Čtvrtek 28. březen 2024 11:32
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní zpráva z akciového trhu 26.3.2018

26.03.2018 09:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Kofola svými výsledky za rok 2017 nenaplnila očekávání trhu.
  • Philip Morris ČR zítra ráno před otevřením trhu představí svoje výsledky hospodaření za minulý rok.
  • Evropské akcie dnes nejspíše otevřou pod páteční uzavírací cenou.
  • Tento týden bude celkově skromnější na ekonomické události. Nicméně zítra se můžeme těšit na důvěru v ekonomiku eurozóny. V závěru týdne na statistiky spotřebitelských cen v jednotlivých zemích eurozóny, kde očekáváme meziroční zvýšení úrovně inflace. Americká data na sebe upoutají pozornost hlavně až ve čtvrtek, kdy budou ohlášeny osobní výdaje, které se dočkají pouze mírného meziměsíčního růstu, což by mohlo vést k nižšímu růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí.
  • Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro nizozemskou ropnou společnost Royal Dutch Shell a dále snížila doporučení na Držet francouzské investiční firmě Wendel.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy uzavřely páteční obchodování ve ztrátě. Indexy Dow Jones přišel o 1,8 % hodnoty, S&P 500 ztratil 2,1 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 2,4 %. V rámci indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejhůře dopadly finanční instituce (-3 %) následované IT firmami (-2,7 %) a sektorem zdravotní péče (-2,1 %). Trhy tak reagovaly na stále vyostřenější situaci ohledně uvalování cel mezi Amerikou a Čínou.

Trhy v Asii zakončují první obchodní den tohoto týdne rozpolceně. Přibližně polovina z nich, kam patří například Čína, Hongkong či Austrálie, zaznamenává ztráty v rozpětí mezi 0,2 až 1,6 %. Největší propady jsou v Číně. Zisky se podařilo vybojovat v Japonsku (+0,7 %) a také Jižní Koreji, když se kapitalizace jejího indexu Kospi zvýšila o 0,7 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225 jsou na tom nejlépe zpracovatelé surovin (+1,4 %), výrobci nezbytného zboží (+1,3 %) a firmy z oboru zdravotní péče (+1,2 %). Nedařilo se sektoru utilit (-1,2 %), ani informačním technologiím (-0,1 %).

Kofola

Kofola včera po uzavření trhů zveřejnila své hospodářské výsledky za 2017.  

Konsolidované výnosy společnosti Kofola za celý rok mírně klesly o 0,5 %. Došlo k poklesu prodejů v Polsku (přibližně o 500 mil. CZK meziročně), který byl však téměř zcela kompenzován růstem výnosů v Česku a Slovensku (Rajec, Rauch, Semtex a hlavně Vinea) a také vyššími výnosy v Ugu. Pozitivní je také vývoj v adriatickém regionu, kde celkové výnosy v roce 2017 přesáhly 1 mld. CZK a rostly tak meziročně o téměř 30 %. Hlavní trhy, kterými jsou Česko a Slovensko, rostly o 3,3 %, respektive 3 %.

Nižší hodnoty ukazatele EBITDA, který klesl meziročně o téměř 11 %, bylo dosaženo hlavně kvůli vývoji v Polsku spolu s Českem a Slovenskem. Částečně pokles EBITDA kompenzovalo Slovinsko. EBITDA v Polsku poklesla zejména kvůli nižším prodejům privátních značek. V Česku a Slovensku došlo k poklesu z důvodu nižších prodejů Kofoly, vyšších nákladů na cukr a logistiku (Slovensko) a zvýšených odbytových a marketingových nákladů na provoz Uga.

Čistý dluh společnosti meziročně vzrostl z 1,7 mld. CZK na 2,4 mld. CZK a poměr čistého dluhu vůči EBITDA dosáhl hodnoty 2,5. Zvýšení zadlužení bylo z důvodu vyšších nákladů na CAPEX, akvizic, výplaty dividend a nákupu akcií Kofoly v Radenska. Pokles čistého zisku o 32 % na 231 mil. CZK je dán hlavně vyššími úrokovýmí náklady.

V tomto roce plánuje Kofola navýšit podíl volně obchodovatelných akcií na burze ze současných 6 % na 30 %. Toho bude docíleno prodejem zbývajícího podílu CED Group. Pro roky 2017 až 2020 je cíleno na výplatní dividendový poměr v minimální výši 60 % z konsolidovaného čistého zisku.

Vzhledem k tomu, že Kofola nenaplnila očekávání trhu, předpokládáme, že výsledky za celý rok 2017 budou mít na cenu akcií spíše negativní vliv.

Philip Morris ČR

Tabáková firma Philip Morris zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za předchozí rok.

Předpokládáme, že i přes případné negativní dopady protikuřáckého zákona v České republice dojde ke zvýšení celkových tržeb společnosti o 1,5 % na 11,6 mld. CZK. Tento růst je podpořen především očekávaným výrazným zvýšením produkce a vysokým využitím výrobních kapacit závodu v Kutné Hoře, k čemuž došlo na základě přesunu části výroby do České republiky z některých evropských provozů skupiny Philip Morris International, kde společnost bude zavádět výrobu nových zařízení IQOS.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 24.9.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování na obdobných úrovních jako v pátek. Index Dow Jones vzrostl o 0,1 %, S&P 500 uzavřel téměř beze změny oproti páteční zavírací ceně a technologický Nasdaq ztratil 0,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vedlo výrobcům spotřebního zboží (+0,4 %). Na opačné straně se nejhůře umístil sektor zdravotní péče (-0,6 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.10.2019
    Americký index S&P 500 se nachází na dosah svého historického maxima. Včera se k němu přiblížil o dalších 0,2 % a k jeho dosažení mu chybí pouhé půl procento. Index během čtvrteční seance vytáhly nahoru zejména informační technologie (+1,5 %), když trhům udělaly radost hospodářské výsledky Microsoftu. Druhý nejúspěšnější sektor, utility, si připsal pouhých 0,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.1.2018
    Americké trhy ve středu otevřely v zelených číslech, avšak v průběhu dne se začaly dostávat pod úterní zavírací ceny. V závěru seance však své ztráty zmírnily, nebo se jim dokonce podařil návrat do zisku. Průmyslový Dow Jones uzavřel v plusu dvou desetin procenta. S&P 500 klesl o 0,1 % a technologický Nasdaq si pohoršil dokonce o 0,6 %. V rámci indexu S&P 500 se nejméně dařilo informačním technologiím (-0,9 %) a utilitám (-0,6 %). Propad indexu do větších ztrát zachraňovaly zisky finančních institucí a telekomunikací, když oba tyto sektory si shodně polepšily o 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 2.5.2019
    Americké akcie své počáteční prvomájové zisky neudržely a uzavřely se ztrátou tří čtvrtin procenta. Z počátku včerejší seance index S&P 500 rostl o 0,2 %, když podporou mu byly i zveřejněné výsledky společnosti Apple. Nicméně vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, že slabší inflace může být pouze přechodná, zchladilo spekulace trhu ohledně toho, že dalším krokem v měnové politice centrální banky bude snížení úrokových sazeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.4.2018
    Americké trhy ukončily úterní obchodování ve ztrátách i přes ziskový začátek seance. Navzdory včerejším kvalitním zveřejněným výsledkům hospodaření firem, díky nimž burzy od začátku obchodování rostly, přišla v průběhu seance studená sprcha ve formě rostoucích výnosů amerických desetiletých dluhopisů, které na chvíli překonaly i zlomovou hranici 3 %. Index Dow Jones ztratil 1,7 %, S&P 500 odepsal 1,3 % své hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 1,7 %. V rámci indexu S&P 500 se nejméně dařilo trojici sektorů průmyslových podniků (-2,8 %), zpracovatelů komodit (-2,7 %) a technologických firem (-2 %). Zisky si připsaly především telekomunikační společnosti (+1,2 %) a odvětví utilit (+0,7 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.5.2018
    Americké trhy zakončily čtvrteční obchodování ve ztrátách. Stalo se tak i díky prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení jednání s jeho severokorejským protějškem Kim Čong Unem, na což trhy reagovaly výrazným poklesem, který již v průběhu obchodování nedokázaly příliš zredukovat. Index Dow Jones klesl o 0,3 %, S&P 500 ztratil 0,2 % a technologický Nasdaq uzavřel přibližně na úrovni středečních uzavíracích cen. V rámci indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem, které zaznamenaly ztráty ve výši 1,7 %. Nedařilo se ani finančním institucím (-0,7 %) a zpracovatelům komodit (-0,4 %). Naopak se vedlo sektoru utilit (+0,8 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.6.2018
    Americké trhy zakončily páteční obchodování převážně v ziscích, avšak za celý týden si odnášejí ztrátu 0,9 %. Index Dow Jones v pátek vzrostl o 0,5 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq ztratil 0,3 %. Nejhůře dopadla trojice sektorů vedená finančními institucemi (-0,5 %), které následovaly technologické firmy (-0,4 %) a výrobci luxusního zboží (-0,1 %). Na opačné straně se nachází především energetické společnosti (+2,2 %), které výrazně posílily po dohodě zemí OPEC na navýšení produkce ropy o 1 milion barelů denně, když se původně mluvilo i o 1,8 milionech barelů ropy denně. Očekává se však, že země nebudou schopny naplnit dohodnuté navýšení a reálně se produkce zvýší o 600 až 800 tisíc barelů ropy denně. Tyto zprávy poslaly cenu ropy v pátek o 1 USD výše.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.9.2018
    Americký akciový index S&P 500 včera ztratil 0,4 % ze své hodnoty. Nejvíce se na tomto poklesu podílely průmyslové podniky, jejichž akcie spadly o 1,3 % v reakci na slova čínských představitelů, kteří varovali, že se nebudou chtít sejít s americkými diplomaty, pokud budou nadále vystavováni tlaku na rozšiřování a zvyšování cel. Vůbec nejhůře se ale vyvíjely akcie realitních developerů, které přišly o 1,9 % reagující na rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů. Naproti tomu vítězem se s velkým náskokem staly energetické společnosti (+1,5 %), kterým pomohl růst ceny ropy na základě prohlášení OPEC, že se nechystá k rychlému zvyšování své produkce i přes nárůst těžby ve Spojených státech.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.9.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones klesl o 0,5 %, S&P 500 přišel o 0,8 % své hodnoty a technologický Nasdaq ztratil 1,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem (-1,6 %). Na opačné straně se nejlépe umístila síťová odvětví (+1,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 26.2.2018
    Americké trhy zakončily obchodní týden velmi hezkými zisky. Všechny hlavní akciové indexy tak uzavíraly obchodování v zelených číslech. Index Dow Jones získal 1,4 %, S&P 500 si připsal 1,6 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil o 1,8 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo sektoru utilit, který zhodnotil svoji kapitalizaci o 2,7 %. Následován byl dvojicí odvětví energií a informačních technologií, když si shodně polepšily o 2,2 %. Ostatní sektory si připsaly zisky mezi 0,8 až 1,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 26.3.2019
    Americké akcie jako celek včera výrazných změn nedoznaly. Zatímco průmyslový Dow Jones uzavřel s kladnou nulou, index S&P 500 a technologický Nasdaq zakončily včerejší obchodování se ztrátou necelé jedné desetiny procenta. Trhy spekulují nad budoucím ekonomickým vývojem. Dluhopisové výnosy pokračující v poklesu v reakci na sázky některých investorů na nutnost snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. V rámci indexu S&P 500 ani jednotlivé sektory nezaznamenaly větší výkyvy. Zisky či ztráty se pohybovaly do 0,6 %. Nejúspěšnějším odvětvím byli prodejci spotřebního zboží, na druhé straně nejvíce zčervenaly informační technologie.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 26.4.2018
    Americké trhy ukončily středeční obchodování mírně v plusu, a to i navzdory rostoucím výnosům amerických desetiletých dluhopisů, které se dostaly nad hranici 3 %. Index Dow Jones získal 0,3 %, S&P 500 si připsal 0,2 % a technologický Nasdaq si pohoršil o necelou jednu desetinu procenta. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe dařilo telekomunikačním a energetickým společnostem, když si shodně polepšily o 0,8 %. Nejhůře se naopak vedlo realitním developerům, kteří utrpěli ztrátu ve výši 0,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 2.7.2019
    Americký akciový trh uzavřel pondělní obchodování se ziskem. Index Dow Jones si připsal 0,4 %, S&P 500 přidal 0,8 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s tím, že nejlépe obchodní seanci zakončily technologické firmy se ziskem 1,5 %. Shodnou ztrátu ve výši 0,3 % utrpěla síťová odvětví a realitní developeři. Hlavní hnací silou byl včera pro trhy vývoj v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou v návaznosti na ukončení summitu G20. Americký prezident Donald Trump včera jen dodal, že ihned po konci summitu započala obchodní jednání mezi týmy obou zemí.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.2.2018
    Americké trhy uzavřely první obchodní den v silně pozitivní náladě. Všechny hlavní akciové indexy uzavíraly obchodování v zelených číslech. Index Dow Jones získal 1,6 %, S&P 500 si připsal 1,2 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil také o 1,2 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo trojici sektorů telekomunikací, informačních technologií a finančních institucí. Připisují si popořadě 1,8 %, 1,6 % a 1,5 %. Jediné utility se propadly do červených čísel, když zaznamenaly ztrátu ve výši tří desetin procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.2.2019
    Americký akciový trh uzavřel úterní obchodování s mírnými ztrátami. Všechny hlavní indexy shodně odepsaly 0,1 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce oslabily akcie zpracovatelů komodit, a to o 0,6 %. Protipólem jim byly technologické firmy se ziskem 0,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.4.2018
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování v plusu, a to především díky zveřejněným velmi dobrým výsledkům hospodaření některých společností. Akcie Facebooku se zhodnotily o více jak 9 % a zadařilo se také společnosti Visa, která včera zvýšila svoji hodnotu o téměř 5 %. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně připsaly po jednom procentu a technologický Nasdaq si polepšil o 1,6 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe dařilo technologickým společnostem (+2,3 %), za jejichž růst mohou právě výsledky Facebooku. Solidní zisky si také připsali výrobci luxusního zboží (+1,6 %) či energetické společnosti (+1,5 %). Do ztráty se propadly telekomunikační firmy (-3,2 %), které stáhla dolů společnost AT&T (-6 %). Ta svými výsledky hospodaření investory zklamala, když jí zisk meziročně klesl o 3%.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.6.2018
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování v ziscích. Investoři využili dne bez dalších negativních zpráv o zhoršování obchodní politiky mezi USA a zbytkem světa. Za poslední dny se valuace společností snížily na zajímavější úrovně, což investory přimělo k nákupům. Index Dow Jones vzrostl o 0,1 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq získal 0,4 %. Nejlépe se vedlo energetickým společnostem (+1,4 %), které reagovaly na růst cen ropy na světových trzích. Se ziskem 0,7 % uzavřeli výrobci luxusního zboží a trojici nejúspěšnějších uzavřeli realitní developeři (+0,5 %). Na druhé straně se nejméně dařilo trojici sektorů, jejíž ztráty se pohybovaly kolem 0,4 %. Byli to výrobci nezbytného zboží, telekomunikační firmy a finanční instituce.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.7.2018
    Pod tíhou výprodejů akcií společnosti Facebook, které včera ztratily téměř pětinu své hodnoty, což byl nejhlubší denní propad tržní kapitalizace v historii všech obchodovaných titulů, padal celý akciový trh. Index S&P 500 klesl o 0,3 %, když technologické akcie přišly celkově o 1,6 %. Slušné zisky energetických firem a průmyslových podniků v rozmezí 0,8 až 1,0 % nebyly dostatečně vysoké na to, aby indexu pomohly nahoru. Technologický Nasdaq si pohoršil o jedno procento, naproti tomu průmyslový Dow Jones přidal 0,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.8.2018
    Americký akciový trh zakončil páteční obchodování v ziscích. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,5 %, S&P 500 získal 0,6 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,9 %. Tím Nasdaq uzavřel na novém historickém maximu ve výši téměř 7946 bodů. Dařilo se téměř všem sektorům, které si připisovaly zisky v rozpětí 0,3 % až 1,2 %. Nejlépe na tom byli zpracovatelé komodit. Jediné odvětví, které zaznamenalo ztrátu, byli výrobci nezbytného zboží. Jejich akcie poklesly o necelé dvě desetiny procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.8.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování v zisku. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 shodně posílily o 1,1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 1,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejvyššího zisku 1,5 % dosáhly telekomunikační společnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points