Čtvrtek 28. březen 2024 18:41
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Aj február ukazuje silnejšie inflačné tlaky v USA. V marci sa jadrová inflácia môže vrátiť k cieľu.

13.03.2018 16:06  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

USA dnes zverejnili februárové inflačné dáta, ktoré by mohli v budúcnosti výraznejšie prehovoriť do vývoja na dolárových pozrime sa na nich podrobnejšie:

Začnime mojimi obľúbenými ukazovateľmi – krátkodobými inflačnými tlakmi. Trojmesačná anualiziovaná jadrová inflácia vzrástla vo februári na 3,1%, polročná mierne zostúpila na 2,5%. V oboch prípadoch sa bavíme o úrovniach, ktorých sme boli svedkami naposledy v roku 2008. Medziročná jadrová inflácia ostala na úrovni 1,8%, k zaokrúhleniu na 1,9% jej však chýbali len stotinky, keďže dosiahla úroveň 1,848%. Krátkodobé inflačné tlaky však naznačujú, že by sa jadrová inflácia onedlho mohla dostať k dvojpercentnému cieľu.

Vývoj anualizovanej trojmesačnej, polročnej a medziročnej jadrovej inflácie

Jadrová inflácia je teda len stotinky od toho, aby bola na úrovni 1,9% a prichádzajú tri/štyri mesiace, počas ktorých je takmer isté, že inflácia a aj jadrová inflácia pôjdu nahor, pretože sa budú porovnávať voči nižšej báze. Pred rokom v marci sa prepadla medziročná zmena cien v kategórii vzdelanie/IT kvôli konkurenčným vojnám mobilných operátorov v oblasti dátových služieb z -0,3% na -2,2%, v marci teda báza v tomto segmente výrazne klesne. Navyše, v minulom roku rast cien rekreácie spomalil medzi februárom a aprílom z 1,5% na 1% a rast cien v zdravotníctve medzi marcom a májom z 3,5% na 2,7%.

Vývoj jednotlivých komponentov jadrovej inflácie

Z môjho pohľadu je teda vysoko pravdepodobné, že sa na jar dostane jadrová inflácia minimálne na dvojpercentný cieľ, pokojne to môže byť aj vyššie (v minulom roku klesla od februára do mája o 0,5 percentuálneho bodu). Do toho všetkého silnejú inflačné tlaky aj podľa prieskumov medzi podnikateľmi. Výrobná sféra hlási najväčšie cenové tlaky od roku 2011 a nevýrobná sféra od roku 2013.

Historický vývoj cenových tlakov vo výrobnej a nevýrobnej sfére

Dnešné čísla dopadli podľa očakávaní a trhy dokonca na nich zareagovali mierne negatívne – výnosy z dlhopisov mierne klesli a EURUSD vzrástol. V ďalších mesiacoch to však už môže byť o inom, už dlhšie píšem, že jednou z mála udalostí, ktorá môže zvrátiť nedôveru voči doláru, ktorej sme svedkami už takmer rok, môže byť návrat jadrovej inflácie nad dve percentá, čo by FEDu otvorilo cestu k pohodlnému uťahovaniu politiky.

Ostatne, keď sa pozrieme na vývoj jadrovej inflácie a dolárového indexu v minulom roku, tak pokles dolára odštartoval práve pokles jadrovej inflácie v jarných mesiacoch.

Vývoj jadrovej inflácie (žltá) a dolárového indexu (biela)

Klíčová slova: USA | Báze | Výnosy | EURUSD |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Airbus zdvojnásobil výhled provozního zisku, uvede nový nákladní letoun A350
    Airbus ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil tržby o 70 procent na 14,2 miliardy eur (téměř 363 miliardy Kč). Zdvojnásobil celoroční výhled provozního zisku po očištění na čtyři miliardy eur a oznámil zahájení výroby nákladní verze letounu A350. Evropský výrobce letecké techniky to uvedl ve svém dnešním sdělení.
  • Airbus získal od indických aerolinek IndiGo rekordní zakázku na 500 letadel
    Evropský výrobce letecké techniky Airbus získal od indických nízkonákladových aerolinek IndiGo zakázku na 500 letadel. Airbus na aerosalonu u Paříže oznámil, že jde o největší samostatnou objednávku na letadla v historii komerčního letectví. Podle katalogových cen činí hodnota objednávky asi 55 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč), uvedla agentura AFP.
  • Aircraft Industries dodá 17 letadel L410 NG třem asijským společnostem
    Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries ze skupiny Omnipol dodá 17 letounů L 410 NG, tedy nové generace, třem asijským leteckým společnostem. Dohody o budoucím nákupu strojů byly se společnostmi WISE Air, Starwisata Air a Sulut Airways Indonesia podepsány dnes v indonéské Jakartě na výstavě INDO Defence. V tiskové zprávě to ČTK sdělila vedoucí marketingu Aircraft Industries Denisa Zapletalová. Cenové podmínky transakce nezveřejnila.
  • Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě, projevily se protiruské sankce
    Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě 213,2 milionu korun, o rok dříve vykázal zisk přes 54 milionů korun. Hospodaření podniku v roce 2022 zásadně ovlivnily protiruské sankce, před válkou na Ukrajině byl pro něj ruský trh stěžejní. Společnosti meziročně výrazně klesly také tržby. Zatímco předloni utržila z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží téměř 1,782 miliardy korun, loni to bylo zhruba 527,9 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.
  • Air France-KLM vyjednává záchranný balíček deset miliard eur
    Letecká společnost Air France-KLM vyjednává o záchranném balíčku ve výši deset miliard eur (276,2 miliardy Kč). Francouzská vláda se za úvěry Air France zaručí minimálně z 90 procent. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje. Zástupci francouzsko-nizozemských aerolinek a francouzského ministerstva financí se k věci odmítli vyjádřit.
  • Air Products hlásí za třetí čtvrtletí 2022 zisk na akcii ve výši 2,62 USD
    Společnost Air Products (NYSE:APD) včera oznámila hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2022, kdy výnos na akcii GAAP EPS dosáhl výše 2,62 USD, což představuje meziroční nárůst o 11 procent. Také GAAP čistý zisk rostl o 10 procent a překročil částku 587 milionů USD.
  • Ajaj, ekonomika USA roste pouze o 1,2 %, dolar propadl
    Pouze 1 ze 77 analytiků oslovených agenturou Bloomberg se svým odhadem přiblížil tomuto odpornému výsledku. Americké ekonomika přidala ve druhém kvartálu dle prvního odhadu pouze o anualizovaných 1,2 % při očekávání růstu o 2,6 %. Je pravdou, že po včerejších výsledcích velkoobchodu a maloobchodu se odhady snížily ke dvěma procentům, i tak je ovšem trh zaskočen. Navíc přišla negativní revize růstu v 1Q z 1,1 % na 0,8 %.
  • Aj aj, euro
    John J. Hardy, FX Consultant, Saxo BankPoté, co včera vzala za své pozitivní očekávání od summ...
  • Aj austrálska centrálna banka vypustila frázu o silnej mene, AUD dnes prudko rastie
    Toto je len taký kratší postreh k rannému zasadnutiu austrálskej centrálnej banky Reserve Bank of Australia (RBA). Ako...
  • A je to tady! Sympózium v Jackson Hole a nervozita ohledně projevů Janet Yellen a Maria Draghiho. Analýza BOSSA EUR a EUR/USD
    Americký dolar se včera pohyboval blízko svých letošních maxim, přičemž se investoři báli poslat jej výše před dnešním proslovem šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellen. USD si tento týden již stihl připsat 0,9 procenta zisku, což je pro něj nejlepší týdenní výsledek od letošního ledna. Sílu mu dodaly výborné makroekonomické zprávy, zejména z trhu nemovitostí a informace, že Fed na svém posledním zasedání (29. - 30. 7. 2014) diskutoval o možnosti zvýšení úrokových sazeb. Navíc člen bankovní rady Plosser (FOMC) včera uvedl, že centrální banka by měla raději přistoupit dříve ke zvýšení základní úrokové sazby, než aby byla nucena zvedat sazby rychlým a skokovým tempem později. USD si tento týden velmi dobře vedl hlavně vůči japonskému jenu, u něhož stojí před hranicí odporu 104,13, což je dubnové maximum, jehož proražení by mu otevřelo cestu až k hodnotě 105,45, což je úroveň z letošního ledna.
  • Ajťáci, stavaři, úředníci, učitelé a lékaři – tyto profese mají dobrou „imunitu“ vůči koronaviru. Jinak se ovšem ekonomika jako celek propadla nejvíce za deset let – a bude hůře
    Ajťáci, stavaři, úředníci, učitelé a lékaři – tyto profese mají dobrou „imunitu“ vůči koronaviru. Jinak se ovšem ekonomika jako celek propadla nejvíce za deset let – a bude hůře.
  • Aká bude cena dolára či zlata za rok
    Radi by sme Vám odpovedali, kde tieto ceny budú, ale to bohužiaľ nevie nikto.
  • Aká by mohla byť inflácia v Grécku v prípade GrExitu?
    V apríli som sa v poste Najväčšie devalvácie v posledných dekádach ukazujú, že GrExit by Grécku pomohol pozrel na to, ...
  • Aká je reakčná funkcia Bank of Japan?
    V súvislosti s posilňujúcim jenom, ktorého rast nedokážu zastaviť ani verbálne intervencie, sa čoraz viac začína špeku...
  • Aká je reakčná funkcia ECB? (taper možno očakávať, keď sa inflačné očakávania priblížia k 2%)
    ECB minulý týždeň znížila objem nákupov dlhopisov z 80 mld. na 60 mld., Draghi však viackrát povedal, že to nie je „tapering“ (práve preto euro počas tlačovky zletelo). Pod týmto pojmom rozumie lineárne znižovanie objemu QE až na nulu, ktoré zatiaľ nie je v dohľade.
  • Akce centrálních bank pomohla euru
    Dnes opět proběhl short-squeeze na euru proti dolaru. Tentokrát to byl...
  • Akce „Suchej únor“ letos připraví prodejce na tržbách za alkohol o 730 milionů korun, tratit bude na dani i stát. Pomůže naopak prodejcům stále populárnějšího nealko piva či limonád
    Stále populárnější akce „Suchej únor“ představuje stále větší problém pro prodejce alkoholu. Ať už se jedná o hospody či hypermarkety.
  • Akciám sa po inaugurácii amerických prezidentov nezvykne dariť
    Pri príležitosti dnešnej inaugurácie Trumpa za prezidenta sa na internetoch objavilo viacero zaujímavých štatistík súvisiacich s vývojom trhov po inaugurácii minulých prezidentov.
  • Akcia týždňa - Advanced Micro Devices (29.06.2023)
    Americké polovodičové spoločnosti utrpeli tento týždeň úder po tom, čo Wall Street Journal naznačil, že sa môžu objaviť nové obmedzenia predaja čipov do Číny. Spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD.US) bola jednou z akcií, na ktoré táto správa mala negatívny vplyv, ale vplyv nových opatrení na podnikanie spoločnosti môže byť obmedzený. Pozrime sa na situáciu spoločnosti AMD bližšie!
  • Akcia týždňa: Apple
    Spoločnosť Apple (AAPL.US), jedna z najväčších a najznámejších spoločností na svete, predstavila začiatkom tohto týždňa nové produkty a služby. Každoročné podujatie pozorne sledujú investori, kritici aj zákazníci a spoločnosť ich tentoraz nesklamala. V tejto krátkej analýze sa pozrieme na to, čo spoločnosť Apple oznámila tento týždeň, ako aj na reakciu trhu s akciami spoločnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new