Frydrych, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.4.2018
    Měnově politické jednání ECB nepřineslo žádné novinky. Podle ECB je inflace stále utlumená a nevykazuje známky zrychlení, ale inflační tlaky začínají posilovat. M. Draghi dále sdělil, že zvýšená volatilita EUR/USD nepředstavuje pro ECB zdroj znepokojení. Útlum nákupu aktiv během dubna byl způsoben sezónními vlivy a nejedná se o změnu postoje ECB ke kvantitativnímu uvolňování.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.5.2019
    Křesťanští demokraté spolu se sociálními demokraty zaznamenali ve volbách do evropského parlamentu významný propad. Obhájili totiž dohromady jen 330 mandátů. Poprvé nedají dohromady většinu a nemohou tak jednoduše zvolit nového předsedu Evropské komise z jejich řad.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.6.2018
    Dnes probíhá měnověpolitické jednání bankovní rady ČNB. Krátce po obědě se dozvíme, zdali centrální banka změní klíčovou úrokovou sazbu. Podle našeho odhadu ale dnes k žádné změně nedojde, přestože lze očekávat, že se na jednání objeví hlasy pro rychlejší utahování sazeb.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.6.2019
    Bankovní rada ČNB na včerejším zasedání rozhodla o ponechání základní úrokové sazby na 2 %. Dále zhodnotila rizika stávající prognózy jako vyrovnaná. Mezi domácí rizika řadí vývoj kurzu koruny, mezi zahraniční nejistoty zařadila především dopady protekcionistických opatření ve světovém obchodě či výraznější zpomalení eurozóny. Guvernér Jiří Rusnok na následné tiskové konferenci připustil, že pauza do dalšího pohybu sazeb může být delší v závislosti právě na okolním vývoji a může jít oběma směry v závislosti na aktuálním vývoji a naplnění hrozeb.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.7.2018
    Jednání Evropské centrální banky nepřineslo nic nového. Program kvantitativního uvolňování se od září sníží na polovinu a klíčová úroková sazba zůstane neměnná do léta 2019. Tým RBI odhaduje první navýšení ve třetím čtvrtletí příštího roku, nejspíše v září. Ovšem depositní sazba by mohla začít růst již na začátku léta 2019.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.8.2018
    J. Powell na konferenci v Jackson Hole potvrdil další zvýšení sazeb příští měsíc. Nátlak presidenta D. Trumpa na zpomalení utahování měnové politiky ignoroval.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.8.2019
    Na závěr víkendového summitu G7 se setkal francouzský prezident E. Macron s tím americkým. Macron se u Trumpa přimlouval, aby obnovil jednání s Íránem ohledně jaderného programu. Po uvalení sankcí na Írán hrozí, že začne vyvíjet jadernou zbraň. Podle Macrona je přitom stěžejní, aby Írán nikdy neměl jaderné zbraně a aby nedošlo k destabilizaci regionu. Íránský prezident H. Rúhání se setkáním s americkým protějškem souhlasil a ani Trump tuto myšlenku nezavrhuje. Mimo to se Francie a USA dohodla na kompromisu ohledně francouzské digitální daně, kvůli které Trump hrozil clem na dovoz francouzského vína.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 27.9.2018
    Americký Fed podle očekávání zvýšil opět své úrokové sazby a podpořil očekávání dalšího zvýšení sazeb ještě v tomto roce. Prezident D. Trump už stihl vyjádřit svůj nesouhlas s aktuálním rozhodnutím.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.11.2018
    Poradce amerického prezidenta pro ekonomické záležitosti L. Kudlow pochybuje o možnosti uklidnění v obchodním konfliktu mezi Čínou a Spojenými státy. Na konci týdne se obě strany setkají na summitu G20. Nicméně prohlášení poradce je další známkou toho, že setkání nepřinese novou dohodu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.1.2019
    Americký prezident D. Trump podepsal zákon umožňující financování vládních institucí a ukončil tak nejdelší vládní „shutdown“ v americké historii. Financování vládních institucí je garantováno jen do poloviny února, do té doby může kongres nalézt kompromis ohledně financování hraniční zdi mezi USA a Mexikem. Nedá se tak říct, že by došlo k uklidnění celkové situace, řešení problému bylo jen odloženo na později.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.8.2019
    V průběhu včerejšího dne oznámil americký prezident D. Trump, že na zbytek čínského dovozu uvalí dodatečná cla ve výši 300 mld. dolarů s platností od 1. září. Křehký mír, který obě strany navázaly během summitu G20 na konci června tak je narušen kvůli prezidentově nespokojenosti s postupem Číny. Podle jeho mínění Čína nenakupuje dostatek amerických zemědělských produktů, což neodpovídá domluvě. I přes tento razantní krok očekává, že jednání s Čínou budou pokračovat.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.2.2019
    Bílý dům informoval, že vrcholná schůzka amerického prezidenta D. Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una skončila bez dohody. Dřívější průběh jednání ani předběžná očekávání to však nenaznačovala. Jednání zástupců obou stran by měla pokračovat, hovoří se o tom, že by mohlo dojít k otevření styčných úřadů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.3.2018
    Před zítřejším měnověpolitickém jednáním ČNB koruna mírně oslabuje na EUR/CZK 25,482. Vzhledem ke slabšímu výsledku inflace z února trh neočekává žádnou výrazně jestřábí rétoriku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.3.2019
    Britští poslanci přebrali kontrolu nad programem parlamentní schůze a řešili východiska z brexitového patu. Žádný z alternativních plánů ale většinu nezískal. Poslanci naopak odsouhlasili legislativu, díky které se v příslušném britském zákonu změní datum brexitu. K tomu dojde buď 12. dubna, pokud neprojde brexitová dohoda, nebo 22. května, pokud naopak bude odsouhlasena.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.5.2018
    Podle posledních vyjádření všech aktérů se summit mezi USA a Severní Koreou přece jen uskuteční. D. Trump po odmítnutí jednat s Kim Čong Un hned další den obrátil a vše tak nasvědčuje tomu, že ke schůzi v Singapuru dojde.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.5.2019
    Vláda včera schválila ministerstvem financí navrhované zvýšení daně na tabákové výrobky, tvrdý alkohol a hazardní hry. Norma, kterou musí ještě schválit parlament a podepsat prezident, vstoupí v platnost od 1. ledna 2020. Podle předběžných odhadů by měly navrhované úpravy zvýšit růst spotřebitelských cen cca o 0,6 p.b. ČNB při svém rozhodování o nastavení úrokových sazeb tyto vlivy výjimkuje.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.6.2018
    ČNB zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o 25 b.b. na 1,0 %, lombardní o 50 b.b. na 2,0 % a diskontní sazbu ponechala na 0,05 %. Pro zvýšení hlasovalo všech šest přítomných členů. Tento rok očekáváme ještě jedno navýšení a to v posledním čtvrtletí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.6.2019
    Ekonomická důvěra v eurozóně zaznamenala další pokles, když v červnu dosáhla hodnoty 103,3 bodu, tedy nejnižší od roku 2016. Hlavní měrou se na tom podíleli průmyslníci, kteří snižují svá očekávání na budoucí produkci i objednávky. Oproti tomu poskytovatelé služeb naději neztrácejí. Také evropští spotřebitelé meziměsíčně zhoršili své hodnocení z -6,5 na -7,2 bodu. Zdá se tedy čím dál pravděpodobnější, že květnový záblesk lepší nálady nebyl předzvěstí obratu v poklesovém trendu, ale spíše malou přestávkou na cestě ke dnu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.8.2018
    Německý předstihový IFO index podnikatelského prostředí narostl poprvé za posledních devět měsíců a to o více než dva body na 103,8 bodů. Obavy německých firem z globálních obchodních roztržek tak zřejmě zatím ustoupily do pozadí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.8.2019
    Zpřesněná data o německém hrubém domácím produktu potvrdila jeho mezikvartální pokles o 0,1 % za druhé čtvrtletí tohoto roku. Zároveň byla zveřejněna jeho podrobnější struktura, ze které vyplynulo, že hlavní podíl na tomto výsledku měl pokles exportu, který odepsal 1,3 %. Za tím lze hledat zpomalení čínské ekonomiky a globální obchodní spory. Nedařilo se ani německému stavitelství, které zpomalilo o 1 %. Naopak nadále rostla spotřeba domácností (+0,1 %) i vlády (+0,5 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
CapXmaster srovnani