Čtvrtek 28. březen 2024 11:49
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

V Evropě se začíná blýskat na lepší časy, surprise indexy prudce rostou

10.07.2018 11:31  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Přestože dnešní německý ZEW index dvakrát zrovna nenadchnul, když klesl z -16 na téměř -25 bodů, drtivá většina ostatních evropských fundamentů naznačuje, že se v evropské ekonomice konečně po slabém prvním a nevýrazném druhém čtvrtletní začíná blýskat na lepší časy. Dokazují to i takzvané surprise indexy, které zpracovává například americká banka Citi, nebo agentura Bloomberg a které mapují, jak výrazně mají nově příchozí data tendenci překonávat většinový konsenzus. V první polovině letošního roku byly oba indexy na úrovních hluboko pod nulou, ale během posledních pár týdnů se situace začala konečně měnit.

Pro tradery na euru to znamená, že by měli do dalších dnů v případě zveřejnění důležitého makra začít ve svém očekávání preferovat spíše další pozitivní překvapení a jejich případný pozitivní dopad na evropskou měnu. Velmi zajímavé přitom bude sledovat především to, jak se k této změně postaví představitelé evropské centrální banky, která na svém poslední zasedání eurové býky zklamala prohlášením, že o růstu sazeb začne uvažovat až někdy v průběhu příštího léta. ECB zasedá už za dva týdny a pokud příliv pozitivních zpráv bude pokračovat, lze očekávat, že by evropské měně tentokrát mohla pro změnu pomoci.

