Pátek 29. březen 2024 14:23
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

Šance na růst britských sazeb po zasedání BoE rostou. S nimi roste také britská libra

08.02.2018 13:26  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Máme za sebou zasedání Bank of England a dočkali jsme se docela zajímavého výstupu, který rozvlnil britskou libru na všech hlavních měnových párech. To podstatné z dnešníhoi zasedání nabízíme níže v několika bodech.

  • Měnověpolitické rozhodnutí žádné překvapení nepřineslo. Sazby zůstávají podle očekávání na 0,5 % a bez překvapení je také výsledek hlasování. Všech devět z devíti členů MPC  hlasovalo ve prospěch rozhodnutí ponechat sazby beze změny.
  • Klíčovou zprávou je, že BoE zvýšila ekonomický výhled a uvedla, že by sazby mohla zvýšit o něco dříve, než se původně domnívala.
  • Inflace by měla ze současných 3 % klesnout během dvou let na 2,2% a během 3 let pak na 2,1 %. Měla by teda i v delším výhledu zůstat nad inflačním cílem banky.
  • Banka snížila svůj odhad pro rovnovážnou míru nezaměstnanosti ze 4,5 % na 4,25 %. Banka ale zároveň dodala, že se objem volných produkčních kapacit v ekonomice začíná vyčerpávat.

Momentálně čekáme na tiskovoou konferenci šéfa Bank of England Careneyho. Trh však vyhodnotil výstup ze zasedání jako jestřábí signál a pravděpodobnost květnového růstu sazeb díky tomu vzrostla z 50 % na 64,5 %.

Libra samozřejmě reaguje růstem na všech měnových párech. Za nás je zatím dnešní zasedání pro libru jednoznačně dobrou zprávou a zlepšením jejího fundamentu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Šachy britského parlamentu zotavují libru
    Libra pokračuje v silném zotavování díky tomu, že poslední šachy britského parlamentu odstranily riziko okamžitého tvrdého brexitu. Parlament zřejmě dosáhne svého a posune lhůtu 31. října, čímž by zmařil pokus Borise Johnsona vyhlásit předčasné volby na polovinu října. Stále však existuje příliš mnoho možností, jakým směrem se bude situace vyvíjet na to, abychom mohli tvrdit, že vše poběží hladce. Nadšení se tak kdykoliv může ukázat jako předčasné. Volby, které by představovaly referendum o brexitu, stále představují riziko možného brexitu bez dohody.
  • Šanca zníženia ratingu USA
    Podľa agentúry S&P existuje šanca 1:3, že rating U...
  • Šance bitcoinu na zahájení nového vzestupného trendu. Podobnost s roky 2019–2020.
    Bitcoin se po průrazu obchoduje kolem cenové hladiny 20 000 – 21 000 USD a nad krátkodobým obchodním pásmem, ve kterém byl několik posledních měsíců. Naším minimálním cílem odrazu po průrazu byla listopadová maxima z doby před skandálním výprodejem burzy FTX okolo ceny 21 400 USD. Cena nyní tuto horizontální úroveň rezistence atakuje. Vymanila se už z medvědího kanálu, ve kterém byla posledních 13 měsíců. Podobně jako v letech 2019–2020, i teď cena atakuje klíčovou horizontální rezistenci a RSI dosahuje přeprodaných úrovní poblíž hladiny 90. Pullback a nové vyšší maximum by byly výrazným býčím signálem. Očekáváme přinejmenším to, že cena vrátí celý pokles. Po průrazu nad rezistenci 21 400 USD bychom měli očekávat dosažení ceny 27 800 USD, kde se nachází Fibonacciho retracement 23,6 % celého poklesu. Retracement 38 % je na úrovni 35 800 USD a měl by následovat, pokud býci prorazí nad 27 800 USD.
  • Šance konzervativců na vítězství v britských volbách se výrazně zvýšily
    Je tomu necelý týden, co začala předvolební kampaň před britskými parlamentními volbami, které jsou na programu 12. prosince. A už se objevila zpráva, která kampaň výrazně ovlivní. Strana pro Brexit Nigela Farage nebude s Konzervativní stranou soutěžit o volební hlasy, takže výrazně vzrostly šance na majoritu konzervativců v parlamentu. Obě strany mají podporu voličů, kteří podporují odchod Velké Británie z Evropské unie. Nigel Farage tak nebude soutěžit o 317 mandátů, které Konzervativní strana získala ve volbách v roce 2017.
  • Šance na březnové snížení sazeb Fedu blednou
    Prosincová data z amerického trhu práce tentokrát drží notu s indikacemi, které jsme dostali během týdne. To znamená, že čísla překonala odhady ve všech klíčových položkách a trh práce je stále velmi silný. Zatímco koncem minulého roku byli investoři přesvědčení o startu uvolňování měnové politiky Fedu už v březnu, teď už to tak jistě zdaleka nevypadá. Počet pracovních míst se za prosinec zvedl o 216 tisíc, zatímco konsensus počítal s 175 tis. Listopadová hodnota byla revidována dolů na 173 tis. Soukromá tvorba nových míst se koncentruje do dvou sektorů, a to školství a zdravotnictví a potom pohostinství.
  • Šance na další růst sazeb koruně příliš nepomohla
    Podle Jiřího Rusnoka je zde 50procentní pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb ještě letos v prosinci. Mohlo by to být opět o 25 bodů, dodává guvernér. K problematice měnové politiky se vyjádřil také Marek Mora, podle nějž bude záviset hlavně na koruně - utažení politiky proběhne buď skrze kurz, nebo sazbami. Koruně tyto komentáře přinesly pouze mírné zisky. Ráno česká měna nepatrně oslabovala, ale potom se vrátila a den končí lehce silnější na 25,55.
  • Šance na klidnější den a otazník nad hospodářskou politikou
    Dnes si připomínáme konec 1. světové války a americké dluhopisové trhy při tamním Dni veteránů zůstanou zavřeny. Akcie se obchodují normálně, ale v kalendáři chybějí zásadní makrodata nebo firemní výsledky. Obchodování by tak celkově mohlo být klidnější a investoři budou ještě zpracovávat poslední vlnu informací o volbách a vakcíně, která motivuje k některým sektorovým rotacím.
  • Šance na letošní růst sazeb v USA je stejná, jako před zářijovým zasedáním Fedu
    Včerejší zasedání americké centrální banky na trzích hodně rozvířilo stojaté vody a pomohlo dolaru navázat na zisky z ...
  • Šance na pokles USDJPY se opět zvýšují, převezmout mědvědi kontrolu nad trhem?
    Ke konci tohoto týdne se chceme znovu zaměřit na USD / JPY. Neočekáváme však, že vzhledem k dnešním ekonomickým událostem ani výsledné zvýšené volatilitě, dojde k velkým krokům.
  • Šance na růst britských sazeb pomalu rostou. Obchodníci na libře ale řeší především brexit
    Pár slov k britské měně. Libře se letos zatím daří mírně růst, i když je situace na librových párech i nadále docela nervózní. Nervozita samozřejmě pramení z brexitu a jeho dopadu na britskou ekonomiku a dá se očekávat, že toto téma do ceny britské měny v dalších měsících ještě výrazně promluví. Jakékoli komentáře k vyjednávací strategii ze strany britských a evropských politiků proto zůstanou fundamentem číslo jedna, což potvrdil i minulý měsíc, kdy libra reagovala prudkým růstem na jinak docela nevinný projev britské premiérky, která představila několik bodů, které bude považovat při vyjednávání o vystoupení z EU za své priority.
  • Šance na růst britských sazeb prudce klesly
    Ještě pár týdnů zpátky začali obchodníci na euru přiživovat šance na to, že by ECB mohla začít se zvyšováním úrokových sazeb možná už začátkem příštího roku. V minulém týdnu ale nadějím učinily přítrž výsledky evropské inflace, která překvapivě klesla, takže se šance na dřívější růst sazeb, společně s březnovými zisky evropské měny, začaly rychle rozplývat. Návrat do reality ale nepotkal pouze obchodníky na euru. Zpátky na zem se totiž vrací také výhled pro sazby v Británii.
  • Šance na růst evropských sazeb začaly klesat a euro je následuje
    Včerejší komentář Maria Draghiho v Evropském parlamentu nebyl ničím překvapivým. Draghi už delší dobu opakuje, že ECB zatím nemá důvod signalizovat přísnější měnovou politiku a i kdyby měla, rozhodně by se změnou kurzu nepřišla na půdě Evropského parlamentu. ECB to nemá ve zvyku a všechny důležité signály vysílá téměř výhradně na svých tiskových konferencích po pravidelných zasedáních. I tak se ale zdá, že Draghiho komentář částečně vylekal některé eurové býky, kteří možná začínají střízlivět z trochu euforického a více než pětiprocentního růstu, kterým si evropská měna prošla od začátku minulého měsíce. Nutno dodat, že k tomu mají dobrý důvod. Přestože je totiž evropská měna zatím na páru s dolarem dominantní, šance na růst sazeb v eurozóně v minulém týdnu začaly viditelně klesat.
  • Šance na růst na sazeb na Novém Zélandu klesají. NZD díky tomu pokračuje v likvidaci svých dřívějších zisků
    Včera večer rozhodovala novozélandská centrální banka (RBNZ) o sazbách a příliš odvahy směrem k výhledu pro jejich růst nenabrala. Sazby zůstaly podle očekávání beze změny a i když centrální banka počítá i nadále se solidním ekonomickým růstem, brzdou pro signalizaci přísnější měnové politiky se dál zdá být hlavně nízká inflace. Bezprostředně po včerejším zasedání RBNZ novozélandský dolar dokázal mírně zpevnit, což nás docela překvapilo, protože komentář rozhodně nebyl pro kurz NZD nijak pozitivní a nejlepším možném případě jej šlo považovat za neutrální. Optimismus na NZD ale dlouho nevydřel a dnes ráno NZD pokračuje v likvidaci svých dřívějších zisků,
  • Šance na růst sazeb v Austrálii výrazně rostou, AUD roste s nimi
    Po velmi dobrém minulém týdnu příliv dobrých zpráv pro australský dolar nekončí. Včera jsme se dočkali zveřejnění minutes z nedávného zasedání Reserve Bank of Australia, kde členové výboru pro měnovou politiku mj. probírali také to, jaká je dlouhodobě neutrální úroveň úrokových sazeb nezbytná k tomu, aby se inflaci dařilo držet kolem dvouprocentního cíle. Centrální bankéři došli k číslu 3,5 %, což je vysoko nad aktuální 1,5% sazbou. Přestože to ani zdaleka neznamená, že musejí sazby nutně růst již brzy, trh si včerejší minutes vyložil jako signál blížícího se utahování měnové politiky a poslal australskou měnu až nad 0,79 AUDUSD, kde se naposledy pohybovala v květnu 2015. Jen od začátku minulého týdne tak AUD přidal více než 4 %, a to vše přestože z Austrálie nepřišel jediný významnější fundament.
  • Šance na růst sazeb v eurozóně výrazně klesají. Euro na jejich pád ale zatím nezareagovalo
    Přestože se finanční trhy začínají pomalu připravovat na ukončování kvantitativního uvolňování v eurozóně, souběžně s tímto procesem v poslední době dál klesají šance na růst evropských úrokových sazeb. Zatímco ještě v polovině letošního roku si byl trh v podstatě 100 % jistý tím, že do konce roku 2018 evropské sazby vzrostou, v červenci klesla pravděpodobnost jejich růstu na 45 % a v srpnu dokonce na pouhých 27 %.
  • Šance na schválení ETF na bitcoin je nyní 95 %, tvrdí analytik Bloombergu
    Očekávání na schválení Bitcoin ETF dosáhlo nebývalé úrovně, zejména poté, co SEC začala přijímat formuláře 19b-4 od burz a emitentů. Vzhledem k tomu, že ETF je zdánlivě na pokraji schválení, odborníci již zvedají brýle a označují to za hotovou věc a tvrdí, že je velmi malá šance, že SEC v následujícím pracovním týdnu žádosti zamítne.
  • Šance na snižován sazeb v Británii klesají, britská ekonomika je na tom překvapivě dobře
    Ještě jedna poznámka k libře, která je momentálně na trzích tou nejvíce skloňovanou měnou. Přestože se dostala na páru s dolarem na nejnižší úrovně od roku 1985 a přestože v posledních čtyřech týdnech prakticky nepřetržitě slábne, její postupné slábnutí je doprovázeno jevem, který bychom u takto klesající měny většinou nečekali. Společně s klesající librou totiž klesá také pravděpodobnost snižování britských úrokových saze. Šance že Bank of England do konce roku sníží sazby pod hranici 0,25 % je nyní pouhých 19 %, což je nejméně od června, kdy výrazně stoupla díky výsledku britského referenda.
  • Šance na srpnové snížení sazeb jsou v Británii nyní 50:50
    Po včerejším překvapivém kroku Bank of England, která se rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny na 0,5 %, se děly ...
  • Šance na zvýšení amerických sazeb pomalu rostou, dolar začíná konečně reagovat
    Přestože je na trzích v poslední době docela klid, pravděpodobnost že americké sazby zůstanou koncem roku beze změny klesla jen od začátku tohoto měsíce z 67 % na 46 %. Ještě začátkem minulého měsíce přitom dosahovala 95 %. Šance na jedno zvýšení sazeb aktuálně dosahuje podle trhu 42 % a pravděpodobnost dvojitého zvýšení sazeb ještě do v průběhu tohoto roku se pohybuje na 11 %.
  • Šance na zvýšení sazeb Fedu se zvyšuje, americké indexy klesají
    Americké indexy zaznamenávají pokles, který se zrychlil po údajích o počtu volných pracovních míst v USA (JOLTS) za duben. Údaje ukázaly neočekávaný nárůst počtu volných pracovních míst v USA z 9,745 milionu na 10,1 milionu. Údaje za březen byly revidovány z 9,59 na 9,745 milionu. Trh přitom očekával, že ukazatel JOLTS bude pokračovat ve ztrátové sérii zahájené na začátku letošního roku a klesne na 9,4 mil.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader