Čtvrtek 28. březen 2024 14:12
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

Britská inflace stabilní na 2,4 %. Libra přesto zůstává pod tlakem

13.06.2018 11:02  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Britský statistický úřad dnes zveřejnil výsledky britské inflace a podle očekávání jsme se žádné změny nedočkali. Tempo růstu cen v květnu dosahovalo meziročně stejně jako v dubnu 2,4 %, zatímco jádrová inflace (bez volatilních položek) rostla o 2,1 %. Inflace tak sice zůstává nad dvouprocentním cílem Bank of England, ale vše zatím nasvědčuje tomu, že se k němu i nadále pozvolna přibližuje. Ceny služeb rostly v květnu meziročně o 2,3 % a ceny zboží pak o 2,5 %.

Výsledek inflace je pro Bank of England dobrou zprávou, jelikož je inflace beze změny i navzdory nedávnému růstu cen pohonných hmot a oslabení britské libry. Banka tak zatím nemá důvod výrazněji měnit výhled pro svůj další vývoj měnové politiky, jehož změny bychom se, kvůli vyšší inflaci, mohli dočkat například v už dnes v USA nebo hlavně zítra v eurozóně. Šance na růst sazeb už na srpnovém zasedání Bank of England proto zůstávají i nadále zatím téměř přesně 50:50.

Libra na zveřejněné výsledky výrazněji nereagovala a po ranním oslabení, které zahájila kvůli rostoucímu politickému napětí v zemi, si své pozice zatím drží. Klíčovým tématem na libře tak zdá se zůstávají hádky mezi britskými konzervativci, které ohrožují premiérské křeslo Mayové a přímo také další průběh vyjednávání o Brexitu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Britská inflace klesla, ZEW index výrazně posílil, analýza EUR/GBP
    Britský index spotřebitelských cen (CPI) mírně v červenci klesl v meziročním srovnání na 2,8 procenta z předchozí...
  • Britská inflace mírně zrychlila, na vině je brexit a slabší libra
    Výsledky britské inflace jsou venku a jak jsme naznačili již ve včerejším komentáři, libře stačí docela málo k tomu, aby si připsala zajímavé zisky:
  • Britská inflace na 4letém minimu, analýza EUR/GBP
    Německá podnikatelská morálka (Ifo index )klesla v tomto měsíci poprvé za posledních pět měření. Propad z 111,3 b...
  • Britská inflace na 4letém minimu, analýza EUR/GBP
    Růst inflace se ve Velké Británii propadl na nejpomalejší tempo od listopadu 2009. Dnes zveřejněný index spotřebi...
  • Britská inflace nečekaně klesla, libra reaguje oslabením
    Překvapení z Británie. Čísla o britské inflaci jsou venku a nové výsledky naznačují, že se zvýšená inflace navzdory prudkému oslabení libry zatím nedostavuje. Růst CPI dosahoval v minulém měsíci pouze 0,1 %, zatímco konsenzus počítal s růstem o 0,3 %. Meziroční inflace pak zpomalila z 1 % na 0,9 %, zatímco trh počítal s jejím růstem o 1,1 %. Ještě zajímavější je pak pohled na jádrovou inflaci, jejíž meziroční růst zpomalil z 1,5 % na 1,2 %, zatímco trh počítal se zpomalením pouze na 1,4 %.
  • Britská inflace nepotěšila, libra na dosah 1,29 GBPUSD
    Čísla o britské inflaci jsou venku a žádné pomoci se od nich tentokrát libra nedočkala. Inflaci po prudkém růstu z minulých měsíců začíná docházet dech a dnešní výsledky opět potvrdily, že výhled Bank of England a její aktuální opatrná pozice směrem k dalšímu zvyšování sazeb zatím dává docela smysl. Meziročně britská inflace v červenci zůstala beze změny na 2,6 %, což bylo ale pod většinovým konsenzem, který počítal s jejím zrychlením na 2,7 %. Podobně si vedla také jádrová inflace, která se udržela na 2,4 % a o desetinu tak podstřelila většinový konsenzus. Po výrazném odchýlení cen zboží, které ještě před rokem klesaly díky levnější ropě o více než procento, se tak všechny ukazatele inflace (celková, jádrová, spotřeba, služby) sešly ve vzácné shodě v úzkém pásmu od 2,4 % do 2,7 %.