Pro úplnost níže nabízíme ještě stejný graf pro americkou ekonomiku, kde se oba indexy k nulové úrovni přibližují naopak ze shora.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ve více jak polovině rodin hovoří s dětmi o příjmech a výdajích domácnosti, pětina rodičů se snaží edukovat názornými příklady
    Věnovat se rozvoji finanční gramotnosti má smysl už od útlého věku. U dětí, které pochopí koloběh peněz a jejich hodnotu, je vysoká pravděpodobnost, že v dospělosti budou úspěšně zvládat hospodaření s rodinným rozpočtem i spoření nebo investování. Nahlédnout pod pokličku rodinného rozpočtu přitom nechává své děti zhruba polovina rodičů (51 %), kteří si s dětmi povídají o příjmech a výdajích do rodinné kasy. Téměř 4 z 10 rodičů v průzkumu investiční platformy Portu nechávají děti spolupodílet se na nákupu nákladnějších věcí, čímž se je snaží motivovat ke spoření. Vlastní bankovní účet a platební kartu mají děti 38 % dotázaných rodičů. Osobní zkušenost a tzv. školu života upřednostňují jen 2 % rodičů, kteří s dětmi o financích vůbec nehovoří.
  • Ve Virginii začnou banky nabízet klientům kryptoměny
    Senát státu Virginie schválil návrh o změnu zákona, která umožní bankám ve Virginii poskytovat služby úschovy kryptoměn. Zákonodárce Christopher H. Head tento návrh zákona (House Bill. No 263) představil již v lednu, schválení se však dočkal až nyní.
  • Ve Vladivostoku rubl padá vůči dolaru o 50 %, může stáhnout i čínský jüan. Rusko cizincům zakazuje prodávat akcie ruských firem – aneb „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“
    Část Ruska už se začíná naplno potýkat se sankcemi Západu. Ve Vladivostoku na samém východu Ruska jedna z tamních bank prodává americké dolary dokonce za 250 rublů za kus (viz printscreen níže). V pátek přitom kurs uzavíral na úrovni zhruba 83 rublů za dolar. V průměru banky ve Vladivostoku žádají za dolar zhruba 120 rublů. I to však ukazuje na možné dnešní oslabení rublu vůči dolaru o 50 procent. Obchodování na tomto měnovém páru na devizových trzích ještě dnes nezačalo, započne až s ranním otevřením burz v Evropě.
  • Ve vleku silného prodejního výhledu vzrostla tržní kapitalizace Alibaba Group v průběhu posledních 24 hodin o 42 miliard USD
    Čínský titán internetového prodeje předpovídá společnosti pro marketingový rok 2018 růst až o 49 %. Tyto odhady manage...
  • Ve vleku silného prodejního výhledu vzrostla tržní kapitalizace Alibaba Group v průběhu posledních 24 hodin o 42 miliard USD
    Čínský titán internetového prodeje předpovídá společnosti pro marketingový rok 2018 růst až o 49 %. Tyto odhady managementu společnosti o 10 % překonaly odhady analytiků v rámci průzkumu agentury Bloomberg a vyvrátili spekulace, dle kterých by zisky společnosti díky zpomalení ekonomiky mohly naopak klesnout.
  • V Evropě nastal volební čas – Co čeká Francii?
    Optimismus, který ve Francii propukl po zvolení Emmanuela Macrona prezidentem, skrývá rostoucí obavu části populace, že Národní fronta vyhraje prezidentské volby v roce 2022, pokud současná vláda nedokáže splnit své sliby. Tato obava by mohla podpořit volební strategii během všeobecných voleb 11. a 18. června a pomoci vládě získat absolutní většinu potřebnou k realizaci reforem.
  • V Evropě nenávratně zmizí 1,9 milionu pracovních míst, varuje studie
    Velké firmy v Evropě jen letos propustí přes 130 tisíc lidí pracujících v oblasti IT, financí a dalších podpůrných slu...
  • V Evropě po zřícení čínského letadla dopoledne klesaly aerolinky
    Jak vypadal dnešní opatrný rozjezd obchodní seance na evropských akciových trzích? Německý index DAX se pohyboval jen mírně v kladných hodnotách. Objemy obchodů byly nižší. Investoři monitorují úsilí plánování vyjednávání obou stran konfliktu. Podle všeho by v nejbližších dnech mohlo k nějakému jednání dojít. Důležitou roli zřejmě sehraje Izrael, který by se mohl stát hlavním prostředníkem pro vyjednávání.
  • V Evropě se daří sektoru Oil&Gas. Norsko slibuje plynu jako letos, v plánu je těžba z nových nalezišť
    Evropské obchodování se nese v poklidnějším tempu než včera. Index STOXX Europe 600 se obchoduje kolem svých včerejších zavíracích hodnot, německý index DAX klesá o 0,2 % a britský FTSE 100 přidává 0,4 %. Z širšího indexu STXE 600 se nejlépe daří sektoru „STXE 600 Oil&Gas“, který posiluje téměř o 1,3 %.
  • V Evropě se vyprodávají akcie těžařů; Vedanta -7 % po doporučení od HSBC
    Ve čtvrtek převládají na evropských trzích prodejci. Čínský index nákupních manažerů se totiž propadnul na nejnižší hodnotu za posledních sedm měsíců a jeho předběžný únorový výsledek byl jen 48,3 bodů. To vyvolalo averzi kupců stejně, jako zveřejnění záznamu jednání amerického FEDu. FED na svém jednání již hovořil také o úpravě úrokové sazby, pokud se bude situace na pracovním trhu zlepšovat stejným tempem. Na základě toho klesly včera americké akcie a dnes v úvodu by měly svou pozici ještě o 0,3 % zhoršit. Eurodolar od rána ztrácí 0,2 % na 1,37 EUR/USD.
  • V Evropské unii je nezaměstnanost 7,1 procenta. Česká republika si udržuje prvenství
    „V míře nezaměstnanosti je Česká republika premiantem Evropské unie. Oproti unijnímu průměru máme třikrát nižší nezaměstnanost. Oproti Řecku jsme na tom devětkrát lépe,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • V Evropské unii jsou obrovské rozdíly v nastavení minimálních mezd
    „V kontextu Evropské unie můžeme o minimální mzdě v České republice prohlásit, že je směšně nízká. Kdybychom se chtěli dostat k průměru Evropské unie měla by se minimální mzda pohybovat kolem úrovně 55 procent mediánu mezd. To by oproti současnosti znamenalo nárůst přibližně o 2 000 korun na 17 200 korun,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V Evropské unii přerozdělujeme téměř polovinu HDP
    „Vzhledem k tomu, že veřejné výdaje v Evropské unii dosáhly téměř poloviny hrubého domácího produktu, můžeme říct, že žijeme ve smíšeném hospodářství. Od čistě tržního systému nyní máme zhruba stejně daleko jako od centrálního plánování,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ve výběru 10 nejlepších akcií v Evropě dominuje finanční sektor
    Finanční sektor vzrostl v Evropě o 2,1 %, přičemž nárůst celého indexu činí  5,5 %. Sedm z deseti nejlepších akcií naš...
  • Ve výraznějším poklesu inflace se projevily levnější potraviny a energie
    Česká inflace v meziročním vyjádření v září klesla na 6,9 % ze srpnových 8,5 %. To byl oproti očekávání výraznější pokles, když náš odhad činil 7,2 % a tržní konsensus 7,5 %. Centrální banka stejně jako my čekala 7,2 % y/y.
  • Ve výrobním sektoru nadále převažuje pokles cen
    Tuzemské ceny průmyslových výrobců v listopadu pokračovaly v poklesu. Meziměsíčně byly nižší o 0,4 % po říjnovém snížení o 0,1 %. Tržní konsensus přitom předpokládal meziměsíční stagnaci průmyslových cen. V meziročním vyjádření došlo ke zrychlení růstu z 0,2 % na 0,8 %.
  • Ve výrobním sektoru pokračuje pokles cen
    Ceny průmyslových výrobců v květnu klesaly již čtvrtý měsíc v řadě. Meziměsíčně byly nižší o 0,8 %, což byl oproti očekávání mírně hlubší pokles (tržní konsensus činil -0,6 % m/m). Od února do května se ceny v průmyslu snížily v souhrnu o 3,3 %. Ke zlevňování nadále docházelo především u elektřiny. V květnu její cena klesla meziměsíčně o 1,7 % a oproti začátku letošního roku byla nižší o 11,5 %.
  • Ve výsledku PMI se těžko najdou pozitiva
    Index nákupních manažerů pro výrobní sektor v únoru překvapil trh ztrátou z 44,6 na 44,3 bodů. Medián trhu byl na rovných 45 bodech. PMI report hlásí další zhoršení provozních podmínek a pokles objemu výroby.
  • Ve vysloužilém elektru se skrývá množství drahocenných druhotných surovin. Mohou pomoci zachránit ekonomiku oslabenou koronavirem
    Kvůli pandemii COVID-19 může světová ekonomika dle odhadů přijít o biliony amerických dolarů – rané předpovědi hovoří asi o 4 bilionech USD. Pošramoceným ekonomikám může v budoucnu významně pomoci uplatnění principů cirkulární ekonomiky, zejména pak využití takzvaného urban miningu, tedy využívání odpadů jako zdroje druhotných surovin. Jen extrakce vzácných kovů ze starého elektra může přinést desítky miliard ročně, nemluvě o pozitivních ekologických vlivech. Skvělým příkladem recyklačního projektu jsou například medaile pro olympijské hry v Tokiu, které byly kompletně vyrobeny z kovů získaných z elektroodpadu.
  • Vezeme se na vlně optimismu. Tuzemské firmy plánují další investice
    Hospodářská komora každý půlrok vydává průzkum českých firem nazvaný Komorový barometr. Z něj vyplývá, že se v Česku zlepšuje podnikatelská nálada a firmy plánují další investice do strojů, zaměstnanců a energií.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI