Úterý 19. březen 2024 12:22
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook

Komoditní býčí trh letos čeká i komoditní trader Andrew Hecht

24.02.2018 08:41  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

K mnoha hlasům, které na rok 2018 předpovídají silný rok komodit, se přidal i Andrew Hecht, známý komoditní trader. Podle něj býčímu trhu v komoditách nahrává jak globální ekonomika, kde se po nich zvyšuje poptávka, tak stav finančních trhů, které začínají být nestabilní a velký kapitál tak začíná hledat bezpečnější útočiště.

 

Letošek by podle Andrew Hechta měl být velmi silným rokem pro komodity, a to proto, že dochází ke vzácné shodě fundamentálních a technických ukazatelů trhu. Hecht je přesvědčen, že komodity letos mohou vystoupat mnohem výš, než se domnívají i ti největší komoditní optimisté. Tento očekávaný růst nazývá “komoditním supercyklem”.

 

Mezi dvě hlavní skupiny důvodů, kterými Hecht svoje přesvědčení dokládá, patří předně globální ekonomická situace na trzích s komoditami  a kolem amerického dolaru, který komodity dlouhodobě výrazně ovlivňuje, a pak také aktuální stav finančních trhů s akciemi a dluhopisy.

 

Pokud jde o první skupinu důvodů, pak za očekávaným růstem komodit stojí fakt, že v důsledku globálního ekonomického boomu stabilně roste globální poptávka po komoditách, kterých je přitom jen omezené množství. Tím, že je více nakupujících, kteří chtějí investovat větší množství peněz, dochází k průběžnému růstu cen. Situaci pak dále posiluje americký dolar, který i přes rostoucí úrokové sazby FEDu klesá, a spolu s tím i rostoucí americká inflace. Klesající dolar i rostoucí inflace komoditám již tradičně prospívají.

 

Druhou skupinu důvodů pak představuje poněkud zdivočelý trh s finančními instrumenty. Americké a v návaznosti na ně i světové akcie zažily na přelomu ledna a února největší korekci za posledních mnoho let, přičemž není zcela jisté, že korekce nebude ještě pokračovat (existují názory, že výprodeje ještě zdaleka nejsou u konce). Zároveň se začal otáčet trh s dluhopisy, který po několika desetiletích býčího vývoje obrací trend směrem k medvědímu, a mnoho investorů, kteří s medvědím trhem dluhopisů nemají žádnou zkušenost, si není jisto, jak na změnu podmínek reagovat. Není proto divu, že velcí správci finančních aktiv začínají hledat, kam by prostředky uložené v jejich institucích mohli uklidit, aby byly relativně v bezpečí a nejistou situaci přežily co možná s nejlepšími výsledky.

 

Pokud jde o to, jak se na býčím trhu komodit podílet, existuje více možností. Vedle investic do individuálních komodit je možné investovat také do akcií firem, které s komoditami podnikají, ať už jde o firmy, které suroviny těží, ty, které je zpracovávají, případně distributory či jiné články obchodního řetězce. Dále pak existuje řada burzovně obchodovaných fondů (ETF) a burzovně obchodovaných dluhových nástrojů (ETN), které jsou na výkonnost komodit tak či onak napojeny. A nakonec připadá v úvahu i obchod s různými komoditními deriváty, mj. futures, opce či klasické CFD.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komoditám pomohly k růstu špatné zprávy
    Minulý týden se ceny komodit většinou dostaly nahoru a naopak klesl dolar. Důvodem byly dvě velké rizikové události: nejdříve zasedání ECB a pak měsíční statistika o americké nezaměstnanosti. A zatímco ECB v zásadě nepřišla s ničím neočekávaným (opět nakoupí dluhopisy problémových zemí), americký trh práce se ukázal v horší kondici, než se čekalo. Což jen opět dokazuje, že špatné zprávy jsou pro trhy vlastně dobré, protože pomáhají zvyšovat očekávání o oznámení dalšího stimulu ze strany Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Konkrétně na zasedání, které se koná už 13. září.
  • Komoditám prospívá posedlost počasím i současná situace na Ukrajině
    Zatímco pokračující rozbroje na Ukrajině vyhnaly v minulém týdnu nahoru cenu některých komodit, konkrétně ropy, zlata a pšenice, obavy o vývoj počasí zase poskytují podporu zemědělskému sektoru.
  • Komoditám se daří už tři týdny v řadě, díky nepříznivému počasí
    Komodity si připisují silné zisky už třetí týden v řadě. Dobrému výkonu se přitom těší všechny sektory, zejména pak te...
  • Komoditám se daří, vstoupily do býčího trhu
    Komoditní rally prozatím není konec. V pondělí vstoupily komodity do býčího trhu a ukončily tak pokles, který započal už v roce 2011. Na rozdíl od posledních let převyšují svými zisky v posledních měsících další skupiny aktiv včetně akcií či dluhopisů.
  • Komoditám se na Silvestra daří
    Poslední den roku 2019 přináší pokračování zisků na komoditních trzích. To platí hlavně pro drahé kovy jako platina (+1,2 %) a stříbro se ziskem +0,7 %. Oba tyto trhy se obchodují nejvýše v prosinci. Nejvíce dnes roste kakao - o +1,3 %. Tato komodita pokračuje v korekci předchozích hlubokých poklesů. Býci doufají v návrat růstového trendu. Další důležitou hladinou je směrem vzhůru úroveň 2550 dolarů.
  • Komoditnej lokomotíve dochádza palivo
    Dnešné obchodovanie ovplyvňovala hlavne Európa spolu s Č&ia...
  • Komoditné šialenstvo na menách
    Povianočné obchodovanie prinieslo výrazné zisky komoditných mien (AUD, NZD, CAD) napriek nie...
  • Komoditné zhrnutie - Ropa, Zemný plyn, Paládium, Sója (14.09.2021)
    Ropným býkom sa zdá, že prognózy nižšieho dopytu zo strany OPEC nie sú znepokojivé. To vytvára základ pre zastavenie zvyšovania produkcie OPEC+, čo by malo mať v strednodobom horizonte pozitívny vplyv na ceny.
  • Komoditné zhrnutie - Ropa, zlato, pšenica, meď (07.11.2023)
    Ropa reaguje nárastom na správy o podpore realitného trhu v Číne, ktorá by mohla potenciálne oživiť hospodársky rast v tejto krajine v druhej polovici roka. Podpora trhu s nehnuteľnosťami má byť predĺžená do konca roka 2024.
  • Komoditní a devizový trh
    Ropa včera poklesla téměř o 2,7%, neboť Harvey zasáhl rafinerie. Masivní povodně způsobené Harvem přinutily několik rafinérií uzavřít – jedná se zejména o rafinerie na pobřežní linii. Harvey byl z hurikánu neklasifikován na tropickou bouři, ovlivnil ropné rafinérie, méně však producenty.
  • Komoditní fondy pokračovaly ve svém vítězném tažení a za červen si připsaly 1,46 %. Od počátku roku posílily téměř o pětinu
    Červnové výsledky Broker Consulting Indexu podílových fondů opět potvrdily neochvějnou pozici komoditních fondů, které meziměsíčně posílily o 1,46 %. Od počátku letošního roku zaznamenávají výrazný, téměř pětinový nárůst. V červnu posílily také nemovitostní a akciové fondy, naproti tomu dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu nevybočily ze svého klesajícího trendu a skončily se ztrátou -0,06 %, respektive -0,10 %.
  • Komoditní index Bloombergu padl na 13 leté minimum, nedaří se celému spektru komodit
    "Long" komoditní pozice procházejí těžkými časy. Bloomberg komoditní index (BCI) včera klesl na nejnižší hodnoty od roku 2002. Dostal se až na 96,07 bodů. V posledních měsících už byl překonán pád na komoditních trzích, který byl důsledkem hospodářské krize 2008 - 2009. Komoditní index BCI klesá s přestávkami už od roku 2011, kdy dosáhl pokrizových maxim na úrovni 175,42 bodů.
  • Komoditní investoři v květnu prodávali. Bude červen opět vhodnou dobou pro nákup?
    Komoditní index DJ-UBS má za sebou první měsíc výprodeje od loňského listopadu. Zemědělský sektor totiž musel umazat něco ze svých vysokých...
  • Komoditní megafúze ohrožena, katarský fond tiše nakoupil podíl a chce od Glencore za Xstratu víc
    Rekordní fúze globálního obchodníka s komoditami Glencore a jedné z vedoucích těžebních skupin Xstrata se krátce před klíčovými hlasováními akcionářů komplikuje. Do dohody z počátku roku vstoupil dnes již významný akcionář Xstraty, kterým je katarský vládní investiční fond, s požadavkem na vyšší cenu. Tu buď Glencore odsouhlasí, nebo bude nejspíše muset od spojení odstoupit.
  • Komoditní měny dál získávají pevnější půdu pod nohama, zatímco USD slábne na všech párech
    Po včerejším výprodeji se dnes situace na akciovém trhu částečně zklidňuje. Obchodování však probíhá opět na zvýšených...
  • Komoditní měny navázaly na včerejší pád, mírně ztrácí také indexy
    Na akciové trhy se dnes pomalu začínají vracet objemy, ale ani zvýšené objemy dnes ceny indexů ke větší aktivitě nevybízí. Po včerejší korekci dnes německý akciový index DAX jen nepatrně ztrácí a pod mírným tlakem jsou také ostatní evropské indexy. Ztráty však nejsou podepřeny novými fundamenty a jedná se proto o spíše technickou korekci. Té na DAXu velmi pravděpodobně napomáhá i technická situace, když se německý index v minulých dnech začal přibližovat ke hranici historického maxima, které vytvořil v roce 2015.
  • Komoditní měny opatrně navazují na růst z minulého týdne, akcie a ostatní měny zahajují týden pomalu
    Pondělní seance zatím na trzích probíhá více méně podle očekávání. Akciové indexy v Evropě se od rána drží na dosah pátečního close a i zobchodované objemy jsou výrazně podprůměrné, když se ve většině případů pohybují pětinu až třetinu pod dlouhodobým průměrem. Fundamentů je přitom jen málo, takže zahajujeme týden klasickou pondělní seancí, kdy se většina finančních aktiv drží v poměrně líném bočním trendu.
  • Komoditní měny pokračují v růstu
    Od ruské agrese proti Ukrajině si komoditní měny vedou dobře. Je to dáno tím, že tento konflikt má obrovský dopad na globální dodávky a ceny strategických surovin, jako jsou ropa, plyn, kovy a zemědělské produkty. Austrálie, Nový Zéland a Kanada jsou země, které patří k nejvýznamnějším producentům a vývozcům mnoha klíčových surovin. Tyto ekonomiky také těžily z odlivu kapitálu z evropských trhů a amerických rostoucích společností. Kapitál se vydal do míst, kde je riziko bezprostředních následků války zanedbatelné.Je však třeba připomenout, že jakékoli titulky týkající se zmírnění sankcí nebo diplomatického pokroku, by mohly náladu rychle obrátit.
  • Komoditní měny pokračují v růstu na páru s dolarem, daří se také akciím
    Evropské indexy dnes pokračují v solidní výkonnosti, když rostou již třetím dnem v řadě. Německý DAX se dokonce vyhoup...
  • Komoditní měny přicházejí o část včerejších zisků, akcie se drží
    Středeční seance je na trzích zatím bez větších výkyvů a problémů. Na akciovém trhu probíhá obchodování na spíše podprůměrných objemech, což souvisí s absencí nově příchozích fundamentů. Ne že by jich dnes bylo málo, ale to podstatné nás tentokrát čeká až v průběhu americké obchodní seance. Evropské burzy si tak své ceny více méně udržují až na DAX, který s přispěním automobilového průmyslu roste o osm desetin procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova