Pátek 29. březen 2024 15:16
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Nejlepší evropské dividendové akcie 2018

16.04.2018 09:18  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Albert Einstein jednou prohlásil: “Složené úročení je osmý div světa.” Poukazoval na skutečnost, že i odkládání malé částky, kterou ale vhodně zainvestujete, vám může přinést příjemné výdělky.

Přestože éra tohoto génia je už nějakou dobu za námi, z tohoto tvrzení si můžeme odnést mnoho i dnes. Ročně dosažené výnosy jsou pro investory zásadním faktorem při budování obchodního účtu.

Zatímco je těžké spekulovat, jakým směrem se vydá cena akcie následující obchodní den, průměrný roční dividendový výnos můžeme považovat za stabilní a předvídatelný fakt.

Vzhledem k tomu, že návratnost investic je pro investory velmi důležitá, připravili jsme pro vás takové evropské dividendové akcie, které nabízí slušný ziskový potenciál. Na co si dávat pozor pří výběru akcií s vysokou dividendou? A proč jsme vybrali právě evropské dividendové akcie?

Dozvíte se:

1. Na co si dát pozor při výběru dividendových akcií?
2. Pozitivní efekt dividend
3. Nejlepší evropské dividendové akcie

1. Na co si dát pozor při výběru nejlepších dividendových akcií?

Právě v dobách nízkých úrokových sazeb je investice do akcií s vysokou dividendou atraktivní variantou. Dividendové akcie nejen, že oživí vaše portfolio, ale vytvoříte si tak dlouhodobě udržitelnou složku portfolia s nezanedbatelným ročním výnosem.

Což je přesně to, co jako investor hledáte, stabilitu a výnos v jednom. Tuto kombinaci lze nalézt na evropském akciovém trhu, proto jsme pro vás vyhledali ty nejlepší evropské dividendové akcie pro rok 2018.

Atraktivní dividendovou akcii nepoznáte jen podle vysokého dividendového výnosu, ale co vás bude dále zajímat, je vyplácení dividend v budoucnu. Hledáme akcie s potenciálním růstem vyplacených dividend nebo alespoň akcie, kde tyto dividendy nebudou klesající.

2. Pozitivní efekt dividend

Spořicí účet nebyl v posledních letech zrovna nejvýnosnější metodou, kam uložit své finance. Za což nepochybně můžeme přikládat vinu nízkým úrokovým sazbám.

Pokud se podíváme na výnosy 10letého českého vládního dluhopisu, povšimneme si velmi nízkých hodnot pohybujících se od 0,35 % v roce 2015. Přestože dochází k jejich postupnému navyšovaní, aktuální výnos 1,82 % není stále příliš zajímavý.

Co takhle, aby vám výnos z investovaného kapitálů pro jednou pokryl inflaci a zároveň zaplacenou daň? Řešení naleznete v nákupu dividendových akcií.

Během posledních deseti let bylo opakovaně prokázáno, že akcioví investoři byli v dlouhodobém horizontu profitabilnější než ti, kteří vložili kapitál do dluhopisů či ho drželi na spořicích účtech.

Vraťme se nyní na úplný začátek a zabývejme se chvíli složeným úročením Alberta Einsteina. Krásným příkladem dokazující platnost tohoto tvrzení je německý index DAX.

V tomto indexu hrají velký vliv reinvestice, zpětně zainvestované výnosy z dividend. Vyplacené dividendy nejsou od úrovně indexu odečítány, ba naopak jsou do něj započítávány.

Aby byl rozdíl jasnější, porovnáme index celkového výnosu DAX, který započítává dividendy a který většina z vás poznává, a takzvaný index cen DAX, kde dividendy zahrnuty nejsou. Nyní máme možnost pozorovat zásadní rozdíl mezi těmito dvěma indexy.

Oba indexy vznikly v roce 1987 se stejnou počáteční hodnotou 1 000 bodů. Výkon reinvestovaného indexu DAX byl ale mnohem vyšší než výkon cenového indexu.

Zatímco hodnota reinvestovaného indexu se na konci roku 2017 pohybovala na hodnotě 13 000 bodů, hodnota cenového indexu činila pouhých 6 000 bodů, což je méně než poloviční hodnota. Můžeme tvrdit, že pokud bychom obdržené dividendy pokaždé znovu investovali, vydělali bychom za posledních 30 let více než dvojnásobek, než kdybychom reinvestice neprováděli.

V dlouhodobém horizontu výnos dividend zásadně ovlivňuje profit. Albert Einstein se v této skutečnosti skutečně nemýlil.

Přečtěte si také >>Přehled dividendových akcií

3. Nejlepší evropské dividendové akcie

S ohledem na toto zjištění jsme se vydali hledat nejlepší evropské dividendové akcie. Akcie, které splňují výše zmíněná kritéria, nalezneme především u velkých společností. Společností, jež se vyznačují stabilitou, předvídatelným peněžním ziskem, ale také solidním cash flow.

Dále si všímáme ukazatelů jako výnos na 1 akcii a výše vyplacené dividendy na 1 akcii. Výnos na akcii by měl být vždy větší než vyplacená dividenda na akcii. Tato informace nám říká, že by výplaty dividend měly být zajištěny i do budoucna. Zároveň, přebytek zisku společnosti může být nadále rozdělován investorům.

Akcie s vysokými dividendami bývají často méně ovlivněny cyklickými pohyby ekonomiky, než tomu je například u růstových akcií. Na druhou stranu růst takového typu společností bude spíše pomalejší.

Dividendové akcie jsou také méně volatilnější. Jinými slovy, budou mít nízkou hodnotu beta. To může být velkou výhodou právě v období propadu finančního trhu. V takové fázi ekonomického cyklu jsou dividendové akcie méně náchylné k poklesu své hodnoty a celkově jejich citlivost na negativní vývoj trhu je menší.

Níže naleznete nejlepší 3 evropské dividendové akcie.

Akcie Royal Dutch Shell (RDSA) 6,2%

První ze tří akcií z našeho seznamu je společnost Shell. Shell je aktivní v sektoru energetiky, přičemž její specializace je zaměřena na ropu a zemní plyn.

Od roku 1945 se její průměrná roční výplata dividend nesnížila. S cílem zachovat tuto pověst, se společnost zavázala nadále udržovat tuto hodnotu a výši dividend nesnižovat.

Zobrazit detail akcie Shell (RDSA)

V nadcházejícím roce se očekává vyplacení dividend ve výši € 1.53. Při současné ceně akcií se jedná o dividendový výnos 6,2 %.

V posledních letech společnost Shell profituje z nárůstu množství těžby ropy. Právě tato kompenzace nízké ceny ropy je úspěšná a akvizice se společností BG Group v roce 2015 se jeví jako dobrý strategický krok.

Kromě toho investice do udržitelné energie otevírají společnosti Shell dveře do budoucna. Investoři se z úspěchů společnosti Shell těší a roční výplaty dividend jsou pro ně jen další třešničkou na dortu.

Jak na obchodování akcií?

Chcete se dozvědět více o úspěšných akciových strategiích? Získejte investiční e-book s 11 super strategiemi nejúspěšnějších investičních guru zdarma.

Chci investiční ebook zdarma

Akcie Swiss Re (SR9) 5,3%

Druhou položkou našeho seznamu je švýcarská společnost Swiss Re. Jedná se o druhou největší zajišťovací společnost na světě. Swiss Re se primárně zaměřuje na životní i neživotní pojištění a převod rizik.

Nedávno společnost oznámila, že v roce 2018 se investoři dočkají navýšení dividend. Zároveň se tento rok zapíše do historie Swiss Re jako počátek programu odkupu vlastních akcií, tzv. buyback program.

akcie Swiss Re (SR9)

Při současné ceně akcií činí dividendový výnos 5,3 %. V nedávné době projevila zájem o partnerství japonská společnost SoftBank. Japonci se zajímají o majetkový vstup do Swiss Re až do výše 30 %.

akcie Daimler (DAI)

Akcie Daimler (DAI) 5,5%

Německý výrobce aut, autobusů a nákladních vozidel Daimler je třetí společností na našem listu nejlepších evropských dividendových akcií. Nejznámější značkou této skupiny je Mercedes-Benz.

Vedle výroby automobilů s tradičními spalovacími motory společnost výrazně investuje do výzkumu hybridních a elektrických vozidel. Daimler nezůstává pozadu a jeho příspěvek k udržitelnosti je krokem do budoucna.

Zobrazit detail akcie Daimler (DAI)

akcie Daimler (DAI)

Auta vyrobená koncernem Daimler jsou velmi populární v Číně a v nadcházejících letech se společnost na tento klíčový trh zaměří. V roce 2017 Daimler vyprodukoval rekordní obrat a odhaduje se, že tato čísla nejsou pro nadcházející rok stropem.

Na základě těchto silných výsledků se v roce 2017 navýšila dividenda o 12 % na €3,65 na akcii. Aktuální dividendový výnos tak činí 5,5 %. To činí akcie Daimler mimořádně atraktivními. Pokud vezmeme v potaz, že za posledních 7 let byly dividendy 5krát navyšovány, není pře o tom, že své místo na našem seznamu dividendových akcií si Daimler zaslouží.

Zaujala vás možnost obchodovat dividendové akcie?

Dostali jsme se na závěr přehledu nejlepších evropských dividendových akcií. Jak jsme si ukázali, dividendové akcie představují dlouhodobě udržitelnou a stabilní složku v investičním portfoliu. Stabilita a výnosnost jsou velmi lákávými cíli, díky kterým jsou dividendové akcie velmi žádanou položkou řady úspěšných investorů.

Nákup dividendových akcií s LYNX

Pomocí platformy LYNX Trading je možné zainvestovat do všech výše zmíněných evropských dividendových akcií. Díky LYNX máte možnost využít investování do 100+ burz ve 30 zemích za velmi nízkých nákladů.

Začít obchodovat dividendové akcie
nejlepší evropské dividendové akcie

The post Nejlepší evropské dividendové akcie 2018 appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nejlepší čas pro obchodování indexů? 8:00 - 9:00 středoevropského času
    Obchodujete indexy? Pak vás rozhodně bude zajímat následující skutečnost: téměř polovina veškerých zisků, které za posledních 10 let nabral index S&P500, proběhla během jedné jediné hodiny. Jde o hodinu předcházející otevření evropských burz, tedy 8:00 - 9:00 středoevropského času (SEČ). Vyplývá to z analýzy dat, kterou provedl Eric Scott Hunsader na eMini pro S&P 500, tedy na futures, které lze na GLOBEXu obchodovat téměř 24 hodin pět dnů v týdnu.
  • Nejlepší čínské akcie a ETF v roce 2020
    Při slovním spojení „investování v Číně“ stále mnoho investorů cítí mrazení v zádech. Obrovská země s obrovskou ekonomikou, která navzdory částečnému otevření ekonomiky svobodnému trhu, je stále matoucí, netransparentní a především kontrolovaná. Čínské firmy přitom nabízejí velmi zajímavé možnosti k investování.
  • Nejlepší čínské akcie a ETF v roce 2020
    Při slovním spojení „investování v Číně“ stále mnoho investorů cítí mrazení v zádech. Obrovská země s obrovskou ekonomikou, která navzdory částečnému otevření ekonomiky svobodnému trhu, je stále matoucí, netransparentní a především kontrolovaná.
  • Nejlepší čínské akcie a ETF v roce 2022
    Čínské akcie se poslední dobou hodně skloňují zejména s možným delistováním z burz v USA. Čína je země s obrovským ekonomickým potenciálem. Přestože se tento stát částečně otevřel svobodnému trhu, čínské společnosti jsou často nadále kontrolovány vládou a jejich chování je v některých případech netransparentní. Čínské akcie přitom nabízejí velmi zajímavé možnosti k investování.
  • Nejlepší čínské akcie v roce 2019
    V tomto článku s vámi chceme probrat 6 zajímavých čínských akcií s vysokými vyhlídkami. Při slovním spojení „investování v Číně“ stále mnoho investorů cítí mrazení v zádech. Obrovská země s obrovskou ekonomikou, která, navzdory částečnému otevření ekonomiky svobodného trhu, je stále matoucí, netransparentní a především kontrolovaná. Investování do čínských akcií tudíž mnoho lidí vnímá jako riziko, protože se zdá, že prakticky nelze posoudit příležitosti a rizika. Je to pravda?
  • Nejlepší čtvrtletí pro dolar za posledních 6 let (měsíční souhrn na měnovém trhu), analýza EUR/JPY, CAD/JPY a EUR/GBP
    Dnes je 30. září, a tedy poslední den ve třetím čtvrtletí, což znamená, že můžeme očekávat někdy i trochu nelogic...
  • Nejlepší defenzivní akcie roku 2020
    V dobách, kdy ceny akcií prudce kolísají a akciové indexy mají tendenci klesat, se investoři zaměřují na defenzivní, antiticyklické akcie stabilních společností. Cyklické růstové akcie, jako jsou například akcie společností v polovodičovém sektoru nebo sektoru cloudového softwaru naopak investoři často opouštějí v chaotických fázích trhu, což zpravidla přinese dlouhou spirálu směrem dolů u hodnoty těchto akcií.
  • Nejlepší den Nasdaqu od začátku roku
    Technologický index Nasdaq zažil včera nejlepší den v novém roce, když se nálada investorů začala zlepšovat po vystoupení šéfa FEDu Powella. Ten řekl, že je třeba bojovat s inflací, když se Spojené státy dostávají na plnou zaměstnanost. Kromě zvedání úrokových sazeb bude následně postupně a částečně rozpouštět svůj balance sheet. Trhy to nakonec vyhodnotily pozitivně. Wall Street závěr: Dow Jones +0,5 %; S&P +0,9 %; Nasdaq +1,4 %.
  • Nejlepší doba vzít si hypotéku je právě teď. Úrokové sazby půjdou letos zase nahoru, i kvůli tomu, že se česká vláda enormně zadluží
    Emise dluhopisů vlády České republiky bude v příštím roce objemově sice o něco nižší než letos, avšak i tak jedna z neobjemnějších v historii ČR vůbec, konkrétně druhá nejobjemnější. To proto, že schodek veřejných financí bude v absolutním vyjádření zřejmě také druhý nejhlubší v historii ČR, i když nelze vyloučit, že i nejhlubší vůbec.
  • Nejlepší důchodový systém na světě má Nizozemsko. Česko by mohlo být dvacáté
    Nejlepší důchodový systém na světě má Nizozemsko. Vyplývá to z dnes zveřejněného, letošního hodnocení poradenské společnosti Mercer, která od roku 2009 každoročně sestavuje ukazatel kvality penzijních systémů ve vybraných zemích světa. V letošním hodnocení jich posuzuje dosud nejvíce, a to 47. Druhý nejlepší důchodový systém má v tomto žebříčku Island, jenž loni obsadil první místo, třetí je pak Dánsko. Uvedené tři země ještě společně s Izraelem jsou jedinými, které v hodnocení získávají nejlepší hodnocení, „A“.
  • Nejlepší evropské dividendové akcie 2019
    Albert Einstein jednou prohlásil: “Složené úročení je osmý div světa.” Poukazoval na skutečnost, že i odkládání malé částky, kterou ale vhodně zainvestujete, vám může přinést příjemné výdělky.
  • Nejlepší evropské dividendové akcie 2020
    Albert Einstein jednou prohlásil: “Složené úročení je osmý div světa.” Poukazoval na skutečnost, že i odkládání malé částky, kterou ale vhodně zainvestujete, vám může přinést příjemné výdělky.
  • Nejlepší filmy ke sledování o obchodování
    Na internetu se dá dělat spousta zábavných věcí. Můžete si přečíst knihu nebo se podívat na video na YouTube či dokumentární film. Můžete také využít Betanopromo kod a užít si sportovního sázení. Nic však není tak vzrušující jako sledování filmu. A pokud je film náhodou o vašem oblíbeném tématu (obchodování na Forexu), pak je zábava dvojnásobná.
  • Nejlepší FinTech akcie roku 2020
    FinTech (Financial Technology) je oblast, která se v posledních letech stává stále důležitější. Jedná se o sektor s obrovským potenciálem. Nicméně, kde jsou velké příležitosti, jsou i velká rizika.
  • Nejlepší investice na 2019? Objevte investiční tipy 4 známých českých traderů
    Brexit, obchodní válka USA a Číny, rostoucí úrokové sazby centrálních bank – to je pouze malý výčet klíčových událostí, které budou hýbat trhy v roce 2019. Jak tyto klíčové události ovlivní světové burzy v roce 2019? A jak byste se na to měli připravit vy?
  • Nejlepší investiční příležitosti 2020? Objevte investiční tipy 2 známých českých investorů
    Prezidentské volby v USA, ukončení obchodní války s Čínou nebo snižování úrokových sazeb centrálních bank – to je pouze malý výčet klíčových událostí, které mohou hýbat trhy v roce 2020. Jak tyto klíčové události ovlivní světové burzy v roce 2020? A jak byste se na to měli připravit vy?
  • Nejlepší krypto analytik říká, že Ethereum Rival je připraven na cenovou explozi se samotným ETH
    Známý krypto analytik a investor říká, že ETH je připraveno na rally a předpovídá, že další platforma inteligentních smluv je připravena na cenovou erupci.
  • Nejlepší kryptoměny ze světa metaverse – je to nová budoucnost?
    Odvětví metaverse je takovým novým fenoménem současného desetiletí. Mnozí proto metaverse přirovnávají k počátkům internetu z 90. let. Že se jedná o něco velkého dokládá i fakt, že jednotlivé technologické giganty se skutečně na metaverse čím dál více specializují. Nejvíce jsme to mohli vidět u Facebooku, který se dokonce přejmenoval na Meta Platforms, aby tím firma jednoznačně ukázala, kam chce směřovat.
  • Nejlepší letošní dárek? Vánoce na blátě!
    Již zítra nás čeká Štědrý den, který bude tento rok povětšinou na blátě. Duch Vánoc sice znovu utrpí, letos bychom však jen těžko hledali lepší vánoční dárek. Nadprůměrné teploty totiž vystřídaly tuhé mrazy, které v posledním měsíci sužovaly Evropu a měly za následek svižný pokles plynu v zásobnících.
  • Nejlepším dluhopisovým fondem je Fidelity Fund – US High Yield
    Fond Fidelity Fund - US Hight Yield Fund USD (ISIN LU0605520377) získal první místo v anketě portálu Finparáda.cz „Finanční produkt roku 2018“ v kategorii Dluhopisový fond. Soutěž probíhá již osmým rokem, přičemž fondy společnosti Fidelity International se v ní pravidelně umisťují na předních místech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new