Pátek 29. březen 2024 11:47
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Bude pokračovat spekulativní mánie kolem kryptoměn?

12.02.2018 15:29  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Jacob Pouncey, analytik kryptoměn, Saxo Bank

Kryptoměny v roce 2017 rozdrtily veškeré předpovědi a ovládly novinové titulky. Rok 2018 bude však pro tento dospívající obor mnohem složitější, přestože doteď rostl milníkovými skoky. Buď bude rozvíjející se trh s krypto aktivy „zničen“ nebo nadále poroste. Optimisté čekají, že se trh dostane až k bilionu USD, zatímco pesimisté předpokládají rostoucí vliv regulace a možná i přímý zákaz kryptoměn. To v případě, že se monetární orgány rozhodnou, že se tato oblast vymkla kontrole a představuje přímé ohrožené monopolu na peníze.

Pokud bude trh pokračovat s energií získanou v posledním čtvrtletí 2018, není bilion dolarů zas tak nemyslitelný cíl. Zejména když si uvědomíme, že trh jen ve 4Q 2017 zečtyřnásobil svůj objem na 600 mld. USD, viz graf níže.


Zdroj: Coinmarketcap.com

Co říkají fundamentální ukazatele?

Klíčovou dynamikou trhu je, že kryptoměny rostou o stovky tisíc uživatelů týdně; na trhu přibývá zhruba sto tisíc uživatelů denně. Google Trends naznačuje, že v rozvíjejících se zemích tvoří kryptoměny obrovský objem vyhledávání, zatímco v rozvinutých zemích probíhají největší směny. To je dáno současnou situací na trhu, kdy rozvíjející se ekonomiky čelící hyperinflačním režimům mají z kryptoměn největší užitek, zatímco rozvinuté ekonomiky mají lepší infrastrukturu na to, aby obsloužily bobtnající trh (elektrická síť a IT infrastruktura). Navíc je zde obrovský objem kapitálu, který má o tuto třídu aktiv zájem, a to v takovém rozsahu, že jde spíš o chamtivost než o rozumovou úvahu.

Spekulace trhu

Krypto aktiva se chovají podobně, jako se koncem devadesátých let chovaly akcie dot-com. Společnosti, jako je Kodak (KODK) a Long Blockchain Company (LBCC) zažily obrovský nárůst hodnoty svých akcií poté, co ohlásily vytvoření blockchainů, stejně jako společnosti, které si tehdy v éře internetové bubliny ke svému názvu přidaly „dot.com“. Na vrcholu éry dot-com si název změnilo více než 100 společností. Podobně i nyní očekáváme, že než spekulativní fáze skončí, vznik blockchainů ohlásí v prvním čtvrtletí roku 2018 ještě více firem.

V tuto chvíli vidíme v investičním krypto prostoru přes 120 hedgeových fondů zaměřených na krypto aktiva. Americká Komise pro cenné papíry zatím zaznamenala nárůst počtu žádostí o ETF blockchainy a kryptoměny u více než tuctu ETF, které čekají na schválení. Kromě toho obdržela Komise pro cenné papíry i žádosti pro spekulativní a inverzní ETF v nestabilním krypto prostoru. Tyto nástroje nabídnou snadnější přístup pro dychtivé drobné a firemní investory a umožní větší tok kapitálu do krypto prostoru a díky tomu budou spekulace moci pokračovat. Některé tyto ETF budou na trh uvedeny již toto čtvrtletí a většina z nich, budou-li schváleny, se objeví v průběhu letošního roku.

Je tu však jeden zajímavý aspekt výnosů krypto aktiv: nemají žádnou korelaci s finančními trhy


BTCETHXRPBCHLTCS&P 500VIXGLD
BTC10.310.060.010.460.12-0.23-0.15
ETH0.3110.370.340.69-0.060.020.16
XRP0.060.371-0.030.260.02-0.010.19
BCH0.010.34-0.0310.22-0.180-0.01
LTC0.460.690.260.2210.06-0.040.06
S&P 5000.12-0.060.02-0.180.061-0.59-0.06
VIX-0.230.02-0.010-0.04-0.591-0.01
GLD-0.150.160.19-0.010.06-0.06-0.011

Zdroj: Sifr Data 90 denní výnosy za období 14. října – 12. ledna

Trendy trhu

Jedním z hlavních trendů trhu v roce 2018 by mohlo být pokračování zániku Bitcoinu. Podíl Bitcoinu jako procento celého trhu kryptoměn je na svém nejnižším minimu, což odráží růst ostatních krypto aktiv, která byla často vytvořena teprve loni. Tyto projekty nemají vůbec žádné produkty, pouze dokumentaci a technologické manuály. Zahrnují oblasti jako hazard a hry až po zdravotní péči a pojištění. V prvním čtvrtletí 2018 můžeme na trhu očekávat více takových projektů a každý z nich se bude holedbat, že ve svém oboru přináší skutečnou krypto revoluci. To opět jen podpoří další spekulace na tomto trhu.

Dominance Bitcoinu na trhu by se mohla v prvním čtvrtletí 2018 navrátit, nebo možná uvidíme pokračující inflaci dalších krypto aktiv, které nakonec zanechají Bitcoin za sebou. V dlouhém období se celý krypto trh dočká obecné konsolidace počtu projektů, protože většina krypto měn neuspěje.


Zdroj:Coinmarketcap.com

Ethereum – nový vůdce krypto prostoru?

Pokud si má krypto prostor najít nového vůdce, zdá se, že Ethereum by mohlo být tím krypto aktivem, které lze využít i v reálném světě. Ethereum před sebou mělo skvělou budoucnost, když se pohybovalo kolem úrovně 300 USD, a nyní, když narostlo čtyřnásobně, vypadá budoucnost v delším časovém horizontu (24 měsíců) pro mladou síť opět slibně. Ethereum zpracovává denně více než 1,25 milionu transakcí v objemu desítek miliard dolarů. Počet žádostí na budování na základě této sítě neustále roste. Pokud by však tyto projekty začaly selhávat, sníží se užitečnost Etherea a cena se příslušně propadne.

Riziko investování do krypto aktiv je vysoké a investoři by podle toho měli diverzifikovat svá portfolia. Pokud bude pokračovat tržní trend z předchozího čtvrtletí, zažije trh zrod nové třídy aktiv. Pokud dojde ke krachu trhu, regulační orgány se pustí do všech účastníků a zpomalí růst technologií obtěžující byrokracií, která by celé odvětví mohla vrátit o celé roky.

O autorovi:

Jacob Pouncey začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2017 jako odborník na krypto aktiva. Oblast kryptoměn a blockchainů sleduje od roku 2013. Jacob se zaměřuje na hloubkovou analýzu krypto trhů s hlubokým porozuměním technologií a fundamentálních ukazatelů, které ovlivňují prostor krypto aktiv. Jacob se ve své tržní analýze obvykle zaměřuje na středně- a dlouhodobé ukazatele.

 O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Budeme moci sledovat akvizici Credit Suisse?
    Akcie švýcarské banky Credit Suisse, nečekaně vzrostly kvůli zprávám o možném převzetí této společnosti americkou firmou State Street. Uskuteční se však tento obchod?
  • Budeme tankovať lacnejšie?
    Ceny ropy Brent sa od polovice apríla viac ako zdvojnásobili vďaka dohode krajín OPEC + o znížení produkcie, ako aj vďaka postupnému oživeniu dopytu po rope vďaka uvoľňovaniu blokovacích opatrení. V stredu (tj. 15. Júla) však budú členovia krajín OPEC + rokovať o ďalšom postupe, pričom najpravdepodobnejším scenárom je postupné znižovanie škrtov ťažby ropy.
  • Bude Meta Platforms čelit velkému "čínskému problému" ? 🔌
    Akcie Meta Platforms, gigantu sociálních médií se sídlem v Menlo Parku, který ovládá Mark Zuckerberg, mají za sebou v roce 2022 dosud nejhorší rok na burze. Během něj, kdy krize v reklamním sektoru zatížila náladu investorů i finanční výsledky společnosti; rostoucí výdaje na budování technologie virtuálních světů jen zhoršily již tak rozjitřenou náladu akcionářů. V roce 2023 bude společnost čelit dalším výzvám, protože podle Zuckerbergova vyjádření se nakonec hodlá přeměnit Meta na společnost zaměřenou na nové technologie a zařízení, které umožňují interakci ve virtuální realitě. Problémem je, že téměř 100 % zařízení společnosti, jako jsou například náhlavní soupravy Oculus VR, se vyrábí v Číně, která je v konfliktu s USA a ... pravděpodobně i se Zuckerbergem. To by se pro společnost Meta mohlo ukázat jako velmi nákladné.
  • Budeme v najbližších 20-tich rokoch musieť zdvojnásobiť svoje úspory?
    „Zlaté časy“ výnosnosti akciových trhov máme za sebou. Aspoň to tvrdí najnovší výskum McKinsey Global Inst...
  • Budeme v najbližších 20-tich rokoch musieť zdvojnásobiť svoje životné úspory?
    „Zlaté časy“ výnosnosti akciových trhov máme za sebou. Aspoň to tvrdí najnovší výskum McKinsey Global Inst...
  • Bude mít Ethereum hodnotu 10 000 dolarů dříve než Bitcoin 100 000 dolarů
    Ethereum a Bitcoin jsou rozhodně největší hvězdy kryptotrhu. Tyto dvě měny s celkovou tržní kapitalizací 1,4 bilionu dolarů ovládají více než polovinu kryptotrhu ve výši ceny 2,4 bilionu dolarů.
  • Bude mít FC Liverpool vlastního krypto sponzora?
    Už nějakou dobu svět digitálních aktiv spolupracuje se sportem a díky několika sponzorským projektům se tak utvrzuje vzájemná důvěra a vznikají tak i nové projekty. S trochou nadsázky můžeme říci, že sportovnímu týmu, který nějakým způsobem nepracuje s NFT nebo některou z kryptoburz, chybí vlak zisků a popularity.
  • Bude mít Kazatomprom - největší producent uranu prospěch ze spolupráce s Čínou?
    Největší světový producent uranu, kazašská společnost Kazatomprom (KAP.UK), kótovaná na londýnské burze cenných papírů, minulý týden oznámila, že první várka jaderného paliva AFA 3G TM byla odeslána ze závodu na výrobu jaderného paliva Ulba do Číny. Akcie společnosti si vedou o něco lépe než průměr indexu FTSE:
  • Bude nová předpověď ceny BTC Edwarda Snowdena opět přesná?
    V pondělí Edward Snowden svým fanouškům na Twitteru sdělil „poprvé po nějaké době začínám pociťovat touhu vrátit se” s cenou bitcoinu pohybující se okolo 16 500 dolarů.
  • Bude obranný sektor profitovať z napätia?
    Prízrak ozbrojeného konfliktu, často spôsobený expanzívnou politikou mocností ako Rusko, bol vždy príčinou paniky medzi investormi a viedol k výpredajom na burzách. Ozbrojené konflikty vždy zaručovali vysoké zisky spoločnostiam z obranného sektora, ktoré poskytujú technológie a vybavenie potrebné na vedenie vojny vo veľkom meradle.
  • Bude pokračovat volatilita na burze z minulého týdne?
    V uplynulém týdnu jsme byli svědky vysoké volatility, která odstartovala začátkem týdne propadem na čínské burze. Násl...
  • Bude pokračovat výprodej na technologiích?
    Technologické akcie navázaly na horší minulý týden a vstoupily do nového týdne výprodejem, který i druhou seanci v tomto týdnu akceleruje. Důvodem jsou opět vyšší výnosy z amerických vládních dluhopisů a přeliv kapitálu do hodnotových akcií, kde investoři vidí mnohem větší prostor pro růst. Kam až bude propad na technologiích pokračovat? Nebo jsme teprve na začátku většího propadu? To jsou hlavní otázky posledních dní.
  • Bude pokračovat vzestupný trend ceny bitcoinu?
    Cena bitcoinu se pokouší o nový růst nad úroveň 42 200 USD. Jakmile BTC překoná zónu odporu 43 350 dolarů, mohl by v nejbližší době prudce vzrůst.
  • Bude poptávka z Číny hnacím motorem nového investičního trendu v oblasti dopravy? 🚢
    Světové ceny nákladní dopravy zůstávají na nízké úrovni, a to i navzdory otevření čínské ekonomiky po pandemii. Čína však vykazuje zlepšení v měkkých údajích, jako jsou indexy PMI, a slabé údaje o dovozu výrobků mohou souviset s využitím vlastních zásob. Jak těchto informací využít a které společnosti se vyplatí sledovat?
  • Bude prezident Pavel vetovat „balíček“?
    Tento týden začíná Sněmovna projednávat takzvaný konsolidační balíček. Prezident Petr Pavel do jednání o něm nehodlá vystupovat, počká si na výsledek. A když by balíček – jenž je zatím spíše balíčkem daňovým než konsolidačním – neozdravoval veřejné finance, pokud by nevedl ke snížení deficitu státního rozpočtu, nebo pokud by ve výrazné míře dopadal na lidi, kteří už dnes mají sociální potíže, prezident by jej vetoval.
  • Bude pro další kolo kvantitativního uvolňování rozhodující britské HDP za 3. čtvrtletí?
    Co se děje?Evropské akciové trhy otevřou dnes s největší pravděpodobností o 0,3 % níže, protože uzav...
  • Bude projekt Nord Stream pokračovat? "Dvojka" vzbuzuje obavy východu Evropy
    Plynovod Nord Stream, který přivádí plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, funguje právě pět let. Plynovod vede z ruského Vyborgu do německého Lubminu, který leží nedaleko Greifswaldu na severovýchodě Německa. Jeho délka dosahuje 1 224 kilometrů a první větev plynovodu byla uvedena do provozu v listopadu 2011, druhá v říjnu 2012. Celková kapacita plynovodu je 55 miliard krychlových metrů plynu ročně (každá větev 27,5 miliardy). Klíčovým zdrojem plynovodu je obří pole Južno-Russkoje v severozápadní Sibiři.
  • Bude rast výnosov z dlhopisov pokračovať?
    Október je globálne dlhopisy zatiaľ mimoriadne slabým mesiacom. Index výkonnosti dlhopisov zaznamenal v doterajšom priebehu mesiaca jeden z najväčších poklesov v posledných rokoch. A keďže ceny a výnosy sa vyvíjajú inverzne, tak to pre výnosy znamená rast (@queenofchartz):
  • Bude rok 2023 rokem vodíku?
    Vodík mnozí považují za řešení, které během nadcházející dekády umožní dekarbonizaci ekonomiky. Akcie, které mají co do činění s vodíkem, zahájily letošní rok výrazným posílením, za nímž stojí několik velkých průmyslových objednávek. To naznačuje, že by se mohl vodík v tomto roce konečně prosadit ve velkém. Obnovitelné zdroje je sice možné budovat rychleji než jaderné elektrárny a ve srovnání se spalováním zemního plynu jsou ekologičtější, nepředstavují ale stabilní zdroj energie.
  • Bude rok 2024 rokem drahých kovů?
    Rok 2023 byl pro drahé kovy náročný. Ačkoli zlato zaznamenalo 13% nárůst hodnoty, stříbro stagnovalo, platina klesala a palladium ztratilo až polovinu své hodnoty.* Tato spíše pesimistická nálada se může v roce 2024 změnit. Hlavními faktory, které by měly působit ve prospěch růstu, jsou politika centrálních bank, která naznačuje postupné uvolňování, a poptávka investorů po investičních produktech, které sledují vývoj tržních cen těchto komodit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new