  • Britská inflace poprvé od roku 2012 zpět na 3 %, šance na růst sazeb zůstává vysoká
    Výsledky britské inflace jsou venku a žádné překvapení se tentokrát nekoná. Zářijová čísla se trefila přesně do většinového konsenzu, takže celková inflace meziročně zrychlila z 2,9 % na 3 %, zatímco jádrová inflace zůstala beze změny na 2,7 %. Zpřesněný výhled Bank of England, která na svém minulém zasedání naznačila, že by se inflace mohla dostat na tři procenta, se tedy naplnil. Aktuálně se pohybujeme jedno procento nad inflačním cílem, což znamená, že bude muset guvernér Carney napsal dopis s vysvětlením vyšší inflace britskému ministru financí.
  • Britská inflace překvapila. Libra z jejího růstu ale zatím moc vytěžit nedokázala
    Británie dnes zveřejnila čerstvé výsledky inflace a nabídla docela zajímavé překvapení. Trh s tím že dubnová inflace výrazně vzroste počítal. Nepočítal ale s tím, že bude růst až tak vysoký. Dubnová inflace v zemi rostla podle statistického úřadu z 2,3 % na 2,7 %, což bylo desetinu nad většinovým konsenzem. Desetinu nad konsenzem přitom skončila i jádrová inflace, která se vyhoupla z 1,8 % na 2,4 %. Tahounem dubnového růstu byly ceny služeb, které meziročně rostou o 3 %, což je nejvyšší tempo růstu od roku 2013. Růst cen zboží naopak po prudkém zrychlení z minulých měsíců začal zvolňovat, když zůstal beze změny na 2,4 %. Výše uvedené v jednom grafu pak vypadá následovně.
  • Britská inflace překvapila nečekaně silným růstem, libra zpět nad 1,2450 GBPUSD
    Dnes dopoledne přišly výsledky Britské inflace a nová čísla docela překvapila. Meziroční růst totiž zrychlil v únoru z lednových 1,8 % až na 2,3 %. Trh přitom počítal se zrychlením pouze na 2,1 %. Ještě zajímavější jsou ale údaje o jádrové inflaci, která se v minulém měsíci překvapivě vyhoupla až na 2 %. V lednu přitom dosahoval její růst 1,6 % a trh počítal s růstem pouze na 1,7 %. Když k tomu přidáme ještě index růstu cen zboží a služeb, vývoj za posledních pár let včetně nových únorových dat vypadá takto.
  • Britská inflace roste nejpomaleji za posledních 13 měsíců, analýza GBP/USD
    Britská inflace zpomalila v meziročním srovnání na 2,2 procenta a překonala tak odhady ekonomů, kteří počítali s ...
  • Britská inflace těsně pod 3 %. Libra ale zatím žije hlavně novou vládou a brexitem
    Británie dnes zveřejnila výsledky inflace, která v květnu ještě více zrychlila, když rostla o 2,9 %. Trh přitom počítal se stejným tempem růstu jako v minulém měsíci tj. 2,7 %. Dvě desetiny nad konsenzem přitom skončila také jádrová inflace, která vystoupala na 2,6 %. Inflace těsně pod třemi procenty už začíná být zajímavá, a to přesto že by do dalších měsíců měla s největší pravděpodobností začít pomalu klesat. Bank of England totiž ve svých projekcích signalizovala, že by měla letos inflace kulminovat okolo 2,7 % s čímž zjevně počítal také výhled na květnový výsledek. Stále se sice nacházíme jen dvě desetiny nad touto úrovní, i tak jsou ale dnešní čísla důležitá, protože z posledního zasedání Bank of England jasně vyplynulo, že by při byť mírném růstu inflace nad rámec výhledu BoE mohli někteří z členů banky začít uvažovat o signalizaci přísnější měnové politiky.
  • Britská inflace v říjnu přestala zrychlovat, GBPUSD znovu o trochu blíže k důležitému supportu
    Britská inflace dál nezrychluje. Alespoň prozatím. Dnes dopoledne byly zveřejněny výsledky britského CPI za měsíc říje...
  • Britská inflace začíná zpomalovat, pravděpodobnost květnového růstu sazeb ale stále žije
    Británie dnes dopoledne zveřejnila jediné makro, které poslední dobou hraje roli, a to únorové výsledky inflace. Ta v minulém měsíci podle očekávání začala konečně zpomalovat, i když o něco rychleji než s čím trh původně počítal. Únorový růst CPI totiž zpomalil z 3 % na 2,7 %, což byl ještě o desetinu nižší výsledek, než s čím počítal většinový konsenzus. O něco hůře si přitom vedla také jádrová inflace, jejíž meziroční růst zvolnil z 2,7 % na 2,4 %, což bylo rovněž desetinu pod většinovým konsenzem. Zpomalení míry inflace tentokrát bylo patrné jak v případě cen služeb (3 %), tak v případě cen zboží, které meziročně rostly pouze o 2,4 %.
