Čtvrtek 28. březen 2024 19:24
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

UPC bude patřit Vodafonu

18.02.2018 08:53  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Britská společnost nyní jedná s americkou společností Liberty Group o koupi televizního byznysu v Evropě.

Britský telekomunikační operátor Vodafone Group potvrdil, že opětovně jedná s americkou společností Liberty Global o koupi jejího televizního byznysu v Evropě. Hlavním cílem je, aby se aktivity těchto dvou společností na trhu nepřekrývaly, protože to tak nahrává konkurenci. Dosáhnou-li dohody, společnost Vodafone významně posílí svou pozici především vůči společnosti Deutsche Telekom. Součástí Liberty Global je i kabelová společnost UPC v Česku. Na evropském trhu internetových a televizních služeb se očekává změna ve prospěch britské telekomunikační společnosti Vodafone Group, která informovala o jednání s americkým poskytovatelem kabelové televize a internetu Liberty Global o koupi jeho byznysu v Evropě, tedy s výjimkou Británie a Irska.

První jednání

Jednání je v první fázi a čeká se, zda vyústí v dohodu o prodeji aktiv. Bude-li úspěšné, změna majitele by se mohla týkat nejen Německa, jenž je největším zahraničním trhem Vodafonu, ale i Česka, kde společnost Liberty Global vlastní kabelovou společnost UPC. Nyní má britský operátor Vodafone 529 milionů mobilních zákazníků po celém světě. Uživatelů jeho širokopásmového internetu je přes 19 milionů. V Česku má 3,7 milionu mobilních zákazníků. Počet českých domácností, jimž jsou přístupny širokopásmové služby zdejšího UPC, dosáhl 1,48 milionu. Internetovou službu využívá přes 492 000 domácností a televizní službu více než 521 000.

Nejvíce je na mušce Německo

Vodafone je 4. největší telekomunikační společnost na světě. V úvahu rozjetí byznysu připadá Německo, které je největším zahraničním trhem Vodafonu. Britové zde poskytují přes 26 % mobilních služeb a téměř 1/5 služeb širokopásmového internetu. Vodafone se stal většinovým akcionářem společnosti Kabel Deutschland a získal více než 8 milionů kabelových přípojek, a stal se největším konkurentem Deutsche Telekomu. Britové by si pozici v Německu výrazně posílili převzetím společnosti Unitymedia, druhého největšího poskytovatele kabelové televize, vlastněného Liberty Media. Američané ji koupili od fondů soukromého kapitálu za 5,2 miliardy dolarů.

Liberty Global

Většinovým majitelem je americký miliardář John Malone a patří k největším světovým poskytovatelům kabelové televize. V Evropě je silná, v Británii vlastní společnost Virgin Media, na kontinentu UPC, největšíh poskytovatele kabelové televize v Česku, Maďarsku a na Slovensku, v Rumunsku je druhá. Vodafone je v ČR nejmenším mobilním operátorem s více než 3,7 milionu zákazníky. Jeho postavení by se výrazně posílilo, pokud by převzal tuzemskou kabelovou firmu UPC, která umožňuje přístup k širokopásmovému internetu půldruhému milionu domácností. Vodafone a Liberty fúzi neplánují. Největším konkurentem Vodafonu v Evropě je Deutsche Telekom.

 

Klíčová slova: Británie | Německo | Miliardář | Miliardy dolarů |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Únorové výsledky reálné ekonomiky neoslnily, ale ani nezklamaly
    Únor přinesl smíšené statistiky z domácí reálné ekonomiky. Zatímco exporty automobilů pomohly zahraničnímu obchodu k solidnímu přebytku, jejich výroba, přestože meziměsíčně rostla, k výraznějšímu oživení průmyslové produkce nestačila. Ta stoupla pouze mírně, navíc lednový výsledek byl revidován ještě lehce směrem k horšímu. Vstup ekonomiky do letošního roku je tedy zatím vrávoravý. Situaci nezachraňuje ani české stavebnictví, jehož výkon v únoru klesl pod bod mrazu (meziměsíční propad o 3,7 %). I tak se ale mzdy zvedaly. V průmyslu meziročně o 10,8 %, ve stavebnictví o 14,1 %.
  • Únorové zvýšení sazeb ze strany Fedu o 25 bodů
    První dva lednové týdny se ukázaly být pro americký dolar poměrně náročné. Euro a libra dokázaly dramaticky zlepšit své pozice v předvečer Nového roku, ačkoli ekonomické ukazatele začaly vyplouvat na povrch až koncem minulého a koncem tohoto týdne. Na tyto dva týdny může připadat pouze malý počet zpráv. Samostatným pilířem jsou obsáhlá americká data, kterých bylo mnoho. Vzpomeňte si na nonfarm payrolls, které podle mého názoru nebyly špatné. Nezapomínejme, že míra nezaměstnanosti dosáhla nejnižší úrovně za posledních 50 let. Vraťme se do doby, kdy růst mezd odpovídal očekávání. Tyto zprávy mohou spíše stimulovat poptávku po americké měně než způsobit její pokles.
  • Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi
    Tuzemské ceny průmyslových výrobců v únoru vzrostly meziměsíčně 0,5 %, když významný vliv mělo zdražení surové ropy. Její ceny oproti lednu povyskočily o 4,9 %. Mimo efektu vyšších cen na světových trzích působilo rovněž oslabení koruny. Ke zdražení navíc došlo i v případě uhlí, a to o 2,6 % m/m. Ceny energií naopak mírně klesly. Elektřina v únoru zlevnila o 0,9 % avšak po silném lednovém zdražení o 7,5 %, které bylo tažené nárůstem regulované složky. Meziročně byly ceny průmyslových výrobců jako celek v průměru nižší o 0,9 %. Jejich pokles byl však oproti tržnímu konsensu (-1,3 % y/y) mírnější.
  • Únorový zahraniční obchod přilepil korunu ke kurzovému závazku
    Včerejší obchodní den byl z pohledu české měny úspěšný, když si držela své silné pozice v samotné blízkosti kurzového závazku. Kurz se včera na mezibankovním trhu...
  • Únor – pokračuje růst úspor i úvěrů
    Celková bilanční suma bankovního sektoru se v únoru zvýšila o 0,8 % meziměsíčně a dosáhla nominální hodnoty 8 734 mld. Kč. Hlavní část růstu byla realizována úvěrovou aktivitou jak klientů, tak na mezibankovním trhu. Vzrostl i objem dluhových cenných papírů v držení bank, a to o 2,5 % meziměsíčně. V meziročním srovnání je celková suma aktiv vyšší o 6,5 %, a to především díky investicím bank do dluhových cenných papírů (+40,7 % meziročně).
  • UNWTO: Turistický ruch kvůli pandemii přišel o 320 mld. USD tržeb
    Madrid - Pandemie nemoci covid-19 připravila od počátku roku do května světový turistický ruch o tržby 320 miliard dolarů (7,2 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO), která byla dnes zveřejněna. Dopad šíření koronaviru na turistické odvětví je podle organizace z pohledu tržeb už nyní třikrát horší než vliv globální krize v roce 2009.
  • ÚOHS povolil firmě Vodafone CR koupit virtuálního operátora SAZKAmobil
    Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil mobilnímu operátorovi Vodafone koupit virtuálního operátora SAZKAmobil. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Vodafone o záměru informoval na konci loňského roku, dokončení transakce plánuje do letošního června. Hodnotu transakce strany nezveřejnily.
  • ÚOHS začal posuzovat odkup výrobce munice Sellier&Bellot skupinou Colt CZ
    Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat koupi vlašimského výrobce munice Sellier&Bellot skupinou Colt CZ. Vyplývá to z oznámení zveřejněného na stránkách úřadu. Firmy o transakci informovaly v polovině loňského prosince. Colt CZ za stoprocentní podíl v Sellier&Bellot zaplatí dosavadnímu majiteli CBC Europe 350 milionů dolarů, v přepočtu 8,1 miliardy korun, a vydá novou emisi kmenových akcií. CBC po dokončení transakce získá v Colt CZ podíl 27 až 28 procent.
  • UoM index spotřebitelského sentimentu dopadl nad očekávání
    Konečná hodnota indexu spotřebitelského sentimentu University of Michigan za únor klesla na 62,8 bodu z lednových 67,2 bodu, nicméně oproti předběžné hodnotě 61,7 bodu došlo ke zlepšení. Dlouhodobá inflační očekávání klesla na 3 % z 3,1 %.
  • U páru USD/CHF se aktivoval hlubší pokles
    Pár USD/CHF v době psaní článku klesá, předtím ignoroval zónu poptávky 0,9284–0,9301, která představovala překážku poklesu. Jak vidíte v grafu 4H, cena otestovala a znovu otestovala klesající trendovou linii, která působí jako dynamická překážka růstu.
  • Update analýzy na nákup 10-ti letých německých vládních dluhopisů
    Trhy se na počátku stávajícího týdne dostaly pod tlak v rámci očekávání výsledků červencového zasedání Fedu. Oslabovaly ropa, drahé kovy, akcie i dluhopisy. FedMinutes – zpráva z červencového zasedání Feduodhalila nově vzniklý rozkol do té doby jednotných členů Federálního rezervního systému jako celku.
  • Update bitcoinu 11. července 2023 – možný průraz konsolidace
    Pár BTC/USD se obchoduje do strany na ceně 30 530 USD a vidím potenciální režim průrazu. V případě průrazu clusteru rezistencí na ceně 31 400 USD existuje šance na rally k 33 500 USD a 34 000 USD.
  • Update BTC 7. června 2023 – první cíl růstu dosažen, možná další rally
    Jak jsem očekával, pár BTC/USD se obchoduje směrem nahoru a trh dosáhl prvního cíle růstu na ceně 27 415 USD. Zaznamenal jsem i falešný průraz supportu 25 800 USD, což je dobrá známka další rally.
  • Update: Ekonomika si osahává dno a inflace brzdí
    Makroekonomická data zveřejňovaná v průběhu června ukáží ekonomiku, která v dubnu pravděpodobně nalezla hluboké dno. Na datech z průmyslu či maloobchodu tak uvidíme dramatické poklesy. Inflace by měla za květen vykázat zpomalení, přičemž rostoucí ceny potravin brání ještě rychlejšímu snížení inflace. ČNB by s ohledem na horší makroekonomická data ze zahraničí mohla již v červnu přistoupit ke snížení hlavní úrokové sazby na technickou nulu.
  • Update k blížícímu se zasedání OPEC aneb Proč je ropa znovu na 45 USD
    Když jsme koncem září komentovali výstup z alžírské schůzky OPEC, který se překvapivě dohodl na tom, že se v listopadu dohodne na snížení ropné produkce, optimismem jsme zrovna nehýřili. Trh si však tehdejší zasedání vyložil jako jasný signál, že produkce bude klesat, což pomohlo ropě k okamžitému růstu a rychlému návratu nad hranici 50 dolarů za barel. Uplynul ale měsíc a půl a ropa je dokonce ještě levnější, než koncem září.
  • Update k BTC 29. června 2023 – potenciální průraz úzkého obchodního pásma
    Pár BTC/USD se obchoduje do strany na ceně 30 400 USD a já vidím potenciální režim průrazu. Vzhledem k několikadenní konsolidaci vidím, že ve hře je potenciální režim průrazu.
  • Update k BTC 30. června 2023 – průraz úzké konsolidace směrem nahoru
    Pár BTC/USD se dnes ráno obchoduje směrem nahoru a zaznamenal jsem průraz úzkého obchodního pásma směrem nahoru, což je dobrá známka dalšího růstu.
  • Update pro BTC 13. června 2023 – průraz ven z trojúhelníku směrem nahoru
    BTC se dnes ráno obchoduje směrem nahoru a zaznamenal jsem průraz patternu trojúhelníku, což je dobrá známka dalšího růstu.
  • Upgrade Terra v2.5 společnosti LUNA signalizuje obnovení býčího trendu
    V nedávném oznámení vývojáři společnosti Terra (LUNA) představili schválení doporučení 4785. Tolik očekávaná aktualizace Terra v2.5 tak získala zelenou od živé komunity.
  • Upínací systémy Renishaw zpřesňují a urychlují průmyslová měření
    Komerční článek: Měření průmyslových komponent představuje náročný úkol. O výsledku rozhoduje nejen kvalita měřicího přístroje, ale i způsob upevnění měřeného dílce. V praxi se lze stále setkat s fixováním součástek kobercovou páskou či různými lepicími hmotami. Tyto praktiky nahrazují moderní upínací systémy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster