Čtvrtek 28. březen 2024 20:27
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Ekonomické mistrovství světa 2018 vyhrává Island

19.06.2018 08:06  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO Saxo Bank

V Saxo Bank samozřejmě sledujeme jak mistrovství ve fotbale, tak i události ve světě ekonomiky a financí. Proto hodláme zveřejnit řadu článků na toto téma. Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie v Saxo Bank už oznámil vítěze na akciových trzích: je to prý Kolumbie. Pro ekonomický šampionát jsme vytvořili matici zahrnující faktory, které předpovídají jednotlivé výsledky skupin a nakonec i celkového vítěze. A tím je Island.

Měřítka ekonomického mistrovství světa 2018:

  • Index mizérie: Tento osvědčený ukazatel kombinuje inflaci a nezaměstnanost dané země (čím nižší, tím lepší) a 12 měsíční výsledky akciových trhů (akciové trhy jsou vnímány jako měřítko celkového výkonu země, a čím vyšší údaj, tím samozřejmě lepší).
  • CDS spready: „pojistné prémium“ proti poklesu ekonomiky měřené jako prémie bazického bodu (čím vyšší, tím horší).
  • Giniho koeficient: Toto měřítko měří nerovnost a celkovou rovnost země z hlediska dlouhodobého růstu. Stále více se také chápe, že vzdělání a přístup ke vzdělání vytváří mnohem produktivnější společnost (nižší je lepší).

Tyto čtyři parametry mají stejnou váhu a jsou seřazeny od jedné do 30: ti, kdo mají jedničku, samozřejmě vyhrají ve své kategorii a zvítězí nejnižší kombinované skóre. Jak tedy vypadá naše vítězná trojice pro ekonomický šampionát 2018? Mistr světa: Island – 6,0; druhé místo: Dánsko – 8,0; třetí místo: Japonsko – 7,5. Na čtvrtém místě je Německo s 9,5. Ve skutečnosti je na tom lépe Jižní Korea s 8,3, ale ve čtvrtfinále prohrává s Japonskem, které má 7,5, zatímco Japonsko – ačkoli má lepší skóre než Dánsko – podlehlo v semifinále Islandu.

V ekonomii, stejně jako ve fotbale, záleží na každém zápase! Island tedy vyhrál, protože má nejlepší Giniho koeficient a nejnižší skóre v indexu mizérie, zatímco Dánsko nedokázalo nastřílet dost gólů (výsledky akciových trhů v posledních 12 měsících), aby porazilo své skandinávské bratry.

Kombinovaná tabulka
 ZeměGiniho koeficientCDSAkcieMizériePRŮMĚR
1Island112836,0
2Japonsko1171117,5
3Dánsko341968,0
4Jižní Korea7101248,3
5Německo831899,5
6Švýcarsko12125210,0
7Austrálie155131211,3
8Švédsko52241411,3
9Polsko91121511,5
10Anglie148161012,0

Zajímavé je, že skuteční favorité Mistrovství světa ve fotbale 2018 jsou z ekonomického hlediska ve spodní části žebříčku. Jde snad o to, že fotbal často představuje cestu ven z beznaděje, z míst bez budoucnosti a vzdělání? Nebo je to spíše o kultuře fotbalu jako takového? Možná je to trochu z obojího, ale pokud jde o naše zvolená ekonomická měřítka, zkusme se na ně podívat jako manažer fotbalového klubu:

Akciový trh představuje útočníky

Rychlí, píší titulky, ale často jde spíš o sebedůvěru a energii než o skutečně dlouhodobou sílu. I nejlepší hráči mívají období bez gólů. Tabulka nejsilnějších akciových trhů za posledních 12 měsíců je poměrně překvapivá:

ÍránCO1 Comdty 60,1 
TuniskoMXTN 51,5 
PeruMXPE 38,2 

Írán reprezentují kontrakty na Brent, protože přístup na teheránskou burzu je kvůli sankcím znemožněn, ale povšimněte si výsledků Tuniska a Peru: +51,5 % a 38,2 %. Skvělé nadání!

Giniho koeficient je pole

Každá ekonomika potřebuje rovnost, která podporuje vyšší růst. Rovný přístup ke vzdělání považujeme za ukazatel číslo jedna, který odlišuje produktivní a neproduktivní společnost. Pokud seřadíme země světa podle HDP na hlavu, mají „nejbohatší“ země skutečně jedinou společnou věc: univerzální, široký systém vzdělání, který je většinou zdarma a přístupný všem vrstvám společnosti. Z hlediska Giniho koeficientu jsou první tři země tyto:

ZeměGiniho index Pořadí
Island25,6 
Belgie 27,7 
Dánsko28,2 

Vítězí klasické severoevropské země, zatímco Latinská Amerika a Střední Východ výrazně zaostávají.

CDS, úvěrové spready představují brankáře

Nejlepší brankář je mnoha lidmi vnímán jako hráč, který skutečně dokáže situaci změnit. Je řada obránců, mnoho hráčů v poli, pár útočníků, ale je jen skutečně velmi málo dobrých brankářů. Skvělé brankáře mají:

ZeměCDS Pořadí 
Švýcarsko 1 1
Švédsko  2 2
Německo 3 3

Index mizérie představuje obránce

Obrana znamená, že děláte jen minimum chyb a omezujete prostor protivníka. Každá ekonomika s vyváženou směsí nezaměstnanosti a nízké inflace má dobře našlápnuto. Tvorba cen je viditelná a stabilní a zátěž nevyužitých zdrojů je minimální. Nestačí to pro útočnou hru nebo pro vstřelení gólu, ale je to skvělý začátek.

ZeměIndex mizérieRank
Japonsko11
Švýcarsko22
Island33

Bill Shankly měl pravdu: to, že všechny banky, včetně Saxo Bank, potřebují fotbalovou paralelu, ukazuje nejen, jak důležitý fotbal je, ale také jak ovlivňuje všechno – od ekonomické sebedůvěry země po její výsledky. Určitě existuje řada dalších korelací, které může objevit umělá inteligence, ale vzhledem k tomu, že můj tým prohrál mnohokrát, vám řeknu jedno: prohra ve fotbale hrozně bolí – víc než ztráta v obchodování!

Fotbal zůstává nejpopulárnějším sportem světa z jednoduchého důvodu. Je to hra, kterou může hrát každý i bez jakýchkoli ekonomických zdrojů: můžete hrát na ulici, doma, s míčem, s hadrákem. Na hřišti jste posuzováni jenom podle svého přínosu do hry, ne podle svého společenského postavení nebo práce, naopak, čím výše jste postavení, tím více od vás váš tým bude očekávat. Fotbal a fotbalový tým představují přesný model, podle kterého by se měla budovat společnost.

Je zde několik základních pravidel, která musí každý chápat. Tým je vždy větší než jeden jediný hráč. Pokud hráč selže, musí jít. Týmy, které nejvíce vyhrávají, vítězí proto, že jsou tým a nikoli 11 individuálních hráčů. A jak jednou prohlásil nejlepší světový brankář (CDS!): „Ve fotbale vítězíte jako skupina, prohrajte jako skupina, dělíte se o zásluhy i o vinu“ – Gianluigi Buffon

V první řadě musíte přijmout a naučit se, že pokud chcete vyhrát, musíte být součástí týmu. To je něco, co současné oblíbené fráze – sociální média, UI, roboti, nacionalismus, individualismus – neobsahují ani nezahrnují. Možná to je hlavní poučení: svět stále více směřuje k dehumanizaci práce i soukromého života a touha po tom, být součástí něčeho, nějakého týmu, roste. Nic nenahradí sounáležitost, kamarádství, pivo po zápase a vzájemné pochvaly lidí, se kterými hrajete 10, 20, nebo v mém případě 30 let.

Přeji vám všem skvělé Mistrovství světa ve fotbale 2018 a gratuluji Islandu k vítězství v mistrovství v ekonomice: pro našeho nordického bratra je to skutečně vzkříšení z popela.

O autorovi:

Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

 O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), je přední fintech specialista zaměřený na multi-asset obchodování a investice, poskytující „Bankovnictví jako službu“ ve velkém. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností s cílem demokratizovat investiční a obchodní prostředí.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům, přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii, a podporuje tak komplexní hodnotový řetězec prostřednictvím „Bankovnictví jako služba“ (BaaS). Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992 a svou první online obchodní platformu představila v roce 1998 a stala se tak fintech společností dříve, než tento termín vůbec vznikl. Společnost sídlí v Kodani a zaměstnává více než 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Šanghaje, Hongkongu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomické a altcoinové události, které je třeba v nadcházejícím týdnu sledovat!
    Po týdnu, kdy cena bitcoinu vzrostla o 2,7 % a podařilo se jí překonat hranici 26 000 USD, dochází k důležitým ekonomickým událostem a vývoji altcoinů, které mohou v novém týdnu ovlivnit kryptoměny obecně.
  • Ekonomické dopady jsou pro pořadatele olympijských her často zklamáním
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank Státy často utrácí vysoké sumy peněz za propagaci a pořádání olympijský...
  • Ekonomické dopady jsou pro pořadatele olympijských her často zklamáním
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankStáty často utrácí vysoké sumy peněz za propagaci a pořádání olympijských her. ...
  • Ekonomické dopady jsou pro pořadatele olympijských her často zklamáním
    Státy často utrácí vysoké sumy peněz za propagaci a pořádání olympijských her. Vlády a zastánci olympiády vždy prezentují hry jako dobré pro ekonomiku i občany.
  • Ekonomické dopady jsou pro pořadatele olympijských her často zklamáním
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankStáty často utrácí vysoké sumy peněz za propagaci a pořádání olympijských her. ...
  • Ekonomické dopady jsou pro pořadatele olympijských her často zklamáním
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankStáty často utrácí vysoké sumy peněz za propagaci a pořádání olympijských her. ...
  • Ekonomické dopady kauzy “únos Babišova syna”
    Probíhající kauza údajného únosu premiérova syna má potenciál skutečně Andreje Babiše dovést k rezignaci. Další vývoj by pak byl nejistý, přičemž po případném vyslovení nedůvěry vládě nelze vyloučit vznik úřednické vlády nebo předčasné volby. Potenciálně ohroženy jsou tedy hospodářskopolitické plány stávající vlády, zahrnující zavedení třetí a čtvrté vlny EET nebo zrušení superhrubé mzdy v příštím roce. Na celkový makroekonomický vývoj tuzemského hospodářství však bude mít případná premiérova rezignace zanedbatelný vliv, pokud vůbec nějaký. ČR je malou otevřenou ekonomikou, která je kvůli tomu ve vleku evropského a světového ekonomického vývoje. A ovlivňuje ji také vývoj v oblasti geopolitické. Investory a mezinárodní trhy by zneklidnili pouze déletrvající bezvládí čí mocenské vakuum.
  • Ekonomické dopady koronaviru posílají akcie dolů, impuls přišel od Applu
    Po nevýrazném pondělku je probuzení hlavních evropských trhů do úterního rána docela nepříjemné. Už Asie se dostala pod tlak evidence materiálního dopadu epidemie koronaviru a evropské akciové indexy následně klesají asi o 0,5 procenta. Investoři se stěhují do bezpečí státních dluhopisů - především amerických - a zlata.
  • Ekonomické dopady válečného konfliktu
    „Pokud jde o dopady válečného konfliktu na českou ekonomiku, tak velkým rizikem není přímý vliv na zahraniční obchod. Přímo do Ruska směřují 2 % z celkového českého vývozu, zatímco 3 % z celkových českých dovozů z Ruska do Česka. To představuje nízkých 1,6 % HDP v případě vývozu a 2,4 % v případě dovozu.
  • Ekonomické důsledky prezidenta Obamy, díl III. – Dow Jones a porovnání s ostatními prezidenty
    Obama byl od roku 1900 třetím „nejlepším“ prezidentem pro index Dow Jones Industrial Average (DJIA). Za jeho vlády totiž index rostl přibližně o 12 procent ročně. Nejlepší prezidenti byli Coolidge a Clinton – „jejich“ rally na druhou stranu ale vytvořily bubliny, které pak splaskly. Ve třetím díle seriálu Ekonomické důsledky prezidenta Obamy se podíváme, jak se odcházejícímu nájemníkovi Bílého domu dařilo oproti jeho předchůdcům.
  • Ekonomické následky pandemie mohou znovu poslat dolů akcie finančních institucí
    Druhá a případně další vlny pandemie se zdají být nevyhnutelné. Ale otázka, zda tyto vlny budou provázet další pády akciových trhů, jako tomu bylo v březnu, nemá zdaleka tak jasnou odpověď. Podle dopadů první vlny se dá předpokládat možný další pokles firem "v první linii" - jako jsou odvětví dopravy, kultury, turismu, ale také prodej zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou auta.
  • Ekonomické nerovnosti komplikují špičkovou ropnou diplomacii
    Bohatí producenti jako Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty nadále požadují ceny ropy kolem 80 dolarů za barel, aby vyrovnali své rozpočty a vlastnili velké devizové rezervy anebo státní investiční fondy na tlumení ekonomických šoků. „Slabší“ členové, včetně Iráku, Nigérie, mají méně ekonomických rezerv a jsou zranitelnější vůči nízkým cenám. Rusko může lépe absorbovat ropné šoky než jeho arabští spojenci v Perském zálivu díky flexibilnímu výměnnému kurzu k americkému dolaru.
  • Ekonomické oživení v USA podpořilo dolar
    Pondělí bylo ve znamení zveřejnění indexů nákupních manažerů z průmyslu za listopad. Souhrnný index PMI za eurozónu...
  • Ekonomické predikce Wells Fargo na rok 2023
    Banka Wells Fargo očekává, že Fed do března 2023 zvýší úrokové sazby na úroveň mezi 5,00 % a 5,25 %. Analytici banky navíc předpokládají, že inflace měřená indexem spotřebitelských cen ve Spojených státech v příštím roce klesne a bude se pohybovat kolem 3,8 %. Podle banky bude mít restriktivní měnová politika Federálního rezervního systému v roce 2023 viditelný a zamýšlený efekt snížení inflace na úkor zpomalení hospodářského růstu USA. 
  • Ekonomické sankce Rusko „až tak moc nezabolely,“ říká exministr financí USA. Čína loni schválila výstavbu tolika uhelných elektráren, že jejich výkon odpovídá výkonu všech elektráren v Británii
    Čína masivně navyšuje své investice do uhelné energetiky. Jen loni zečtyřnásobila počet povolení k výstavbě nových uhelných elektráren. Za jediný rok tak schválila vybudování uhelných elektráren o instalovaném výkonu, který odpovídá výkonu všech elektráren v Británii dohromady. Vyplývá to z výpočtu agentury Bloomberg.
  • Ekonomické sdružení ASEAN z jednání vyloučilo vůdce barmské junty
    Na summit Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), který se bude konat tento měsíc, bude pozván pouze nepolitický zástupce Barmy. Informoval o tom dnes ostrovní sultanát Brunej, jeden z deseti členských států a nynější předseda bloku. Ekonomické sdružení tak na vedlejší kolej bezprecedentně odsunulo vůdce barmské junty, napsala agentura AP. Barmská vláda proti kroku ASEAN protestovala a uvedla, že je z něj zklamaná.
  • Ekonomické Spojené státy vs. ekologická Evropská unie
    „Zatímco ve Spojených státech je více nasloucháno ekonomům, v Evropské unii začínají mít hlavní slovo ekologové. To do budoucna může mít negativní vliv na evropské hospodářství a v konečném důsledku se může snížit význam Evropské unie v rámci světa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ekonomické sympozium: Yellenová může přitvrdit
    K hlavním událostem dne patří vystoupení šéfky Fedu Yellenové na téma Trhy práce (16.00 SEČ) a prezidenta ECB Dragh...
  • Ekonomické školy v historii
    Ekonomie je sociální věda, která studuje výrobu, distribuci a spotřebu zboží a služeb. Pojem je odvozen z řeckého slova oikonomia, které se dá volně přeložit jako „vedení domácnosti“. Právě v antickém Řecku můžeme dohledat počátek rozvoje uceleného ekonomického myšlení.
  • Ekonomické školy v historii a co si z nich má odnést dnešní investor?
    Ekonomie je sociální věda, která studuje výrobu, distribuci a spotřebu zboží a služeb. Pojem je odvozen z řeckého slova oikonomia, které se dá volně přeložit jako „vedení domácnosti“. Právě v antickém Řecku můžeme dohledat počátek rozvoje uceleného ekonomického myšlení.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple trading AI