  • Britská inflace zatím nezkrocena
    Britská inflace vyjádřená indexem spotřebitelských cen (CPI) zůstala v prosinci v meziročním srovnání na 2,7 proc...
  • Britská inflace zpět na 3,1 %, libra reagovala mírným posílením
    Británie dnes zveřejnila výsledky listopadové inflace a zdá se, že členové Bank of England zatím pokoj od jejího růstu nemají. Poté co inflace v minulém měsíci klesla zpět na 3 % se v listopadu podle dnešních čísel znovu vrací na 3,1 % a zůstává tak i nadále více než jeden procentní bod nad dvouprocentním inflačním cílem. Jádrová inflace zůstala v listopadu beze změny na 2,7 %, přičemž relativně stabilní jsou také indexy měřící ceny zboží a služeb, které pokračují v růstu okolo 3,3 % a 2,8%.
  • Britská inflace zrychluje. Libra ale v klidu čeká na středeční a čtvrteční makro
    Z grafu výše, je patrné, že se situace stabilizuje a inflace začíná znovu pomalu růst. Celková inflace na 0,5 % je sice stále hluboko pod 2% inflačním cílem Bank of England, i do nadcházejících měsíců ale díky růstu cen komodit pravděpodobně můžeme počítat s jejím postupným zvyšováním. Nová data však na měnové politice Bank of England nic nemění a v tomto směru budou hrát mnohem větší roli až zítra zveřejněné výsledky z britského trhu práce a a pozítří zveřejněné britské maloobchodní prodeje.
  • Britská inflace zrychluje. Libra se díky ní vrací nad 1,27 GBPUSD
    Británie dnes zveřejnila výsledky inflace za měsíc listopad, a nová čísla potvrzují, že inflační tlaky v zemi dál vytrvale narůstají. Podle nových výsledků rostly minulý měsíc spotřebitelské ceny meziročně o 1,2 %, což je výsledek o desetinu převyšující původní odhady a dokonce o tři desetiny převyšující tempo růstu růstu z předchozího měsíce. Solidního růstu se navíc dočkala také jádrová inflace (ošetřená o volatilní složky jako energie a potraviny), která v minulém měsíci zrychlila z 1,2 % na 1,4 % proti konsenzu 1,3%.
  • Britská inflace zrychluje. Tématem na libře je ale především brexit
    Ještě před projevem Theresy May jsme se z Británie dočkali výsledků inflace, které rozhodně stojí za pozornost. Inflační tlaky v Británii totiž začínají zesilovat. Ceny spotřebitelského zboží zrychlily v minulém měsíci z 1,2 % na 1,6 %, což bylo ještě o dvě desetiny více, než s čím počítal většinový konsenzus. Roste navíc také jádrová inflace, která nečekaně vystoupala na 1,6 % proti tržnímu konsenzu 1, 4%. V silném růstu přitom pokračují především ceny zboží, které jen od loňského září zrychlily z -1,4 % na aktuálních 0,7 %.
  • Britská inflace zůstává nejníže za rok 2018
    Dnes dopoledne zveřejněná britská data inflace nijak výrazně býky na britské libře nepotěšila. Inflace si sice udržela své tempo, ale většinový konsenzus nepřekonala a tím pádem nepřišla na trhy ani zvýšená volatilita. Meziročně inflace rostla za květen o 2,4% a vyrovnala tak růst cen z dubna, zároveň se drží na nejnižší od března roku 2017. Květnový přírůstek pak činil 0,4%. Jádrová inflace očištěná o ceny energií a potravin rostla o 2,1%. Celkově inflační zpráva poukazuje na pokles cen téměř ve všech sektorech mezi dubnem a květnem. Pozitivní růst inflace zapříčinil růst cen za dopravu o 0,28%. Ceny energií tedy zaznamenávají díky vyšším cenám ropy systematický nárůst, kdy cena benzínu za květen rostly o 4,6 centů za litr. Bydlení a služby způsobily tlak na pokles cen společně s cenou za elektřinu, která rostla o 0,1%.
  • Britská krize dopadá na GBP a FTSE
    Spojené království vstupuje do existenční krize, kterou naposledy zaznamenalo, když země hlasovala pro vystoupení z Evropské unie. Tato krize podle Bank of America způsobila pokles libry k paritě s dolarem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI